Прорачун потрошње плина за гријање код куће 100 м?: 2 начина

Откријте колика ће бити потрошња плина за гријање зграде од 100 квадратних километара, можете користити посебну формулу.Неовисно или централно гријање се често темељи на кориштењу плинског котла постављеног у котловници. Корисност оваквог загревања треба одредити у фази пројектовања, идентификујући потребе за горивом. Извршите израчуне једноставно, главна ствар је знати колико се метара грије и каква је енергетска опрема.

Дефиниција: колико гаса троши гасни котао месечно и годишње

Инсталација гасних котлова се сматра оптималним решењем за области снабдевања гасном мрежом. Природни гас има много предности. Производ је еколошки прихватљив, доступан, има велику топлотну снагу. Али при избору котла важно је одмах одредити колико гаса јединица користи за загревање различитих површина: од 80 м2 до 400 м2.

Фактори који утичу на потрошњу горива:

 • Капацитет гасног котла;
 • површина куће или стана;
 • Могући губици топлоте (број прозора и врата, њихова непропусност, дебљина зида и други важни параметри).

Приликом куповине гасног котла за дуги сервис важно је узети у обзир све нијансе избора јединице. Потребно је унапред разумети колико се гаса троши на грејање одређене површине и запремине зграде. Само уз одговоран приступ можете профитирати од такве куповине.

Проток главног гаса у гасним котловима: формуле

Потрошња плина у котловима зависи директно од снаге гријача. Неопходнообрачун снаге се врши приликом куповине опреме за грејање. У овом случају ослоните се на величину гријане површине. Извршити индивидуални прорачун за сваку просторију, узимајући у обзир најнижу просјечну годишњу температуру.

Да би се тачно знао главни ток гаса, вреди питати стручњаке који се баве овим питањима

Израчуни који су настали морају се подијелити на пола. То је због чињенице да у току сезоне температура варира од плус до минус. Истовремено, проток гаса ће такође бити различит.

Приликом рачунања снаге користи се однос киловата до 10м2 гријане просторије. С обзиром на температурне варијације, потребна је само половина вриједности, што је само 50 В на сат. За површину од 100м2 је довољно 5 кВ. Формула за прорачун природног гаса: А = К /к * Б.

Декодирање формуле:

 • А - потребна количина гаса за грејање;
 • К - капацитет котла за гријање куће (за 100 м2 је довољно 5 кВ);
 • к - минимална количина специфичне топлоте, мерено у киловатима и зависи од марке гаса;
 • Б - ефикасност котла, интерес треба превести.

Да би се одредио трошак, једноставно ставите изворне податке у формулу. За кућу са површином од 100 м2 довољно је 0,557 кубних метара на сат. За 150 м2 потребно је 0.836, а за површину од 200 м2 - 1.114. Да бисте сазнали колико гасна јединица троши дневно, довољно је да број помножите са 24. Множење индикатора за 30 ће одредити колико је коцки потребно за грејање месечно.

ЈедноставноПрорачун протока гасног котла на течни гас месечно

Горња формула за израчунавање се такође користи за друге врсте горива. Тако можете бројити укапљени плин у цилиндрима. Функције генерисања топлоте у овој врсти горива имају своје разлике. Укапљени гас се израчунава у килограмима, а затим претвара у литре.

Месечна потрошња плина по складишту плина:

 • За површину од 100 м2 биће потребно 560 литара;
 • За 150 м2 - 842 л;
 • За 1200 м2 је потребно 1122 л;
 • Површина од 250 м2 се загрева са 1403 литара.

Снимите резултате прорачуна у табелу како не бисте ништа збунили

Конвенционални балон има у себи 42 литре. Да би се одредио број цилиндара годишње, довољно је подијелити количину плина у стандардну величину држача плина . Након множења броја цилиндара са ценом једног, добијате трошкове таквог грејања.

Просечан калкулатор за прорачун потрошње гаса за кућно грејање

Лако је научити потрошњу гаса у протеклој сезони. Довољно је узети у обзир мјесечна очитања бројила. Када се сезона грејања заврши, једноставно сажмите све податке.

Надаље, узима се у обзир аритметички просјек. Али да бисте израчунали потребну количину гаса у фази куповине котла, потребно је да користите посебну формулу. Гасификација аутономног система приватне куће, стана или стана значи коришћење просечног калкулатора, при чему се одређују топлотни губици. Ово је само приближан прорачун.

Методе за израчунавање јединичних трошковатоплота:

 1. У зависности од укупне површине гријаних просторија. Овде, на основу климатских услова у региону. На 1м2 потребно је око 30-40 пон.
 2. С обзиром на укупну површину зграде. Тако сваки квадратни метар просторије висине од 3 м захтева 100 В топлине. Такође ће морати узети у обзир климу у региону.

Главна ствар коју треба узети у обзир при израчунавању потребног капацитета котла, који је у стању да обезбиједи просторији потребну топлоту. Када су прорачуни вођени просечним индикатором, за који се користи 10 м2 1 кВ енергије. Иако је таква калкулација најједноставнија, она не може узети у обзир све карактеристике региона и саме структуре.

Просечни калкулатор претпоставља да је за 10 квадратних метара простора потребно 1 кВ топлотне енергије.

Израчунавање употребе гаса помоћи ће не само да се исправно изабере котао, већ и да се смање трошкови потрошње гаса. То ће вам уштедети новац на грејању. Тако можете загрејати кућу и пронаћи начине да смањите губитак топлоте.

Пример израчунавања потрошње гаса за грејање приватне куће из мреже

Боље разумијевање специфичности и посебности прорачуна ће бити јасан примјер. Ова калкулација се може користити и за стан и за ладањску кућу. За почетак, морате прикупити оригиналне податке.

При изчиславане на потросение на газове за огрев на частна дом, нужно је взети възможност в съответствие с областта

.

Параметри за израчунавање излаза:

 • Површина простора - 100 м2;
 • Капацитет котла - 10 кВ;
 • Ефикасност топлотног агрегата -95%.

За почетак, џул треба претворити у киловате. 1кВ има 3,6 МЈ. Такође, треба разумети да се норма од 10 кВ користи за загревање куће у најхладнијим временима. Али за сезону посебно хладних дана не толико.

Ако је котао правилно израчунат и распоређен, онда нема смисла да јединица ради непрекидно.

У повољнијим зимским данима није потребно толико киловата за гријање. Због тога је овај параметар прихваћен да буде подељен на пола током рачунања. Након тога, подаци се подвргавају посебној формули. А када помножите стопу на тарифама, можете израчунати економски део потрошње гаса.

Након што сте научили потребну количину горива по сату, можете направити прорачун за цијелу сезону. Дакле, број треба помножити са 24 и добити дневну стопу потрошње. Даље, добијени подаци се множе са 30 и добијају потребну количину гаса месечно. Обрачун за сезону узима у обзир грејање за 7 месеци.

Потрошња плина за гријање куће је 100 м2

Сазнајте колико топлоте иде на загревање просторија је довољно једноставно. Могуће је сумирати трошкове након грејне сезоне или израчунати трошкове гријања чак и када купујете котао. Помоћу једноставних формула и онлине калкулатора, ова мјера није тешка.