Како одабрати душек за брачни кревет? Прави избор Интек двоструког душека

Не постоји особа за коју сан нема смисла. Изузетно је важно да се опустите ноћу, опустите мишиће, подмладите снагу и подигнете расположење за дан који је пред нама. А ако је лакше с креветима за једну особу, кревет за спавање за два мјеста има своје посебности, иначе се може заборавити добар одмор. Да је сан био не само безбрижан, већ и исправан, морате знати како да одаберете душек за брачни кревет.

типови душека

Сви постојећи душеци за двокреветне кревете могу се поделити у два типа:

 • са металним опругама;
 • без опруга.


Свака врста има своје предности и недостатке, развијена је на основу савремених технологија, одговара светским стандардима, ау скупим пројектима узима у обзир исправну расподелу оптерећења на тело.

Оба типа мадраца имају много заједничког, они су:

 • разликују се у различитим степенима крутости, што омогућава кориснику да купи најпогоднију опцију за њега;
 • се рачунају на просечну тежину двоје људи;
 • , у зависности од дизајна блока, може имати ортопедски и масажни ефекат;
 • се изводе из различитих материјала, често са додатним слојевима;
 • опремљени су својим поклопцем који покрива конструкцију тепиха;
 • може имати додатну пресвлаку која се може уклонити;
 • имају различите вредности у зависности од цене компоненти;
 • су класични или двострани са душеком различитих висина у горњем слоју (варијанте "зима-лето") и степенкрутост (с једне стране - крута, с друге - умјерено крута);
 • могу бити различитих величина (стандардних и нестандардних) и облика (правокутни, округли).

Да бисте разумели шта се разликују, и како да изаберете најбољу варијанту душека за двоје, морате знати структуру блока сваке врсте.

Пролећни душеци за два места

Сви душеци са опругама су подељени у две врсте:

 • независни;
 • зависни тип.

Обе сорте имају еластичне металне елементе увијеног облика, постављене вертикално. У зависности од дизајна, број опруга у једном блоку може бити у распону од 500 до 700 комада. Сваки блок представља челичну мрежу у којој је главни пуњач сам опруга.

Која је разлика између блокова прољећа? Разлика између зависног и независног блока је мала, али одређује исправност ослонца кичме. Сваки елемент конструкције са зависним опругама (боннел) повезан је са сусједним елементима, као и са горњим и доњим рубовима металног оквира мадраца.

Главна разлика између извора независног типа је недостатак међусобног спајања металних елемената. Интегритет решетке настаје причвршћивањем покривача од текстила, обучених на сваком извору независног блока. Свако прољеће има свој појединачни случај. Управо та особина радикално мења рад опруга.

Приликом утовара на душек (под притиском телесне тежине) раде само они извори који носе терет.

У зависном типу блока испод тежинеТело пропада много више (радници и они које повлаче), стварајући талас.

Ова особина душека са независним опругама искључује кретање једног од спаваних људи у други, ако је тежина партнера различита. У блоку независног типа, свака особа ће лежати на полу-простирци, без прекида другог сна.

Ако бирате између два типа опружних блокова, можете чак и без сумње купити мадрац са блоком независних опруга. Поклопац мотора није погодан за брачни кревет, не пружа добар одмор и праву подршку кичми двоје људи.

Прави и добар двоструки душек, који ће трајати дуго (до 15 година), је ојачана верзија блока са независним опругама. У таквом дизајну свака опруга има другу, која се активира само када је оптерећење високо.

Такав душек се непотребно не савија, не деформише, и ако је надопуњен висококвалитетним надевом, има ортопедски ефекат.

Јединица без опруга

Овај дизајн је подељен у три варијанте:

 • је монолитна, која представља профилисани блок мале дебљине, покривен платненим поклопцем;
 • комбиновано, карактеристично по томе што поред језгра, блок има додатне слојеве који обезбеђују потребну крутост и ефекат;
 • , у којој се јединица састоји од исте величине и дебљине слојева пунила, лепљених заједно, разликују се по саставу и степену крутости.Једна од најпопуларнијих врста двокреветних постеља данас је:

 • Природни латекс је пунило које се добија приликом прављења сока од тропског стабла гусака, које се одликује високим квалитативним и практичним карактеристикама;

 • синтетички латекс је вештачки аналог природног латекса, који је неколико еластичнији, али има одличне перформансе;

 • полиуретанска пена (ППУ) - пена за пењење типа ХР, веома крут, еластичан и еластичан, не деформисан при сталном оптерећењу;

 • коира - влакнаста супстанца добијена третирањем кокосове паприке, густог и тврдог пунила.

 • Поред главних пунила, блок користи слој Холофаибера, струттофаибера, синтепона.


Поред различитих испуна, сваки блок има своју структуру. Латекс душек је препознат као најпоузданија јединица за брачни кревет. Има рупе у облику ћелија које имају различите дубине и пречнике, које се разликују у различитим зонама блока, јер подразумевају различите нивое тлака на телу.

Полиуретанска пена нема отвора, тако да је густа, не притиснута под тежином двоје људи, а при додавању ортопедских слојева другог пунила обезбеђује поуздану површину простора за спавање за двоје.

Кокосово влакно је најтежи тип пуњења. Такав отирач није само тежак: обезбеђује правилан положај тела током спавања, опушта мишиће леђа, врата, лумбалне кичме, ублажава напетост, непријатна болна осећања и утрнулост удова.

Међутим, у чистом облику, такав отирач је погодан само за децу, јер има малу дебљину и није дизајниран за тежину два корисника.

камповање

Мадраци на надувавање су засебна категорија. То су у неким случајевима добре, на примјер, путовање или као опција госта када требате организирати госте.

Могу бити сложени (секцијски), опремљени посебном или уграђеном пумпом, у зависности од модела, имају компактан или простран простор за спавање за два различита флокирана покривача.

Какав душек одабрати?

При избору двоструког душека без опруга, треба узети у обзир неке нијансе:

 • За конструкцију која се планира свакодневно користити, треба направити избор између блока од латекса или полиуретанске пјене комбинованог типа.
 • Ако вам је потребна добра и поуздана јединица, можете преферирати варијанту са базом од латекса, додатком кокоса у облику слоја горњег и доњег руба.
 • Ако вам је потребан подметач мекши, можете изабрати опцију са кокосовом подлогом која се налази у језгру блока прекривеног латексом. Пошто су дизајн од латекса прилично скупи, у избору поузданог душека, можете погледати Пенополеуретхане блок са кокосом и додатним слојевима како би обезбедили оптималну мекоћу.

Када бирате душек за брачни кревет, можете наићи на дилему која често доводи до ћорсокака. Сваки продавац препоручује свој производ. Међутим, не постоје јасни критеријуми који би разликовали пролећни или бесконтактни блок. Сви одлучују за себе шта више воли:

 • опруге се сматрају поузданим пунилом блока, али временом могу шкрипати, истезати и чак се ломити, савијајући површину подручја за спавање;
 • су хипоалергене без опруге, не акумулирају статички електрицитет, тако да не штете здрављу;
 • душеци без опруга имају анатомију, способни су да запамте контуре тела, које су неопходне старијим и главнини купаца;
 • мајка са дебљим опругама (за разлику од аналога без елемената, који се разликују по висини подметача од 15 - 18 цм, блокови опруге имају висину од 18 - 24 цм);
 • опружни душеци могу бити не само лиснати, већ и асиметрична конструкција, због чега стварају различит ступањ крутости блока;
 • системи без елемената се лако одржавају, због одсуства унутрашњих шупљина не акумулирају прашину у таквој запремини као пролећне варијанте, не дозвољавају стварање плијесни и гљивица.

Ако вам је потребан душек за људе са великом разликом у тежини, можете купити опцију са опружним блоком варијабле крутости, подељеним у две половине. У овом моделу, свака половина има своју крутост, посебно дизајнирану за просјечну мушку и женску тежину. Независни опружни блок саАсиметрично пуњење има једну страну са слојем латекса, а друга са завојницом.

То омогућава различит степен крутости, што доприноси максималној удобности за сваког корисника.

За више детаља о томе како одабрати квалитетан мадрац за брачни кревет, стручњаци из сљедећег видеа ће вам рећи.

узети у обзир величину

Кревет за два места треба да буде простран. Ако место за спавање не буде довољно, остатак неће бити удобан. Минимална величина двоструког душека не би требало да буде мања од 140к190 цм, док је европски стандардни мат за двоје око 180к200 цм (за типичне и високе).

Приликом одабира двоструког душека, потребно је запамтити залихе дужине и ширине. Када купујете простирку важно је да се ослоните на раст корисника, додајући на већи од најмање 20 цм дужине. Ширина је важна. За оне који не воле да се скупљају у уској спаваћој соби, произвођачи нуде варијанте са "краљевским" стандардима: 198 цм ширине и 213 цм дуге.

Сан треба да буде безбрижан и пун вредности. По степену крутости, модерни душеци су:

 • меко;
 • умерено крут;
 • тврдо.

Боље је одједном одустати од меких тепиха. Такви дизајни не само да ће помоћи кичми, већ ће и натерати тело да цијеле ноћи уноси неприродне позе, натовара га и спречава рад крвног протока. Превише круте конструкције су превентивне, приказане су за особе са болестима локомоторијумасистемима. Најбоља ригидност, према мишљењу стручњака, је умерена.

Умерена крутост је довољна да не наруши здравље, она је дизајнирана за просечну тежину два корисника, обезбеђује исправан и удобан сан, равномерно распоређује терет за целу подлогу.

Рејтинг популарних брендова

Да би се лакше оријентисао у великом избору произвођача пре куповине, можете погледати производе компанија које имају висок рејтинг међу купцима:

 • Интек - дупли мадраци на напухавање домаћег произвођача са наслонима за главу, који могу издржати оптерећење до 270 кг. Они су лаконски изведени, имају преграде и, у зависности од модела, могу бити једно- или двоетажни (трансформатори).

 • Асцона је водећи произвођач опружних и бесконтактних душека са напредним блоковским дизајном који пружају максималну удобност током сна или одмора. Марка производи мадраце са специјалном кутијом која задржава облик блока и штити кориснике од могућег пада.

 • Промтекс Ориент - опружни механизми са пенастом полиуретанском фолијом, одвојени спанбонд слојем. Разноврсни и функционални модели са двоструком крутошћу у зависности од избора стране блока.


 • Ортематек - практични модели душека са заштитном кутијом, који уоквирују ивицу блока. Конструкције без елемената разликују се по оптималној крутости, имају високу дозвољену вредностоптерећење, имају ортопедски ефекат и опремљени су практичним вентилисаним поклопцем за жакард.

Шта не заборављате?

Приликом избора душека, морате се ослонити не само на избор доказане марке. Важно је запамтити о таквим стварима као што су:

 • врста премаза (идеално жакардско платно);
 • антиалергијски пунилац и антимикробна импрегнација блока;
 • оптималну дебљину душека (не мање од 15 цм);
 • присуство другог (уклоњивог) поклопца;
 • прихватљива цијена двоструке јединице;
 • баланс крутости за двоје;
 • разлика у тежини партнера.

Немојте се журити док сте у продавници: избор душека за брачни кревет мора бити темељит. Ако не обраћате пажњу на све нијансе, одмор може бити удобан само за једног од два корисника. Када купујете, можете "пробати" душек, који се налази на њему и ценити степен његове еластичности, крутости, еластичности и удобности. Не можете пасти у екстрем, купујући претјерано мекану или претјерано круту верзију, јер то неће само довести до нелагоде, већ и до брзог квара блока.

Треба имати на уму да ће се половина душека користити другачије, јер тежина партнера варира.

Како направити властите руке?

Мало људи зна, али неки дизајни мадраца се могу урадити сами. На пример, ако постоји стари поклопац, на њему можете нацртати образац и сакупити детаље у модерном новом тапацирунгу. Као пунило је могућекористити синтепон, сено, овчју вуну или кемијско пуњење лисне форме. Да бисте побољшали квалитет блока, можете направити густу језгру од пјене за намјештај, куповином у посебној трговини. Затим да бисте додали оптималну јединицу мекоће можете додати синтепон, сламу или танак слој вуне (тако да је душек био топао са једне стране).

Главна ствар је да се уклоне димензије кревета или стари мадрац.

Занимљива опција била би листић. У овом случају купују писма различитог пунила истог формата. Затим се лијепе посебним љепилом, изрежу руб, покрију сва лица синтетичком или синтетичком кантом, стави на поклопац.

Детаљнији процес израде душека властитим рукама описан је у сљедећем видеу.

Питање избора душека за брачни кревет је једно од најчешће дискутованих питања. О томе говоре бројне рецензије купаца, остављене на форумима интернет страница посвећених теми здравог сна. Уопштено, мишљење већине купаца је исто - најбоља куповина душека за брачни кревет је блок опруге независног типа.

Посебну популарност међу купцима имају модели у којима мат има два ступња крутости. Овај дизајн је погодан по томе што вам омогућава да спавате оба корисника и елиминише потребу за куповином два мадраца како се не би мешали једни с другима. Управо овај блок има опуштајући и ортопедски ефекат, који се назива најбољим.