Поликарбонат је транспарентан - карактеристике, типови, упутства за уградњу

Поликарбонат - конструкциони материјал који је нашао широку примену у грађевинском и аграрном сектору. Поликарбонат је транспарентан по многим показатељима, превазилази стаклене и друге врсте полимера, што објашњава његову популарност и велику примену.

поликарбонат транспарентан

Врсте прозирног поликарбоната

Палета поликарбоната је прилично велика, а компанија, која се производи, наставља да развија и производи све врсте сорти.

Распон поликарбоната се шири сваке године

Поликарбонат у својој структури може бити више врста:

 • монолит;
 • ћелијски;
 • профилисан.

Прозирни поликарбонат значи не само безбојне листове, већ и узорке боја. Њихова пропусност је нешто нижа, од 65 до 80%. Ту је и мат прозиран поликарбонат, који ствара дифузно меко светло и избегава ригидну сунчеву светлост.

Типови прозирног поликарбоната

Без обзира на тип, поликарбонат има неколико предности у односу на друге конструкцијске материјале:

 • мала тежина - монолитни поликарбонат у 2 пута, и ћелијски - у 7 пута лакшем стаклу;
 • пропуштање светлости је практично лошије од стакла и достиже 90%;
 • отпорност на удар - у монолитном поликарбонату је 250 пута виша него у стаклу;
 • еластичност и флексибилност - сваки поликарбонат се може савити са довољно великим радијусом савијања;
 • заштита од пожара - материјал нијеопекотине, при високим температурама које се топи од само-гашења;
 • широк распон температура - од -50 до + 120 ° Ц, који далеко превазилази вриједности других пластике;

  Склоништа од поликарбоната ће штитити биљке од јаких мраза са најекономичнијим гријањем, чак иу сјеверним подручјима

 • топлотна изолација монолитног поликарбоната је 5 пута већа од топлоте стакла сличне дебљине, у порозним врстама та бројка је још већа због унутрашњих ваздушних шупљина;
 • добра звучна изолација;
 • отпорност на хемикалије - материјал се не распада, није подложан корозији;
 • једноставна монтажа - поликарбонат се лако сече, буши, лепи и везује са специјалним профилима;
 • ниска цена и велики асортиман нијанси, текстуре и дебљине.

Постоје поликарбонати и недостаци:

 • ниска абразивна стабилност;
 • велики коефицијент линеарног ширења са променом температуре;
 • без употребе УВ заштите материјал се уништава под утицајем сунчевих зрака у неколико година.

Обратите пажњу! Да би се избегло старење фотографија, поликарбонат је обложен посебним УВ заштитним слојем. Приликом уградње плоча са једностраном УВ заштитом важно је придржавати се оријентације и поставити их са заштитним слојем.

Постављање УВ-заштите на површину плоча

монолитни поликарбонат

Због изузетне чврстоће и великих размера нијанси, монолитни поликарбонат се широко користи у грађевинарству.

Монолитни поликарбонат - прозирна пластика, направљена од поликарбонатних гранула екструзијом или ливењем

Обсег упорабе је разнолик:

 • кровови, прекривачи и надстрешнице за прозирне и преносеће свјетло;
 • отпорне на ударце;
 • анти-вандал застакљивање возила и јавних зграда;
 • рекламне и расветне конструкције.

Визир од монолитног поликарбоната

Са врућим утискивањем од монолитног поликарбоната, они стварају самоносиве сферне и куполасто преклопљене облоге - не захтевају додатно ојачање и ојачану основу. Осим тога, монолитни поликарбонат се користи у производњи кацига, заштитних полицијских ормара, чврстих и лаких кућишта за дигиталну опрему.

Куполасти затварачи од поликарбоната

У приватној изградњи, транспарентни монолитни поликарбонат се користи за изградњу арбора, тераса, пластеника и зимских стакленика. Може се користити у регијама са високим оптерећењима снијегом, укључујући и за зидне конструкције: кров који пада с крова зграде снијега и леда не може пробити кров од монолитног поликарбоната.

Стакленик монолитног поликарбоната

Такође популаран поликарбонат приликом постављања ограда и ограда - овај материјал савршено штити звучне таласе и хвата прашину, док не ствара осећај глуве зида. За колекције, обично се користе прозирна или мат слова.

Ограда од поликарбоната

Гараже од монолитног поликарбоната омогућују вам да заштитите аутомобил од падавина и вандализма, док стилски изгледате и не обрушавате простор. Ако је потребно, структура се лако може премјестити на другу локацију.

Гаража од монолитног поликарбоната

Стандардне димензије монолитног поликарбоната - 205к305 цм, дебљине лима - од 1 до 12 мм. Особине плоча различите дебљине описане су у табели.

Табела 1. Физичка својства монолитног поликарбоната.

Дебљина лима, мм Специфична тежина, кг /м2 Топлотна проводљивост, В /м 2 Звучна изолација, Дбл
3 3.6 5.49 26
4 4.8 5.35 27
5 6 5.21 28
6 7.2 5.09 29
8 9.6 31
10 12 4.68 32
12 14.4 4.35 34

Пренос светлости зависи од боје и степена прозирности плоча:

  \ т
 • прозирна безбојна - до 90%;
 • млеко - 50%;
 • бронзана светлост - 50%;
 • бронзано тамно - 25%;
 • бела - 25%.

Плоче за спољашњу употребу морају имати УВ заштиту, ау случају стакленика, павиљона и гаража, довољно обострано покриће окренуто према сунцу, за ограде и ограде, треба бити двострано. Да бисте поликарбонату додали различите визуелне ефекте, могу се нанети валовити, анти-гларе или огледало. Писма која су изложена механичким утицајима морајуимају премаз отпоран на огреботине.

Карактеристике прераде и уградње монолитног поликарбоната

Приликом самосталног постављања монолитног поликарбоната, придржавајте се технологије коју препоручује произвођач. Општа упутства за њену обраду, инсталацију и рад дата су у корацима.

Обратите пажњу! Када се прода, поликарбонат се пакује са обе стране у заштитни филм који може бити транспарентан или означен ознакама. Филм се уклања тек након постављања поликарбоната! Све радње на означавању, резању и бушењу се изводе кроз филм.

Корак 1. Обележавање поликарбоната. За правилно означавање и сечење лимова потребно је претходно нацртати скицу са величинама, а за сложене криволинијске детаље - припремити узорак густог папира или картона. Ознаке се израђују помоћу маркера растворљивог у води или воска - не остављају огреботине на заштитном филму и површини листа.

распоред листа

Када се користе листови са једностраном УВ заштитом, важно је обратити пажњу на жељену страну за сваки део опреме! Након уклањања заштитног филма, остаци натписа неће оставити трагове.

Корак 2. Резање. Појединачни листови од монолитног поликарбоната дебљине до 2 мм режу оштре ножеве. Сноп танких листова се може исећи диск-тестом, а користи се за плоче дебљине преко 4 мм. Величина зуба диск тестере треба да одговара дебљини лима - што је материјал тањи, то су зуби мањи. Кривуљасте секције су пресеченеелектрична тестера или лист пиле са малим зубима.

Сечење монолитног поликарбоната

Корак 3. Избушите рупе за монтажу. За бушење поликарбоната користите бушилицу или одвијач са сврдлима на пластици или металу. Пречник отвора за причвршћивање треба да узме у обзир термичко ширење поликарбоната, препоручљиво је да буде 3-4 мм више од пречника вијака помоћу навоја.

Бушење почиње са ниским бројем окретаја, постепено их повећавајући. За хлађење се користи компримирани зрак. У већини случајева, довољно је да повремено извадите бушилицу, она такође помаже у правовременом уклањању чипова. Не можете користити маслац за хлађење.

Бушење монолитног поликарбоната

Такође је потребно издржати минималну удаљеност од ивице лима - она ​​би требала бити најмање двоструко већа од дебљине поликарбоната, али најмање 6 мм. За отворе великог пречника користите резач.

Корак 4. Причвршћивање завртњима. За причвршћивање плоча од монолитног поликарбоната без употребе профила, неопходно је из термосајла примијенити саморезне вијке - они компензирају топлинско ширење материјала и затварају положај уградње. Поред тога, специјални носач има естетски изглед и заштићен је од корозије.

Саморезни вијци од поликарбонатног хладњака

Самонарезивање фиксира окомити лим у претходно избушеним рупама. Вијак за притезање треба да допушта лимда се креће са термалним ширењем без деформације.

Корак 5. Причвршћивање профила. Препоручује се коришћење спојних профила за стварање трајних конструкција без оштећења лима. Профили за монолитни поликарбонат израђени су од челика или алуминија и допуњују заптивке гуменим заптивкама. Причвршћивање на оквир у овом случају се врши преко профила са металним вијцима.

Причвршћивање поликарбоната са профилом

Профил за поликарбонат

Трајање употребе поликарбоната зависи од исправне инсталације. Специјалисти препоручују употребу посебног профила за поликарбонат приликом уградње стакленика и пластеника. Како изабрати и инсталирати га, описаћемо у овом чланку.

Корак 6. Једињење за лепљење. Мале конструкције од монолитног поликарбоната могу се спојити лијепљењем. Као љепило употријебљен је отапало метилен клорид - висинска супстанца. Да би се смањило испаравање, додају се грануле поликарбоната, након растварања у затвореној посуди, добија се течни лепак.

Лепак Ацрифик 192 за поликарбонат

Такође можете користити готов лепак. Наноси се на површину пред-обраног алкохола једног од лепљених делова, брзо се стисне и фиксира. Почетно хватање траје неколико минута, али пуна снага везе траје само 48 сати.

Корак 7. Чишћење и нега. Поликарбонат нијезахтева посебну бригу. Када се опрашује или контаминира, испире се млазом воде или меком четком. Можете користити сапун, детерџенте од сурфактаната, етил алкохол, водиков пероксид.

Прање поликарбоната сапунском водом

Важно! Није дозвољена употреба алкалија, метил алкохола, бензена, ацетона и амонијака за прање поликарбоната - од њих су листови замућени и губе транспарентност. Пажљиво прочитајте информације о паковању детерџента!

целуларни поликарбонат

Обим целуларног поликарбоната је због његове флексибилности, лакоће, доброг пропуштања светлости и дисперзног ефекта, као и ниске цене.

целуларни поликарбонат

Најчешће се користи материјал:

 • у пољопривреди при изградњи стакленика, стакленика и стакленика;
 • у изградњи за уређење кровова, надстрешница, тунела, павиљона, тенди;
 • код конструисања ограда комбинованих типова са ковањем или решеткама.

Употреба ћелијског поликарбоната

Ударна чврстоћа у ћелијском поликарбонату је нижа од чврстоће монолитних плоча, али због своје еластичности успјешно гаси мала ударна оптерећења. Ћелијски поликарбонат се добро савија, тако да се често користи за прављење лучних конструкција.

Примери надстрешница изнад тријема поликарбоната

Због ћелијске структуре и унутрашњих преграда, ћелијски поликарбонатсавршено распршује светлост. Ова некретнина се широко користи у аграрном сектору - од целуларних поликарбонатних стакленика, пластеника, пластеника. Непрекидно рефлектујући од унутрашњих преграда материјала, сунчеве зраке губе способност сагоријевања лишћа. У овом случају, биљке су равномјерно освијетљене са свих страна.

Стандардне величине целуларних поликарбонатних плоча су 210к6000 цм или 210к12000 цм, а дебљина је од 4 до 20 мм. Унутрашња структура плоча може бити различита: она је и двослојна и вишеслојна, са унутрашњим окомитим и дијагоналним ребрима крутости.

Структура ћелијског поликарбоната

Обратите пажњу! Што су више ребара у крутој поликарбонатној плочи, већа је ударна чврстоћа и топлотно-изолациона својства, али испод капацитета пријеноса свјетлости.

Табела 2. Физичке особине ћелијског поликарбоната.

6 \ т \ т
Дебљина лима, мм Специфична тежина, кг /м2 Топлотна проводљивост, В /м 2 Звучна изолација, Дбл
4 0.8 3.9 15
1.3 3.6 16
8 1.5 3.4 \ т
10 1.7 3.1 \ т
16 2.6 2.3 21
25 3.5 1.9 27

Пренос светлости зависи од боје и степена прозирности плоча, као и од дебљине:

 • 4 мм - 82%;
 • 6 и 8 мм - 80%;
 • 10 и 16 мм - до 72%;
 • 25 мм - до 55%.

Нијансе прозирног ћелијског поликарбоната

За прозирне и прозирне боје у боји дебљине 4-10 мм, просечна трансмисија светлости је:

  \ т
 • жута - 70%;
 • наранџаста - 55%;
 • тиркизна - 52%;
 • бронза - 42%;
 • млеко - 32%;
 • плава и зелена - 30%;
 • бела - 25%;
 • црвена - 20%;
 • сребро - 18%.

Плоче од целуларног поликарбоната за пластенике имају једносмерну УВ заштиту. Заштитни слој нанет коекструзијом, рефлектује круто УВ зрачење и спречава оштећење структуре материјала, као и штити биљке од опекотина од сунца.

УВ заштита целуларних поликарбонатних плоча

Поред површинског заштитног слоја, поликарбонату се могу додати и адитиви који повећавају његову отпорност на УВ зрачење, као и мале металне мрвице које рефлектују инфрацрвено зрачење - помаже у задржавању топлоте у стакленику и смањује губитак топлоте.

Карактеристике обраде и уградње ћелијског поликарбоната

Технологија уградње целуларног поликарбоната се генерално не разликује од монолитног, али има своје карактеристике везане за структуру материјала.

Корак 1. Проширите листове. Обележавање и поликарбонатно сечење се обављају без скидања заштитне фолије. Погодно је користити маркер за означавање. Приликом постављања делова на плахту важно је придржавати се правца унутрашње шупљине: када се монтирају на оквир, треба их поставитиВертикално, да би се обезбедило одвођење кондензата. Такође је важно да се листови поставе са заштитним слојем, што означава сваки део.

Правилан распоред делова стакленика за ћелијски поликарбонат

Корак 2. Резање слова. Ћелијски поликарбонат дебљине 4-6 мм може се резати оштрим ножем на претходну ознаку или равнало. За дебљи поликарбонат, користи се моторна тестера са пилом која користи пластику или метал.

Сечење целуларног поликарбоната

Корак 3. Изолација секција. Да не би улазили у унутрашњу шупљину воде и прашине, сви попречни и криволинеарни делови су изоловани посебном метализираном траком или вискилом. За доње крајеве употријебите перфорирану траку за одвод кондензата. Пре него што изолујете ивице, уклоните заштитни филм и савијте га у средину. Крајеви затварају завршни профил заптивачем.

Изолација делова поликарбоната

Перфорирана и заптивна трака за ћелијски поликарбонат

Корак 4. Избушите рупе. Ако се поликарбонат причврсти директно на оквир помоћу специјалних вијака, потребно је унапријед означити и извести рупе за причвршћивање са промјером нешто већим од промјера кракова Тхермосхацкле-а. У ту сврху, лим се наноси на оквир, означавајући положај рупа, затим уклањањем и извођењем бушења. Користите бушилицу од пластике или метала. Дубина од ивице листа треба да буде најмање 40 мм.

Избушити рупе у ћелијском поликарбонату

Корак 5. Причвршћивање поликарбоната вијцима. Приликом причвршћивања погодно је користити саморезне вијке из Термосхаибе - њихов дизајн спречава улазак воде у ћелије материјала, као и заштиту од деформација. Вијци се причвршћују кроз претходно избушене рупе строго окомите на оквир. Након монтаже уклоните заштитну фолију.

Правила за причвршћивање вијака

Корак 6: Повежите листове помоћу профила. За линеарно, угловно и гребенско једињење од поликарбоната, користите специјалне профиле истог материјала или алуминијума. Примена профила омогућава заптивање конструкције, смањење топлотних губитака, компензацију топлинског ширења, али и очување интегритета лимова - монтажа премаза на оквир у овом случају врши се кроз профил.

Спојни профили за поликарбонат

\ т

Обратите пажњу! Код монтаже је немогуће устати или се ослонити на поликарбонат - није предвиђен за таква оптерећења. За кретање користите степенице, шуме или привремене подне даске од дасака.

Видео - Како одабрати ћелијски поликарбонат

профилисани поликарбонат

Релативно нов материјал је танак слој монолитног поликарбоната (од 0,8 до 2 мм), који има профил или таласасти облик.

профилисани поликарбонат

Област примене транспарентног профилисаног поликарбоната:

  \ т
 • покривање кровова тераса, пластеника,арборс;
 • визири и надстрешнице;
 • ограде и ограде;
 • стакленици и пластеници.

Кровови од профилисаних лимова имају високу чврстоћу, док је тежина самог материјала мала - не већа од 2 кг /м2. Валовити облик ствара додатна ребра, која омогућавају малу дебљину да издржи статичка и ударна оптерећења која се могу успоредити са чврстоћом монолитног равног поликарбоната много веће дебљине. У овом случају, цијена профилираних листова је знатно нижа.

Профил од поликарбоната

Пренос светлости профилисаног поликарбоната, у зависности од боје, варира од 50 до 85%. Површина плоча има заштитни УВ слој.

Велики избор таласног облика и материјала за боју помаже у уметању поликарбонатног крова у било којем дизајну. Материјал се лако савија у лучне конструкције, подложан резању и бушењу. Величина листова, као и најпопуларнији профили, приказани су на слици.

Профили и стандардне величине

Резање, бушење и лепљење валовитих плоча од поликарбоната се производе слично равним монолитним листовима, а причвршћивање има неке карактеристике.

 1. Уградња вертикалних плоча - ограда, ограда и зидова - врши се у доњем профилном таласу помоћу вијака са заптивном подлошком. Отвор за вијке треба да буде 2-4 мм већи од пречника навоја. Причврстите врх и дно листова у 2-3 таласа.

  Положај вијака на листу

 2. Кров који покрива валовити поликарбонат треба да има минимални угао од 15 °. Монтажа се врши на дрвеној или металној летви, обојена сјајном бојом. Брзина удара зависи од висине таласа и јачине плоча (потребно је навести од продавца).

  Закључавање испод профилисаног поликарбоната

 3. Причвршћивачи су направљени на вијцима са хидроизолационом подлошком на претходно избушеним рупама у горњем делу таласа. На горњим и доњим рубовима плоча, причвршћивачи се изводе у сваком таласу, у средини - у 2 таласа на распоређен начин.

  \ т

  Причвршћивање поликарбоната вијцима

 4. Инсталација почиње од доњег угла крова са стране завоја. Хоризонтални поклопац мора имати најмање 2 таласа, ради бољег бртвљења, листови су везани двоструком траком. Вертикална лепршава - не мања од 20 цм, а са њом треба да се заснива на тракама. Причвршћивачи то раде кроз два листа.

  Редослед слагања листова

Обратите пажњу! Снег са крова поликарбоната се може очистити лопатом - материјал можете огребати. За бољи приступ снијегу, препоручује се гријање под кровом помоћу топлог кабла.

Употреба прозирног поликарбоната у грађевинарству и пољопривреди омогућава вам брзу изградњу лаких и чврстих конструкција које не захтевају темељну основу и композитни оквир, али имају одличну топлотну и звучну изолацију, задовољавају све норме модерногконструкције. Захваљујући технологији уградње, овај материјал је лако извршити својим рукама, чиме се штеди време и новац.

Видео - Профилисани монолитни поликарбонат