Распоред и прикључак топле воде

Тренутно постоји много опција да се опремите најефикаснијим системом грејања у вашем стану, кући или кућици. Овисно о намјени станова, сустави гријања могу бити основни и помоћни. У сваком појединачном случају, становници сами одлучују како да загреју свој дом. О предностима водених подова већ је много речено. Својом ефикасношћу и квалитетом гријања, подно гријање је неприкосновени лидер међу постојећим опцијама гријања. Међутим, не увек таква шема грејања са технолошке тачке гледишта је погодна као главни извор топлоте у кући.

Подно грејање је идеално за приватни сектор, сеоске куће и виле, што се не може рећи за стан у граду у вишеспратној згради. Међутим, постоји и излаз из тренутне ситуације. Да бисмо опремили ефикасан систем грејања у нашој кући или стану, размотрите како изгледа основна шема пода топле воде.

Различите врсте топлих подова. фундаменталне разлике

У пракси, у приватним домаћинствима данас се врши уградња топлих подова од три типа:

  • бетон;
  • светло;
  • танак.

Сваки тип има своје технолошке карактеристике, посебну шему повезивања која је у великој мјери одређена типом животног простора. Топли под на бази бетонске кравате монтира се у зградама и зградама са прилично јаким строповима. Избор сличне шеме грејања,важно је запамтити значајна ограничења са технолошке тачке гледишта. То је додатно оптерећење на преклапање и смањење унутрашњег простора подизањем пода за 10-15 цм.

Важно! Када је опремљен системом гријања овог типа, технолошка ограничења играју важну улогу. Нови бетонски вијак има значајну тежину (200-300 кг /м2), тако да при полагању топлог пода у редовној просторији површине <<15 квадратних. м. на стропу ће притиснути бетонски монолит тежине 2-3 тоне.

Напомена: забрањено је инсталирање топлих подова са течним расхладним средством у стамбеним подручјима вишестамбених зграда. Главни разлог за забрану је технолошки фактор. Водоводна цев није у стању да издржи повећану хидраулику. На функционалност система гријања може утјецати носач топлине лошег квалитета. Поред тога, увек постоји велика вероватноћа да се прекине интегритет и квар воденог круга као резултат хидрауличког удара.

За стамбене зграде са чврстом и поузданом конструкцијом, бетонски подови воде су одлично рјешење за гријање стамбених простора. За градски стан, ова опција изгледа проблематично. Једина могућност за имплементацију оваквог система гријања у градском стану је кориштење топлог пода као помоћног, додатног извора гријања. Контура воде може се полагати на под у малим затвореним просторима. На пример, веома уобичајена опција су топли подови у купатилу иу расаднику.

Санд-цементни естрих, који је скривен у водиконтура ће бити добро заштићена цевоводом од оштећења, и обезбедиће добру топлотну снагу.

Лаки водени круг гријања, посебно дизајниран за опрему у дрвеним грађевинским објектима. Главна предност у овом случају, минимално оптерећење на преклапање. С друге стране, лагани подови типа подне облоге се дијеле на дрвене и полистиренске конструкције.

Трећи тип пода који се користи у свакодневном животу је танак дизајн. Овдје је главни нагласак на цијевима малог промјера, захваљујући којима је висина цијелог колача 25 мм.

Водени под - шема која загрева питу

У већини случајева, становници приватног сектора, власници сеоских кућа и викендица преферирају конкретан тип пода воде. Ова опција се монтира много брже. Трошкови опреме су знатно нижи. Да, и сам систем грејања је практичан и ефикасан у раду. Да би се уградили топли подови властитим рукама, треба погледати изглед бетонског воденог пода у дионици, која је тзв.

Лишна торта је слојевита структура која је обавезна приликом полагања круга гријања на поду. Сам доњи слој је хидроизолациони премаз, чији је задатак да заштити бетонске подове од утицаја влаге.

Након полагања хидроизолације по ободу грејне просторије постављена је пригушна трака. Ова ставка компензираПритисак бетонског вијка, који се протеже током загревања, на зиду панела.

Важно! Предуслов је секвенцијално слагање сваког слоја у лиснатом колачу бетонског топловодног пода. Занемаривање технологије може довести до тога да ће ваш систем гријања донијети неке проблеме и проблеме, умјесто стварања удобних животних увјета.

Топлотна изолација је најважнији елемент у овој варијанти. Исправно одабрани материјали, дебљина слоја топлотне изолације ће минимизирати топлотне губитке, усмјеравајући главни проток топлине из цијеви за гријање према горе. Изолација се монтира у цијелој површини гријања, без обзира на то да ли у овом мјесту постоји круг гријања воде или не.

Опет, слој хидроизолације се поставља изнад изолационог слоја, који ће заштитити све претходне слојеве пите од утицаја влаге у случају цурења.

На припремљеној основи већ се изводи инсталација цјевовода система гријања. Данас постоји много начина да се фиксирају цеви за грејање. Обично се користе носачи за сидрење, пластичне обујмице и шипке за причвршћивање. Најпогоднији и практичнији начин је да се за успјешно полагање цијеви за топлу воду угради топлински изолиране плоче. Конструкција таквих плоча обезбеђује специјалне монтажне елементе за цеви за грејање.

Требало би да знате! У случају опреме за подно гријање на малим површинама, арматурна мрежа није обавезни елемент. За просторијеобавезна је велика површина слагања арматурних мрежа или полипропиленских влакана.

Завршна фаза у формирању листне торте је сипање бетона. У мешавини песка и цемента потребно је додати пластификатор. Завршна фаза? Формирање подне облоге. Овдје већ можете дати вашој машти преференцију, преферирајући један или други материјал. За купатило најприкладнија варијанта - керамички гранит или цријеп. За дневне собе идеалан избор је употреба ламинатног паркета или ламината.

Схема листног колача је традиционална. Разлике могу бити у употреби материјала различитих врста и типова. Слојевита структура, по правилу, има дебљину од 100-150 мм. Дебљина кравате може варирати у зависности од карактеристика дизајна стамбеног простора и саме зграде.

Цртежи водоснабдевања

Ако се уградња подова топле воде врши на замотаној, традиционалној технологији у јасном редослиједу, онда се полагање цијеви за гријање може извести у различитим варијацијама. Основни циљ опреме за гријање подова је равномјерно гријање и цијело подручје гријања простора. Стављање нафтовода онако како желите, значи свесно стварање проблематичних области у целој структури. Носач топлоте има способност да брзо изгуби температуру колико и трошак, па је неопходно да се цијеви поставе са зидова, а затим да се крећу према улазу у собу или у његов центар. Да би се то урадило, посебно дизајниране оптималне шемеслагање водовода, од којих сваки има своје карактеристике.

Мијешалица и колектор су почетак цијелог сустава гријања. Контуре воде су повезане у јасном низу. Почетак цјевовода - до улазне цијеви, крај цијеви спаја повратни вентил.

Са рукама можете поставити топли под, воду, чији ће се контур наслагати на следећи начин:

  • уградња цеви према шеми змије "
  • полагање цевовода у шеми пужа;
  • комбинована шема.

У случају опреме за гријање у кутним просторијама, користи се распоред цијеви за појачано гријање.

У сваком случају, можемо говорити о предностима схеме. На пример: пуж је најједноставнија шема. Савијање цеви овде достиже 900, док се у змији топлотна цев закривљује до 1800.

Напомена: водени круг типа "змија" може да ради из циркулационе пумпе мале снаге. За купатило или дете, овај аранжман изгледа боље.

Тамо где просторије за грејање имају линеарно одступање, боље је монтирати цијев у складу са схемом "змија". Цевовод се налази у смјеру од мјешалице мјеста према нагибу. Ваздушни чеп у овој верзији се лако скида, што не значи о цијеви, која је уређена према схеми "пуж". У областима са предрасудама, застоји у ваздушном саобраћају могу бити проблематични.

За просторије велике површине, гдје је потребно користити неколико водних кругова исте дужине за гријање, схема распоредаЦевовод "змија" је веома погодан. Захваљујући овој врсти инсталације можете постићи уравнотежен рад цијелог сустава гријања.

На припремљеној подлози, цеви за грејање су повезане са колектором, који дистрибуира довод расхладног средства у систем. Разводни ормар, заједно са ножем за мешање, постављен је у или близу грејне просторије, што значајно смањује број цеви и потрошњу других материјала. Завоји водоводне цеви на месту прикључења на колектор шију у посебној заштитној кутији.

У сваком случају, мора се поштовати одређени редослед постављања водоводне цеви. Приликом рада са схемом, пуж, прво се цијев затвара дуж обода зидова, након чега се са најудаљенијег зида треба окренути. У супротном смеру, цев се поставља у спиралу, достижући центар грејне просторије. За шему, снаке снаке снабдевање водом је како следи. Цев лежи на ободу зидова, након чега се у супротном смеру праве и кривине.

Комбиноване инсталационе шеме које се у неким случајевима користе за загревање цеви за топли под, сугеришу истовремену употребу обе опције. Једна половина просторије може се загријати помоћу воденог круга, смјештеног под схемом змије, док ће други дио просторије бити загријан цијеви, монтиране под схемом пужа.

Схема спајања цеви за грејање воде на колектор

Уређај за причвршћивање бетона, полагање цеви за загревање воде - инжењерско-технолошки моменти уградње топлог пода. ГлавниФаза инсталације је повезивање цевовода са јединицом за мешање и колектором.

Горе наведено је већ речено о томе гдје и како боље уредити кабинет за сакупљање. Заједно са инсталацијом јединице за мешање, колектор и циркулациона пумпа су контролна јединица система за грејање.

У правилу је ормар величине 50к50 цм, а за бољу комбинацију са унутрашњим простором дневног боравка израђује се колекторски ормар у дубини од 10-15 цм, па је тако и водене контуре у мјестима повезивања боље сакрити у зид.

Након инсталирања колектора, започиње повезивање неопходних линија. Традиционално, схема повезивања изгледа овако:

Разлика може бити у начину на који се користи гријање. То може бити употреба расхладне течности која долази кроз централни систем грејања или аутономни систем грејања који ради из котла.

Напомена: Ако истовремено користите топле подове и радијаторе, онда можете да инсталирате једну пумпу. Када је у питању комплетан систем грејања за топли под за целу зграду, колектор, пумпа и инсталација мешалице - обавезни атрибути.

Обезбеђује цев и повратни прикључак на колектор уз помоћ специјалних прикључака. Ако су промјери цијеви и улазних прикључака колектора различити, користе се адаптери.

Систем мора бити опремљен запорним вентилом који преклапа довод топле воде до водених кругова. На повратној цијеви мора бити инсталиран испусни вентил.

Да би се осигурало тачно подешавање температуре гријања на топлом поду, на колектор се инсталирају специјални вентили и нож за мијешање. У присуству средстава можете купити готов, интегрисани сакупљач, чији дизајн укључује све ове елементе. Колектори се могу разликовати по својој конструкцији, у зависности од броја прикључених водених кругова и обима простора за грејање.

За референцу: у зградама гдје су топли подови уграђени у свим стамбеним подручјима, колектори сервисирају цијеле просторије одједном. Под једним увјетом, ако је распоред цијеви за гријање свугдје исти.

Када се користи један систем полагања цеви, у колектору постоји један број улазних и излазних тачака повезивања. Користећи комбиновани стацк, имат ћете колектор с великим бројем улазних и излазних млазница.

Флексибилност и нијансе повезивања топлих топлих подова

Када се упознате са различитим опцијама за уградњу и инсталацију подова са топлом водом, треба имати на уму да постоје неке нијансе које треба узети у обзир. Станимо детаљније:

  • довод воде;
  • верификацију функционалности готовог система грејања;
  • лијевање кравате, полагање подне облоге.

Прва ствар коју треба потражити је метода слагања цијеви за гријање. Ако је за вас топли под једина опција гријања у кући, цијев се монтира уз минимална одступања. Висина цеви у овом случају је 15-20 цмпод за вас је само помоћни систем гријања, цијев је затворена у кораку до 30 цм

Важно! Максимално дозвољени корак полагања водоводне инсталације не би требало да прелази 30 цм, у супротном ћете физички осећати у поду не загрејане просторе.

Цев је фиксирана специјалним квачицама или квачицама, међутим, без чврсте фиксације. Када се доводи топло расхладно средство, цевовод се шири, што ће неминовно изазвати динамичко померање целог кола. Приликом полагања водоводне цијеви по схеми пужа, не заборавите на присутност обрнутог. Најоптималнија дужина цеви за топли под је 70 м. Ако нема довољно простора за загревање једне просторије исте дужине, направите две једнаке дужине водених кругова.

На примјер: за гријање просторије од 10 м2 требат ће вам 67 м цијеви за гријање (у кораку од 15 цм).

Завршне фазе рада су пробни рад, који се проводи ради провјере ефикасности сустава гријања и свих елемената пројекта. Први старт се врши 2-4 сата. Притисак приликом пуштања у рад мора бити већи од 1,5-2 пута од радног притиска. По сату радни притисак треба смањити за 0,03 МПа, што доводи до оптималних параметара. Температура грејања у овом периоду треба равномерно да се повећа на радне вредности.

У закључку, када је цијели систем у погону, могуће је почети сипање бетонске опреме за вијке или монтажу.

закључак

Сумирајући, можемо рећи сљедеће. Схеме прикључења топле подне у наше станове и куће могуразликују се, међутим, нема суштинских разлика у овом случају. У зависности од тога како планирате да користите ову грејну шему, зависи од тога како ће се изводити ожичење, полагање водоводне цеви и прикључак на извор топле воде.

Треба подсјетити да је прикључење пода топле воде на централни топлински вод забрањено због технолошких мотива. На слици је приказано како можете постићи жељену, али ако кућа вашег комшије тада може да ради са истом ефикасношћу, проблем је отворен.

Максимални могући ефекат водених топлих подова даје се помоћу аутономних извора топлоте. Гасни котлови су најбољи извори топлоте. Имајући у виду чињеницу да за топли под максимална дозвољена температура гријања расхладне течности достиже 45-500С, могуће је користити мали котао мале снаге.

Када се правилно инсталира, користећи уобичајени топли распоред пода, можете се удобно смјестити дуго времена. Ако поштујете нормалне услове рада, ваш топли под ће моћи да ради 30-50 година.