Регулатор притиска воде у домаћинству у водоводном систему ће смањити његову потрошњу и побољшати притисак

Посебно смо пажљиви у одабиру санитарије како бисмо себи и нашим рођацима пружили максималну удобност од њихове употребе. Стога, улажући велику снагу и трошкове на уградњу санитарних система, очекујемо квалитетан и поуздан сервис, али банални скокови притиска воде у цијевима могу покварити рад најнапреднијих уређаја. Регулатор редуктора или притиска воде у водоводном систему ће помоћи да се овај проблем ријеши учинковито.

Зашто ми је потребан регулатор притиска воде у стану?

Овај уређај обавља рад који се може упоредити са радом стабилизатора напона. Како овај уређај штити од пада напона у електричној мрежи, кућних апарата, а редуктор стабилизује притисак и притисак флуида у цевоводу. Међутим, регулатори са манометром обављају и низ других важних функција.

Главни задатак је да се заштити од прекомерног притиска флуида у водоводу. Већина санитарних уређаја који се користе у свакодневном животу су дизајнирани да раде под притиском од 3 атм. Ако је притисак већи, систем водоснабдијевања стана је изложен прекомјерном оптерећењу. Као резултат тога, смањује се вијек трајања вентила за перилице посуђа и перилица, смањује се поузданост прикључака и појављују се многи други проблеми.

Редукција, која регулише притисак воде, такође штити систем водоснабдијевања од могућности хидрауличког лома, када због кварова на црпној станици или због кривице радника водовода долази до наглог скока притиска флуида у цјевоводу. ПоследицеХидраулички штрајк је веома разочаравајући: од цијепања цијеви, а не до мјеста прикључења, до лома кућанских апарата који користе водне ресурсе. Често, због таквог скока, електрични бојлер једноставно пукне.

Уштеда водних ресурса је важна функција за потрошача. Могућност регулације притиска омогућава нам да применимо широке могућности у ограничавању и смањењу потрошње воде у стану. Уобичајени пад притиска од 6 до 3 атм смањује потрошњу воде за 20-25% за породицу од 3-4 особе. Сваки пут, отварајући славину водовода са регулатором притиска, потрошач троши мање воде него без овог уређаја.

И ако у стану нема механизама који захтевају одређени минимални притисак (на пример, проточни бојлер или систем реверзне осмозе), онда подешавање притиска помоћу уређаја може смањити притисак на 1-2 бара. Тада ће уштеде бити још више - до 35%, али са овим спремником тоалета ће се попунити мало дуже него обично.

Потрошачи, који константно "прескачу" притисак воде у водовима са топлом и хладном течношћу, већина ће цијенити предности таквог редуктора. Због константног притиска у систему водоснабдевања, сваки пут је потребно дуготрајно стабилизовати притисак са мешалицом како би се постигла угодна температура. Као резултат тога, губи се много воде. Регулатор балансира притисак у цјевоводу.

Врсте конструкција и принцип њиховог рада

Према принципу уређаја, регулатори притиска воде представљају неколико типова уређаја:

  • клипног типа - главни плусједноставност уређаја. Регулација притиска се врши уз помоћ малог клипног опруга, који смањује или повећава пречник отвора како би се изједначио притисак воде у систему.

Ниво почетног притиска се стабилизује услед компресије или слабљења опружног уређаја, који се одређује ротацијом елемента за управљање вијком.

Главни недостатак код рада ових уређаја је потреба за прелиминарним прочишћавањем воде, због чињенице да се клипни механизам брзо смањује и престаје радити. У овом тренутку многи произвођачи узимају у обзир и комплетирају своје производе са специјалним филтерима. Регулација се врши под притиском од једне до пет атмосфера.

  • мембрански тип - главна разлика од таквих уређаја је прилично висок ниво поузданости и непретенциозност, поред широког опсега пропусног опсега. Уобичајена брзина протока воде је 0,5 - 3 м3 /х.

Принцип овог уређаја је управљање опружном мембраном, која се налази у одвојеној затвореној комори. Ниво компресије утиче на опругу, утиче на мали вентил, што повећава или смањује проток редуктора притиска у водоводу. Овај тип уређаја је прилично поуздан и ефикасан, и нема готово никаквих озбиљних недостатака.

  • типа протока - одлика ове конструкције је апсолутно одсуство било каквих покретних деловаУтиче на параметре као што су поузданост и трајност. Стабилизација притиска се постиже због губитка брзине воде кроз унутрашњи лабиринт уређаја.

Текућина се на излазу спаја у јединствену струју са малом брзином кретања. У свакодневном животу се користи у готово сваком систему за наводњавање. Недостатак овог дизајна је потреба да се инсталира излаз додатног регулатора.

Како инсталирати и подесити уређај?

Инсталација уређаја практично се не разликује од инсталације мрежастог филтера или водомјера. Смјер воде означен је стрелицама на тијелу, а манометар или локација његове инсталације морају бити смјештени на врху. Преносник се може инсталирати испред водомјера, или се у ту сврху бира равна цијевна површина са практичним приступом и могућношћу подешавања без проблема.

Произвођачи препоручују хоризонталну монтажу конструкције, али у пракси је могуће испунити вертикалну инсталацију:

  1. Прије почетка рада блокирајте воду (не заборавите унапријед упозорити сусједе ако блокирате укупни успон).
  2. Ако је потребно, уградите улазни вентил на који ће се прикључити филтер за механичко чишћење.
  3. Поставите кугласти вентил на РВД.
  4. Веома је непотребно инсталирати механички филтер пре дизајна, као и запорне вентиле "пре" и "после" уређаја.

Сви спојеви и спојеви морају бити затворени. Да би се избегла "траума" преносника, препоручује се њено заптивањекоришћењем лана за водовод (чип). Ово ће помоћи да се спречи цурење када се постави у жељени положај.

Многи регулатори су направљени са унапред подешеним поставкама, имају притисак од 3 бара. Ако желите, можете учинити више ако користите компензатор или мање. За то ће вам бити потребан широки одвијач или кључ, све зависи од модела. Неки виши уређаји вам омогућавају ручно подешавање, без употребе било каквих алата:

  1. Проверите поузданост подешавања регулатора притиска, проверите да ли има воде у систему и да ли су сви кранови у стану инсталирани у затвореном положају.
  2. Пронађите главу за монтажу на дну преносника и почните полако да га подешавате.
  3. Да бисте повећали притисак, ротирајте у смеру супротном од казаљке на сату, да се смањи у смеру казаљке на сату. Један круг мења притисак за око 0,5 бара, што се одмах може приметити због кретања стрелице.

Ево како се поставља. Да бисте извршили подешавања, затворите утикач на његово место или подесите "око" пратећи млаз из мешалице. Сада знате како да подесите притисак воде у цевоводу.

Инсталација регулатора притиска воде за домаћинство ће елиминисати неколико проблема повезаних са флуидом високог притиска у водоснабдевању. То ће повећати вијек трајања скупе опреме, повећати удобност и уштедјети ресурсе. Једноставна инсталација и одржавање редуктора вам омогућава да то користитеправи уређај без помоћи специјалиста треће стране.