Преглед најјефтинијег гријања приватне куће

Становници вишеетажних градских кућа наводе гријање само у ситуацијама када се догоди несрећа. Заиста, централизована линија штеди много проблема, елиминише потребу за надгледањем опреме, спроводи планиране инспекције и поправке - сви они се баве стамбеним и комуналним услугама. Потпуно другачија ствар су становници својих колиба. Они не само да морају да изаберу најјефтиније грејање код куће, већ и да примене шему, да купе одговарајућу опрему, да организују одржавање. Питање штедње у таквој ситуацији је посебно акутно, сва уштеђена средства могу се ставити у хитније потребе. Да бисте уштедели максимални износ новца, препоручујемо вам да осмислите свеобухватно решење овог проблема.

Традиционална горива

Најјефтиније гријање приватне куће може бити опремљено плинским котлом. Ако се пртљажник положи у близини викендице, онда није потребно одлагати, потребно је одмах поднијети захтјеве за добијање дозвола, купити опрему и наставити с инсталацијом. Дакле, у фази инсталације и куповине морат ћете потрошити значајан износ, али у процесу кориштења све ће се исплатити у потпуности.

Јефтино је грејање сопствене куће чврстим горивом. Огревно дрво, тресет и дрвени брикети коштају прилично јефтино, морат ће прихватити неке оперативне неугодности, потребу за редовном инсталацијом нових спремника за гориво, али се економске користи исплати.

Говорећи о течном гориву, затим у његовој приватној кућиупотреба није пожељна. Разлог је једноставан - сваке године долази до повећања цијена дизела, ако је прије неколико година било могуће говорити о овој методологији као финансијској предности, онда је све потпуно другачије. С тим у вези, вреди додати опрему за котао у засебној просторији, прилично пространу, која је успјела уредити складишни простор спремника или спремника с горивом. Још један недостатак: емисије таквог горива су прилично неугодне, а не сви мириси недовршеног дизел горива.

Електрична енергија и деривати


Грејање зграде електричном енергијом заслужује посебан разговор. Сам по себи, такав котао је у стању да загрева зграду само делимично, превише оперативних трошкова, па стога куповина уређаја одговарајуће снаге може довести до добијања огромних рачуна за комуналне услуге. Ипак, неке схеме засноване на електричној енергији могу бити уређене код куће властитим рукама, док ће се оне показати исплативима и поузданим:

  • Инфрацрвени извори топлоте. Нема потребе за монтажом котла, за постављање цеви. Инфрацрвени уређаји се лако монтирају испод плафона или на равни зидова, изгледају стилски, савршено се уклапају у сваки ентеријер. Њихова економија је видљива већ у првом мјесецу рада, рачуне за гријање смањит ће се за готово 60 посто.
  • Инфрацрвени филм. Филм се ставља испод линолеума или ламината, равномјерно загријава просторију кроз волумен.

Минуси инфрацрвеног гријања су: трошкови су још увијек виши него када се загријавају плином. Рисесвероватноћа замагљивања прозора, ако зраке не падају на под (конвекцијске струје су слабије него код традиционалног гријања). Неочекивани нестанак струје је много вјероватнији од гашења плина. У случају отвореног постављања рефлектора испод плафона, јављају се неугодни осјећаји, како кажу "ћелави пожари, а стопала се смрзавају".

иновација

Економско грејање може се организовати и на штету обновљивих извора енергије. Ако је у вашој области број релативно топлих сунчаних дана прилично висок, онда је употреба соларних батерија сасвим разумна и рационална. Панели могу да обављају и главну и помоћну функцију, укључујући и ситуације у којима долази до прекида главне линије. Новина је била употреба топлотних пумпи, које вам омогућују да минимизирате трошкове гријања, али су опрема и инсталацијски радови најскупљи од свих врста генератора топлине.

Како иначе можете постићи уштеде?

Да би се формирало јефтино грејање вашег приватног дома, потребно је не само пажљиво приступити избору оптималног модела котла и врсти горива које се користи. Добре уштеде се могу остварити иу фазама куповине и уградње машина.

  • Избор опреме. Истражите тржиште за понуђене агрегате. Да би се успоставило ефикасно и стабилно загревање, није потребно ловити уређаје познатих еминентних брендова по повољној цени. Модерне продавнице су широко заступљене кућним апаратима са добрим параметрима, демократском ценомшто се постиже одсуством пореских накнада и минималним трошковима транспорта. Наравно, најјефтинији котао непознатог произвођача такође није добар избор, потребно је постићи равнотежу између вредности и квалитета. Мишљења стручњака, широко заступљена на интернету, рецензије, као и изјаве од стварних купаца ће помоћи.
  • Избор продавнице. Котао се такође може купити у специјализованом супермаркету, који привлачи пажњу светлим рекламама и бројем обојених табли, као и на тржишту. Трошак истог уређаја у таквим случајевима је често различит. Наравно, специјализоване продавнице често нуде повољније услове коришћења, спремне да помогну са испоруком, али ценимо - да ли је заиста могуће надокнадити разлику у цени. У потрази за одговарајућом продавницом, не заборавите на разне промоције и попусте. Редовно праћење тржишта ће вам омогућити да "ухватите" жељени модел уз добар попуст.
  • Избор саставне бригаде. Најскупља опција је да се обрате стручњацима. У овој ситуацији, гарантују се и висок квалитет и високи трошкови, који могу достићи половину почетне цијене опреме. Ако говоримо о агрегатима за гас, боље је да се заустави само на тој опцији, превисока цена грешке. Гријање се може организирати од стране самоуких мајстора, а то није увијек горе од првог, опет, препоручујемо да обратите пажњу на препоруке и одговоре претходних клијената. Најекономичнији начин је да радите сами. У случају сау потпуности је имплементиран и сигуран једноставним системима гријања.
  • Избор начина полагања цеви, избор компоненти и материјала. У приватној кући, било би добро да се покаже грејање, које укључује циркулацију расхладне течности у једноцевном систему. Смањени трошкови се постижу смањењем величине цеви, што је 2 пута веће код двоцевног кола. Неки недостатак је сложеност регулације, без које је најудаљенији од котла батерије може бити превише хладан. Ако говоримо о материјалу, онда је сасвим могуће остати на моделима полипропилена. Не боје се корозије, пада притиска, лаког савијања, што поједностављује процес инсталације.
  • Избор компетентног дизајнера. Ако у процесу пројектовања израчунате топлотни губитак зграде, онда можете тачно рећи која ће бити цијена гријања у најхладнијим данима у години. Ако количина потрошеног киловата буде "не у џепу", онда је потребно направити поновни израчун са повећаном дебљином топлотне изолације. У Европи се граде куће "нулте" потрошње енергије или чак куће с вишком енергије, а то је случај, али трошкови изградње таквих објеката су веома високи, све док се ради о експериментима на нивоу државе или олигарха. Правилно планирање локације помаже у смањењу трошкова гријања у сунчаним данима. На пример, зграда обрасла на јужној страни високим зимзеленим дрвећем и грмљем нема потребне калорије. Ако се ове биљке налазе на сјеверној страни, тада ће зграда бити мање пухана сјеверним вјетровима. При прорачуну губитка топлоте у томеСлучај се узима у обзир да јужна страна зграде губи 10% мање топлоте (сунчева свјетлост не погађа сјеверни вјетар).

Испоставља се да ће ваш дом, уз мало труда, бити лакши и економичнији у смислу гријања него градски стан. Грејање заиста може бити јефтино, потребно је само одговорно сагледати избор технологије, процијенити све позитивне и негативне тренутке, потрошити довољно времена на тражење информација и праћење тржишта!