Потрошња кита на 1 м2 зида: колико вам треба гит на сухозиду, израчун норме на квадратном метру на гипс

Спалке - прилично чест тип завршних радова у грађевинарству. Ово је једна од посљедњих фаза обраде, која се проводи непосредно прије лијепљења тапета или бојања зидова. Користи се у оним случајевима када је потребно изравнати површину зида, како би се уклонила храпавост. Да бисте добили што равну површину, морате узети у обзир многе факторе, а што је најважније - знати стопу потрошње материјала.

Карактеристике

У процесу обављања посла, најважнији принцип је поступност. Суштина поравнања је потпуно попуњавање и заглађивање првих великих, а затим и мањих дефеката.

За компетентан рад радова потребно је поштовати правила:

 • Температура просторије треба да остане унутар +10 - 30 степени.
 • Влажност не би требала прелазити 50%.

Прије почетка спацклинга, неопходно је направити први слој зидова, чиме се површина штити од прашине и прљавштине, побољшавајући приањање између мјешавине и зида.

Такође је важно да се решење правилно припреми, у складу са упутствима произвођача. На квалитет готове мешавине утичу чистоћа контејнера, вештина процеса мешања, поштовање пропорција.Да би се израчунао трошак, потребно је одредити врсту импрегнационе масе, јер све имају појединачне карактеристике. А врста кита зависи од материјала површине и степена оштећења, као и од чињенице дапотребно је даље радити са зидом: сликати, залијепити тапете или плочице.

врсте смеша

Модерно тржиште грађевинарства је представљено различитим спатулама. Постоји много различитих класификација, али главна је разграничење типова кита на степен спремности за употребу. Овом опцијом, кит се дијели на два типа:

суво

Ова врста миксета са лопатицом има много предности и веома је популарна одлука у завршним радовима. Цена за то је много нижа него код готовог кита, дуже је складиштена и погоднија у транспорту. Припрема сувог праха за наношење је једноставна, потрошња куваног материјала ће бити мала. Међутим, неопходно је строго поштовати пропорције у припреми раствора, као и сваких пола сата да би се додало ново решење, јер ће се стари у то време пресушити.готов

Такав кит ће коштати купца мало скупље, али ће значајно уштедети вријеме приликом мијешања. Осим тога, радећи са готовом смјесом, нема потребе да покушавате погодити идеалне пропорције. Недостаци овог типа мјешавине су да се трошак готовог материјала повећава, а животни вијек складиштења, напротив, постаје све мањи.Врсте китова се разликују иу интеракцији са врстом површине која се третира.

Поред главних сорти, о којима ће се мало говорити у наставку, мешавина се дели на следеће групе:

 • Смеша лепка се користи за бојење. Пластика, брзо се суши и способна једа служи веома дуго. Међутим, није погодан за рад у уличним радовима, нестабилан против влаге и механичких оштећења.
 • Латекс кит је погодан за све врсте површина. Трошак је виши него код љепила, али то се компензира најбољим техничким карактеристикама. Лако се наноси, не пада под утицајем оптерећења. Недостатак је мала отпорност на температурне флуктуације.
 • Тек филер је веома тражен због могућности примене на готово свакој површини, као и због разних палета боја. Има високу стабилност, слабо толерише само минус температуре. • Мешавина водене дисперзије је најекономичнији, а има добре перформансе. Недостатак је сложеност складиштења - то је пожељно учинити у затвореној посуди.
 • Тип фасаде се користи за обраду спољне стране куће. За ову смешу карактерише висока отпорност на температурне ефекте, отпорност на влагу, ниска цена. Минус - након завршене обраде може почети пуцање.


Врсте смеша се такође могу разликовати међу собом, у зависности од произвођача. Упркос великом броју различитих брендова, постоји неколико квалитетних производа који се могу користити управо током процеса поправке:

 • "Ветонит" је квалитетна мјешавина за жбукање зидова прије завршне обраде. "Ветонит" се користи само у сувим просторијама, за једнуквадратном метру ће требати нешто мање од пола килограма смјесе. Ако се материјал наноси дебљином слоја од 1 мм, при коришћењу кита испод тапета /сликарства цена ће бити једнака једном и пол килограма по квадрату. метар површине. • "Схитрок" - мешавина лопатице, коју карактерише прилично ниска потрошња. И код дебљине слоја у 1 мм износи 0,5 кг на 1 м2. То је полимерни кит, који је подељен на латекс и акрилне растворе. Може се користити за зидове са ГЦЛ, не садржи азбест, продаје се спреман за употребу.

Од чега зависе трошкови?

Која количина кита ће бити потребна за поправке, који параметри утичу на њену потрошњу - то је главно питање које треба ријешити прије него што се почне са радом. Да не би дошло до неугодне ситуације, када се недуго прије завршетка посла испостави да материјал недостаје, потребно је унапријед израчунати потребну количину.

Фактори који утичу на трошкове:

 • стање зидова (степен храпавости, присуство пукотина) и материјал од којег су направљени;
 • тип кита (предњи, декоративни, за унутрашње радове);
 • примена кита;
 • тачност припреме смеше;
 • следећа фаза поправке (бојење, бељење или лепљење тапета).Прије свега, врста гипса утјече на потрошњу китова. У зависности од врсте посла, кит се дели на три основне групе:

Почетак (поравнање)

Ова врста је карактеристичнанајвећи трошак. Овај кит се користи у првој фази рада, користи се за изравнавање површине, полагање пукотина и струготине. Продире дубоко у зид, постављен на врх гипса


Универсал

Друга врста кита се троши у нешто мањим количинама од старта. Може послужити као пријелазна фаза од почетка до циља, и замијенити оба типа одједном, али само у случају ако је потребно елиминирати потпуно мале недостатке.


Завршна обрада

Тип, који се одликује најнижом цијеном. Наноси се у задњем завоју пре завршетка завршне обраде и користи се за додавање зида максималне глаткоће. Коначна смеша се такође може користити као први слој, ако се желе отклонити само мањи дефекти површине.


Исправан израчун количине материјала - важна фаза, неопходна прије почетка завршних радова. Ако је пунило мање него што је потребно, мораћете да припремите нови, а затим га покушајте да везете са претходно нанесеном мешавином. Ако количина мјешавине пређе норму, она ће остати непотврђена, јер је више неће бити могуће примијенити. Свака грешка у израчунавању повлачи процес обраде, гура завршетак поправке.

Како израчунати?

Да би се израчунала тачна количина материјала који ће се користити током поправки, требало би урадити следеће:

 1. да открије тачну површину просторије;
 2. измерити висину и збир дужина зидова;
 3. израчунати дебљину зидова, узимајући у обзир све недостатке површине;
 4. одредити дебљину и број слојева лопатице (укључујући површинске дефекте).


Важно је запамтити да количина коришћене смеше зависи и од других мање важних фактора. Често се дешава да у процесу обраде алата остане прилично велика количина неуплаћеног материјала, композиција се замрзава раније него што се користи. Појављује се и обрнуто: потребно је обрадити неке области у процесу рада, што ће захтијевати додатну мјешавину. Уопштено, неизбежни губици могу достићи и до 10% од укупне количине материјала, тако да је вредно размотрити овај тренутак приликом припреме смеше. Поред тога, цена пунила зависи од коришћене смеше.

Основа може бити:

  \ т
 • цемент;
 • гипс;
 • лепак.гипс

Пре него што наставите са радом, потребно је разумети шта се гипс разликује од гитове.

Оба се користе у обради и служе за усклађивање, али међу њима постоје значајне разлике:

 • Гипс, за разлику од китова, користи се у много већим количинама. Са китом се, по правилу, маскирају само мали дефекти, док се гипсом у већој мери поравнавају оштећена подручја.
 • Цијена гитова је знатно виша од цијене жбуке због разлика у саставу.

Да бисте направили прорачунпотребну количину кита за ожбукане површине, потребно је узети у обзир климатске показатеље и обављати рад само у распону који је одредио произвођач.


Узимајући у обзир све препоруке произвођача, по м² м подручје обично захтијева пола килограма китова. Међутим, потребно је узети у обзир дебљину слоја, који се наноси и квалитет зида, као и површину штанцања.

За зидове без значајних недостатака довољно је нанијети слој у 1 мм (рачун је једнак килограму на 1 м2) са премазом и 0,5 мм (0,6 кг /м2) завршном обрадом. Повећање дебљине слоја подразумева пропорционално повећање трошкова. Не заборавите на поновљено пењење, које је боље укључити у израчун прије почетка рада. Цена је приближно једнака килограму по квадратном метру.

дривалл

Тренутно, суви зид је једна од најчешће коришћених могућности лечења. Сматра се да премаз пунила у присуству сухозида није потребан, јер већ има равну површину. Међутим, ова идеја је погрешна. Обавезно је користити завршни кит за спречавање бојења или љепила из сухозида.

Тачан проток директно зависи од површине површине која се третира. Постоји мали трик који вам омогућава да смањите количину мешавине: пре него што се листови од гипсаних плоча третирају прајмером.


Количина радног материјала зависи од састава.

Табела трошкова изгледа овако:

  \ т
 • Приликом мешања кита на подлогуОбрачун цемента је 1,2 кг по квадратном метру.
 • Мешавина на полимерној основи троши мање од других - само 0,6 кг на 1 м2, али овај тип складишта је најскупљи.
 • Гипс смеша - најекономичнија опција. Потрошња је једнака 1 кг по 1 м2.

Гипсана плоча је на послу прилично једноставна. Ако су слова првобитно исправно постављена, можете то учинити без пажљивог поравнања. Пре завршне облоге биће потребно поставити квалитетне спојеве и самонареће капе.


остале површине

Када радите на другим врстама површина, зид треба да буде покривен слојем премаза. Уопштено, количина кита на бетону се само мало разликује од цене горе наведених типова површина. За глатки бетонски зид потребан вам је први слој дебљине 5 мм, а други - дебљине 3 мм. С обзиром на дебљину слоја и израчун трошкова по квадратном метру.

Дрвене површине можете испљунути. Али нанети слој не сме да пређе 2 мм.

Обавезан услов када се користи кит - дебљина његовог слоја треба да остане у кругу од 5-10 мм, иначе ће осушена смеша почети да се колабира и одљуби са зида.

препоруке

\ т

Приликом спаковања површина пажљиво пратите редослед радова и њихову технологију. Приликом припреме сувог смеса, пратите упутства произвођача. Користите само чисте контејнере, добро промешајте, додајте воду строго у потребним количинама.

Нетачноприпремљена смеша:

 • Повећати трошкове материјала и стога ће се повећати и трошкови поправки;
 • Значајно ће смањити квалитет рада.


Важно је запамтити густоћу смјесе - да би се поравнали велики дефекти захтијеват ће се дебљи кит конзистенције, што ће повећати цијену састава.

Прије почетка рада потребно је провјерити исправност одабране смјесе и точност израчуна њене цијене.

Извођење једноставних правила елиминише ризик од лошег обављања посла.

О томе како израчунати цијену гитаре, погледајте сљедећи видео.