Постоји ли штета за стиропор за особу?

Интернет је олакшао приступ било којој информацији. Људи не само да могу да уче и читају готово све, већ и сами могу да креирају вести. Често су професионалне и аматерске мисли аутора различитих чланака о истој теми дијаметрално супротне. Посебно напете расправе одвијају се када је у питању сигурност и здравље. Питање да ли је штетни полистирен или сигуран пена један од њих.

Који је материјал пјенасти полистирен? Складиште, производња, примена

За почетак, морате разумети шта је то пјенасти полистирен, јер се понаша са различитим утицајима. А да схватимо да је опасност по здравље полистирена?

Пјенасти полистирен је материјал пуњен плином. Израђују се парним грејањем полистиренских гранула. Претходно су ове грануле пуне гасом. Гас се користи на другачији начин: у обичном пјенастом полистирену користи се природни плин, у ватроотпорности пјене - угљичног диоксида. Када се загрева, гас се шири, а грануле се опетовано повећавају (15 - 30 пута од излаза).

Ако експанзија гранула не обуздава ништа, онда постоји материјал који се распада и који се користи у пуњењу намјештаја без оквира, амбалаже, конструкције. За добијање чврстих облика пјенастог полистирена, пјењење се изводи у затвореном облику жељене конфигурације. Тако добијате равне плоче гријача, рељефне декоративне производе, кутију за пакирање кућанских апарата и још много тога.

Добијени материјал има бројне корисне особине:

 • висока топлотна изолација;
 • висока издржљивост;
 • ниска апсорпција воде;
 • ниска апсорпција паре;
 • биолошка стабилност;
 • Неатрактиван за глодавце и паразите.

Пенасти полистирен је јефтин, веома лаган, практично не апсорбује влажне материјале ниске топлотне проводљивости. Отпоран је на труљење и биоразградњу, издржљив, може имати било какав облик и бити еластичан, али довољно чврст да задржи облик.

Следователно, пена полистирена е широка употреба в многих области:

 • Муницијом за безбедност (и војну и цивилну). У кацигама, штитницима за колена, лактовима, пјенасти полистирен се користи као материјал за пригушивање и гријач.
 • За производњу посуђа за једнократну употребу. Широко коришћени контејнери за топлу храну, шоље.
 • Као материјал за паковање. Пена полистирена добро чува крхке предмете приликом транспорта. Може се користити у облику постављања иу облику пресованих облика жељеног профила.
 • За производњу дечјих играчака и производа за безбедност деце.
 • За намештај без оквира (кревети, фотеље - торбе).
 • Приликом израде празнина за ручни рад и креативност.
 • За израду декоративних елемената ентеријера и украса у врту (лажни камен, баштенске фигуре)
 • У неким земљама (Јапан, Финска, Норвешка, Канада, САД), пјенасти полистирен се користи у радовима на путевима ради заштитетло од смрзавања, смањење вертикалног оптерећења на склоност слијегању тла, стварање умјетних неправилности, итд. У Русији се пјенасти полистирен за ту сврху не користи.
 • За унутрашњу и спољну обраду. Од пјенастог полистирена, разних декоративних елемената фасада, стропних плочица, имитације штукатуре и још много тога.
 • У производњи пјенастог полистирена, бетон - пјенасти полистиренски блокови за зидну монтажу у ниској згради.
 • За производњу различитих топлотно-изолационих, звучно-изолационих материјала.

Пенасти полистирен и екологија

Наравно, таква дистрибуција материјала и његово свакодневно учешће у људском животу су приморани да се питају: да ли је пена штетна или безбедна?

Произвођачи најављују једну од најважнијих оперативних особина, од којих имају еколошки прихватљив полистирен. Али њихов интерес је сасвим јасан. Зато је, у одређивању да ли окружење штети околишу штетном полистирену или не, у ствари, боље се окренути научним истраживањима.

Екологија сваког материјала одређена је сопственим утицајем на животну средину, као и његовим утицајем под одређеним условима и интеракцијом са другим супстанцама.Штавише, потребно је узети у обзир и тренутне и дугорочне ефекте. Овде су главни фактори утицаја:

 • Полистирен пене практично не апсорбује воду и уопште није у интеракцији са њом. Стога, њена употреба, на примјер у обради и изолацији фасада, није само дјелотворна, већ и сигурна.
 • Пена полистирен се не оксидира под утицајем ваздуха и не разграђује под утицајем ултраљубичастог зрачења. Ове особине нам омогућавају да се на депонији кућног отпада одлаже пјена, а не на специјализованој локацији за хемијска испитивања.
 • Пена од полистирена није растворљива у било којој супстанци која се може довести у контакт са депонијом кућног отпада. Растварачи су ацетон, почетни стирен, ароматични и хлорирани угљоводоници. Ове супстанце се не налазе (барем не задовољавају) на депонији кућног отпада.
 • Пенасти полистирен је веома издржљив материјал. Тестови цикличне стабилности са годишњим варијацијама температуре у опсегу од -40 ° Ц до +40 ° Ц са утицајем на материјал ултраљубичастог зрачења и воде показали су да и након 80 циклуса (што одговара 80 година) структура пјенастог полистирена остаје непромијењена.
 • Екстремне температуре нису типичне за употребу пјенастог полистирена, али су такође проучаване. Када се загрева без извора отвореног пламена, чак се и не користе ватроотпорни материјали, пјенасти полистирен почиње да се колабира само на 300 ° Ц, и са отвореним пламеном на 210 ° Ц. затим на -310 ° Ц

Нажалост, већина употријебљеног пјенастог полистирена одлаже се на депоније кућног отпада. Када је закопан, пјенасти полистирен је практично безопасан за околину, јер не реагује са водом и ваздухом, али се не распада.

Ситуација је компликована чињеницом да прикупљање и рециклирањепластика од пене до сада је економски мање повољна. Приликом обраде, пјенасти полистирен се може користити за добивање полистирена, међутим, цијена овог процеса је успоредива с производњом полистирена из примарних сировина, али захтијева сложенију организацију процеса.

Други начин обраде пјенастог полистирена је његово дробљење за употребу у производњи бетонско-пјенастих полистиренских блокова, пунила за топлинско-изолационе смјесе и сличних материјала. Ово је обећавајући правац рециклаже, што даје наду за смањење депонија.

Она која заиста или ће узроковати оштећење околине од полистирена, још је прерано говорити. Материјал је веома издржљив. Чак и дуго времена закопана на депонијама, прва масовна пена још није дошла до краја распадања.

Утицај пјенастог полистирена на људско здравље

Питање да ли је пјенасти полистирен штетан за здравље или није брига за потрошаче од самог почетка његове употребе. Сваки нови завршни и грађевински материјал на бази пене изазвао је наставак ових спорова.

Заговорници употребе полистирена воде као аргумент за истраживање безбедности научника - хемичара, физичара и научника материјала.Пјенасти полистирен, без вањских утицаја на њега, практично није у интеракцији са околином.

Његова молекуларна структура је веома стабилна. Горе описани експерименти показују да у уобичајеним условима за особу пјенасти полистирен не емитира штетне твари.Заправо, он не издваја никакве супстанце. Наиме, ако користите пјенасти полистирен на температури од -40 ° Ц до + 40 ° Ц, онда не можете бринути о штетном дјеловању пјене на здравље.

Противници употребе пене полистирена изјављују постојећу могућност ослобађања стирена. Нека ни са обичним, већ под екстремним условима. Под екстремним условима подразумева се дејство високих температура. Заиста, при сагоревању, пенасти полистирен, као и многе друге супстанце, емитује велику количину токсичних супстанци, међу којима се отровни сматрају стиреном.

Паре стирена узрокују вртоглавицу, иритацију слузнице ока, ау високим концентрацијама доводе до недостатка плућа и чак до фаталног тровања. У дугорочном и систематском ефекту стирена на људски организам, поремећен је рад бубрега, јетре, хематопоезе.

Стирол је канцероген и може изазвати развој рака. Поред тога, постоји мишљење о мутагеном дејству стирена на живе организме. Међутим, ово друго није доказано никаквим експериментима.

Треба подсјетити да је екстракција стирена из пјенастог полистирена под нормалним људским увјетима експлоатације немогућа. Стирол се ослобађа само при сагоревању пене.

Запаљивост полистирена који је првобитно настао био је прилично висок. На температури изнад 210 ° Ц било је могуће самостално одржавати површинско паљење и ширити ватру. То је разлог зашто за производњу грађевинских и завршних пјенастих полистирена, сада користе ватроотпорнике(супстанце које задржавају паљење и ширење пламена).

Због тога је било могуће смањити запаљивост и повећати температуру паљења на 440 ° Ц. Поред тога, већина модерних производа од пјенастог полистирена не допушта ширење пламена и не подржава самозапаљење.

Штетност висококонцентрованог стирена на људско здравље је висока: треба имати на уму да је екстракција стирена из пјенастог полистирена мало вјероватна са хемијског и физичког гледишта, посебно у складу са правилима употребе и предузимањем мјера за спречавање пожара.

Треба напоменути да, као и многе друге опасне у великим дозама, али безопасне у малој материји, стирен се природно налази у многим намирницама које свакодневно користимо - кафа, чај, цимет, сиреви, јагоде и тако даље.

Изузетак од дозвољеног обима употребе пјенастог полистирена може се сматрати изолацијом крова. Материјали на бази пенастог полистирена препоручују произвођачи као одличан грејач крова, али се мора имати на уму да се кров, посебно од метала, може јако загрејати под сунцем. Упркос чињеници да распадање пјенастог полистирена почиње на температури много већој од оне која може природно загријати кров, опасност од испуштања стирена и даље ће постојати. За изолацију крова је боље користити минералну вуну и сличне материјале.

Недостаци пјенастог полистирена за људско здравље могу бити повезани не толико са квалитетом материјала, већ са погрешнимкористити у обради. Пена од полистирена је веома популаран грејач, али у исто време му недостаје пара и влага. Дешава се да људи, због незнања или економије, изолују унутрашњост зида између стана и уличних лимова од пјенастог полистирена.

Ова ситуација је озбиљна, јер је влага топлог домаћег ваздуха у контакту са хладним зидом директно испод пене и тамо се кондензира. Зид на површини бетона је константно влажан, што неминовно доводи до развоја гљивице и црне плијесни, чији су аргументи - опасан алерген. Црни калуп може изазвати развој астме, хроничног бронхитиса и других болести.

Изоловати зидове пјенастим полистиреном само изван стана, како не би дошло до стварања кондензације.

Пенасти полистирен је мултифункционалан, ефикасан и јефтин материјал.Нови експерименти који потврђују његову високу сигурност за здравље и живот људи, врше се редовно након сваког вала активности противника против употребе пјене.Главни аргумент противника је да је материјал материјала стирен и потенцијална пријетња његовог ослобађања из пјене.

Научни резултати још увијек доказују праве људе који вјерују да под нормалним увјетима и правилно кориштеним пјенастим полистиреном безопасан за људе. Чија партија узима - лична ствар за свакога, али, на овај или онај начин, до данас, пјенасти полистирен - је приступачан универзални материјал за градњу, обраду, креативност, паковање и још много тога.