Радње за сервисирање плинских котлова: 12 операција

Гасна опрема има одређену опасност у случају прекида рада. То јеДа би плински котао служио дуже вријеме, требало би га редовно прегледавати ради кварова и истрошених дијелова, стога је потребно извршити планиране инспекције котловница. Одржавање обављају посебне сертификоване организације. Истовремено, провјера укључује визуалну процјену дијелова и, ако је потребно, њихову поправку.

Сервисни циљеви за гасне котловнице

Свако жели гасну котловницу да траје много година. Међутим, његов учинак зависи од многих фактора. Лош рад изазива брзо хабање делова или њихово ломљење.

Упозорење се може извршити редовним провјерама које су могуће уз гарантни и пост-гарантни сервис.

Након истека гарантног рока мора проћи шест мјесеци прије првог прегледа. Редовност таквих инспекција и поправки прописана је уговором између клијента и представника организације. Ако дође до проблема између инспекција, требате контактирати организацију која ће извршити поправке на захтјев.

Съобсениа за услуги:

 • Контрола детаља аутоматизације;
 • утврдити исправност пламеника;
 • Провера перформанси свих делова.

Гасни котлови треба да сервисирају само квалификовани стручњаци

Свака сврха има утицај на квалитет уређаја. Поред тога, посебну пажњу треба обратити на цеви за снабдевање и испуштање гаса. Треба процијенити стање вентилације и димњака.То ће такође захтијевати одређене тестове за подешавање пламеника. Херметички спојеви се проверавају гасним ововителом и сапунским раствором. Сва грешка би требало да се поправи овде. Када се неки предмет не може поправити, замените га.

Врсте сервиса гасних котлова током рада

Укупно 3 врсте услуга: редовне, текуће и ремонтне. Прва врста се изводи са одређеном периодичношћу. Треба пратити распоред.

Планирани задаци одржавања:

 1. Одржавање квалитетног рада опреме редовним чишћењем и подмазивањем.
 2. Проналажење кварова и њихово отклањање. Приликом замјене застарјелих дијелова, могу се предвидјети озбиљне несреће.
 3. Замена ставки које нису дизајниране за дуготрајан рад. Ово укључује заптивке.

Текуће поправке се изводе када се систем неочекивано срушио. Затим позивају чаробњака, који елиминише штету. Главни поправци се изводе периодично у одређеном времену, што је назначено у графикону.

У правилу се главни поправци врше једном у неколико година.

Током поступка, ефикасност најважнијих елемената котла се мења или обнавља. Да би се идентификовали проблеми, врши се дубока верификација. У том случају проводите тестове за провјеру рада дијелова.

Листа: укључена у одржавање гасне опреме

У упутству за употребу можете да испуните захтеве заодржавање гасног котла. Истовремено, опис радова је прилично детаљан. Да бисте разумели потребу за таквим радом, пажљиво проучите упутства.

Операции за ремонт:

 1. Визуелни преглед котла. Проверите стање пламеника.
 2. Неке делове система треба очистити. То укључује електроде од ватре, ватрогасне сензоре, потпорне подлошке.
 3. Сензори за ваздух треба да буду испрани.
 4. Прочистити и по потреби заменити филтере.
 5. Елементи котла који су у интеракцији са ватром такође морају бити очишћени. Важно је очистити сам гасни пламеник. Поред тога, систем треба регулисати.
 6. Потребно је уклонити угљеник из димњака. Али ова операција није укључена у сервис, треба је наручити и платити засебно.
 7. Електрични део котла се проверава и поправља ако је потребно.
 8. Подешавање гасног горионика и других елемената. Његово постављање се врши након одређивања састава продуката сагоревања.
 9. Подесите котао ако је прикључен на систем.
 10. Провера система безбедности. Ово је обавезан догађај. Тим за безбедност не ради стално, тако да није ствар обезбеђивања његове употребљивости. Али њен исправан рад директно утиче на безбедност читаве породице. Контролор прави имитацију несрећа и проверава квалитет опреме.
 11. Проверавање непропусности електромагнетног вентила који блокира довод гаса.
 12. Провера квалитета свих прикључака за прикључак гаса. Потребно је процијенити елементе за присутност корозије и непропусности.

Атодржавање котла се контролише и измењени делови се мењају

Приликом већих поправки потребно је испрати измењивач топлоте. Све операције треба да се обављају редовно. Квалитет опреме зависи од живота читаве породице. Свака ставка мора бити употребљива.

Редослед одржавања гасних котлова

Планирано одржавање се састоји од чишћења, провере и регулације. Прије него што се рад блокира доводом плина. Након тога, систему се даје времена да се охлади. Затим процените изглед система на изгледу делова. Провјера документације и јамственог печата. Затим обратите пажњу на све елементе система. Затим пређите на чишћење, претходно очистите котао.

Елементи које треба уклонити и очистити:

 1. Подлошка за вешање. Одређује положај горионика за измјењивач топлине.
 2. Сензор за ваздух. Меша ваздух и гас.
 3. Детектор пламена. Даје вам знање о томе када се жудња погоршава.
 4. Печење електроде. Спаљивање мешавине кисеоника и гаса.

Било који метал под утицајем гаса и чађе је покварен. Код нормалног рада пламеника пожар има плаву боју. Жута боја говори о потреби за чишћењем опреме.

Горионик се чисти специјалном четком. У овом случају, догађај треба одржавати редовно.

Аутоматизација за провјеру се сматра најважнијим дијелом рада, јер живот зависи од ефикасности аутоматизације. Сигурносни систем укључује термостат, плинске вентиле иарматура, регулатор, релеј притиска. Главно је да се правовремено утврди присуство проблема.

Избор извршне власти за котловнице: главна правила

Нису сви произвођачи котлова сервисни центри. Посебне организације добијају лиценцу са потребном опремом и специјалистима. Таква компанија добија сертификат за обављање одређеног посла.

Мајстори сервисног центра морају проћи обуку у погону произвођача котла. Тако добијају неопходно знање за рад.

Да бисте сазнали квалификације професионалаца, треба да прочитате сву документацију фирме. Постоје бројне препоруке које треба слиједити при одабиру организације. Ова правила ће бити заштићена од превараната.

Пре коришћења услуга сервиса котлова једне или друге организације, потребно је прочитати рецензије о њима

Препоруке за избор услужне организације:

 1. Локација фирме треба да буде што ближе. У идеалном случају, то је исти град или чак регија. Тако скратите време доласка специјалиста.
 2. Организација мора доставити потврду од произвођача.
 3. Потребно је саставити уговор са детаљним описом свих услуга и одговорности странака.

Сервисне центре можете сазнати на сајту произвођача гасних котлова. Требало би да постоји списак свих организација. То вам омогућава да добијете одређену гаранцију о сертификацији организација.

Како се сервисирају гасни котлови (видео)

Гасни грејачи захтевају стално надгледање. Не само да се оцењујеизглед елемената, али и да изврше одређене провере квалитета система. Само котлови се могу сервисирати ако су доступни одређени цертификати од произвођача. Техничка подршка ће помоћи у одржавању радне способности опреме.