Постављање фуга између плоча сухозида

Гипсана плоча је један од универзалних материјала за обраду просторија. Одличан је за изравнавање површина, за израду различитих декоративних елемената на зидовима и плафонима, за декорисање лукова, ниша. Али да би дошло до температурних промена које изазивају експанзију или компресију конструкције од гипса, која се није појавила на пукотинама, неопходно је да се спојеви стављају са посебном шпахтлом. Пажљиво третирајте спајање сухозидних плоча, придржавајући се технологије обраде. Шта је боље затворити шавове на сухозиду и који завршни радови? Да видимо како се гитови зглобова сухозида раде властитим рукама.

Зашто је неопходно шивање

Полагање спојева између плоча сухозида је неопходно да би се спријечиле сљедеће негативне посљедице:

 • Образовање пукотина на мјестима повезивања плоча
 • Смањење животног века произведене конструкције
 • Оштећење завршног премаза
 • Појава мрља на осликаним или косим површинама
 • Рубови плоча ће бити склони влажењу, сушењу и другим негативним ефектима околних фактора

Формирање неједнаких шупљина може бити праћено уградњом недовољно чврстог оквира, где је коришћен мали број металних профила. Под великим оптерећењем метална конструкција се деформира, а руб ГКЛ савија. Плоче се могу појавити када су линеарне димензије плоча изгубљене због температурних флуктуација. Микроскопски помаци ГКЛовде је главни фактор у формирању пукотина. Да би се спријечили такви проблеми, у процесу инсталације потребно је осигурати размак од 1-2 мм.

Завршна обрада шавова сухозида састоји се од ојачања и пуњења утора.

Шта вам је потребно за уметање шава

Приликом полагања шавова на сухозиду, потребни су следећи алати:

 • Шпатели (широки, средњи, уски)
 • Сокол Ово је посебан алат у облику равне плоче с ручком. Адаптације морају бити погодне за рад са мешавином лопатице. Ако ово није доступно, онда ће се широка лопатица савршено уклопити, из које можете узети и кит.
 • Ниво зграде
 • Електрична бушилица, опремљена млазницом за мешање
 • Четка, ваљак за наношење прајмера
 • Шмиргл папир и шипка
 • нож за сликање
 • Кондензатор за мешање малтера
 • Средства заштите (респиратор, наочаре, радна одећа, рукавице)

Из материјала за постављање гипсаних гипсаних плоча потребно је припремити:

 • Почетни кит за полагање шавова од гипсаних плоча
 • Завршна мешавина спацк, користи се за прављење равне површине
 • Малтер за дубоку пенетрацију. Препоручена опција је акрилни састав за обраду зидова и плафона
 • Ојачана трака - серпианка, заглављена је након полагања фуга. Ова варијанта арматуре спречава стварање пукотина. Можете користити перфорирану папирну траку зауметање шава
 • Посебни перфорирани углови за угловну храпавост. Потребна је и веверица за димензионисање углова

припрема шава

Једно од најчешће постављаних питања је "Како се поступа са гипсаним гипсаним плочама, тако да завршни премаз нема штете у будућности?" Пукотине? Како затворити гипсане плоче властитим рукама, који корак по корак треба слиједити?

За почетак, потребно је очистити радну површину од честица прашине. У случају присуства у пристаништима, препоручљиво је, користећи грађевински нож, пажљиво их уклонити тако да нема никаквих дефеката на основу тога. Могуће је очистити површину од прашине било четком или непотребним крпама.

Полагање спојева између плоча сухозида не може да се уради без провере вијака за вијак - не стрше изнад површине. Неопходно је да се лопатица не везује за њих за вријеме спацклинга. Пре затварања пукотина, сви причврсни елементи требају бити спуштени мало испод нивоа ГКЛ са одвијачем, одвијачем. Можете осјетити избочени вијак, држећи површину руке. На погрешном положају, поклопац мотора ће стршити изнад плоче.

ГКЛ ивице фабрике не захтевају никакву даљу обраду, већ само везне тачке равних крајева или сечених комада.

Приликом скидања шавова сухозида на споју, направите косину под углом од 45 степени са ширином и дубином не већом од 5 мм. Резање посуде може бити конвенционални нож. Повећајте трајностПрикључне тачке ће помоћи при закошењу, које се лепи на решетку-серпианку и поставља малтер.

Пре полагања шавова између плоча сухозида, на подлогу се наноси прајмерна смеша. Овај третман зидова и плафона са ГЦЛ јача површину и помаже да се избегне даље оштећење завршног премаза. Ако је композиција прајмера концентрисана, она се узгаја у складу са упутствима. Готово решење се може одмах применити. Препоручује се одабир производа од провјерених произвођача.

Шавови треба да буду причвршћени за 15 цм у једној и другој страни места за пристајање. Добро је за то да узмете четку или ваљак.

Како затворити гипсане плоче: радни процес

Након свих припремних мјера, потребно је размотрити како правилно положити шавове у сухозиду. Све је овде прилично једноставно, најважније је да све радите корак по корак и наносите квалитетне мешавине лопатице да попуните пукотине и решетку за ојачање. Не мање ефикасна је употреба љепила ПВА, Бустилата.

После причвршћивања решетке на гипсане гипсане плоче са лепком на шав, умочите га, истовремено га притишћући до тачке везивања плоча. Треба га додати уз једну од предложених композиција лепка. Димензионирање шавова сухозида од стране серпианке у овој фази је завршено.

Најбоље је да се подручје за фиксирање затвори траком за ојачање или перфорираним папиром. Морате га залијепити на површину која је претходно изливена.

Полагање шавова сухозида серпентином спречава надимање премаза и увелико олакшава лопатицу. СадаНаравно, зашто појачати шавове на сухозиду.

Пре наношења канала припремити радну мешавину. Узимајући одговарајући капацитет (канту), сипајте потребну количину воде и сипајте суву мјешавину, морате добро мијешати док се не формира хомогена маса. Ако користите бушилицу, можете побољшати квалитет мешавине и потрошити мање на припрему раствора. Пажљиво склизните прорез након испирања са мешавином која има конзистенцију густе павлаке.

Шта треба размазати шавовима сухозида? Боље је користити гит на гипсаној основи, која се брже суши и има високе радне особине.

Схпаквалуиу површина је потребна само након спајања и ојачавања решетке. Узимајући малу количину лопатице на широку лопатицу (за ове сврхе боље је користити уски алат), како би се размаз између плоча ГКЛ замрљала. Покрети морају ићи преко зглоба, маса мора бити под притиском у дубину. Све шупљине морају бити попуњене на овај начин. Вишак схуттла се такође чисти лопатицом.

Угаони спојеви морају бити залијепљени на решетку за шавове сухозида ширине 100 мм и фластер са стартним китом. За практичност, можете користити угаону шпатулу.

Прикладно је припремити радну отопину у количини од 5 литара мјешавине по наношењу, јер након 30 минута кит се суши и губи својства.

Дати површину времена да се осуши (12-24 сата), треба је поравнати - обрисати брусним папиром причвршћеним на посебангриндинг бар. Алтернативно, можете користити абразивну мрежу. Обрађена база након лијевања треба бити савршено равномјерна. Приликом откривања недостатака, потребно је да поново размазу исту спатлови микс и утрљати.

Шавови на сувом зиду могу се обавити својим рукама, али ако постоји брусилица, овај процес је много једноставнији.

Извршавајући све кораке корак по корак, не само да можете појачати слабости декоративне структуре, већ и значајно олакшати даљу површинску обраду. Упознајући се са горе наведеним информацијама, постаје јасно зашто затворити шавове у сухозиду између плоча.