Прикључни радијатори: везни кругови, уградња батерија

Приликом уградње система гријања, посебна пажња мора бити посвећена локацији уређаја за гријање. Прво, овиси о удобном боравку у просторији, а друго, правилним постављањем измјењивача топлине може се значајно смањити губитак топлине, чак и ако постоје грешке у изолацији куће. А које су опције за повезивање радијатора, сазнаћете са овог поста.

Варијанте система грејања

Тренутно најпопуларнији једно-и двоструки системи. А да бисмо разумели који вам је најпогоднији начин повезивања радијатора грејања, са сваком од њих ћемо детаљније разумети.

једноцифрени круг

По правилу, сличан начин повезивања батерија са системом грејања користи се за изградњу дво-, тро-етажних објеката. Дакле, загријана до потребног нивоа расхладног средства испуњава довод топлоте одозго и креће се наниже, равномерно распоређујући по свим грејачима.

Сличне термичке јединице су прилично једноставне за инсталацију. Осим тога, повезивање батерија за гријање у таквој схеми не захтијева кориштење великог броја потрошних материјала. Међутим, упркос својим предностима, једноспратне аутопутеве имају неколико недостатака:

 • недостатак могућности подешавања температуре појединих грејача;
 • Температура на крајњој тачки топлотног круга је много нижа него у оригиналу, јер се током кретања расхладног средстватемпература се постепено смањује;
 • у случају отказа једног од делова топлотног цевовода, постоји потреба да се искључи цео успон.

Круг са две цеви

Дводелни привезани радијатори се у већини случајева користе за грејне уређаје у приватној кући или стану који нису прикључени на централну топлотну мрежу. Принцип уређаја двоцијевног круга карактерише довођење у грејну јединицу пар цеви: један за снабдевање загрејане расхладне течности, а други за уклањање хлађене воде.

При повезивању са два круга треба узети у обзир једно главно правило - сви размењивачи топлоте су везани искључиво паралелно, али не на конзистентан начин.

Сличан тип везе карактерише неколико значајних предности:

 • могућност контролисања температурног режима одвојеног акумулатора, који омогућава да се грејачи искључе у неупотребљеним просторијама без оштећења општег успона;
 • извођење радова поправке и рестаурације одвојених дијелова топлинског круга без потребе за искључивањем цијеле инсталације;
 • смањење трошкова плаћања рачуна за електричну енергију, због могућности регулисања температурног режима у одвојеним просторијама.

Који материјали су потребни за повезивање радијатора

За уређај из наведених система биће потребни следећи елементи:

 • измењивачи топлоте, чији комплет укључује вентил у горњем делуи чеп на дну;
 • стилус батерије;
 • термостатски вентил (само за двоцевну инсталацију);
 • бајпас (само за двоцевну инсталацију) и запорни вентил;
 • дршка;
 • сет квачила и контра-ножева;
 • цеви за термални цевовод - метални, полипропиленски, нерђајући, бакрени или поцинковани.

Што се тиче цеви, традиционално многи покушавају да преферирају челик, поцинковани или бакрени. Заправо, полипропиленске цеви нису мање квалитетне, али су истовремено и 2 пута јефтиније. Имају исти животни век, али полипропилен никада није покривен рђом, а унутрашњи део цеви је много мање таложен наслагама кречњака.

Челик, нерђајући челик и бакар су обавезни само код инсталације парног гријања, гдје температура расхладне течности (паре) не пада испод ознаке при 1000Ц, те ће свака друга опција једноставно престати радити.

Методе везивања котла /пећи

дијаграми повезивања

Данас постоји неколико главних начина повезивања радијатора:

 1. Латерална шема. Карактерише га уградња уређаја уз помоћ разводних цеви, које се налазе на једној страни уређаја за грејање. Такво повезивање акумулатора за грејање може се сматрати најповољнијим, јер доприноси смањењу губитка топлоте. Међутим, веома је непожељно прибјећи таквој опцији када се спајају гријачи с бројем дијела већим од 15.
 2. Дијагонални круг. Користи се за постављањесистеми са дугим грејацима. Такву варијанту карактерише постављање расхладног средства на млазницу, која се налази на врху термалног уређаја. Док се истицање врши уз помоћ цеви која се налази на супротној страни од супротне стране. Захваљујући овој шеми обезбеђена је равномерна дистрибуција топле воде за грејне уређаје.
 3. Доњи дијаграм. Овај тип везивања се користи у случају пролаза круга грејања у подној површини. Одмах сам желео да појасним да је ефикасност оваквих грејача 15% нижа од везивања радијатора грејања на цевовод по бочној шеми.

врста грејача

Пре него што одлучите како да правилно прикључите радијаторе, неопходно је одредити које ће батерије бити. Тренутно можете наћи много различитих типова измењивача топлоте. Али сви они деле, зависно од следећих параметара:

 • материјал од којег се производи грејни блокови;
 • принцип повезивања са системом;
 • метода фиксације.

Најчешће се користе челичне плоче и секционе батерије. У последњих неколико година алуминијумски и биметални радијатори постају веома популарни, чија је цена нижа од челика, али квалитет је вредан. У исто време, ово последње је неоспорни лидер на тржишту грејања, чија снага омогућава притисак до 150 атм.

Челични радијатори - батерија која се састоји од танких равних панела од челичног лима. Ове грејне јединице могу бити постављене постранце или нижеметод.

За најбоље дизајне су пресек модела, предност способности да се повећа или уклањања секције. Ово вам омогућава да подесите температурне услове у одређеној области.

Без обзира на модел за копирање сва правила градње, прописане од стране произвођача.

Ако се кућа инсталиран алуминијумски радијатори не би требало заменити летње вентиле, или акумулација водоника може да поремети или пукне цев вентил. У присуству челичних цеви и алуминијумских радијатора са затвореним славина неколико места да може сломити радијатор.

указују гап цеви на затварање

ВИДЕО: Врсте радијатора

препоруке за инсталирање радијатора

Инсталације грејних уређаја треба обавити у складу са свим правилима која регулишу и од произвођача и грађевинским прописима.

Стога, постоје обавезујући препоруку у вези одржавање потребна удаљеност између размењивача и зидне плафона, подови и прозорске клупице сурфаце

 1. Величина зазора између врха јединици топлоте и праг треба да буде најмање 100 мм. Непоштовање ове препоруке има потешкоћа у кретању проток топлоте, што заузврат може смањити ефикасност кола.
 2. Величина јаза између доњег дела грејач и подне површине треба да буде најмање 120 мм. Ако не у складу са овим захтевом, вероватноће великихразлика у температурној разлици на различитим висинама просторије је изузетно висока. То значи да ће се део површине површине загрејати, што ће, заузврат, довести до губитка топлоте.
 3. Размак између стражњег зида и зидног плафона треба бити најмање 20 мм. Ако је овај индикатор подцијењен, ризик од губитка топлине у гријачу је изузетно висок.

Испод је слика како правилно повезати батерије. А ако се везивање измењивача топлоте врши у складу са горе наведеним препорукама, онда ће системи гријања дуги низ година у Вашој кући одржавати угодне температурне услове!

ВИДЕО: Врсте повезивања радијатора. Карактеристике сваке шеме


Нормална 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4