Израда степеница од бетона: 3 етапе

Лестве - то је компликована грађевинска конструкција, која би требала бити сигурна, поуздана и издржљива. Такви елементи треба да буду лаконски уклопљени у унутрашњост или спољашњост куће. Приликом производње степеништа, посебну пажњу треба посветити материјалима који се користе за њихово стварање. Често се у те сврхе користи метал или дрво, али се бетон сматра најпогоднијим материјалом. Не само да има одличне перформансе, већ и могућност обраде различитих типова елемената, погодан је за апсолутно сваки стил дизајна.

Предности бетонских степеница направљених властитим рукама

Степенице од бетона су веома популарне. Управо те структуре имају високу чврстоћу и одличан изглед, па су одабране за распоред вањских и унутрашњих висина објеката.

Степенице од бетона није тешко извршити властитим рукама, главна ствар је да се све прорачуне исправно и тачно знају све фазе рада

Предности бетонских степеница:

 1. Бетонске конструкције, за разлику од метала и дрвета, нису склоне негативном утицају спољашњих фактора околине. Они не труну и нису покривени хрђом, не једу инсекте, плијесан и гљивице. Ојачање бетонске основе је резултат додавања металног прибора на његов уређај.
 2. Производња бетонских степеница је могућа у свим климатским условимауслови. Такав материјал се не боји мраза који није врућ. Има стабилност температуре и влажности, тако да степенице могу бити причвршћене на тријем и на улаз у други спрат.
 3. Животни век степеница од армираног бетона, под условом да је правилно састављен, је неколико деценија. У овом случају, такве мердевине не захтевају поправку и чешћу негу.
 4. Бетонска конструкција је монолитна, тако да се не може распршити шавовима или се растопити. Такође, за разлику од префабрикованих дрвених узвишења, чак и након дугогодишњег активног рада степенице од бетона неће дати шкрипање.
 5. Такви производи се израђују тако што се течни бетон улијева у састављени облик властитим рукама. Захваљујући овој методи стварања, ова конструкција може имати различите облике.
 6. Бетонска подлога се може обрадити са апсолутно било којим материјалом. Због тога су такве степенице погодне за различите стилове ентеријера.
 7. Ови дизајни имају ниску цијену и могу се израдити на вријеме и након изградње куће.

Степенице од бетона - ово је једна од најбољих опција која је погодна за већину приватних кућа. Међутим, такви пројекти имају своје недостатке. Бетонски производи су прилично масивни и заузимају велику количину слободног простора, тако да приликом постављања полукатног стубишта овог типа, потребно је узети у обзир величину просторије у којој ће бити.

Како направити оплату за бетонске степенице

Производња бетонских степеница се састоји од три фазе: уградња оплате, конструкције оквира и лијевањабетон Међутим, пре него што наставимо са спровођењем свих ових акција, потребно је израчунати будући дизајн.

Оплата за бетонске степенице се обично производи самостално, јер је исувише скупа за наручивање у фабрици за једно вријеме, а стандардне димензије не одговарају величини

Да би се смањиле степенице на свом подручју, неопходно је израдити пројекат одобрен од стране грађевинских служби. Можете га сами нацртати или склопити уговор са грађевинском фирмом. У другом случају, добит ћете буџет који је прошао техничку контролу и добио дозволу на свим инстанцама.

Величина лествице укључује много индикатора, неки од њих ћете морати сами дефинирати, други су регулисани ГОСТ-ом:

 1. Угао нагиба степеница одређен је висином тријема или другог ката. То зависи од дужине конструкције. Дакле, узлазни кут од 40 степени ће увек бити дуже степенице са углом од 45 степени.
 2. Оцјене се бирају појединачно, међутим, потребно је узети у обзир опсег у којем се крећу најпогодније варијабле. Тако је оптимална ширина степена једнака 27-30 цм, а њихова висина не би требала бити већа од 20 цм
 3. .
 4. Ширина степеница треба да буде таква да је погодна за кретање, држање великих пакета у рукама. Тако је минимална ширина степеница 80 цм

Након што су извршене све калкулације, а план је завршен, може се наставити са производњом оплате. Ова фаза је најважнија, јер свака грешка може довести до тогапотребу за рециклирањем читавог дизајна.

Како направити оплату:

 1. Из плоча или шперплоче се приказује доњи дио оплате. Причвршћује се четкама и завртњима. Шипке су постављене на истој удаљености као и степенице.
 2. Бочне степенице степеница су одвојене шперплочом или даскама. Конструкција је ојачана бриселима. Само ова конструкција може издржати притисак бетона. У овој фази, мрежа је постављена.
 3. Даље, плоче су инсталиране за кораке. Фиксирају се металним угловима.
 4. Све пукотине између плоча су цементиране цементним малтером. То је неопходно како би се осигурало да бетонска конструкција буде што је могуће глаткија након стврдњавања.

Инсталација оплате је најодговорнија фаза. То захтева велику бригу. Да бисте чак ставили све елементе који су вам потребни за коришћење нивоа.

Монтажни оквир за изливање бетона

Друга фаза производње бетонских степеница је уградња арматурне мреже. Ови елементи су потребни да би се ојачала конструкција степеништа. Због металне компоненте, бетон није пукнут током рада.

Није јако тешко изградити оквир, најважније је знати како се то ради

Конструкција арматурног елемента за армирано бетонске степенице:

 1. За мале маршевске љестве користити решетку повезану с арматурним шипкама попречног пресјека 10-12 мм. Жељезне шипке су опремљене степеницом од 15 цм водоравно и 20 вертикално, а затим спојене дебелом жицом.
 2. Акожелимо да направимо мердевине са скретањем, онда направимо неколико слојева такве мреже. У овом случају, слојеви се налазе на висини од 2-3 цм један од другог.
 3. Да би се мрежа боље учврстила да држи бетонску подлогу, једну страну хоризонталне шипке, која убија у зиду.
 4. Ојачана мрежа треба бити на удаљености од 2 цм од дна оплате. Дакле, за подизање је потребна цигла или било који други уређај.

Ојачана мрежа неће дозволити да се бетонска конструкција разбије и деформира чак и након дуже експлоатације. Зато је важно да се ова фаза правилно заврши.

Како напунити мердевине од бетона

Затим треба да сипаш бетон. Да бисте то урадили, можете сами направити потребан материјал или одабрати опцију употребе готове смјесе.

Попуњавање степеница од бетона врши се након израчунавања броја корака

Да би се основа степеница, потребно је користити бетон који неће бити нижи од класе М200.

Шљунак за бетонске степенице такође треба изабрати са опрезом. За вас су погодни само велики предмети, величине најмање 10 мм. Мањи каменчићи ће направити бетонску течност, што ће довести до њене трансфузије кроз оплату.

Склопиве степенице:

 • Напуните бетонску мешавину трима нижим степеницама;
 • савијати бетон са арматуром или грађевинским вибратором;
 • Поравнајте степенице са лопатицом;
 • Напунити, напрезати и извести друге кораке;
 • Обложите структуру филмом док се бетон потпуно не стврдне;
 • КрозНедељу дана након излијевања конструкције, уклоните трим и оплату са степеница;
 • Након мјесец дана, уклоните преостале елементе оплате.

Након што су мердевине потпуно суве, а задњи елементи оплате ће бити уклоњени, можете наставити са брушењем конструкције. Затим морате уредити декоративни слој и ограду.

Могуће је направити облагање бетонских степеница различитим материјалима. Овде морате узети у обзир само Вашу жељу и цјелокупни дизајн просторије. Међутим, не би требало да преферирате огледало и стаклене степенице.

Степенице из бетона властитим рукама (видео)

Могуће је направити бетонске степенице властитим рукама. Потребно је само додати максималну пажњу и пажњу и корак по корак извршити све потребне радње. Пратите наше савете и сигурно ћете га добити!

Примери степеница са бетоном сопственим рукама (фото)

)