Причајмо о вентилацији у котларници са гасним котлом

Опрема за грејање на гас, чији је задатак да греје стамбена подручја и организује снабдевање топлом водом, мора бити опремљена вентилацијом. Загревање расхладног средства у гасном котлу аутономног система грејања је последица сагоревања природног гаса. Процес сагоревања било ког горива, а не само гасне смеше, захтева константан доток ваздуха који садржи кисеоник. Ефикасна вентилација котларнице са аутономним гасним котлом је један од кључних аспеката успешног рада система грејања. Количина кисеоника која улази у пећ зависи од ефикасности гасног котла.

Више ваздуха - гориво сагорева потпуније, топлотна снага котла се повећава, гас се троши мање. Мање зрака - сагоријевање горива се погоршава и, као резултат, смањује се пријенос топлине уређаја за загријавање плина и повећава се потрошња плина. Размотрићемо детаљније сврху вентилације у кући са аутономним грејањем гаса, његовим типовима и како се у овом случају раде основни прорачуни.

именовање вентилације

У дизајну аутономног система грејања, један део је увек посвећен вентилацији. Значај овог фактора за рад система гријања не може се прецијенити. Главни задатак, који се ослања на вентилацију - како би се осигурао ефикасан рад уређаја за гријање, успостављање режима висококвалитетне измјене зрака у подручју гријања.

Други, још важнији аспект, који треба узети у обзир приликом инсталирања гасаопрема за гријање - сигурност објекта гријања тијеком рада инсталираних уређаја. Природни гас је изузетно запаљива, експлозивна супстанца, стога, када се користе уређаји за загревање гасом, морају се поштовати све потребне мере предострожности.

Непоштовање услова за вентилацију гасне опреме, кршење основних технолошких параметара измјене ваздуха у котларници може да доведе до уласка стамбеног објекта угљен-моноксида и других производа изгарања који су опасни по живот и здравље становника куће.

Вентилација у котловници са гасним котлом, правилно постављена, спречава накупљање гаса као резултат цурења горива, смањујући његову концентрацију и спречавајући стварање експлозивне смеше.

Захтеви за вентилацију и основне методе вентилације котларница

Тренутно, у индустрији и свакодневном животу, за вентилацију се користе различите методе за гасне котлове. Тип вентилационог система зависи од врсте котловске опреме, њене снаге и структурних карактеристика зграде.

Важно! Главно правило код опремања котларнице са вентилацијом - прилив ваздуха мора бити три пута!

Другим речима, за ефикасан и сигуран рад гасног котла, ваздух у котловници за један сат треба да се промени три пута. У супротном, производи сагоревања ће се нагомилати у просторији, јер ће обезбедити вентилацијусамо рад котла.

Захтеви за системе вентилације описани су у Снипах-у, а ми их наводимо у приступачнијем облику:

 • котловница може бити опремљена у додатку главној згради, у посебној згради или у посебно одређеној просторији у сврху ове сврхе;
 • вентилациони систем котларнице мора бити одвојен или повезан са општим системом извршења зграде, док би требало да има дупликат у случају квара главног;
 • довод ваздуха у котловницу може се вршити и споља и на рачун ваздушне масе која се налази унутар стамбеног објекта, али у оба случаја количина испорученог ваздуха мора да се поклапа са запремином тако да нема пада притиска у просторији;
 • пречник пропелера (напојна рупа) за обезбеђивање вуче мора се одржавати у складу са нормом - 8 цм2 попречног пресека пропелера на 1 кВ снаге котловске опреме у присуству присилног издувног гаса;
 • ако је вентилација природна, онда је нормативна величина попречног пресека производа већ 30 цм2 попречног пресека од 1 кВ.

Сви потребни параметри за опрему за вентилацију обично се наводе у техничком пасошу уређаја за загријавање плина.

Инсталација гасног котла захтева прецизност. Инсталација гасног грејања у приватној кући треба да се врши у строгом складу са подацима наведеним у нацрту, и под надзором инспекције рада гасне опреме. У супротном, рад котла ће бити препознат као опасан, а његов рад ће битије забрањено

За референцу: током почетних испитивања аутономног грејања, функционалне могућности вентилационог система се проверавају од стране инжењера за грејање. Недостаци и техничке неусклађености пројекта могу довести до одбијања увођења система гријања.

Типови вентилације гасне опреме за гријање

Вентилација гасне опреме за грејање методом вентилације је подељена на 2 типа:

 • природно;
 • присилно.

Размотримо више ових врста.

природна вентилација

Најлакши начин за снабдевање ваздухом је природна вентилација. Таква опција је независна од спољних извора енергије, али њена ефикасност не мора бити висока због карактеристика дизајна гасног котла и архитектонских параметара грејне просторије.

На ефикасност природне вентилације утичу температура ваздуха, снага и правац ветра, параметри атмосферског притиска. Интензитет рада система за грејање, притисак гаса у систему такође може утицати на запремину ваздуха који долази природно и нормалан рад екстракта, дакле на присуство значајног недостатка природне вентилације - зависност његовог интензитета од више фактора.

Важно! Приликом прикључивања гасног котла на вентилациони систем природног типа, испушни вентилатори треба да се користе као додатне мере како би се избегло нагомилавање угљен моноксида у котлу и спречило његово спречавање.формирање експлозивне мешавине ваздух-гас.

Овај начин вентилације је погодан за мале објекте стамбеног простора, који су опремљени зидним гасним котловима мале снаге. Овакви котлови не захтевају посебну просторију и не захтевају посебан систем ваздушних канала. Довољно је држати у вањском зиду отвор промјера 100-150 мм и уметнути у њега цијевни коаксијални димњак.

Као ефикаснија и сигурнија алтернатива природној вентилацији данас, уобичајена је присилна или механичка вентилација.

присилна вентилација

Присилна вентилација котларнице се користи већ дуже вријеме, а њена ефикасност је доказана праксом.

Предности присилне или механичке вентилације су следеће:

 • је опремљен на оним објектима гдје је природна вентилација неефикасна;
 • могућност подешавања интензитета измјене зрака у зависности од начина рада котла;
 • Доступност у контроли аутоматизације за регулисање рада опреме за убризгавање.

Механичка вентилација је намењена за уградњу на стамбеним објектима велике површине. Употреба котлова за гријање плином са значајном снагом и високим интензитетом рада таквих система гријања указују на повећане захтјеве за вентилацију. Дакле, обавезни систем, који се заснива на израчунатим подацима, омогућава да се осигура ефикасан рад моћних гасних котлова и сигурност становника куће.

Прорачун производње

Ако желитеДа би се кућама осигурало квалитетно гријање, на питање о опреми плинских уређаја за гријање треба приступити одговорно.

Важна тачка је пречник цеви за канале за плимни и издувни ваздух - један од кључних параметара који обезбеђују ефикасан рад грејне јединице. За израчунавање карактеристика ваздушних канала који се користе:

 • обим простора за грејање;
 • зависност коефицијента повећања измене ваздуха на висини плафона у затвореном простору;
 • брзина довода ваздуха.

Размотримо пример калкулације. У свакој ситуацији, оригинални подаци ће бити индивидуализовани, али ће алгоритам израчунавања бити задржан. Сличне калкулације могу се видјети у свакој инсталацији аутономне плинске опреме за гријање.

Димензије собе:

 • висина Х = 2,8 м;
 • ширина Б = 3 м;
 • дужина Л = 4 м

Умножавање свих параметара:

(2,8 к 4 к 3) = 33,6 м3.

Добијена цифра означава величину просторије - В.

Затим се израчунава коефицијент појачања измјене ваздуха у просторији, у зависности од висине просторије. Узета је стандардна висина од 6 метара, а од ње се одузима стварна висина просторије: 6м - 2.8м = 3.2 метра

Тада се добијена вишак вредност мора помножити са 0,25 и резултат додати на 3.

3.2 к0.25 + 3 = 3.8

Резултат 3,8 је израчуната вриједност коефицијента појачања измјене зрака.

Множењем вредности овог коефицијента са запремином просторије, добија се запремина ваздуха, која треба да уђе у саткотларница из вентилационог система:

В = 3,8 к 33,6 = 128 м3

Коначна бројка је полазна тачка за накнадно табеларно одређивање оптималне површине раскрснице канала.

Важно! Параметри улазне вентилације треба да буду исти са пречником хаубе. Типично, испушне цијеви и димњаци се користе у округлом дијелу, што осигурава једноставност спајања и најмање отпора при проласку струјања зрака.

За јасноћу, у табели су приказани израчунати подаци о зависности потребне запремине ваздуха од параметара канала.

закључак

Након што се прочитају захтјеви за вентилацију котла, лакше је контролирати напредак радова на његовом уређају, ако инсталацију обавља трећа страна. Нити у фази пројекта ни у процесу инсталације није строго забрањено игнорисати успостављене норме, стандарде и правила. Било каква неусклађеност са подацима о пројекту је кршење и, као посљедица, разлог за забрану увођења система и рада котла, јер је озбиљност посљедица таквих кршења непредвидива.

Лоша вентилација котла често је узрок изванредних ситуација у раду система гријања, чије посљедице могу бити најозбиљније. Да не спомињемо да је погрешно подешен и монтиран систем постао главни разлог за прекорачење горива, што ће значајно утицати на ваш буџет.