Преграде у стану (56 фотографија): декоративне просторије за зонирање просторије од стакла, разних материјала

Није увијек планирање стана у складу с нашим очекивањима, може бити незгодно. Поред тога, није увек могуће издвојити одвојене просторије за сва домаћинства. Сличан проблем можете ријешити кориштењем различитих типова партиција.


карактеристике зонирања

Инсталација партиција има своје предности: користећи их не само да можете повећати или смањити простор, направити оригиналне дизајнерске одлуке, већ га и зонирати. То јест, да се одвоје његови делови, слично сврси: да се издвоји у кухињи, у дневној соби - радна. Сваки такав дио може бити уређен у различитим стиловима.

Наравно, није потребно комбинирати у једном стану декор средњег вијека и модерног времена заједно. Међутим, слиједећи жеље сваког становника, могуће је уредити зоне намијењене за индивидуалну употребу у вањским смјеровима. Заједничке просторије чине стилски неутралне, минималистичке, без светлих акцената.


Да би зонирање било не само декоративно, већ и функционално, дизајнери се придржавају одређених правила:

 • Треба узети у обзир облик просторије. Резултат поделе треба да буде зона која у потпуности испуњава задатак. Правоугаони студио се може поделити успут, јер ће одлазећи делови бити преуски. Подела ће бити оптимална.


 • Још једна важна нијанса је локација прозора и врата. Ни у ком случају се не могу поделити на пола,чак и ако су прилично широке. Ако је прозор један, потребно је одредити гдје је природно свјетло најпотребније (у расаднику, у уреду). Ако је прозор у средини, то ће узроковати неке потешкоће, можда ће вам требати ниска партиција (до прозорске клупице). Поред тога, потребно је одредити која ће зона проћи, у много чему зависи од ширине.
 • Мала просторија са ниским строповима може бити претрпана гломазним предметима, било да су то намјештај или архитектонски објекти.


 • Неопходно је направити пројекат, који ће обухватити не само архитектонске елементе стана, већ и приближну локацију намјештаја, његове димензије и приступ. Да бисте то урадили, можете користити услуге дизајнера или сами правити цртеже на папиру или са компјутерским програмима. Можда ће визуализација свих жеља постати очигледне грешке или нешто што желите да промените.
 • Често, осим преграда, користе се и друге методе зонирања, на примјер, обрадом, освјетљењем, флуктуацијама пода или стропа - у овом случају треба их комбинирати и њихова имплементација би требала бити технички могућа.


типови партиција

Все сорти се лахко конвенционално разделат на:

.
 • унутрашњост (њихово рушење или инсталација се односи на обнову стана уопште);
 • соба (одвојена соба).

Поред горе наведених, постоје и партиције:

 • глув (користи се само као зид);
 • са прорезима (лукови, прозори за храњење, кроз нише, у облику сталци);
 • мултифункционални (са унутрашњим уређајем - фиоке, секције за разне врсте ствари).

Преграде не морају нужно бити високе. Њихови параметри зависе од карактеристика просторије. Они могу заузимати цијелу удаљеност од зида до зида или само одређеног дијела.

Чак и колоне и други грађевински објекти могу се користити и као граничници.материјали

Следећи материјали се користе у производњи стационарних простора:

 • Опеке, као и сваки други блок материјал (блокови гаса и пене), захтевају одређене вештине инсталације. Након изградње, такав зид је ожбукан, спатиран и прекривен бојом или тапетама. Материјал има висок ниво чврстоће.
 • Плочице врча - формирају равну површину, лако се обрађују, лако се постављају.
 • Гипсана плоча или гипсана влакна - састоје се од гипса, обложеног картоном или ојачаног целулозним влакнима. Уз њихову помоћ можете креирати дизајне различитих облика (укључујући и радосне). Међутим, они не могу издржати тешка оптерећења.Ако је преграда привремена или декоративна, може се направити од:

 • Дрво. Материјал који највише штити животну средину. Његова снага зависи од врсте стабла.
 • Иверице и МДФ. Нема потребе за изравнавањем, добро обрађеним, приступачним. Финисхинг доне ину облику ламинације, а понекад и сликања.
 • Пластика. Најосјетљивији и најлакши материјал. Због своје разноликости и лакоће монтаже, она је широко распрострањена. Може бити шарен, транспарентан, мат. • Стакло. Може бити прозирна, прозирна, обојена и зрцаљена. Каљено стакло је отпорно на оштећења.
 • Метал. Користи се углавном за арматуре и ојачање мање трајних материјала.
 • Тканине. Нижи од осталих материјала по јачини и звучној изолацији. Завесе се брзо истроше и прљају.структуре

Стационарне преграде су најчешће. Они могу бити монолитни или представљати системе за складиштење ствари. Предности овог типа су поузданост, изолација буке, приступачност. Главни недостатак - то је прилично сложена инсталација која утиче на обраду.


Једно од питања које се рјешава приликом планирања подјеле је улаз и уградња врата. Алтернатива у овом случају може бити партиција која замјењује врата. У зависности од присуства механизама, разликују се дизајни:

 • Клизна. Такве преграде изгледају као широка врата. Помичу се због металних горњих и доњих профила. Клизна врата су опремљена котачима, због чега су процеси отварања и затварања заиста на мјесту. Ако су више од два, онда један остаје непокретан, а сви остали се скривају иза њега или се скидају у различитим смјеровима у типу купеа.


 • Мапе раде на принципу хармоника или књиге. Механизам се састоји од ваљака и вођица. Крпе ове врсте су уже и њихов број је већи него код клизних.

Оба ова и друга могу бити суспендована, у овом случају, метални профил ће бити фиксиран само на врху и, наравно, овај тип изгледа занимљивије, не утиче на подну облогу и лакше се монтира. Упркос чињеници да такви системи заузимају мање простора у односу на типичну конструкцију врата, њихов положај у стану остаје фиксан.


Да би се променио простор, уколико је потребно, прикладне су мобилне инсталације погодне за намештај, као што је ормар. Да бисте уштедели време и простор, то може бити двосмјерно. Модерни модуларни системи намештаја су заиста мултифункционални објекат. На крају крајева, додела модула може бити различита: од складиштења ствари, места за спавање и рада до уградње опреме.


По својој конфигурацији, мобилне партиције могу бити:

 • Правоугаони.
 • Г-облика.
 • Трансформисати (када су делови причвршћени један на други механизмима за окретање и могу се фиксирати под углом један према другом).

За маневрисање и једноставност кретања, мобилни намештај и стандардне преграде су опремљени точковима.декор опције

Изглед партиције директно зависи од материјала, његове густине и могућности обраде. Опеке, блокови, плоче могукористи се без поравнања. Алати за везивање ових грађевинских материјала могу се контрастирати. Овај дизајн је релевантан и биће одличан додатак стилу поткровља. Користе се необрађени дрвени зидови, који су само прекривени лаком или убрусом. И такође од ткања од бамбуса или винове лозе.Чува не само природну боју, већ и текстуру. Таква природност ће створити осећај близине природи. Није потребно мислити да такви модели изгледају превише једноставно. Дрвени резбарени и ковани метални производи могу изгледати као права умјетничка дјела. Узорак се може изабрати, близу општег стила - вегетативног, геометријског, апстрактног.

Стакло, пластика или плексиглас такође имају своје посебности. Оне су прозирне или непробојне.

Просветлите просторију која ће вам помоћи да штампате на таквим површинама.Слика може бити било која. На пример, пејзаж, обрасци, приче из филмова или књига, фотографије. Црна или бијела или обојена - могу се одабрати за било који стил. Могу се такмичити са витражима.

Стаклени предмети уметности, што су ручно креирани, погоднији су за класични дизајн просторија. И у комбинацији са одговарајућим оквиром ће постати живописни стилски нагласак.

Површина зрцала може радикално променити простор, учинити га ширим. А њихова локација у комбинацији са исправним осветљењем може створити оригиналне светлосне ефекте.

Огледало може бити сјајно, сатенско, комбиновано или украшено.


Шта изабрати?

Неколико препорука:

 • Пре свега, избор зависи од обима поправке. Ако почне реконструкција капитала са преносом уређаја за грејање и шупљина, потребно је процијенити колико ће то утјецати на цијелу зграду у цјелини. Немогуће је рушити и мијењати зидове лежаја. Сазнајте како су законске промјене доступне у релевантним организацијама.
 • Тежина грађевинског материјала мора одговарати густини преклапања и не смије прелазити дозвољено оптерећење за њих. Ако не задовољава грађевинске стандарде, замијените тешке са лаганим.


  \ т
 • Одлука о томе како ће изгледати ваша будућа подела не зависи само од просторија већ и од ваших финансијских могућности. Можете смањити трошкове одабиром јефтинијег дизајна и одбијањем услуга стручњака у правцу једноставне инсталације, што можете и сами.
 • Ако вам је идеја о зонирању дошла након завршетка обраде просторије, потребна вам је опција за минимизирање њеног утицаја (на пример, суспензија).
 • Само стационарне глухе зидове могу обезбедити добру звучну изолацију и заштиту од хладноће. Декоративно служи углавном за декорацију.


 • Преферирајте премаз који не захтева компликовану бригу и додатне трошкове одржавања и поправке. Ова тачка је релевантна за породице са децом или кућне љубимце.
 • Сви затварачи морају бити јаки. Поуздана опрема, наравно, није скупа, али је вијек њеног сервиса много дужи. Сигурни материјали морају имати цертификате о усаглашености.
 • Узети у обзир навике и преференције оних људи који ће користити ове дизајне.


Лепи примери у унутрашњости

Партиције могу бити различите величине. У комбинацији са заједничким процесима, кухиња и трпезарија се могу разликовати по уским колонама и малом простору између њих. Они су релевантни како у модерном тако иу класичном ентеријеру.

Закривљене преграде необичних облика са различитим уметцима очаравају све видике. Дизајн гипс картона стекао је велику популарност, не само због могућности стварања необичних украсних предмета, већ и због практичног, пространог складиштења.Побољшати ефекат сепарације на различите начине, укључујући позадинско осветљење. Може бити вишеразински, обезбјеђивати конструкцијски волумен. Вишебојни ЛЕД-ови ће му додати сјај. Још једна иновација - вортек панели ће постати необичан додатни извор светлости.

Модерни механизми клизних преграда омогућују не само да се подели просторија, већ и да се брзо комбинирају. Такви сепаратори времена лако ће замијенити врата, уштедјети простор и учинити пријелаз из једног дијела у други лак и за дијете.


Са радосним дизајном можете створити не само одвојени зид, већ и округлу собу.Овај нови начин организовања простора је интересантан не само својом ергономијом, већ и екстраваганцијом.

Дизајн решења понекад изненади својим изванредним.

Одвојени простор може бити помоћу биљака, цеви, вијенаца, инсталација. Главно је да се успешно уклапају у унутрашњост.На којим материјалима се користи за израду преграда у стану, погледајте следећи видео.