Радимо постављање у стану на плафону

Поуздано ожичење у стану - гаранција сигурности својих зенсхцховЕсли сте започели велики поправак у стану, потребно је направити књижење прије почетка завршних радова. Након инсталирања великих цурења на одређеној удаљености, морате сакрити електричне жице. За то можете користити различите причвршћиваче. Пре извођења радова пожељно је добити индикаторски одвијач, индикатор напона и мултиметар.

Лустер и три жице са плафона

Инсталирајте лустер са три жице на плафону једноставно. За почетак, морате одредити сврху сваке жице. Учините то помоћу дијаграма електричног круга уређаја. Обично је бела жица фаза, плава је нула, а зелена је уземљена. Ако немате електрични круг, можете користити мултиметар.

Ово радимо следећим редом:

 1. Прво, поставите мултиметар у "лоопбацк" режим.
 2. Затим се сонда скрати.
 3. Излагање сијалици лустера. Одредите локацију контакта фазе и опруге.
 4. Пронађите нулу. Да бисте то урадили, морате инсталирати сонду за мултиметар на страну кертриџа. Додирните другу сонду жицама. Када додирнете једну од жица, чут ћете звучни сигнал. Ова жица ће бити нула.
 5. Одредите фазни проводник и број контура помоћу мултиметра.

Пре повезивања лустера потребно је одредити фазну жицу са мултиметром

Ако у лустеру постоји само једна контуратрећа жица ће бити уземљена. Да бисте се у то уверили, морате да прикључите једну сонду на метални део лустера, а други на 3 жице.

Постављање лустера врши се следећим редом:

 • За почетак, морате омогућити оба кључа на прекидачу.
 • Додирните крајеве жице као индикатор напона. Када се сударите са фазном жицом, лампица на показивачу треба да се упали.
 • Означите фазне жице. Да бисте то урадили, користите маркер.
 • Искључите прекидач и проверите сваку жицу одвојено.
 • Спојите фазни кабел лустера на фазе ожичења. Не заборавите да повежете нулу. Најбоље је користити кламерицу.
 • Уверите се да лустер ради. Ова инсталација је завршена.

Жице од лустера 2: инсталациони круг

Ако из лустера лебде два кабла, може се причврстити на плафон на неколико начина. Све ће зависити од тога колико каблова стрши директно са плафона. Пре него што почнете да инсталирате, проверите да ли је жица оштећена.

Схема за повезивање лустера

Ако два кабла искоче из плафона и лустера, инсталација се врши следећим редоследом:

 1. Повежите каблове са прикључним блоком. Не заборавите да унапред одредите где су фаза и нула.
 2. Одредите где се кутија налази.
 3. Прикључите нулти кабл који се налази директно на разводну кутију на нулту жицу која излази из осветљивача.
 4. Спојите кабл на фазулустер и прекидач.

Не заборавите да фазна ожичења треба да буду откључана прекидачем. Поред тога, фаза мора бити спојена директно на централни контакт, који се налази у електричном спремнику.

Ако постоје два кабла на лустеру и три на плафону, прво морате одредити врсту сваке жице. По правилу, 2 од њих су зависне од фазе. Трећа жица мора бити проводник. Ако имате 3 или 4 жице на лустеру, онда прво морате поправити све нуле жице, након чега их треба пренијети директно на плафонски кабел.

Како причврстити кабл на плафон

Већина ожичења је причвршћена за плафон са постољем монтираним на носач. Ово причвршћивање је поуздано и лако се монтира. Ако је ожичење причвршћено овом методом, потребно је паралелно поставити неколико полица. Носач треба причврстити за плафон. Да бисте то урадили, користите вијке које морате претходно затегнути у сидрима.

Ако се ожичење изводи у влажним просторијама, за причвршћивање кабла на плафон се користи посебна валовита цијев

.

Ако желите да користите најједноставнију опцију, можете спојити кабл са иглом. Овај носач мора бити инсталиран строго у средини стропа. Овај метод монтирања треба користити за стварање неколико слојева.

Ако је постављено главно ожичење, онда је осигурано уз помоћносач каблова. Обично се такви производи израђују од челика. Међутим, у неким случајевима, носач каблова је израђен од поцинковане жице.

Такое, монтирајте кабл на плафон помоћу:

 • Валовита цев. Стручњаци препоручују да се фаворизују валовити ако сте инсталирали спуштене плафоне са поцинкованим системом.
 • Суспензије конфигурације у облику слова Ц.
 • Перфориране траке.

Подна или стропна инсталација: шта је боље

Полагање ожичења на поду захтијева више времена него постављање на плафон. Међутим, овај дизајн има бројне предности. Прије свега, кабел ће бити сигурно заштићен и заштићен од корозије. Осим тога, елиминисан је ризик од оштећења ожичења током монтажних радова.

Основни недостатак полагања електричних жица на поду је сложеност поправних радова као посљедица оштећења ожичења

.

Алгоритам за скрита инсталациа на ожичението:

 1. У почетку се ожичење врши из електричног штита.
 2. Радите на зидовима.
 3. Поставите заостатке на бетонску подлогу.
 4. Извуците жице у посебном заштитном каналу.
 5. Уземљите кабловски канал.
 6. Подигните жице до разводне кутије.
 7. Осигурајте кабловске канале у вијку.

Запамтите да је полагање проводника без употребе кабловског канала могуће само ако кабл затворите посебним раствором. Након завршетка радова не заборавите провјерити електричне карактеристике сваког од њихланац

Ожичење на стропу у стану: инструкција корак по корак

Да бисте повезали ожичење, не морате обавезно позивати струју. Могуће је самостално изводити инсталацију ожичења у кући. Прије свега, морате одлучити на којој удаљености ћете од стропа бити суспендирани сустав. Сматра се да је оптимална удаљеност од ожичења до таванског пода - 10-20 центиметара.

Скривена инсталација ожичења врши се помицањем зидова

Ако је мек проклет из неколико великих завоја суспендован на плафону, то ће бити завојница индуктивитета. Под утицајем струје, или ће се растегнути или смањити. Све ће зависити од правца у којем се тренутни покрет креће.

Да би спојили ожичење на плафон, следите следећа упутства:

 • Нанесите ознаке на зид.
 • Идентификујте локације разводних кутија.
 • Поставите цеви на плафон.
 • Продужите кабл.
 • Осигурајте кабловске уводнице лемљењем.
 • Изоловати жице.
 • Уземљите ожичење.
 • Проверите интегритет и перформансе дизајна.

Ожичење до плафона (видео)

Да бисте инсталирали ожичење на плафон, морате покупити одговарајуће причвршћиваче. Када инсталирате каблове, размотрите материјал за плафон. На пример, ако је плафон направљен од бетона, онда користите валовите цеви. У случају дрвеног стропа, препоручљиво је користити челичне цијеви. По жељиобавити постављање на поду. Ова метода заптивача је најинтензивнија и најиздржљивија.