Потрошачи у врту и њихов дизајн, фотографије и препоруке

Без обзира на величину парцеле, за њега ће увијек постојати црногоричне биљке, без којих се не може сматрати да је врт потпун. Данашње обиље сорти и врста омогућава експериментисање и стварање нових четинарских композиција у пејзажном дизајну малих и великих вртова.

Потрошачи - што су они

Четинарске биљке у својој разноликости збуњују баштованца при избору кандидата за стварање пејзажних облика. Доведите знање о зимзеленим биљкама - први корак у планирању прекрасне баште.

Боље је видети сву разноликост четинара ако су подељени у групе:

 • Годишњи раст од 30 цм или више годишње;
 • Средње-одрасле и полуарките појединци расту годишње не више од 30 цм;
 • Патуљасти облици са годишњим добитком од око 8 цм;
 • Минијатура, која додаје 3-5 цм годишње;
 • Микроскопи са повишењем не већим од 1 цм годишње.

Према овим знаковима вртлар је одређен мјестом које ће заузети четинари у пејзажном уређењу локације.

Прва група биљака достиже деценију старости на висини од 3 метра или више. На примјер, Пицеа абиес у доби од 12 година је лијепа 4 метра висока, а њена круна на дну достиже промјер од око 3 метра.

обичне смреке

Цедар Лебанесе (Цедрус либани) из ове групе такође спада у категорију дивова. У доби од 10 година може достићи висину од 5 метара. У одраслом стању, док четинарци расту јако дуго, то ће бити 25-метарски див, што је велики спектакл.

Либански кедар

Полу-јечмени облици четинарских биљака су далеко најатрактивнији за вртну или парковну композицију због своје разноврсности. Не треба им много простора, али са удаљености од 10 метара група таквих биљака изгледа прилично привлачно.

Патуљасти и минијатурни облици погодни су за мале вртове, гдје је засађена мала парцела и потребно је узети слику са удаљености од највише 5 метара како би се процијенила љепота сваког судионика и цијелог састава у цјелини.

полу-јелка смрекаружичаста лишћеминијатурни кедар

Микроскопске евергреене узгајају љубитељи баштенских кабина у јапанском стилу. Ансамбл таквих биљака може се налазити на постољу у малом дворишту.

Поделити зимзелене биљке и на групе:

 • дрвеће;
 • грмље.

Грмови су чести и патуљасти. Јуниперус сабина тамарисцифолиа (Јуниперус сабина тамарисцифолиа) је заједничко станиште паркова и вртова због своје непретенциозности и виталности. Не достиже висину већу од једног метра, али по ширини, ако се ослободи и не формира круну, може заузети површину од око пет или више метара у пречнику.

Насупрот томе, смрека хоризонтална (Јуниперус хоризонталис) у пејзажном дизајну локалитета игра улогу бодљикаве завјесе која се протеже уз тло и достиже висину не већу од 15 цм и расте прилично споро.

смрекахоризонтал

\ т

За и против

За засаде червенских биљака се може приписати:

 • лакоћа бриге;
 • уређење врта у било које доба године;
 • недостатак отпалог лишћа;
 • недостатак цвасти за резање;
 • разноврсност облика, величина и боја;
 • могућност формирања било ког облика помоћу тримовања;
 • исцељење околног ваздуха;
 • трајност.

У неким изворима, недостаци четинарских култура укључују непредвидивост њиховог раста и врста у стању одраслих. Прави приступ у узгоју четињача смањује све недостатке њиховог садржаја. Ако се место садње и биљне врсте селектују узимајући у обзир његове потребе, величину и климу, онда ће баштован имати времена само да обрађује болест и штеточине и неколико пута у сезони да нахрани своје црногоричне зјенице укусним здрављем и пахуљастом врстом.

Постоји план!

Уз помоћ црногоричних биљака у врту можете пружити потпуно различите облике. Брзо растуће борове шуме за пејзажни дизајн ће цијенити љубитељи брзих резултата.

Компетентно планиран пројекат је пола успјеха.

Улазни простор парцеле може бити уређен у церемонијалном стилу: јасни облици украшене лоптице и конични облик сусрећу госте и власнике на улазу у кућу. Окружени су добро уређеним травњаком или обојеном мрвљеном корицом дискретних нијанси.

Живо ограђивање обријаних туја помоћи ће да се башта подели на неколико различитих зона. За два метра Туевна зиду неће бити видљив наставак парцеле, а кривудава стаза ће се тајанствено сакрити и завести у врт.

Такве велике зграде и велика стабла биће прикладна у присуству довољног простора.

Црногорице у пејзажном дизајну баште не би требало да изгледају страно и непотребно. Након оцењивања простора намењеног четинарима, добар баштован пре свега ће проучавати сорте које су погодне за специфичне сврхе.

У малом врту, групе средњих и полу-јалових биљака изгледају добро на позадини травњака или шљунчане подлоге. Због недостатка простора уз ограду се ствара микборд од црногоричних биљака. У позадини постоји неколико балона Тхуја оссиденталис, а између њих је заглављен Јуниперус хоризонталис Глауца, а прецизна смрека "Цоница" (Пицеа глауца албертиана "Цоница") засјаће у првом плану својом малом величином и светло зелене иглице. Савршено се комбинира са Златном куглом јапанске спиралне принцезе (Спираеа јапоница). За хармонију боја овдје можете додати патуљастог оријентала са златним лишћем (Тхуја ориенталис «Ауреа Нана»). Почетком љета, све ово раскош украшено је ружичастим цвјетовима торња.

Микбордер из храстова црногорицеполутаракоријентални патуљак

Црногорски рај је створен

Приликом типкања четинара у дизајн пејзажа, морају се поштовати одређена правила:

 • највиши узорци посађени у позадини;
 • црногорични састав из различитих биљака не би требаокомбиновати више од три облика круница;
 • симетрија и прецизне геометријске форме су неприкладне када се ствара једна зимзелена група слободног планирања;
 • тежак партерски састав треба да буде строго симетричан и захтева сталну негу и фризуре;
 • ансамбл четинарских биљака не захтева разноврсност;
 • обавезни акценти;
 • место за инспекцију мора бити најмање два пута дуже од састава;
 • Погрешни зелени суседи могу смањити напоре вртлара на нулу.

Нека од ових правила захтијевају детаљан приступ и специфичности. Ако је први постулат једноставан и разумљив, питање облика може се објаснити уређајем људског ока. Велики број облика, као и цвијеће, ствара осјећај тјескобе. Композиција од три боје или два или три контрастна облика изгледа много лепше и здравије. Пирамида Тхуи Брабант у групи за дизајн пејзажа је боље позиционирана у позадини. Њихова озбиљност је наглашена сферним облицима чемпреса, ау првом плану читава цјелина се смирује грмљем или пригушеним листопадним биљкама. Чак и ако се територија за наргиле издвоји прилично велика, боље се перципира ритмичка измјена истих биљака, а не скуп свих врста боја и боја.

Да се ​​призор не лута композицијом, почетак контемплације треба да почне са акцентом који може да створи дрво или грм необичног облика или боје, мало другачији од свих других. Почетна тачка прегледаСавршено се послужује мали баштенски врт, који је лепо комбинован са црногоричним. Стијена необичног облика закопана у рукама клеке или занимљива одлука фењера у врту такођер привлачи поглед и помаже да се цијели састав сагледа у потпуности и свака биљка засебно.

Комбинација величине црногоричних биљака у групи треба да буде хармонична. Висока оморика се доживљава на великим удаљеностима, док је у околини занимљива мала сферна туја.

За пристојан развој четинарских биљака неопходно је узети у обзир утицај који биљке дају једна другој. Суседство једе и туја ће потиснути обе биљке. Лепа копија ариша неће толерисати никога близу вас. Овај индивидуалист воли да расте сам, као и бреза.

ариш

Врло лијепа комбинација четињача с ружама. Али руже у овом крају можда нису баш удобне.

Потрошачи у различитим улогама

Повољни четинари у дизајну локације дају многим баштованима, јер ове биљке могу играти различите улоге:

 1. Жива ограда;
 2. Салт парти;
 3. микбордер;
 4. Алпски тобоган или стјеновита;
 5. ансамбл;
 6. Контејнерски врт.

Жива ограда из зимзелених биљака може носити функционално оптерећење или естетику. Ако желите да се одвојите од интересантних погледа на одмориште, клекљани дебелог црева или туиас добро се носе са овом улогом. Тесно посађени једни другима, они ће створити прекрасан и непробојан зид који ће изгледати органски у зеленој маси.сајтовима

Ружичаста клека или чемпрес ће имати прелепу ограду за игралиште или ограду са цветним гредама која неће затворити преглед, али ће створити предиван оквир.

Као соло умјетник, користите црногорично дрвеће или грмље са занимљивим обликом круне, боровим иглицама или егзотичном врстом воћа. И боље је комбиновати све за солистичку декорацију током целе године. У позадини уметника могу бити травњак, шљунак или декоративни дрвни чипс.

Композиција, тј. "Микс", од биљака дуж стазе или ограде, формира осебујни рубник, а све то заједно се назива микбордерс. Овај вртни елемент је веома популаран међу вртлацима. Може да се направи са четинарима или комбинацијом четинара са цветовима и биљкама сличним земљишту. Миксбордер на шаву је боље направити патуљасте и полукрашасте облике, тако да око покрива целу групу биљака одједном.

Алпине тобогани или камени вртови у недавној прошлости били су омиљена декорација вртних парцела. У сваком, чак и врло малом, комаду врта, заљубљеници су покушали да створе нешто слично Алпима са обавезним асортиманом земљаног покривача и четинарских биљака. Направите камену башту, која би се природно уклопила у пејзаж парцеле - то није лако, али је сасвим изводљиво. Много је лакше створити роцкархију - комбинацију биљака и камења. За овај елемент пејзажа не треба да подижете планине, прилично добре камене стене и зимзелене биљке, правилно покупљене. Патуљки борови ће бити у пејзажном дизајнуОсјећати се као код куће ако је окружено неколико камења занимљивог облика или боје. Између камења и четинара посађено земљиште под усјевима или смрека. Наравно, у овом случају, биљке и камење се налазе на шљунку.

Састав четинарских биљака - најлакше и најљепше рјешење за ревитализацију травњака или дворишта.

Потрошни материјал се може комбиновати са листопадним биљкама погодним за раст. Непретенциозан и прелијепи шахт Рхус типхина са својим листовима, попут перја, изгледат ће одлично у љето на позадини оштре јеле, а на јесен ће црвена боја на мирној зеленој позадини привући изглед и најзахтјевнијег вртлара.

У групним композицијама контрастна форма и игра боја играју велику улогу. Колонијална туја са иглом светло зелене боје савршено се комбинира са куглицама златне боје, а строп дубоке зелене смреке завршава ову композицију, која се распростире на травњаку.

Постоје црногоричне биљке које бих волио видјети вртлара у свом зеленом краљевству. Али нису сви четинари носили мраз и смањили температуру. У овом случају, помоћни облици хавникса долазе у помоћ. Они могу украсити двориште или додати већ припремљену композицију у врту. Форма контејнера омогућава комбиновање неповезаних. У том облику, сан о пухању ружа и једењу је сасвим изводљив.

Замислите завршени резултат и на путу! Имате свеће изаћи!