Преглед инфрацрвеног грејача

Назив овог типа гријача произлази из сличности мјеста његове инсталације с положајем плоче - елемента обраде просторије, који је монтиран на ободу споја пода са зидовима. Подни грејачи - уређаји патентирани почетком прошлог века, али побољшање њиховог дизајна у складу са савременим захтевима недавно је почело, што је довело до пораста популарности топлих подлога, због бројних предности.

Да би се изабрао начин грејања стамбеног простора боље оријентисан у постојећим типовима грејача, овај уређај треба размотрити детаљније.

Принцип дјеловања

Подни грејни уређај - систем за загревање куће, који се поставља преко подног споја са зидовима на малим висинама. Поред начина лоцирања грејног тела у затвореном простору, он може имати и спољну сличност са уобичајеном подном облогом, јер су спољашње перформансе подног гријача различите.

Али чак и ако је уметничка одлука о дизајну уређаја далеко од онога како изгледа стварни постоље, скривање са дефектима у споју пода са зидом је потпуно одговарајуће решење.

Подни грејач је дуготрајни грејач малог попречног пресека - инфрацрвени радијатор топлоте, смештен у заштитно кућиште декоративног извођења. Систем је причвршћен за зидове конзолама и налази се на нивоу пода или нешто виши, као главни или додатни начин грејања стана - у зависности од висине просторије, дужинеуређаја и његове снаге.

Гријач постоља грије просторију због два фактора - инфрацрвеног зрачења измјењивача топлине и конвективног гибања уређаја за загријавање зрака, који ствара заслон, зид између зидова и главни простор просторије. Овај топлотни екран, за разлику од топлоте конвекционих радијатора, загрева зидове по ободу просторије, и они такође почињу да зраче топлоту према центру собе.

Врсте гријача подножја

Подни грејни уређаји су класификовани према начину грејања и подељени су на следеће типове:

 • вода;
 • електрични.

У водним јединицама , систем грејања, преносећи топлоту околном ваздуху, циркулише носач топлоте - топлу воду, у чистом облику или са средствима против смрзавања (у објектима са периодичним боравком становника).


У електричним уређајимагријање измјењивача топлине врши ТЕН (термички електрични гријачи), претварајући електричну струју у топлинску енергију када пролази кроз спиралу из материјала с високом специфичном отпорношћу.

Уређај за грејање плинтског типа

Оба типа топлих постоља преносе топлоту околном ваздуху уз помоћ измењивача топлоте - две њихове бакарне цеви, које због мале површине њихове бочне површине имају попречна ребра са малим кораком постављања. У бакреним цевима, у зависности од типа топлог постоља, постављају се сенке или циркулише топла вода. Спољашњи дизајн грејачасе налази у металном кућишту са системом отвора за природну циркулацију ваздуха.

Одељак и шематски уређај за воду и електричне топле јастучиће

Гријач водене завјесе преноси топлину добивену из топле воде из централног гријања или аутономног котла. Вода која се хлади након преноса топлоте при проласку кроз топло постоље, враћа се у круг централног или аутономног гријања за гријање. Тако је подна плоча за гријање воде додатни потрошач топлинске енергије.

Ако је јединица електрична, онда се у доњој бакарној цијеви налази систем ТЕН-ова, који су међусобно паралелно повезани силиконским каблом отпорним на топлоту, који је спојен са жицом за уземљење кроз горњу цијев.

У зависности од дужине, Сенке су произвеле следећу снагу:

 • 0,7 м - 140 В;
 • 1,0 м - 200 В;
 • 1,5 м - 300 В;
 • 2,5 м - 500 вати.

Предност електричног топлог подножја испред воде је његова опрема са регулатором температуре, који омогућава економично гријање у ручном начину рада.

Израђени су и модели електричних гријача на постољу који се користе у дизајну умјесто ТЕН-овог високотемпературног гријаћег кабела, чија радна температура досеже 240 ступњева. Целсиус.

Правила за инсталацију и рад

У зависности од квалитета система који се користи као јастучић за грејање, поставља се на обод просторијеили појединачне парцеле. Дизајн гријача постоља - појединачни модули, укључујући кутове, омогућују монтажу и уградњу топле плоче потребне дужине, која овиси о статусу гријања, капацитету модула, димензијама просторије и ступњу вањске топлинске изолације зграде.

Уградња електричног подножног гријача

Постављање електричног топлог подножја почиње означавањем на зидовима.

Важно! Систем грејања је најмање 1 цм изнад површине пода, али не више од 20 цм од подне облоге.

Самолепљива топлотноизолациона трака се причвршћује на зид дуж обима просторија или се засебно бира за уградњу топлих подлога за смањење топлотних губитака.


На њој изнад површине пода за 1 цм помоћу нивоа мехурића, примените хоризонталну линију - доњу границу локације грејача. Затим се наноси на плочу - стражњи зид топлог постоља и забиљежи мјеста бушења рупа за фиксирање плоча.

У зиду на ознаци избушите рупе и уметните пластичне пресвлаке, након чега су плоче причвршћене вијцима, скупљајући се у траку потребне дужине.

Монтажне плоче причвршћују носаче - држаче за уградњу цијеви, након чега се помоћу флуоропластичних уметака инсталирају цијеви с ТЕН-овима, прикупљајући модуле у један круг.

За систем гријања подлоге је потребно уредити засебну линију електричне енергије на коју ће се прикључити. Дапошто снага уграђена у електричну подлогу ТЕН-а варира од 140 до 500 В, прикључак за теретну линију више од 15 модула не би требало да буде.

Термални регулаторје такође укључен у систем грејања топлог постоља- електронски или електромеханички уређај за подршку у просторији одређене температуре (монтиран у топлом поду уз употребу једног модула или одвојено уграђен системом од више елемената) са уграђеним термалним сензором, који прати температуру и шаље податке на терморегулатор.

Овај предмет се инсталира након постављања лајсне, при чему се одабире мјесто које је доступно за визуални преглед, с објективном вриједношћу температуре зрака у затвореном простору - не вриједи намјештај.

Посљедња операција је уградња предњих гријача - постављена на мјесто, постављена на врх конзоле и фиксирана лаганим кликом. Затим, приликом постављања конзоле у ​​прекриваче, избушите рупе, а предњи поклопац причврстите вијком у технолошки отвор. Глава вијка је украшена декоративном подлошком.

Важно! Предњи панели топлих јастучића треба да имају заштићени премаз са унутрашње стране како би се смањили губици топлоте.

Постављање постоља на воденој бази

Инсталирање бојлера је много слично са уградњом електричног уређаја. Означавање и уградња стражњег панела се врши истом технологијом - сакоришћењем самолепљиве изолационе траке, након чега су конзоле за цеви причвршћене на причвршћене плоче.

Важно! За ефикасан рад, дужина једне контуре воденог постоља не би требала прелазити 15 м.

Инсталирани модули се склапају у један круг помоћу специјалних навојних спојева са гуменим јастучићима.

Ако се на месту прикључења на постојећи систем за загревање воде модул мора скратити, онда конструкција резаног прикључка подразумева ову операцију - елемент се реже на жељену величину, затим се 2-3 цеви (ламеле) скидају са цеви, а спојнице се носе са спојним наврткама, трепери конуси и гумени јастучићи.

При спајању поднога топле воде са системом грејања, матице се окупају ручно, а затим затежу се кључевима, након чега се модул монтира у жлеб конзоле, а навојни прикључак се трајно затеже.

На крају инсталације провјерите непропусност и перформансе система - осигурајте воду, глатко отварајући вентил, како бисте избјегли хидраулички удар. На местима детекције цурења потребно је затегнути матице или заменити заптивку.

Након уклањања недостатака монтаже, уградите предњу облогу топлог постоља.

Важно! Забрањено је неовлашћено прикључивање бојлера подне плоче на систем централног грејања вишестамбене зграде, који није намењен за додатне потрошаче расхладне течности.

Предности и недостаци

Као уСваки систем гријања у гријачу базне плоче има позитивне и негативне карактеристике, обје заједничке за оба типа и карактеристичне су за сваки тип засебно.

Опште достојанство топлог постоља

 • Компактност.
 • Могућност самосталне инсталације.
 • Безбедност (без краткотрајног зрачења, безбедна температура спољашњег кућишта, еколошка прихватљивост).
 • Функционалност (грејање, сушење зидова).
 • Естетска.
 • Трајност.

Недостаци грејног грејача

Општи недостаци воде и електричних апарата су:

 • висока цена модула (у зависности од квалитета перформанси и произвођача, цена једног линијског метра топлог постоља варира од 5 до 7 хиљада рубаља, што се не може назвати демократском ценом);
 • немогућност кориштења као главног гријања у просторијама великог простора;
 • споро постизање ефекта загревања просторије.

Поред тога, потреба за помирењем прикључивања уређаја за воду на систем централног гријања доводи у питање саму чињеницу његове употребе.

Економичан електрични гријач може се назвати врло конвенционалним, јер се потрошња електричне енергије на овај начин, загријавање медија (20 квадратних метара) и велика површина повремено повећавају.

закључак

За оне који желе да купе штедљиве уређаје за грејање за кућу, јединице постоља постоља не могу постати главни предмет пажње. Али при избору алтернативеНачин гријања кућног гријача је подножни тип, упркос прилично високој цијени, може се користити као компромисна опција - за гријање малих просторија, посебно дјечјих соба, у вансезони, када главни уређаји још нису укључени, а дневне температуре су значајне. У таквим периодима, овај систем, посебно електричне перформансе, гарантује да одржава удобну унутрашњу температуру без значајних трошкова.