Препоруке: како у пластенику узгајати добар усев парадајза

Пре него што почнете да узгајате парадајз у стакленику, вреди истражити савете стручњака и гледати едукативни видео. Сваке године почетници и искусни старатељи примењују напоре да зреле добре бербе парадајза у стакленику. Неки имају своје методе и тајне узгоја парадајза, омиљених сорти семена, али не може свако успети да узгаја велику жетву: влажну фитопхору, неповољне временске услове. Шта треба размотрити и урадити да би се постигли високи приноси парадајза у стакленику?

Повећање приноса парадајза у стакленику

Принос парадајза зависи од сорте. Ако се фокусирамо на тежину, високи приноси за ситнозрне сорте могу бити 2 кг из грма, а велики плодови ће дати 14-15 кг по биљци по сезони, иако ће број малих плодова бити већи.

Није увек назначено на паковању семена, принос сорте је исти као и принос који је остварен у стварности.

Да парадајз не буде болестан, треба их редовно прскати посебним средствима

Колико укусних плодова можете добити, зависи од услова узгоја и термина плодоношења. За годину дана у загреваним пластеницима са капањем за наводњавање, просечан принос парадајза може достићи 50 кг по квадратном метру или до 20 кг од грма и више. У обичним пластеницима можете сакупити до 15 кг од 1 м2. На повећање приноса утичу и сорте детерминизма, односно ограничени раст. Виша класа вам омогућава да сакупите више усева.

За нејасне парадајзе, израз плодоносниможете наставити:

 • Раније пристајање;
 • уређај за додатно осветљење током вегетације;
 • Додатно загревање пластеника у пролеће;
 • Мјере за превенцију болести.

Након што је за 2018. годину одабрао културу са високим приносом, могуће је узгајати одличну жетву парадајза и ове сезоне. Хибриди семена су најбољи усев. Они су отпорнији на болести и падове температуре.

Сјеме сејати на садницама обично у првој седмици марта. Ако сеје семе раније, онда је боље организовати додатно осветљење тако да се саднице не извлаче. Парадајз са раним временом сазревања може се посадити мало касније, пре него што се среди засејане крмаче.

Ми правилно узгајамо саднице или како да добијемо велику жетву парадајза у стакленику

Можете добити велику жетву парадајза у стакленику, узгајајући здраве и чврсте саднице. У раним годинама биљка је засађена за принос, па је важно створити све неопходне услове.

За култивирање садница је потребно користити само квалитативно тло без нечистоћа

Услови за узгој садница:

 1. Припрема земљишта.Можете купити или кувати сами, користећи пепелна или поташна ђубрива, тресет, песак, компост.
 2. Третирање семена.Сјеменке су обликоване у раствор калијум перманганата, а затим испране водом. Користите акцелераторе раста, на пример Епин, 3 капи на 0,5 л воде. Од народних лекова користио се сокалое
 3. Расвета.Чим се појаве прве петље клице, саднице се преносе на најсветлије место.
 4. Заливање.Заливао се умерено, сушењем горњег слоја земље, јер су преливања препуна појаве "црне ноге" и смрти садница.
 5. Брање.Са појавом правих листова, нежно трансплантирају саднице у већи контејнер, продубљен до листова котиледона, ради бољег образовања корена.
 6. Храњење.Изабрана су ђубрива, у зависности од стања садница. Први пут храњење се врши 7-10 дана након роњења. Остали су у истом интервалу.
 7. Запремина тла.Коренске биљке треба да буду слободне да добију довољно хране. Стога, ако се саднице налазе у просторијама од 1,5 или више месеци, препоручује се да се пресади у капацитету од 3 литре.

Искусни вртлари имају своје трикове и тајне. Неки узгајају саднице по традиционалној методи, неко користи кинеску методу, расте саднице у "пужеве" и рони у "пелене".

За превенцију болести, саднице се прскају раствором: 100 г млека на 1 л воде.

Прије слијетања, саднице се затежу, пребаце у хладну просторију или на балкон. Да би се саднице боље уклопиле, боље их испланирајте у облачно време или увече, пажљиво, покушавајући да не оштетите корене.

Висококвалитетна припрема стакленика или како добити добру бербу парадајза у стакленику

Главни задатак је да се створе оптимални условисве фазе раста парадајза. Парадајз је усјева која воли топлоту, па их боље узгајајте у стакленику. Важно је правилно инсталирати склониште и припремити тло.

Без обзира на стакленик, треба га поставити тако да га сунце осветљава што је дуже могуће током дана.

Пре пражњења рајчица, потребно је дезинфиковати пластенике

Да бисте то урадили, изаберите правац са запада на исток и уклоните из структура за сенчење. Парцела треба бити једнака лабавом пјесковитом тлу, у којем се од јесени или прољећа праве органска и минерална ђубрива, додају хумус, пепео, суперфосфат. Такође је препоручљиво да се придржавају плодореда, али најчешће се парадајз годишње саде на исто место.

Како припремити стакленик за добру добру жетву парадајза:

 • Седиментне биљке се сијају у стакленику ради обогаћивања и дезинфекције земљишта;
 • Из стакленика унесите слој земље за 15 цм и заспите са хумусом;
 • Деконтаминирати стакленик уз помоћ сумпора "Фас";
 • Материјал за прекривање и оквир стаклене баште третирају се раствором белог вапна.

Одрасле саднице у узрасту од 40-50 дана засађују се у стакленику у мају, када се земљиште у стакленику добро загреје. Ако је земља хладна, у стакленику направите топли кревет или договорите додатно загријавање, на примјер, користећи пећ за печење.

Савети: како повећати жетву парадајза у стакленику

Садња садница у топлој, припремљеној земљи и пратећи главне методе узгоја парадајза, можете добитидобар усев. Али, користећи нека правила, тестирана на искуству других узгајивача, можете је повећати.

Можете повећати принос парадајза мулчењем тла

Да би се повечао принос парадајза у стакленику, потребно је:

 1. Придржавајте се температурне равнотеже. На високим температурама јајник је слабо формиран, у хладном земљишту - хранљиве материје нису пробављиве, раст је инхибиран.
 2. Одржавати ниво влажности. Избегавајте испирање. Да бисте обавили наводњавање ујутро, а за вруће вријеме провјетравати стакленик.
 3. Заливање. Наводњавање је неопходно нарочито у периоду формирања воћа. Ако се кревет брзо суши, може бити малч или прекривен црним филмом.
 4. Редовно храњење. Када се ђубрење не диви азотним ђубривима, за формирање плодова потребно је више калијума.
 5. Тачно проћи и везати се. Немојте превише излагати биљке и уклонити све пасторке. Одређивачки варијетети не морају да пролазе, у индентерминантима је дозвољено да штипкају врхове четкице.
 6. Спречити развој болести. Немојте згушњавати слетишта, уклонити оштећене листове, провести посебан третман.

Жетва се спроводи у зависности од степена сазревања парадајза и наставља се до почетка првих мраза. У жељи да повећају принос парадајза у стакленику, неки вртлари користе нетрадиционалне методе, на пример, разговор са биљкама. Можда ово доприноси већим приносима. Али, ако се не бринеПравилно рајчице, онда је мало вероватно да ћете бити у стању да се слажете са њима.

Жетва стакленика у стакленицима (видео)

Да бисте повећали принос, морате побољшати своје вјештине, научити нове, експериментирати у разумним границама и дјеловати сами. Наравно, потребно је показати љубав и бригу, узгој рајчица, стварање повољних услова за њих, онда ће рајчица сигурно задовољити велику бербу.