Пресађивање кактуса код куће

Могуће је пресадити кактусе у било које доба године, али под одређеним правилима, али ако је могуће покушати пресадити биљке у периоду активног раста, односно након почетка вегетације у периоду мај-јун и јесен у августу и септембру.

Потреба за процедуром настаје, по правилу, након неколико година раста у једној посуди са истим супстратом.

Ако је биљка била наборана, раст је успорио, епидерма је изгубила еластичност и боју, а коријени испунили лонац, а онда је дошло вријеме за пресађивање.

Понекад се дешава у 2 - 3 године, ау неким случајевима 5-6 година, у зависности од врсте кактуса, стопе раста и квалитета земљишта.

Трансплантиране кактусе такође одмах након куповине.

Пре поступка морате одредити заштиту од оштрих трња. Обично се рукавице користе од густог материјала, гуме или коже или два комада густе пене. Кактус можете неколико пута омотати и папиром или новинама.

Избор земљишта за трансплантацију кактуса

Правилан избор супстрата за пресађивање кактуса је веома одговоран процес, који ће зависити од даљег раста и цветања биљака. Кактусу се препоручује употреба земљаних смеша са песком и тресетом.

Важне карактеристике таквих складишта требају бити:

  • мекана структура и отпорност на воду;
  • однос органских и минералних компоненти, који се бира у зависности од сорте кактуса;
  • земља треба да има ниску киселост.

Потребно је знати да кактус не пати од превише хумусног тла. Ово разликује процедуру пресађивања сукулената од обичних биљака, што у основи захтијева засићење корисних микроелемената.

Идеална супстрат за кактусе је следећа смеша:

  • иловача или расути травњак;
  • речни песак без ружичастих нечистоћа;
  • фини шљунак (5 мм у пречнику);
  • тресет;
  • мљевени угљен.

Одабир лонца за пресађивање кактуса код куће

Један од главних услова за јела за кактусе је његова чистоћа. Све посуде у којима ће се пресађивати кактус треба да се опере четком са топлом водом са сапуном и соком (или пепелом) како не би дошло до плијесни. Лонци би требали бити добро опрани од сапуна.

Величина лонца за кактус не зависи од величине стабљике, већ је одређена стањем кореновог система кактуса. Корен биљке треба слободно ставити у нови лонац без подешавања њихових крајева. За кактусе са дугим коријеном потребно је покупити издужене посуде.

Који материјал треба да буде посуда? Глина или пластика? Питање је далеко од празног. До недавно се сматрало да је за кактусе најпогоднија керамичка посуда, јер има више порозних зидова, што омогућава приступ ваздуху коријењу са свих страна. Осим тога, испаравање воде из порозних керамичких зидова хлади земљу, која је љети посебно корисна за кактусе. И глинене посуде, по свему судећи, требало би да се преферирају ако јестегров кактус

Међутим, ако се не бавите колективним узгајањем кактуса и њиховом јединственом смјештањем на прозор, онда није непотребно памтити сљедеће: дио воде испарава кроз порозне зидове глинених посуда, што захтијева чешће наводњавање, што, у недостатку контроле над нивоом пХ воде може проузроковати испирање земље. Када вода испари кроз зидове, хранљиве соли се такође таложе на њима, понекад се шире чак и на вањској страни глинене посуде. Коријени кактуса се протежу и хране и густе мреже ткати унутар лонца. Тиме ће се створити кризна ситуација: свака нагла промјена услова околине може оштетити ове деликатне танке коријене. А у случају пресађивања, готово је немогуће оштетити овај корен у зидовима корена. И још један аргумент против посуђа од глине. Љети, када су у врућим мјесецима кактуси и тако пате од сушења земље, у одвојеним глиненим посудама, овај процес се одвија још брже, морамо водити рачуна да посуде с кактусима буду нужно потопљене у подлогу.

Припрема кактуса за трансплантацију код куће

Кухање биљке за трансплантацију је потребно унапријед, то јест да се заустави наводњавање најмање четири дана прије трансплантације. Ово се ради како би се старо тло осушило. Тада ћемо моћи да ослободимо све корене без икаквог напора и ризика од оштећења.

Како пресадити кактус клице код куће

За почетак лагано одвајати бебе од мајкекористећи чист и оштар нож. Ово треба урадити са изузетном пажњом, тако да се део одраслог кактуса случајно не остави на изданку и обратно. Јер они могу довести до труљења биљке. Спровести одлагање у најповољнијем периоду за то - у пролеће, ни у ком случају крајем лета.

После сигурног одељка осушите бебу, урадите то на тамном и хладном месту пет до десет дана. Када се исечка темељито осуши, почните са кореновањем. Али прво припремите повољан супстрат.

Кактуси су веома захтјевни за лонац, у којем ће расти. Величина би требала у потпуности одговарати коренском систему биљке. Узмите мали контејнер (глина или пластика, без разлике), неколико центиметара више беба у пречнику. Ако нема дренаже на дну лонца, урадите то са шивом, загрејаном преко ватре. Иначе, вода, стагнира у корену, може довести до њиховог пропадања.

Припремити земљиште које је погодно за узгој кактуса, мијешати вртне парцеле, велики ријечни пијесак и сухе листове у једнаким омјерима. На дно посуде ставите слој експандиране глине или шљунка, који ће играти улогу дренаже. Затим напуните посуду на ивицу пладња припремљеном подлогом и мало зубаца.

Користите дршку да направите рупу у центру земље и ставите одвојено дијете у њу и не продубљујте је дубоко. Са врха земље сипајте мали слој шљунка, тако створите природне услове и чуват ћете коријенврат

Ставите лонац са кактусом на неколико дана у хлад, нека се навикне на ново место становања. Прво наводњавање треба обавити недељу дана након садње и мале количине остатка воде. Запамтите, кактус је пустињска биљка, има велику влагу у великим количинама.

Брига о кактусима након трансплантације код куће

Након трансплантације, кактус треба ставити у пенумбру тједан дана. За разлику од многих других собних биљака које се одмах после садње залијевају, кактус то не би требало да ради. Потребно им је време да залече ране у сувом стању. После исцељења и адаптације, могу се ставити на прво место и љубазно. Убица број 1 кактус превише воде! Заливање зависно од типа. Када су у питању релативно влажне врсте (нпр. Хилоцереус, Цереус, Трицхоцереус, итд.), Оне су заливене у неколико дана (до недељу дана). За осетљивије врсте које су склоније да труне током претовара, можете сигурно чекати 2-3 недеље пре почетка наводњавања. "Боље је него касније зажалити." Не брините, биљка се неће осушити, јер је то кактус ...!

Гнојиво за кактусе

Од пролећа до јесени, кактус се оплоди једном у две до три недеље ђубривима са ниским садржајем азота, пожељно НПК 5-10-10. Можете користити и гнојива са спорим отпуштањем, која се уводе једном у пролећној сезони. Будите опрезни. Уношење ђубрива, нарочито органских, у великим количинама или у високим концентрацијама, може брзо уништити ове биљке. У сумњивим случајевима, боље је не радити храну. Генерално, кактусхране се претежно минералним ђубривима у нижој концентрацији него друге биљке и само током раста и цветања. Након трансплантације почните са храњењем, када ће новоформирани корен пробити супстрат. Када су корени добро развијени, биљка ће моћи апсорбовати ђубрива и користити их за даљи раст.

Заливање кактуса код куће

Залијевање кактуса код куће није лако. Корисно је узети у обзир неке од најопштијих принципа наводњавања.

Ниједна сочна не воли кад млаз воде падне на његову стабљицу: када се влажи мјешавина земље, потребно је осигурати да вода не дође на сам кактус. Постоје два главна начина за заливање кактуса: од врха, у лонцу, и од дна, од палете. Ово последње има неколико предности: супстрат се не испире у лонцу и хранљиве материје из земљине мешавине се не испиру тако брзо; већина апсорбујућих корена се налази у кактусима на самом дну кореновог система - на дну лонца, тако да је проток воде у овај део земљане коме оправдан, док је исто задебљање дебелих главних корена и врат стабљике не само бескорисно, већ и опасно; и коначно, заливање са палете олакшава одржавање збирке, посебно велике. Ту су и ова метода и недостаци - потешкоћа индивидуалне бриге о појединачним кактусима и потешкоћа у контролисању количине која је ушла у посуду са водом, али ове тешкоће превазилазе искуство и коришћење једноставних метара влаге супстрата. Када залијете кактусе зими и љети са врха важно је да цијела компроцурео у воду. И зато је још један важан принцип: боље је једно вријеме обилно (тако да је сва земаљска кома прожета влагом) него да се мало залије дио (када вода влажи само површину супстрата у лонцу). Треба имати на уму да вода остаје дуже у већим посудама иу тешким (глиненим) земљаним мјешавинама.

Врло добри резултати узрокују загријавање од дна, које је укључено након наводњавања у то вријеме, док подлога задржава влагу.

Како пресадити пупољак кактуса код куће

За почетак, пажљиво одвојите дјецу од матичне биљке чистим и оштрим ножем. Ово треба урадити са изузетном пажњом, тако да се део одраслог кактуса случајно не остави на изданку и обрнуто. Јер они могу довести до труљења биљке. Спровести одлагање у најповољнијем периоду за то - у пролеће, ни у ком случају крајем лета.

После сигурног одељка осушите бебу, урадите то на тамном и хладном месту пет до десет дана. Када се исечка темељито осуши, почните са кореновањем. Али прво припремите повољан супстрат.

Кактуси су веома захтјевни за лонац у којем ће расти. Величина би требала у потпуности одговарати коренском систему биљке. Узмите мали контејнер (глина или пластика, без разлике), неколико центиметара више беба у пречнику. Ако нема дренаже на дну лонца, урадите то са шивом, загрејаном преко ватре. У супротном, вода која стоји у корену може довести до њихтрули

Припрема земљишта, повољна за узгој кактуса, мик у једнаким количинама баштенски земљишта, велики речни песак и туцане суве листове. На дно посуде, ставити слој проширених глине шљунка или мали, он ће играти улогу дренаже. Затим напуните посуду на ивицу пладња припремљеном подлогом и мало зубаца.

Користећи дршку, направи рупу у средишту земље и ставио га у самицу бебе, не много продубљује. Изнад земље за малу слој камена, тако ћете створити природно окружење и да ће штитити роот огрлицу.

Ставите лонац кактус неколико дана у хладовини, нека се навикне на ново место боравка. Прво наводњавање треба обавити недељу дана након садње и мале количине остатка воде. Запамтите, кактус је пустињска биљка, има велику влагу у великим количинама.