Размишљање о грејању приватне куће: 10 препорука

Гријање воде је најчешћи тип гријања у приватној кући, а најједноставније је гријање воде у приватној кући - може се инсталирати без ангажирања квалифицираних стручњака. Таква опрема је једноставна за руковање, али прије инсталирања, морате имати добру идеју о уређају за водоснабдијевање, као и искуство у координацији техничке документације за инсталацију. Остале врсте гријања куће могу се обавити и саме, али све имају своје особитости.

Избор система гријања у приватним кућама

Најчешће врсте грејне опреме: грејање на струју, гас, течност и чврсто гориво. Тамо гдје је потребно загријавати кућу и поставља се питање избора котла, потребно је водити сљедеће критерије:

Природни гас је најповољнија и најпогоднија врста горива за загревање куће

Компактне димензије:

 • Лако руковање, сервисирање и поправка;
 • Сигурност кућне употребе;
 • Брзо и једноставно постављање;
 • јефтино гориво;
 • Економска корист;
 • Способност самосталног обављања инсталације, и по жељи, прерасподјеле постојећег система.

С тим у вези, могуће је одабрати основне опције опреме, на пример електричне или водене. Могуће је применити парно грејање на приватну кућу, као и ваздух, кабл, грејање са инфрацрвеним емитерима, филмске системе.

Грејање воде: какогрејање у сеоској кући

\ т

Систем грејања воде - најпопуларнији и најтраженији, у већини случајева због чињенице да се може монтирати сопственим рукама. У приватним кућама, гријање се у основи инсталира у подруму.

Механизам рада такве опреме састоји се у циркулацији воде у цијевима које се грију бојлерима воде, што доводи до пријеноса топлине животног простора.

На многим мјестима у цјевоводу може задовољити отпорност, тако да је водоводни сустав опремљен посебним вентилима за додатни притисак.

Грејање са више кола обезбеђује потребно грејање сваке собе

У овом случају, може се утврдити:

 1. Једноцевни систем, у коме је цевовод петља, а повезивање радијатора се врши наизменично. Испоставља се да топла вода такође пролази кроз систем батерија. И како се пролаз поступно хлади. При томе постоји минус једноцевни систем.
 2. Дводелни систем је много погоднији за грејање, а ако паралелно повежете опрему, можете уштедети на уложеном новцу.
 3. Када се користи ожичење колектора помоћу посебног уређаја који може да прикупи одређену количину воде и равномерно расподели расхладно средство кроз цеви и радијаторе, то вам омогућава да подесите одређену температуру у различитим просторијама.

Међутим, таква опрема, због сложене инсталације, не користи се често - може се инсталирати само позивањем правих професионалаца.

Загревање водето је сигурност, али има такве недостатке као што су велике димензије радијатора, у неким случајевима, немогућност потпуног скривања комуникације. А у случајевима велике површине собе - значајан губитак топлоте. У собама преко 100 м2 можете користити ваздушне конвекторе.

Избор одговарајућих кругова грејања

Најбоље у приватној кући је аутономни систем грејања, што је најважније, да се бави расхладним средством. Чињеница је да избор горива готово одмах рјешава питање трошкова и поврата изградње.

Коришћење котлова на дрву је довољно проблематично занимање

Следователно, пред да се отвори пројектот за снабдуваве топлотом, ми избегнемо најдоступни:

 • У том смислу, приватнија опција од гаса, не треба тражити;
 • Можете изабрати течно дизел гориво;
 • Не мање атрактивне су једноставне врсте као што су угаљ, биогорива из дрвета или тресета, обична дрва за огријев.

Да би се купио котао, који је пројектован за комбиновани састав - чврсти и гасовити, то је могуће само у случају непредвиђених ситуација, када прелазак са једног расхладног средства на други захтева само малу модификацију уређаја. Међутим, такви котлови се не разликују посебно по питању поузданости.

Тамо гдје постоји потреба за загријавањем воде, уклопит ће се два једносмјерна сустава или један модел с два круга.

Врсте котлова за гријање из котла у приватној кући

Узгој је план за локацију уређаја за гријање, а од тога зависи и даље продуктивно снабдијевање топлотом. Манаге атњен избор би требало да буде величина стамбене зграде и карактеристике целокупног дизајна. Наравно, значење и врста грејања је битно.

Боље је користити одвојену контуру за сваки спрат зграде

Методе оплемењивања се деле на:

 • једноцевна и двоцевна;
 • са расхладним средством надолазећег саобраћаја;
 • ћорсокак;
 • Вертикална и хоризонтална.

За разлику од једноцевне, дводелне шеме је скупље, барем зато што има више материјала. Али чак и распршује топлоту по просторији, пошто се сваки радијатор уклапа у две цеви.

Ако упоредимо мртву петљу и повезану ожичење, боље је да траје, јер не изазива стагнацију, због чега топлота иде.

У односу на приватне или сеоске куће, вертикалне и хоризонталне шеме су приближно исте у својој дјелотворности.

Додатни систем грејања за приватну кућу

Осим загријавања воде уз употребу батерија и цјевовода, као гријање се може користити и подно гријање воде, које је уједно и цјевоводни систем који се налази на грубим подовима темеља.

Приликом инсталирања топлог пода не можете бринути о другим батеријама

Типове цеви се бирају за ову сврху:

 • полипропилен;
 • метал-пластика;
 • полиетилен;
 • бакар;
 • Челик.

Пречник ових производа зависи од одабраног круга воде. Квалитативно је поставити систем не само специјалиста, већ и власник сеоских домова.

Да би се загревалоподови су ефикасни и поуздани:

 • Обавезна заптивка - потребно је користити било који топлотно-изолациони материјал на грубом поду;
 • Неопходно је, без икаквих претераних завоја, разводњавати цеви за даље повезивање са комуникацијама које представљају централно грејање;
 • Да не би дошло до изобличења цијеви, када је процес инсталације у току, потребан је дијаграм монтаже који детаљно описује положај контурних система.

Све цеви морају бити заварене или заварене.

Автоматско грејање ваздуха у приватној кући

Системи за грејање ваздуха су, у пракси, уређаји за вентилацију или калорифери који су причвршћени на зидне панеле. Постоје модели који се могу причврстити на плафон.

Системи за грејање ваздуха се често користе за брзо загревање просторије

Таква самостојна опрема може бити:

 • локални;
 • централизовано;
 • Бити зрачна завјеса.

Локални грејни ваздух - расподела топлотних вентилатора у засебној просторији, то је лако урадити, али таква опрема снажно суши ваздух.

Опције централног грејања могу бити снабдевене пуном и делимичном снабдевањем отпадног ваздуха. Инсталацију вентилације можете организовати иу зидовима и изнад спуштеног плафона.

Зрачне завјесе треба направити на улазу у просторију. Њихов задатак је да блокирају хладне ваздушне масе када се врата отворе.

Грејање ваздуха је велико задовољство. Основна разлика између њега игрејање воде је да се систем не може сакупљати у већ изграђеној кући.

Друге врсте гријања: како направити гријање у приватној кући

Простор можете и загрејати паром, струјом, инфрацрвеним зракама. Могуће је организовати загревање воде и паре уз помоћ електричног котла, конвектора, гасног котла.

У одсуству гаса и довољне снаге електричне мреже, мале куће се греју огревним дрветом

.

Описание приложности:

 1. Употреба парног грејања је иста као у присуству водног система, с тим да је расхладно средство парна. Систем захтева парни котао, као и филтере за воду. Ово је прилично опасна зграда.
 2. Независни систем претпоставља присуство сопственог расхладног средства и коришћење гасног котла, који се загрева преко измењивача топлоте и прикључује на главни грејни систем. Заиста независан систем је потпуно аутономан котао.
 3. Гријање куће може се обавити топлотном пумпом која је еколошки прихватљива и добро чува електричну енергију.
 4. Електрични гријачи - конвектори. Модерни уређаји имају велики скуп опција са контролом температуре. Ове конструкције су покретне, брзо монтиране, али нису економичне и захтијевају прикључак на електричну мрежу.
 5. Гријање инфрацрвеним дуговалним зракама одликује пажљива потрошња енергије и равномјерна расподјела топлине. Међутим, за инсталацију вам је потребна беспрекорна инсталација, али преИзвођење радова ће захтијевати детаљан цртеж за оптимално постављање свјетиљки. Инсталацију је могуће самостално обављати. Максимална ефикасност се постиже коришћењем стропних конструкција. Такво грејање се може користити као додатна. Пример просторија за које је ова опција погодна је просторија за дете или спаваћа соба у сеоској кући.

Системи грејања приватних кућа: шеме (видео)

До сада можете проширити листу постојећих система гријања - има их доста. Али, за сваку кућу, пожељно је да се одлучите за грејање опреме која може да ради дуго и ефикасно, а да не помињемо безбедност зграда за здравље људи. Увек се бира појединачно, на основу трошкова, моћи, безбедности и личних преференција.

Примери грејања у приватној кући (фото идеја)

)