Преносива расвета: Који су захтеви за то?

Како исправити привремено осветљење на преносном рачунару

Расвјета је један од најважнијих параметара за сигурно обављање посла у ноћним сатима, као иу подручјима која немају - или имају али немају стационарно освјетљење.

Таква места могу бити унутрашње шупљине димензионалних машина и механизама, подземних објеката, димњака и многих других радних подручја. Али такво осветљење треба да буде организовано тако да не доводи до повреда и других несрећа са радницима. Како да то урадимо како треба, причат ​​ћемо у нашем чланку.

Правила за организовање преносног осветљења

Преносна расвјета се може уредити употребом прикључака на напонима 12, 36, 42, 127 и 220. Свјетиљке за напон до 42 В користе се за посебно опасне просторе у погледу електричног удара особе, а лампе до 220 В користе се у другим просторијама и изван њих.

На основу тога, погледајмо организацију расвете, у зависности од просторија у којима ће се примењивати.

Правила за стварање преносне расвете у обичним просторијама

Преносне инсталације се могу користити за опште осветљење радног простора, приступ радном простору и простору око њега, као и за локално осветљење:

 • опште осветљењесе обично изводи на местима која немају стационарно осветљење и изван просторија.
 • локално осветљење примјењује се на мјестима извођења једнократних радова.


преносна лампа

\ т


Заштитно стакло на преносивој лампи

Прије свега, хајде да поразговарамо о захтјевима за саму свјетиљку.

Мора нужно бити затвореног типа, тј. Имати заштитно стакло које затвара лампу од случајног додира, као и заробљавање воде на лампи.


Заштитна мрежа на лампи

Ако је лампа инсталирана на висини којој је особа доступна за контакт, онда мора додатно имати заштитну решетку.

Штити сигурносно стакло расвјетних тијела од удара.


рефлектор лампе

Поред тога, упутством се предвиђа обавезно присуство рефлектора у овим уређајима, тј. Рефлекторима, и куком за лако вјешање лампе. Уместо куке, може се користити други механизам да се учврсти стезаљка у жељеном положају.


жица ПВС

Сада ћемо одлучити о питањима која се тичу држања такве лампе. Према "Правилима о сигурности при раду с алатима и уређајима", то мора нужно бити флексибилна жица, која је у складу с нормама ГОСТ-а 7399-80. На једноставнијем језику могуће је користити марке СХОГ, СХВП, СХВД, СХРО, СХВВП, СХПС, ПВС, ПРС, ПВСП и друге флексибилне жице сличних марки.


Повезивање жице са лампом

За спајање лампе на 220В, жица мора бити кратко спојена.

Једна вена је у облику фазе,друга нула и трећа жица - за повезивање заштитног уземљења. Тло је директно окренуто ка светиљци светиљке.

Обратите пажњу! Жице морају бити бакрене. Иста секција би требало да буде у опсегу од 0.75 - 1.5 мм 2.

 • Жице, на месту прикључења на електричну мрежу, морају имати утикач. Осим тога, утикач мора одговарати класи напона лампе. На мјесту прикључења на жаруљу, жица мора имати прикључак заваривањем, лемљењем или вијчаним спојем.

Заштита жице од механичких оштећења

 • Важан елемент је заштита жице од механичких оштећења. За то користите валовита црева. У унутрашњости простора предност треба дати производима од метала, боље је користити пластичне производе изван просторија. Нужност примјене такве заштите прописана је правилима ПУЕ. Они такое одреују у којим слуцајевима и која се наплавина примјењује.
 • Што се тиче директне монтаже. Лампа мора бити постављена изнад радног места, на висини која није доступна за повремене контакте - 2,5 метра од нивоа платформе.


Фиксирамо жицу учвршћења на зид или на конструкцијске елементе

 • Електроинсталације треба бити окачене на елементе конструкција, потпорне или чак фиксиране елементе шума на висини од 2 метра. Али то не мора бити пролазно. На таквим местима требало би да буде суспендован као видео, на висини не мањој од 2,5 метра.

Обратите пажњу! Жице немајутреба доћи у контакт са врућим, уљним или влажним површинама. Не треба га полагати заједно са конопцима, цревима и другом технолошком опремом.

Правила за стварање преносне расвете у веома опасним локацијама

Разговарајмо сада о захтјевима за пријеносно освјетљење у врло опасним локацијама. И за ово, пре свега, да видимо шта је то за таква места.

Међу најопаснијим мјестима, нормативни документи укључују просторије у којима постоји више опасних фактора одједном. То могу бити влага, проводљиви подови, хемијски активне супстанце, повишена температура, водљива прашина итд. За такве просторије треба користити лампе напона до 42 В.

Али у неким случајевима, правила су још ригиднија и захтијевају употребу уређаја за напајање до 12В. Прије свега, ово се односи на радове који се изводе унутар металних дијелова стројева, у спремницима или котловима, који су добро утемељени. Осим тога, такве лампе треба користити ако је радник у неудобном положају или ако је радно подручје веома уско.


На фото-лампама у перформансама отпорним на експлозију

 • Што се тиче саме лампе, такве зоне не намећу повећане захтјеве за његову имплементацију. Изузетак се односи само на просторије за које је потребна експлозија отпорна на извођење, али се односи на све врсте инсталација које су овде инсталиране.
 • Жице за такве уређаје нису истеразликује се од прве верзије захтева. Али инсталација овакве расвете има своје нијансе, о којима ћемо говорити одвојено.
 • Једна од главних карактеристика је сама класа напона. Нажалост, у нашој земљи иу било којој другој земљи нема јавних мрежа са тако ниским напоном. У том смислу, морат ћемо га организирати властитим рукама.


Трансформатор за спуштање

 • Трансформаторима и другим претварачима напона дозвољено је напајање преносних уређаја као уређаја за спуштање. Забрањено је коришћење само аутотрансформатора, пригушних претварача и реостата. То је због велике вјероватноће високог напона на ниској страни.
 • Идеална опција би била инсталација једног таквог претварача на непокретној локацији и његово напајање. Али ово је више као стварање стационарне мреже, и примењује се само када се рад обавља континуирано. А цијена такве мреже је прилично висока.


Повезивање више 12В лампи из једног трансформатора

 • Стога се један мали претварач обично користи за напајање једне лампе. Снага овог претварача треба да одговара снази лампе која се повезује са њом. На пример, за заваривање унутар металног контејнера, потребна је 12В лампа, која обезбеђује најмање 30кк на радној површини.


Спуштање трансформатора за привремено повезивањеелектрични пријемници

\ т
 • Сваки такав претварач мора се спојити на примарну мрежу помоћу прикључка. Дужина кабла од вилице до самог уређаја не би требало да пређе 2 метра. Кажете да су 2 метра врло мала и да ћете бити у праву. Али ово ограничење је због другог захтева.
 • Чињеница је да се такви претварачи нужно морају налазити изван посебно опасних просторија. То јест, ако све радите у истом капацитету, онда трансформатор мора бити изван њега. Ожичење би требало да се обавља већ помоћу жица које су повезане са нисконапонском страном.

Обратите пажњу! Када се користи трансформатор за спуштање, његов секундарни намот мора бити уземљен. Осим тога, утичнице за ниски напон треба увијек да се структурно разликују од утичница вишег напона. Ово елиминише грешке приликом повезивања расвете.

Руковање и складиштење преносних уређаја

Обично се у производњи често користе преносиви уређаји. У том смислу, они су обично на лагеру или на другом месту и издају се по потреби.

У том смислу, дат ћемо неколико ријечи за њихово правилно складиштење и одржавање у стању способног за рад.

Сторинг портабле фиктурес

\ т
 • Узимајући такву лампу након рада, пажљиво је испитајте на видљиве недостатке. То је оштећење стропа, кабла или утикача. У присуству примедби, одмахсу елиминисани.
 • Држите светла на полицама или у суспендованом стању. Главно је да је просторија била сува и није било утицаја уређаја за гријање на жицу.


Мегометар на 500В

 • Сваких 6 месеци морају се тестирати расвјетна тијела. Њихова сврха је да одреде отпор изолације жица. Да бисте то урадили, користите мегохмер за 500В. Изолација не смије бити мања од 0,5 МΩ.
 • Пре пуштања лампе у рад, проверавају се његове перформансе, као и сигурно причвршћивање свих елемената.

закључак

Расвјета за привремена радна мјеста није тако тежак задатак. Главна ствар - једном монтирати потребан број чвора, који задовољавају све захтјеве регулаторних докумената. У будућности ће захтијевати само мање поправке и замјену лампе.