Поликарбонат - карактеристике, избор, уградња

Поликарбонат је материјал будућности, иако се данас користи свуда, посебно за производњу стакленика.
Иначе, у једном од наших чланака можете сазнати како направити стакленик из поликарбоната.
Па, док ми разумемо шта је овај материјал, зашто се може применити и које карактеристике.

појава

Индустрија и приватна изградња већ дуго изражавају интересовање за нови материјал који ће истовремено имати неколико квалитета: приступачност, дуги вијек трајања, транспарентност и трајност. И коначно, чули су се, јер не тако давно, полимерна синтетичка пластика је створена са много предности и производи се у прилично великим количинама - поликарбонат.

Први пут је сама супстанца откривена у КСИКС веку - Алфред Еинхорн. Нажалост, његов изум није прихваћен, с обзиром на опасност. Године 1960. поликарбонат је почео да се производи у САД и Немачкој, али донекле у облику на који смо већ навикли. Мало касније, у Израелу, одлучили су да створе материјал који би служио као аналог стакла и као резултат експеримената са пластиком, добио материјал.
Према томе, дефиниција поликарбоната је сложени полиестер угљене киселине, који припада групи термопластика. Према ЦРЕОН-у у 2017. години, количина произведеног материјала износила је око 70 хиљада тона. А ова цифра ће расти.

Поликарбонат - Спецификације

Подразумева се да је овај материјал траженНе само тако, па је вријеме да сазнамо зашто је он тако посебан.
предности:

 • Невероватна снага. Овај материјал је јачи од силикатног стакла у двјесто пута, а десет пута јачи од акрила. Ако је поликарбонат изложен јаком удару, може се савити или пукнути, али се неће сломити.
 • Екологија. Под утицајем високих температура не емитује опасне супстанце.
 • Флексибилност. Због тога је примена материјала тако раширена. Због могућности савијања, поликарбонат ради у стакленицима, као и полукружним надстрешницама за заустављање.
 • Отпорност на нагле промене температуре (-40; +100 степени). У том случају не можете бринути да је материјал напукнут од смрзавања.
 • Мала тежина, која олакшава уградњу. Поликарбонат је два пута лакши од акрила и три пута тежи мање стакла.
 • Транспарентност до 93%.
 • Звучна изолација и топлотна проводљивост на високом нивоу.
 • Отпорност на воду.
 • Отпорност на многе хемикалије и дуг радни век када се правилно користи.

Важно је да су листови од поликарбоната практични и једноставни за руковање, јер је материјал савршено резан, обрађен и може се бушити.

типови поликарбоната

У фабрикама се производи у два типа - ливени и целуларни. Литијум пластика, тј. -монолитна , представљена у облику мат, обојених или прозирних листова, дебљине до 12 мм. Стандардна величина је 2.05к3.05 метара. Користи се прешана пластика за израду витрина,непробојно стакло, преграде, ограде и друго.
ћелијски- састоји се од неколико танких плоча, што чини материјал савијеним. Због тог квалитета се активно користи у пројектовању кровова, фасада, пластеника и пластеника, надстрешница, надстрешница.
Исто тако, унутар куће се може наћи пластична пластика, јер је направљена од преграда и неких елемената декорације.

апликација

Да бисмо боље разумели лепоту овог материјала, детаљније ћемо анализирати апликацију.
Конструкција је главна индустрија у којој се користи поликарбонат или, како се назива скраћено рачунало. Најчешће су покривени павиљонима у приватним кућама или прозирни зидови у уредима. У транспортној индустрији, без њега, такође, не може. Листови покривају стајалишта, као и производе леће за семафор, путоказе. У њеној пољопривреди, као што смо већ рекли, производе се стакленици и пластеници. Слично томе, покривени су кровови сточарских комплекса.
И то није све. Поликарбонат се активно користи у медицини (стварање протеза и вештачких зглобова), прехрамбеној индустрији (неоштећени прибор), хемијској индустрији и електроници.
Споменули смо да је лако радити са датим полимером, али постоје нека правила која треба следити:

 • Са значајним температурним разликама, материјал се може проширити, зато будите свесни тога током монтаже.
 • Ако приложите слова до тачке, онда би требало да користите термосвир.
 • Не заборавитеоставите слободан простор када користите профиле.
 • Када чистите конструкцију, немојте користити абразиве.

Цена поликарбоната зависи од дебљине, марке, региона и других. У просеку, монолитни материјал се продаје по цени од 1.000 рубаља по квадратном метру. У другим продајним мјестима можете видјети другачију цијену - најмање 4 тисуће по стандардној стандардној величини. Ако купујете производ у расутом стању, испада да је јефтинији. Такођер можете купити готове стакленике, који коштају од 8 тисућа.
Шта год да је, и он оправдава своју цену, јер поликарбонат може да уради много ствари својим рукама. На примјер, сјеница и поликарбонатна кућа:Додатне информације у видеу.

Видеос:

\ т