Расвјета у просторији без лустера и без свијећњака: различити сустави расвјете

Расвета просторија без лустера и сцона

Освјетљење без лустера и без грудњака било је тешко замислити прије неколико десетина година. Ово је прилично уобичајена појава. Штавише, добија на популарности. Пошто такво осветљење има виши квалитет, често кошта много мање и изгледа боље. Али хајде да се вратимо на ред.

Шта је лошије осветљење лустера?

Прије свега, хајде да погледамо питање него освјетљење лустера лошије од других врста расвјете. Некада се користио искључиво за то и све је било прилично добро.

Једна од главних карактеристика општег осветљења је једнакост за све. И овде у собама са осветљењем из лустера све је јако лоше.

Један извор светлости, који се обично налази у центру, даје много светла, али у најудаљенијим тачкама осветљење очигледно није довољно. Ово је један од главних недостатака.


За читање треба користити локалне уређаје за осветљење

Главни задатак лустера у просторији је да обезбеди опште осветљење. То је стварање осветљења у просторији, довољна за угодан боравак у њој.

Али то не значи да може дати довољно свјетла за читање или везење. У ту сврху треба користити локалне расвјетне уређаје.


Лустер је пуно свјетла у средишту просторије и близу зидова


Лустер визуално спушта плафон

Следећи велики недостатак је толустер визуално спушта плафон. А у собама с ниским стропом уопће можете објесити готово сваки лустер.


раил цеилингс

Одређени типови трачница или касетних плафона једноставно не претпостављају присуство лустера. За такве стропове могу се користити било тацне, тако и надземне лампе.


Осветљавање простора у просторији

Без лустера разлика у осветљењу може се јасно видети када покушавате да направите зонално осветљење у одређеном делу просторије. Уосталом, светлост из ње разбацане по просторији и визуелно бирају њен део биће веома тешко.

Поред тога, превише светли лустери могу изравнати све покушаје да се створи декоративно позадинско осветљење. Стога, ако желите да направите заиста незаборавно и необично осветљење у соби, боље је да то урадите без лустера.

Карактеристике стварања шема светлости у просторији без лустера

Укупни резултат осветљења у просторији са лустером стварају најчешће коришћени делови просторије. Најчешће су распоређени испод лустера, па се чини да је расвјета у просторији добра.

Ако стварате осветљење без лустера, онда ћемо га имати равномерније. Дакле, веома важан задатак је његова правилна организација. Планирање расвјете је рјешавање два глобална проблема - избор система и његов израчун. Размотримо оба ова задатка одвојено.

Избор светлосног система у просторији

У просторији без лустера, осветљење се може организовати на два начина - заосветљење или на рачун рефлектоване светлости. С једне стране, број опција може изгледати веома мали, али није. Осветљење само једне тачке укључује само много опција.

Рефлектори на простору собе

 • Почнимо са најчешћом опцијом за инсталирање рефлектора кроз простор.Ово вам омогућава да направите једнообразно висококвалитетно осветљење.

Спот лигхт би мулти-ламп фиктурес \ т

 • Такво осветљење није само рефлектор.Овај тип инсталације укључује различите квадратне, округле или правокутне мулти-лампе, које су на истом нивоу као и плафон.


Светла за осветљење са тракама

 • Чак и такозване светлеће траке односе се на осветљење.Стварају се или на рачун флуоресцентних сијалица, или на рачун додатних трака.

Обратите пажњу! Сада на тржишту постоје широко заступљене ЛЕД лампе, које по облику подсећају на луминисцентне, цевасте.

Одражено од стропног осветљења

 • Поред тачкастог осветљења, може се створити рефлектовано осветљење.Ово је када светло из лампи не пада директно на под собе, већ се рефлектује и расипа са плафона. Због тога постаје све волуминознији и равномернији.
 • Ова врста осветљења се углавном користи у вишеслојним плафонима, али су могуће и друге опције.На пример, лампе,постављени на зидовима или на нивоу пода, усмерени су на плафон. Светлост која се рефлектује од стропа је раштркана по просторији.


Обично комбинација рефлектоване светлости и рефлектора

 • Одмах ћемо примијетити да за такав тип расвјете високе захтјеве на површини стропа и његовим рефлектирајућим својствима.Поред тога, још боље га перципира око, јер подсећа на природно, али је мање економично. Чак и најбоље рефлексије површине краду до 30% упадне светлости на њој.


Оптички кабл бочног пресека

 • Па, наравно, подсјетимо се на најновији тренд у расвјети - ово је оптички кабл, као у видеу. Суштина овог кабла је сведена на чињеницу да се повезује са специјалним пројектором и након његовог укључивања емитује светлост.


На фотографији лустера са оптичким влакном

 • Штавише, може да емитује светлост у оба бочна и попречна пресека.То вам омогућава да својим рукама креирате заиста фантастичне варијанте. И то упркос чињеници да сам кабл није под напоном и апсолутно сигуран. Можете га додирнути, савијати и чак исећи у процесу сјаја.


Небо без звезда

Стварање звјезданог неба помоћу оптичких влакана

 • \ т Када се користи оптички кабл, тешко је говорити о одређеном систему осветљења.Уосталом, он пружа најшире могућности за машту као у плануукрасне, иу смислу осветљења. Иако ћемо бити искрениу осветљењу , овај елемент се обично уводи као додатак, а не као главни извор светлости.

Осветљење оптичких каблова

Како израчунати осветљење у соби

Последње питање које ћемо размотрити је како правилно израчунати осветљење у соби ако нема лустер. Уосталом, као што смо рекли горе, то је изузетно важно за спот и рефлектовано светло.

Израчунавање осветљења по методама тачака

 • Постоје три основне методе рачунања - метода коефицијента употребе, метода тачака и метода специфичне снаге.Да би се израчунало укупно осветљење, највише се примењује метода коефицијената употребе.

Формула за израчун коефицијента коришћења, узимајући у обзир само рефлектовано светло

 • \ т Овај метод има много варијабли и коефицијената корекције, избор који може бити веома компликован. Према томе, наша упутства воде ка поједностављеној методи која ће вам омогућити да израчунате потребну расвету у просторији буквално на колену.


Израчунавање поједностављеним методом употребе

 • За имплементацију овог метода, морамо знати три главна параметра - број лампе, површину простора и нормализовану минималну вриједност за СНиП 23-05-95 за ову просторију.


Собна расвета

\ т
 • \ т Почнимо са нормализованом минималном минималном вриједношћуосветљење. За дневне собе је 150 лук.Али то је минимална дозвољена вредност. Да би се постигло угодно осветљење, ова вредност би требало да се повећа приближно два пута. То јест, добијамо 300лк.
 • Сада можемо израчунати укупни потребан свјетлосни ток свјетиљки, који ће осигурати ово освјетљење.Да бисте то урадили, једноставно помножите ову вредност са површином просторије. Претпоставимо да је за собу од 10м2 потребан светлосни ток од 3000лм.


Светлосни ток различитих лампи

 • Сада можемо ићи на два начина.Први начин је да се изабере номинални свјетлосни ток лампе и, излазећи из њега, израчуна потребан број уређаја. На пример, ако узмемо конвенционалне сијалице са жарном нити са 60 вати, знамо да је њихов светлосни ток око 500 лм. То јест, за осветљавање просторије, требат ће нам 6 свјетиљки за по једну лампу.
 • Али они обично иду другачије.Прво, одаберите број прикључака, а затим, почевши од њега, одаберите снагу свјетла лампи. Да би се то урадило, довољно је поделити укупни светлосни ток на број уређаја, а затим изабрати светиљке са највећом количином светлосног тока.


Схеме локације рефлектора

Обратите пажњу! Можда ћете желети да користите минимални број сијалица са лампама велике снаге. Али то није сасвим тачно. Што се тиче удобности, боље је изабрати више лампи са мањом снагом појединачних лампи.Цена проблема није тако велика. Али овде треба да одржите разумну равнотежу.


Опције за лоцирање рефлектора

  \ т
 • Овде бих одмах скренуо вашу пажњу на локацију уређаја.Ово питање је веома важно за генерисање расвете. Они би требали бити смјештени у цијелој просторији. Ово је толико важно да чак постоје и специјалне схеме распореда за рефлекторе. Да бисте добили светло високог квалитета, најбоље је да се држите ових шема.

закључак

Осветљење просторије без лустера може бити веома занимљива и осебујна. И не треба се плашити да се одрекне овог застарелог и далеко од идеалног извора светлости.

У исто време, лустер није само уређај за осветљење, већ је и унутрашњи део који може да украси вашу собу. Стога, свакој одлуци треба приступити веома пажљиво и не бојати се експериментисања.