Прорачун снаге вршимо укрштањем жице

Како сазнати жичану пропусност

Понекад у току рада може бити потребно извршити прорачун снаге жице преко раскрснице. Ово може бити потребно ако морате додати новог корисника у постојећу мрежу или замијенити постојећи уређај снажнијом.

Да бисте то урадили за нови кабл или жицу, није увек прикладно, тако да можете израчунати могућност коришћења старог кабла или жице.

Избор снаге на одређеном пресеку жице

Пресјек жице и називне снаге електричних уређаја су двије нераскидиво међусобно повезане ствари. Дакле, ако имамо жицу, онда, на основу номиналних параметара електричних уређаја који се планирају спојити, можете одредити њихову кореспонденцију.

Одлучујућу улогу у овој селекцији игра табл. 1.3.4 и 1.3.5 ПУЕ за бакарне и алуминијумске жице.

Одређивање номиналне снаге електричних уређаја

Први проблем са којим се можемо суочити при избору подударања жица и енергетских уређаја је неусклађеност количина. Заиста, у табелама 1.3.4 и 1.3.5 ПУЕ, дата је зависност пресека жице од номиналне струје. Такође морамо да га преведемо у номиналну активну снагу.

Табела 1..3.4 ПУЕ за бакарне жице

  • За превођење вриједности за једнофазну АЦ мрежу, можете користити формулу: гдје је П номинална активна снага, У је напон мреже (за једнофазну мрежу 220), И - номиналназа одређени део жице, изабран на одговарајућој табели ПУЕ и цос? - фактор снаге, који је однос укупне и активне снаге.
  • Највећи проблем у овој формули је цос ?. Обично је то назначено у пасошу уређаја. Понекад се може поново израчунати на основу односа укупне снаге, измерене ВА и активне снаге, мерене у В. Ако сте уређај без гаса, трансформатора или електромотора, његова вредност ће бити близу једне. За видео, аудио и друге кућне уређаје може се значајно разликовати.
  • Након што смо направили ову једноставну калкулацију, добијамо номиналну снагу која може проћи жицу овог дијела за одређеног потрошача. На крају крајева, за различите потрошаче, вриједност номиналне снаге исте жице може значајно варирати.
  • Након извршене калкулације, можете одредити да ли је нови електрични апарат погодан за старо књижење. Иако, искрено, у већини случајева, електричари радије израчунавају струју кроз сјециште жице.

Обратите пажњу! Приликом замене електричних уређаја треба обратити пажњу не само на усклађеност ожичења већ и на утичницу, ако постоји. У овом случају, морамо знати номиналну струју апарата. На крају крајева, утичнице се издају апоенима од 10, 16 и 25А. Да бисте прикључили електричну утичницу на електричне уређаје, требали бисте одабрати најближу вриједност.

Проверавање упаривања жице са растућом мрежом напајања

Али много чешћемора се суочити са потребом за додавањем нове утичнице или прекидача (види Инсталирање утичница и прекидача властитим рукама) у већ постојећу мрежу. У овом случају, потребно је провјерити да ли ће ова жица издржати повећање оптерећења и да не експлодира.

У овом случају, боље је израчунати и, како је препоручено упутством о избору пресјека жице.


На слици, у табели 1.3.5 приказан је ПУЕ за алуминијумске жице

  • Претпоставимо да смо одлучили да повежемо додатни прикључак. У овом случају потребно је израчунати укупно оптерећење свих већ спојених пријемника. Затим додајте процењено максимално оптерећење новог прикључка и проверите да ли ће жица задржати такву струју.
  • Да бисте то урадили, извршите прорачун струје у сваком прикључку и прекидачима који су повезани са овом групом, а затим их сумирајте. То се ради по истој формули, само сада израчунавамо називну струју, на основу вриједности које знамо за номиналну снагу.
  • Након израчунавања струје пресека жице, закључујемо да је могуће прикључити додатни излаз. Често се то не може урадити и повезивање нове утичнице или прекидача може се постићи само ако се смањи употреба електричних уређаја у овој групи. Односно, у овом случају је немогуће истовремено укључити све уређаје. Што је више уређаја повезано, то је мањи број уређаја који можете истовремено укључити у ову групу.

Обратите пажњу! Шта је, у складу са одредбом 1.3.10, ПУЕ, нула и заштитнапроводници се не узимају у обзир при одређивању броја жица. Али ово правило се односи само на трофазне мреже.

Неке карактеристике прорачуна при додавању оптерећења мреже

Али израчунавање струје кроз пресек жице треба да обухвати и низ параметара који могу бити одлучујући у неким случајевима. На крају крајева, одабире се пресек жице, на основу услова грејања проводника и преноса топлоте, а овај параметар може значајно варирати у различитим методама заптивања.

Фактори корекције из картице. 1.3.12 ПУЕ

  • Прво, треба имати у виду да, према тачки 1.3.10 ПУЕ, вредности у табелама, у зависности од оптерећења жице од раскрснице, треба да се смање када се оне заједнички положе. Ако је сноп постављен преко 5 жица, коефицијент је 0.68. Ако је више од 7 жица, онда 0,63, ако је више од 10, онда 0,6.
  • Осим тога, ако се каблови или жице полажу у снопове у кутијама, онда треба користити и коефицијенте снижавања. Наведени су у табели 1.3.12.
  • Раскрсница и, према томе, цијена жице могу значајно варирати када се жица поставља у топлу просторију, на примјер у саунама. У овом случају, према табели. 1.3.3 ПУЕ, треба користити факторе корекције.


Фактори корекције из картице. 1.3.3 ПУЕ

закључак

Као што видите, израчунавање усклађености жице са прикљученим оптерећењем није тако тешко и сасвим је могуће да се то уради својим рукама. Треба имати на уму да је упаривање пресека жицесамо један од проблема.

На крају крајева, треба имати на уму и усклађеност електрично уграђене опреме, заштитне опреме и смањење електричних својстава контаката и жица због њиховог старења не може се заборавити. Због тога, ако треба да извршите замену електричне мреже, не би требало да будете ослобођени полу-мерама.