Постављање у електричне подножје: предности и недостаци

Ожичење у лајсни у кући аутора чланка

Данас, са уваженим читаоцем, морамо сазнати колико је практично ожичење у електричним постољима. Размотрићемо предности и недостатке овог решења, као и научити како да правилно изведемо електрично ожичење и повежемо се са утичницом. Почнимо.

процена одлуке

Прво и главно питање: шта је боље - скривено ожичење у стентовима, или номинално отворено у плочи са кабловским каналом?

трошкови

Приликом инсталирања ожичења, ход зидова - посебна ставка у процјени. Рутински метар удара кошта од 100 до 200 рубаља у зависности од материјала зидова: поједностављење у обради газираног бетона процењује се јефтиније, јаче керамичке опеке - скупље.


Потресни зидови: дуги, опрезни, скупи

Планирано од поливинилхлорида са кабловским каналом је у Севастопољу, где аутор живи на овим линијама, од 70 рубаља по бару дужине 2,5 метра. У исто вријеме, његова цијена је практично једнака цијени дасака плоче без кутије за жице, која се у сваком случају користи за руковање сусједним зидом према поду.

Важно: Подножје је корисно.

Аутор мора да призна неку пристрасност: изгледа да му је струја на поду изузетно практична и практична. Тако је то било у свим просторијама које су достигле "Његово Величанство Поправи." Међутим, покушаћемо бар да посматрамо објективност и покушаћемо да измеримо аргументе за и против.

Хоби иобожавање

 • Полагање електричне енергије у кутији за подне облоге захтева минималну количину великих радова. Његови вијци за причвршћивање су лакши за глетање зидова и не прати страшна количина прљавштине у кући или стану;

Инсталација подне плоче са ожичењем траје много мање времена него постављање жица у утичнице

Савет: Ако је зид избушен када је усисивач укључен, изглед прашине на намештају и унутар кућних апарата може се у потпуности избећи. При глађању је практично немогуће, барем зато што се чекић мора држати објема рукама.

 • Ако је потребно инсталирати додатну утичницу, то неће узроковати никакве проблеме: довољно је отворити кабелски канал, извадити га из декоративне траке, одрезати напајање и спојити на ладицу вратила;

Ми ћемо организовати: ово решење није погодно за постављање, ради са великим оптерећењем (до максимално дозвољеног 3.5 кВ по утичници). Хладнији ће постати место са повећаном отпорношћу и приметно ће бити топло.

 • Планирани кабловски канал подразумијева уградњу утичница непосредно изнад пода, што је, по мишљењу аутора, изузетно погодно: жице за напајање кућних апарата неће бити неуредне за обешење на зидове.


Висећа жица? Не, они нису чули

Споонфул оф тар

Уз све симпатије према ширењу струје у подножју, аутор мора признати да има неке прилично озбиљне недостатке.

 • Уклањање топлоте при полагању жице (више - више жица) уосновна плоча је приметно гора него код скривене инсталације ожичења у штаповима;
 • Да би се у кабелски канал постоља ставио неколико жица са три жице са попречним пресеком сваког живљеног у 2,5 мм2, то је прилично проблематично. У стомаку - где је много лакше;

У међувремену: при високим оптерећењима ожичења свакој групи утичница је потребна одвојена жица са пресјеком у истом 2,5 мм.


Ожичење преоптерећења угрожавају кратки спојеви и пожар

 • Нађите у продаји утичнице са инсталацијом на подножју ... Рецимо уљудно, задатак је небитан. Барем у Севастопољу, где живи аутор. Прикључак на скривену утичницу у базној плочи може бити ожичен, али захтијева исту строблинг коју смо жељели избјећи (у случају скривене инсталације) или се извршава помоћу неколико "колективних" тримовања постоља (при инсталирању вањске утичнице);
 • Планирана воља-заточеништво ће морати да се постави по ободу просторије. Укључујући и тамо где се спречава уградња намештаја близу зида;
 • Ожичење треба да савија отворе за врата. Она ће морати да затвори испод панела на ободу кутије за врата или ... тако, у веома омраженим потезима.

На фотографији је ожичење врата иза кабловског канала причвршћеног за плочу

Сазнајте више о овој опцији инсталације ожичења која ће бити приложена уз видео чланак.

Правила инсталације

Како правилно подијелити ожичење у базама властитим рукама:

 1. Прво и најважније: плоча за ожичење не може се користити у дрвеној кући . У правилима распореда електричних инсталација на овом рачуну је врло јасна инструкција: жица се поставља само у металне цеви (челик, бакар) или у металне чауре (на пример, у ребрастој цеви од нерђајућег челика).

Објашњење: у случају прегријавања ожичења и повреде изолације, метална цијев ће омогућити лоцирање кратког споја у вријеме рада сигурносног уређаја. Планирана је или ће се кабловски канал одмах запалити, што је угрожено избијањем дрвених конструкција.


У дрвеној кући, ожичење се одваја у металним цевима или металним рукавима

 1. пресек ожичењакада је инсталиран у базној плочи израчунава се као 1 мм2 попречни пресек бакарне жице на 8 амперима (што при 220 волти одговара потрошњи енергије од 1760 вата).
 2. Заборави на увијање . Ако требате спојити двије жице (на примјер, на кабелски свежањ на утичницу), употријебите бакрене чахуре или јастучиће.
 3. Ако је потребно паралелно положити неколико жица, користите не само канал кабла у подној плочи, већ и шупљину испод ње.Што је мања густина ожичења, то ће се мање загрејати.


Жице се полажу у кабловском каналу постоља иу његовом случају испод кабловског канала

Које утичнице треба користити са ожичењем скривеним у базној плочи?

Акожелите да избегнете стентирање зидова, на располагању су вам само две опције:

имаге десцриптион


Инсталација утичнице за утичницу

Утикачи са монтажом на плочу. Жице излазе из кабловског канала, кроз отвор у поклопцу. Алтернативно, постоље се може монтирати са руптуром.


Обична утичница се реже у лајсну

Излазне утичнице. За њихову инсталацију у горњем дијелу постоља изрезати у удубљењу с дужином једнаком дуљини љуске утичнице. За резање ПВЦ-а користите бугарски са било којим диском за резање.

закључак

Као што можете видјети, електрично ожичење у базној плочи је практично и практично рјешење, које, међутим, има неколико мањих недостатака. Видеозапис приложен овом чланку помоћи ће вам да сазнате више о овој опцији инсталације објављивања. Сретно!