Полиуретански душек: што је то, што је опасно за здравље, рецензије

Ортопедски душеци су дуго били заслужено место међу најпродаванијим и најкориснијим прибором за спавање. Посебно су популарни међу потрошачима модели латекса или кокосових влакана. Али не могу свако себи приуштити такве мадраце. Стога, да би се уштедио буџет, произвођачи предлажу замену природних сировина савременом технологијом и куповину ортопедског мадраца од полиуретана.

Шта представља?

Када говоримо о производним технологијама, многи од њих могу вас изненадити, јер су полиуретански душеци базирани на пенастој гуми. Учећи о томе, већина потрошача одбија полиуретан у корист других синтетичких материјала, верујући да је пенаста гума апсолутно не модерна технологија и да се више не уклапа у савремени живот. Али то уопште није случај. Модерна полиуретанска пена је фундаментално другачија од пене коју смо користили и често налазимо у старом намештају Совјетског Савеза.

Нова генерација пенасте гуме је створена узимајући у обзир модерне технологије и иновативне развоје, који материјалу дају нове квалитете:

 • практичност;
 • еластичност;
 • еластичност.


Модерни мадраци од полиуретана имају дуг вијек трајања и могу замијенити скупље мадраце високе технологије. Неки модели пенасте гуме носе са различитим степенима крутости са сваке стране или комбинују главни материјал са сировинама природног порекла, као што су кокос или плута. Такви експерименти са филеримаповећати ефикасност рада и продужити животни век производа.

Упркос чињеници да је полиуретан потпуно синтетски материјал, потпуно је безбедан за здравље, јер не садржи токсичне супстанце у свом саставу. Због тога се често користи у производњи душека за бебе. Пунило обично користи пјенасти структурни полиуретан, након што се стврдне, формирају се његове структуре и шупљине испуњене ваздухом.

Због ове лакоће, материјал је отпоран на труљење и разне врсте гриња, практично се не деформише и не реагује на промјене влажности и температуре.

Поред уобичајеног пунила, ту је и густи полиуретан, његова цијена је већа. Заснива се на празним ћелијама различитих величина. Они различито реагују на спољне утицаје, због чега се одржава равнотежа мекоће и еластичности, и формира се потребна крутост. Приликом избора производа у продавници, прво проучите његов пасош. Параметри крутости не смију прелазити 32 кг по 1 м3.

Што се тиче цене, што је нижа, то је мања густина и удобност. С обзиром да су мадраци од полиуретана у средњој ценовној категорији за свој сегмент, онда није потребно много уштедети на куповини. Такође, не би требало да купујете производе са овим пунилом за децу до годину дана, неће обезбедити потребан степен ригидности.


Упркос чињеници да полиуретан има својства ваздуха, неопходно јепериодично проветравати и чистити усисивачем. Ако на душеку буде мрља, онда се она мора извадити уз помоћ кућне хемије у најкраћем могућем року. Најбоље је да се осушите на отвореном, избегавајући грејне апарате и отворени пламен.

Као и други ортопедски производи, полиуретан треба периодично да се окреће, мијењајући страну. То је неопходно да би се избегла појава дробљених удубљења и очување ортопедског ефекта.


За и против материјала

Једна од главних особина ППУ душека је ортопедско својство и потпуни опоравак облика након спавања. Али постоје и други плуси који су атрактивни за потрошаче:

 1. Добар однос цене и квалитета.
 2. Отпорност на труљење.
 3. Хипоалергеничност.
 4. Апсолутна сигурност пунила.
 5. Непостојање деформација и одржавање ефикасности на дуги вијек трајања.
 6. Лака нега са свим импровизованим средствима (укључујући воду).
 7. Понавља анатомске контуре тела, помажући да пружи максималну подршку и опуштање мишића током спавања.
 8. Због правилне подршке кичми спречава стагнацију крви и побољшава циркулацију.
 9. Спречавање порока. Због тога се таква постељина препоручује особама са прекомјерном тежином, лежећим пацијентима или пацијентима након операције.
 10. Једноставност транспорта. Ако је потребно, душек је пресавијен у компактну ролу, која ће се уклопити чак иу аутомобил.Али упркос толико позитивнихсвојства полиуретанског пунила имају своје минусе:

 1. Јефтини модели се брзо деформишу и губе свој првобитни изглед.
 2. Потребна је стална нега и чишћење.
 3. Трајање службе није дуже од десет година. Након прописаног периода, материјал пропада и изгуби своја оригинална ортопедска својства.
 4. Материјал је потпуно синтетски, па питање често поставља - зашто може бити опасно по здравље.

Врсте душека и њихове карактеристике

Као и остали ортопедски душеци, ППУ-ови се дијеле на прољеће и без елемената:

 • Прва категорија укључује независне опружне блокове и изворе континуираног ткања. Прва група стручњака сматра да је она поузданија и ефикаснија због чињенице да опруге не зависе једна од друге и пружају бољу подршку телу.


 • Модели без елемената су испуњени не само полиуретанском пјеном, већ и кокосом, латексом. Постоје модели са полиуретанским пунилом и једном од варијанти ППУ - Мемори Форм, а могу бити и мадраци са гел уметцима. Овај материјал се назива и вискоеластична ППУ. Душек са таквим пунилом памти притисак особе и понавља облик његовог тела током сна, а затим полако узима оригинални изглед.


Такође, полиуретанска пена се дели са густином:

 1. Стандард.
 2. Софт (суперман).
 3. Хард.
 4. Веома тешко.

Димензије

По величини душеци са ППУ подељени су у три главне врсте: једнокреветне, двокреветне,један и по Појединачне и двоструке варијанте разликују се само по величини и имају већу густину. Такви мадраци се сматрају најпрактичнијим моделима и погодни су за дуги одмор.

Двоструки модели разликују се не само по величини већ иу густоћи. Може се разликовати на обје стране производа, ови модели се сматрају двосмјерним. Неки потрошачи замјењују два дупла душека, чија ће величина бити 190 к 80 цм, што ће омогућити индивидуално преузимање потребних својстава за сваку особу, али у једном кревету. Друга врста је нестандардна. Обично се израђују појединачно за кревете по наруџби нестандардних димензија, као нпр. 60 к 140 цмПоред величине дуж периметра, ППУ мадраци су подељени по дебљини. Највише су тражени производи од 10 цм, направљени су по специјалној технологији, због које се душек може прати.


Да не би грешили у одабиру душека, прије куповине боље је упознати се с рецензијама купаца. Припремили смо преглед најпопуларнијих модела међу потрошачима:

  \ т
 • ИКЕА. Купци мадраца од полиуретанске пене овог бренда означавају најважнији плус - то је цена. Ако изаберете ригидност, потрошаче привлаче ригиднији модели. Иако је најпопуларнији Бединг. Ово је једноструки мадрац са ППУ, погодан за сваку категорију купаца за свакодневну употребу. Комплет се испоручује са поклопцем који се може скинути и који се може заменити или опрати.
 • МАТРОЛУКСЕ. Украјински бренд, који је освојио повјерење купаца. Купци примећују дуг живот и недостатак деформација, чак и код дечјих модела, јер се производи састоје од висококвалитетног полиуретана. Комплет садржи и поклопац који се може скинути од 100% памука. Ово ће осигурати потпуну хипоалергеничност и пропусност ваздуха. Поред тога, купци разматрају предности великог избора скале боја.
 • Биг Ролл - модел који се односи на душеке без елемената. Ако упоредите рецензије, многи се слажу у чињеници да је такав душек погодан за оне који су навикли да спавају на чврстој подлози. Пуњење ППУ различите густине ће пружити подршку за леђа, а комбинација вуне и памука између пунила и горњег слоја чине ефекат зиме и лета. Што се тиче транспорта, овај душек, замотан у ролу, може се пренијети из трговине у кућу у својим рукама.Погледајте како се полиуретан прави у следећем видеу.