Преграда сухозида између кухиње и дневне собе

Појавила се на грађевинском тржишту слова од гипсаних плочица врло брзо стекао популарност од градитеља. Захваљујући овом материјалу, постало је могуће створити различите преграде у соби, укључујући и оне које дијеле просторије у одговарајуће просторе. Једна од најчешће коришћених опција је зонирање кухиње и преграда у дневној соби из сухозида. У овом случају једна соба је визуелно одвојена од друге, док пространа кухиња-дневни боравак остаје једна цјелина.

Означавање преграде између кухиње и дневног боравка

Уз помоћ подјеле сухозида, једна просторија се може подијелити у двије зоне, различите у својој намјени. У овом случају, визуелна граница може да обавља неколико функција истовремено:

  • Планирање

Гипсани картонски елементи поделе омогућавају правилно распоређивање простора једне просторије, додељујући зону за одмор и место за кување. Приликом инсталирања планске партиције потребно је осигурати угодан боравак у обје зоне.

  • Декоративне и естетске сврхе

Граница између кухиње и дневног боравка може дјеловати као елемент декорације, у комбинацији са заједничким ентеријером. Истовремено, овај део може да усмери пажњу на одређену област. За украшавање декоративне преграде користе се естетски атрактивни материјали, пријатни за очи.

  • Функционална сврха

Поред додатног декора, партиција може обављати и важну функцијуелемент унутрашњости. У овом случају, могуће је изградити ормар или полице за складиштење одређених објеката у пројекту, овај дио се може користити за уградњу кућних апарата или додатног освјетљења.

Фактори које треба узети у обзир приликом зонирања

Кухињу можемо назвати потпуно непредвидивом собом, у којој је константна влажност, кухињска прљавштина и мириси од кухања. Сви ови фактори захтевају посебну пажњу при избору типа преграда које одвајају кухињу од дневног боравка.

Прво, елемент за раздвајање мора бити довољно јак, јер су у свакодневном животу стално присутни повремени ударци, падајући предмети или други негативни феномени.

Друго, кухињски простор се одликује сталним присуством мириса и арома, као и кућних апарата. Дакле, потребно је осигурати угодан боравак у рекреативној области.

Треће, висока влажност ваздуха је саставни део кухињског простора, упркос раду вентилационог система. Одвајање кухиње и дневног боравка треба да се заснива и на овом фактору.

Не треба заборавити на хигијенску страну, преграда у кухињи треба бити израђена од материјала, из којег је лако уклонити мрље од масти, капи воћног и поврћа.

Конструктивне опције за преградне зидове од сухозида

Зонирање се може обавити било којим материјалом, све зависи од материјалних могућности.

Веома коришћене партиције садривалл Ово је најлакша опција, а могућности дизајна су неограничене. Од гипсаних плоча стварају се конструкције различитих облика и величина. Уз помоћ металног оквира, дизајн може прихватити готово било коју конфигурацију са прозорима, нишама и полицама за чување разних предмета и ствари. Ова опција омогућава дјелимично заштиту простора за одмор од прекомјерне буке. Главна предност сухозидних преграда може се назвати могућношћу украшавања на било који начин, укључујући бојење, поплочавање и декоративну жбуку. Од великог значаја је могућност комбиновања сухозида са другим декоративним материјалима.

Једна опција је преграда од гипсаних плоча са шанком. У овом случају, пријелаз између кухиње и дневног боравка је подијељен на два дијела: с једне стране - слободни пролаз, с друге - бар, гдје можете доручковати, попити или се једноставно опустити. Таква граница је ефикаснија у становима са малом површином.

Најбоља опција је клизна партиција. У овом случају, кухиња се лако одваја од дневног боравка затвореним вратима, са размакнутим отворима простор постаје једна цјелина. Постоји могућност да се стамбени простор заштити од буке кућних апарата и аромама од кувања. Ова подела вам омогућава да створите интимну атмосферу у кухињском простору, о чему свака маштарка сања.

Често кориштени екрани се користе за зонирање. То је најлакше рјешењеОмогућава вам да одвојите кухињу од дневног боравка у готово сваком подручју.

Приликом одабира дизајна преграде између кухиње и дневног боравка, потребно је узети у обзир величину и облик подијељеног простора, потребу за стварањем додатне расвјете и сигурности за чланове породице.