Како тестирати тандем са мултиметром

Електрични гријачи воде се широко користе од стране модерних људи за рјешавање кућанских проблема. Главни елемент, који омогућава загревање воде на жељену температуру, је цевни електрични грејач (ТЕН). Ожичена спирала, која се налази унутар ТЕН-а, има високу специфичну отпорност и загрева се када пролази кроз електричну струју, преноси топлоту на тело уређаја кроз пуњач топлотног проводника. Када машина за прање веша, електрични чајник или други кућни апарат зауставе загревање воде, термоелектрични грејач је најчешће узрок проблема. У овом чланку ћемо говорити о томе како да проверимо ТЕН мултиметар како би се уверили да је неисправан или да проблем постави у грејач.

проверу карактеристика

Пре провере ваљаности Тене, потребно је израчунати њен отпор коришћењем формуле Р = У2 /П. Слова у њој значе:

  • Р - отпорност електричног грејача.
  • У је вредност напона напајања.
  • П - снага уређаја, назначена на њеном телу.

Да би се знала вредност отпора потребно је упоредити са резултатима добијеним током тестирања.

Пошто је израчунате према датој формули, можете се директно позабавити дијагнозом. Десет провера се врши у следећем редоследу:

  • Ископчајте кабл апарата из напајања.
  • Поставите прекидач тестера на опсег отпора, који је израчуната добијена вредност.
  • Причврстите сонду на мултиметаркућиште кућног апарата и наизменично - на излазне контакте грејача.
  • Дешифрирати свједочење на мултиметарској плочи. Ако тестер показује отпор једнак оном који је постигнут током прорачуна - ТЕН ради. Ознака "0" означава затварање спиралног елемента који се налази унутра. Бројка "1" или бесконачност значи да је спирала подерана.

Детаљи целог процеса на видео снимку:

Након завршетка теста, требали бисте позвати ТЕН да видите да ли постоји електрични квар на ормарићу.

Ова процедура се такође изводи помоћу мултиметра на следећи начин:

  • Помоћу контролне табле тестера поставите мерач у режим зумирања.
  • Додирните сонду до кућишта и наизменично - на све контакте електричног грејача.

Ако, приликом судара контактних сонди, уређај генерише сигнале на високој фреквенцији, то указује да се струја "разбија" у кућишту. Додиривање на таквом уређају, ако је спојено на мрежу, то је немогуће, иначе је могућ јак ударац електричном струјом.

Како провјерити ТЕН бојлер?

Котао се проверава исправност електричног грејача у редоследу идентичном горе описаном. Једина карактеристика ове процедуре је да је поред грејног елемента потребно проверити и термостат. Вриједност отпора одговарајућих ТЕН-ова гријача воде, овисно о врсти уређаја, може бити у распону од 0.37 до 0, 71 МΩ.

Као што је речено, након дијагнозе електричног грејача, проверите да ли постоји квар на делу тела. Како назвати грејањеЕлемент са мултиметром смо већ рекли: морате подесити мерач у режим зујалице, а затим, додирујући контакте са мултиметрима, слушати сигнале које даје уређај.

Како се проверава ТЕН машина за прање веша?

Најважнија потешкоћа у проверама грејача машине за веш је да је веома тешко наћи - посебно за многе модерне јединице, чији је унутрашњи распоред прилично збуњујући. Често ТЕН у машинама за прање рубља су близу задњег поклопца, одмах испод резервоара. Међутим, код неких модела се поставља на предњој страни, ау возилима са вертикалним оптерећењем, електрични гријачи се често налазе на једној страни.

Провера грејног елемента машине за прање рубља има још једну нијансу - ове сенке су опремљене са три излаза, а приликом тестирања треба да се повежете само на два од њих, и важно је да не збуњујете ове контакте. Типично, терминали који треба да буду повезани (нула и фаза) су распоређени на ивицама, а постоји и контакт између њих, који нема вредност за верификацију.

У другој дијагнози, Десет веш машине се изводи у складу са горе наведеним упутством.

Величина отпора регуларног електричног грејача модерних машина за прање у већини случајева је од 25 до 60 ома.

Провера Тена електричног чајника

Електрични грејач за ове уређаје увек има слободан приступ и лако га је пронаћи. Да проверимпотребно је пре свега израчунати отпорност елемента према формули. Затим морате да поставите мерни уређај у минимални отпор, а затим примените сонде на закључке Тене и видите који су подаци приказани на табли за тестирање. Ако је грејач неисправан, вредност добијеног отпора ће се значајно разликовати од израчунате вредности. Ако мултиметар показује "1" или бесконачност - спирала је покидана.

Присуство ЦФ се може рећи ако уређај производи исте индикаторе када се једна од њених сонди примени на металну цев, а друга на грејни елемент.

У следећем видеу, поступак провере калаја електричног котла:

закључак

У овом чланку смо смислили како да проверимо нијансе различитих кућних апарата помоћу мултиметра. Коначно, мора се рећи да у откривању неисправности Тене због кратког споја или лома спирале да би се повратиле перформансе кућних апарата може се заменити само нерадни елемент. Исто мора да се уради ако електрични грејач поквари квар на кућишту уређаја, иначе рад таквог инструмента може изазвати шок.