Прелепе романске завесе на пластичним прозорима: 30 опција за дизајн просторија

Можете преобразити простор и учинити простор удобнијим користећи римске завјесе на пластичним прозорима. За канцеларије у овом случају, изаберите ролете или ролетне, али за удобан декор куће или стана ова опција није баш погодна. Стога, ако имате жељу или потребу да минимизирате намјештај на Вашим прозорима, можете одабрати опцију уз кориштење римских завјеса.

Римске завесе: слике варијанти декорације прозора

Ова врста завесе, као и све варијанте завјесе, дизајнирана је да заштити дом од јаког сунца и занимљивих очију. Такви производи савршено ће се уклопити у унутрашњост дневне собе, спаваће собе или чак кухиње. Њихова главна предност је једноставност и елеганција. Блинд заузима само простор близу прозора. Плахте, вуна, драперије и друге ствари које она једноставно нема.

Римске завјесе, чије слике су приказане у овом чланку - то је платнена тканина, обично правокутног облика, која је подијељена на бите хоризонтално. Тамо су уметнуте јаке шипке. Помажу у одржавању површине платна на завеси. Ребра су зашивена на ивици прстена и кроз њих пролазе траке или ужад који подижу и спуштају тканину.

Испод ове завесе, фиксирана је пластична трака. Она игра улогу пондерисања. Ставите ову ставку у савијени руб производа или причврстите на шарке. Обично на страни римских слепих је слободан. У неким случајевима јестеМоже се причврстити у водиче.

Поглед на разне варијанте римских завеса са лакоћом може се наћи на интернету или у продавницама

Позитивни моменти римских завеса:

 • лака операција и брига;
 • Могућност употребе рефлектујуће тканине или платна са специјалним кремама за сунчање;
 • Завјесе можете закључати на било којем погодном нивоу;
 • Одговарајуће за многе просторије за стилинг;
 • префињен изглед;
 • нису скупи;
 • Може се направити својим рукама.

Дизајн овог производа је једноставан, тако да са шивањем моћи да се носи чак и започиње водовод. Важно је да покупите материјал исправно и припремите пресликаче за резање.

Ролетне: како одабрати величину и материјал

Прва ствар која дефинитивно хвата око у лице римских завеса је њихова природност. С обзиром на то, овај тип завесе се најчешће користи у дизајну просторија, што подразумева употребу природних материјала. Због своје густине, ове завесе имају слабу пенетрацију светлости.

Ролетне. Како одабрати величину и материјал за производ? Да бисте то урадили, морате узети у обзир обим завјесе и величину прозорских отвора. Ове завесе су савршено избрисане и чврсто затварају прозоре, тако да се добро користе у кухињи иу дневној соби.

Материјал од кога ће се извршити ваше завесе такође ће играти важну улогу. Постоји неколико врста материјала за њихово прављење, и треба разумети да их свако дајењегов ненадмашан производ.

Приликом одабира ролетних завеса, посебну пажњу треба посветити материјалу од којег су направљене

.

Материјали за производњу римских завеса:

 • лан;
 • памук;
 • синтетика;
 • Комбинована опција.

Треба напоменути да сваки од материјала има своје предности и недостатке. Ако су природна влакна позната по чистоћи околине, синтетика је одлична у њези и не скупља пуно прашине.

Прелепе романске завесе на великим прозорима: фотографије ентеријера

Ако уобичајене ролетне могу бити било које величине и шаре, онда треба пажљиво одабрати римску завесу, тако да задовољава параметре вашег отвора прозора. Иначе ће завеса покварити унутрашњост и изгледати неуредно и грубо

Римске ролетне за велике прозоре, чије слике су приказане у наставку, треба да одговарају величини вашег прореза. То ће вам омогућити да их правилно употребљавате и дајте соби одличан изглед.

Велики прозори су увијек проблематични за земљопосједнике у смислу завјеса и бриге о њима. Облачећи их прекрасним римским завесама, ослободићете се непотребних проблема.

Ролетне су одличне за украшавање великих прозора

Опције за причвршћивање римских завеса на пластичне прозоре:

 • у прозорској клупи;
 • Изнад прозорске рупе у зиду;
 • Директно од фибергласа.

Првим методом, производ се причвршћује и на највиши ниво оквира прозорасама завеса се спушта низ стакло. Други метод се рјеђе користи ако није могуће причврстити завјесу унутар прозора. Трећа опција је чисто индивидуална. Користе га када постоји потреба.

Фина римска и грчка завеса у стиловима дизајна простора

Римске и грчке завесе могу се користити као дио композиције на прозору и као самостални елемент декорације. Са овим елементом дизајна, постоји могућност пружања широког спектра стилова дизајна. Напротив - ова врста завесе је саставни део неких стилова дизајна.

Грчке завесе, као и римске завесе, дошле су нам из далека времена. Чак иу древна времена, затварајући прозоре од сунца, људи уче да измишљају завјесе, сличне модерним.

Данас се ова врста завесе успешно примењује у многим стиловима дизајна просторија, посебно оних који укључују употребу природних материјала.

Изврсне римске завесе изгледају прелепо у соби уређеној у класичном стилу

Стилови дизајна соба у кухињи:

 • земља;
 • класик;
 • Прованса;
 • Скандинавски;
 • Древни Рим;
 • Медитеранско.

У производњи платнених завеса, техника штампаних слика се не користи. Завесе од памука, напротив, одличне су за ову врсту декорације. Ове завесе су причвршћене унутар кухињског отвора на оквиру. Лакше их је спустити на жељени ниво.

Практичне римске завесе на кухињи: стандарднеразлике од обичних завеса

Кухиња - посебна соба. У њему има много различитих процеса кухања, тако да има много пара, мириса и других компоненти у ваздуху. По њиховом дизајну у кухињи римске завјесе стоје тако да нису гломазне, и савршено штите радни простор од сјајних зрака на врућем сунцу.

Римске завјесе на кухињи не би требале бити непрозирне и израђене од материјала који се лако испире. Слично томе, боље је одабрати производе без штампаног цртежа за ову зону.

Идеално за кухиње може доћи синтетичким жалузинама, које се лако брину без употребе прања. Ови производи се могу једноставно обрисати влажном крпом. Постоје производи репелентне прашине и не привлаче честице масти. Ако сте и даље присталица природних производа, онда ће вам одговарати римске завјесе од костима. Изгледају сјајно у модерном минималистичком стилу. Ове завесе су веома погодне за собе као што је кухиња. Тако да производи нису превише замрљани, нека буду направљени од материјала тамних тонова. Не препоручује се да се у кухињи вешају беле завесе.

Многи више воле да користе римске завесе за украшавање прозора у кухињи јер су практични и удобни

Боје погодне за римске завесе у кухињи:

 • беж;
 • сива;
 • мед;
 • бургундац;
 • сенф;
 • Шареним узорком.

Приликом одабира завјесе у кухињи, побрините се да су направљене од издржљивих материјала који се не деформирају кадаповишене температуре. Да не бисте одузели потребну дневну светлост, завесе могу бити прозирне. Ако просторија није велика, можете подесити простор тако што ћете изабрати производе у траци.

Модерне римске завесе на пластичним прозорима (видео)

Које ће бити завјесе у вашој кухињи: египатска, грчка, финска или попут старих Римљана, да одлучите за вас. Механизми подизања конструкција ћете изабрати и самостално, у зависности од околности. Дизајн кухињског простора је веома интересантна и узбудљива лекција, и вероватно ћете бити у могућности да је решите са лакоћом.

Дизајн римских завеса на пластичним прозорима (фотографија у унутрашњости))