Полагање шперплоче на дрвеном поду (60 фотографија): на лагу својим рукама, шта је то најбоље ОСБ плоче, изабрати подлогу и научити стајати

Као иу новим зградама иу зградама које су наручене прије неколико деценија, становници су суочени са задатком да поравнају под како би промијенили подну облогу, било да је у питању линолеум, паркет или паркет, ламинат или друго. Али модерно тржиште нуди тако широк асортиман да је понекад тешко дати предност једном или другом грађевинском материјалу.

Сврха овог чланка је да отклони све недоумице и помогне да се направи пондерисани, разумни избор прије почетка поправке у вашем дому или стану.


Карактеристике: за и против

Од разноврсности материјала погодних за ове сврхе, избор је ограничен на четири од њих:

 1. шперплоча;
 2. ОСБ;
 3. СПЦ;
 4. Фибербоард.

Приликом избора подних облога за изравнавање пода морате узети у обзир карактеристике сваког од њих.
 • Влакнасте плоче - материјал од пресованих дрвених влакана, претходно третиран воденом паром. Као везиво користити синтетичке смоле или парафин. Технологија производње не дозвољава да се изради плоча велике дебљине, а сировина (најчешће се користи дрвни отпад) - да би се постигла задовољавајућа снага. Од целокупне листе оваквих плоча су најгоре. Штавише, ако груба површина има значајне, и још више, локалне чврсте избочине, на примјер, доток бетона или изливање из дијела арматуре учвршћивача, ова врста материјала се може оштетити у фази означавања.


 • ДСП - плоче малих и средњих чиповафракција повезана цементом. Поред тога, додају се бројни хемијски адитиви како би се смањио негативан утицај чипова на цемент. У исто вријеме, ДСП-ови имају већу густоћу, а тиме и већу тежину на истом подручју. Они су прилично крхки на сломљеној, иако нешто јачој, влакнастој плочи, док су отпорнији на влагу, а гријање, у много мањој мјери, склони су поразу плијесни.


 • ОСБ - плоча великих чипова, везана смолама на фенолној основи. Важно је запамтити да у предузећима са непотпуном контролом квалитета, технологија производње може бити прекинута, па додјела фенола може премашити дозвољене стандарде.
 • Шперплоча - еколошки најприроднија са ове листе. Технички, постоји неколико лепљених слојева фурнира од брезе (рјеђе црногорице). Има релативно ниску специфичну густину, а трајност прелази све остале материјале са ове листе.Из више разлога, много је прикладније користити шперплочу за поправку:

 • Уштедите време. Поред уобичајених формата 1,5 х1,5 метара, производе се и величине 2,5х1,25 метара и 3х1,5 метара - у једном тренутку је могуће причврстити велику површину.
 • Уштеда напора. Чак и велика плоча може бити пребачена на једну особу.
 • Еластичност. Сусједни слојеви фурнира оријентирани су окомито, осигуравајући снагу у свим смјеровима. Овај квалитет ће обезбедити већу отпорност на хабање током уградње и током рада пода.


 • Еластичност. У присуству неких локалних неједнакости црнеподови на овом мјесту ће се изводити без већих губитака, а ово подручје ће остати у складу с другима. Због еластичности материјала неће се распасти или испуцати током инсталације или током рада.
 • Екологија. У већини случајева природне смоле или љепила се користе на природној основи, што повећава сигурност околиша и потрошача.
 • Порозност. Због природног природног порекла, ово обезбеђује вентилацију, што спречава пропадање доње површине пода.


Наведене кратке карактеристике су сасвим довољне да би се дошло до јасног закључка: подна облога на више својстава је бољи секс са ОСБ плочама, ДСП или ДФП.


Шта изабрати?

Да би се обавио груби рад, нема потребе за бирањем виших разреда. Штавише, трећи разред ће бити погодан за поправку (постоји и четврти по садашњим стандардима, али га се тешко може наћи на тржишту) - овај избор је оптималан за постављене циљеве. Мала храпавост, храпавост треба чистити брусним папиром или резати ножем.

Наравно, ако постоје експлицитне геометријске повреде, "замотане вијком" или, како кажу градитељи, "понашају се", као и слова са очигледно неприступачним угловима, такве варијанте нису примјењиве.


Приликом куповине такође је важно проверити да ли је било оштећења током складиштења - у одсуству чипса, прелома, вагиналних подручја, трагова глодара, инсеката или гљивица.

Квалитет писма је многорепаирерс одређују буквално мирис - цели материјал има племенити дрвета миришеш суптилне наговештаје лепка.

често се може чути од продаваца односе на класификацију према међународном стандарду ИСО (а понекад и по сопственом систему као до "потпуно Ф-1 класи ТБС»), тако да је потребно да некако навести руске госте, или гледајући паковања - мора бити означен квалитет производа.


Можда материјал ће ићи у повлачењу, тако да боље да купи са малом разликом од око 5,10%.

Што се тиче дебљине, градитељи се руководе једноставним правилом - што је дебљи, то боље. И заиста, дебља облога може да сакрије велике недостатке. Немојте претјерати, минимално 8 мм, препоручено - од 14 до 22 мм. У сваком случају, облога не би требала бити тања од завршне подне облоге.

Пожељно је користити велике листове, али ако њихов транспорт или слагање тешко, можете користити мању величину.

Неке продавнице могу понудити рез за удобнији превоз.


Шта учинити?

Да би се додатно смањио квалитет довољно да одржи једноставан претходни третман.

Ова фаза се састоји од неколико једноставних операција.

 • Сушење. Пре поправке иверице треба да направите суви топлу просторију и држати најмање недељу дана (идеално - од две до три недеље). То ће је спасити од прекомерне влаге коју је моглаапсорбовати током транспорта и складиштења. Овако дуг период сушења је због његове структуре - влага која продире у дубље слојеве испарава много спорије него са површинских слојева.


  \ т
 • Био-заштита. Да би се избегла пролиферација штетне микрофлоре, могуће је импрегнирати и спољашње слојеве антисептичким растворима. То ће спасити становнике од плијесни мириса влаге, ако ће од горе исцуреле воде или из бетона накупити кондензат.
 • Вентилација. Након антисептичког третмана, траје најмање 24 сата. Наравно, уз минимално чишћење.
 • Додати отпорност на влагу наношењем једног до два слоја лака на акрилној основи.


Припремна фаза

Најмање два дана прије почетка рада шперплоча треба ставити у просторије у којима ће се извршити поправка. Радни комади морају бити постављени водоравно, како би им се омогућило "приањање", како би се уклонило прекомјерно напрезање у конструкцији, узроковано очувањем у вертикалном положају.

Под се треба припремити: уклонити стару плочу, уклонити све смеће, прашину, удисати грубост бетона и одрезати избочене дијелове окова, импрегнирати антисептичном отопином.


Ако треба извршити под без кашњења, површину бетона треба поравнати са цементно-пјешчаним малтером, ако је могуће, затим нанијети темељни премаз и пустити да се осуши. Цементно-песковити раствор се уздиже неколико дана, све то вријеме испуштајући прекомјерну влагу у околину, стога је боље започети припрему унапријед.

Ако су се разлике у висини на провјери нивоа показале великим, потребно је направити подлогу или затегнути заостатке како би се надокнадиле неједнакости.

Ако се слагање врши преко старих плоча - прегледајте њихово стање. Печење или раштркане површине подложне замени, шкрипању или фиксирању. На дрвеној основи потребно је наносити прајмер, антисептик и осушити.


У сљедећој фази, потребно је разложити слова како су накнадно осигурана. Треба обезбедити компензацију зазора: између елемената 3-4 мм, од зида 8-10 мм, то ће избећи отицање, ако се промени режим температуре или влажности.

У процесу резања, потребно је подмазати крајеве листова љепилом, како би се избјегло њихово пуцање у будућности.


За означавање обратка, који указују на оријентацију обратка у једном правцу, било самим натписом или стрелицом. На пример, ред који означава слово, број - број, тј. А1 - први елемент у првом реду. Ово ће додатно избјећи конфузију. За практичност, можете бацити на схему папира.

Треба избегавати случајеве када се углови четири суседна фрагмента конвергирају у једној тачки. Другим ријечима, израђивати радове "на отвореном", као у циглама.


Материјали и алати

За слагање је потребан следећи алат:

 • Електрична шаблона. Постоји мала шанса да ће бити могуће поплочати под са целим плахтама, а можда и када угао који формира под изид није савршено раван, можда ће вам требати фигурирано резање. Осим тога, неопходно је заобићи цијеви подизача у мјестима њиховог излаза. За ове сврхе, кружна пила је много мања, јер вам омогућава да радите само раван рез.
 • Ниво зграде. Најбољи ниво је најмање 2 метра дужине, јер алат краћих дужина неће дозволити да се открију неједнакости на великим удаљеностима.
 • Рулет и оловка. Након претходног разлагања, направите потребне ознаке и ознаке пре резања.


 • Конструкциони нож.
 • Одвијач са шишмишем, одговарајући носач се наноси.
 • Усисивач или метла.
 • Опрема за личну заштиту: јаке рукавице, наочаре, штитници за колена, ако је потребно - слушалице (чепићи за уши).


Из додатних материјала:

 1. Саморезни завртњи - ако се слагање врши на трупцима или старим дрвеним подовима. Причвршћивач се бира једноставном формулом - дебљина фиксног елемента се множи са три. На пример, ако је лист 20 мм, онда је дужина самолепљива не мања од 60 мм. У том случају, вијак не смије бити дужи од дебљине агрегата поднице и дрвене подлоге.
 2. Типлови који одговарају вијцима - ако се монтира на бетон или кошуљицу.
 3. Лепак за дрво (обично се користи обични ПВА) или "течни нокти".
 4. Заптивач (полиизол).


методе инсталације

У зависности од стања реновираних просторија, користе се различити начини уградње подлоге:

 • изнад бетонског пода (или естриха);
 • изнад старог дрвеног пода;
 • на заостацима.

На тој основи, користи се једна или друга технологија везивања.


На старом спрату

Технологија полагања шперплоче на даскама старог пода је врло једноставна. У својој кући или стану, завршите ове радове властитим рукама. Након свих припремних мјера, потребно је проширити и положити подлогу. Важно је избегавати слагање "преклапања", преферирајући "млијечни" како би се избјегло додавање неједнакости. Да би се заптивене траке запечатиле широком лепљивом траком, одрежите вишак.

Затим пређите на распоред према унапријед припремљеном плану, након означавања. Почевши од угла, постепено проширујући "спот" у оба смјера.

Елементи се заврте вијцима, повлачећи се од ивице не мање од 2 цм, а корак између тачака фиксирања не већи од 20 цм, пригушивање поклопца мотора.


Како лежати на лагунама?

За трупац је одабрана дрвна грађа од црногоричних врста, пресјек није мањи од 50х50 мм. Предност је давање сушене дрвене грађе без видљивих геометријских повреда (НЕ увијене "у вијку" и без завоја дуж уздужне оси), без струготине и других механичких оштећења.

За изолацију дрвених елемената од влажности одоздо, препоручљиво је претходно изоловати грејач (полиизол) пре него што их причврстимо, причвршћујући шавове љепљивом траком.

Биће у реду да се покрене дневник са највише тачке изабране на нивоу. Важан корак слагањашипка може издржати униформу, 50 - 60 цм, не више.


Правила слагања захтевају максимално могућу хоризонталну, ако је потребно, стављање делова истог греда са дна или било које тврдоће која је отпорна на влагу и гљивице, такође је дозвољено да се причврсте на лепило или, ако то дозвољавају величине, заврните им вијке.

Причвршћивање на бетон је довољно за попуњавање лепком или "течним ноктима". Да би се побољшала топлотна и звучна изолација, могуће је између заостатака ставити финоплекс или минералну вуну.

Даље, као код слагања на старом поду, фиксирати фрагменте према плану предвиђеном у ознаци.


Професионални савети

 • Важно је правилно изабрати дебљину шперплоче, златно правило: база не би требала бити тања од горњег, "лице" премаза.
 • Неопходно је направити фрагменте "врасбезхку" - тако да се на једном мјесту не подударају углови четири сусједна елемента.
 • Не можете прекорачити дозвољене вредности корака распореда кашњења да бисте избегли прогиб и оштећење подног простирача.
 • Ако се танки листови користе у два слоја, треба избегавати завојнице зглобова у горњем и доњем слоју.


 • Да би шарке саморезних вијака биле чврсто увучене, можете претходно избушити мјесто монтаже бушилице, а затим направити плитку бушилицу за бушилицу од 3-5 мм већег промјера.
 • Ако се примењује обична, ако не и влажна шперплоча, након њеног закључивања, прашина ће третирати површинуакрилни лак два пута.


Добри примери и опције

У овом случају, под је изведен на старом дрвеном поду уз придржавање хоризонталних, примијењених дијелова навојног сворњака, затвореног са ПВЦ ребрастим цијевима.

Под је точно прекривен шперплочом, шавови између листова обрађени су бртвилом и китом.

Инсталација на лагу се врши са интегрисаним листовима са минималним резовима, узимајући у обзир компензацију између слојева. Између лага полаже се минерална вуна као грејач и изолатор буке.


У току је припрема за постављање лага, бетонски под је раван, за хидроизолацију запечаћеног полиетиленског филма.

Случај у којем се препоруцени размак од зида мозе занемарити - на поду је постављен уски простор. За избочене на рубовима металних елемената направљена је бушилица са минималним губитком носивости. Причвршћивачи за вијке. Минерална вуна у простору између заостатака.


О томе како можете поравнати под са шперплочом, погледајте следећи видео.