Плински бојлер у кухињи: правила инсталације и инсталације

Многи власници станова покушавају да се заштите од неочекиваних путовања грејања и топле воде и да у кухињи инсталирају додатну опрему - гасни котао, јер ће на другим местима бити тешко лоцирати због неугодности снабдевања потребних комуникација. Истовремено, желе да инсталирана јединица изгледа естетски или да је сакривена од декоративних елемената за обраду. Размотрите начине да сакријете гасни грејач у кухињи.

Методе прикривања гасне опреме

Не сви модели аутономних кућних гасних котлова изгледају атрактивно у кухињи. Међутим, ако је уређај функционалан и задовољава захтјеве, недовољан ниво естетике опреме није критичан - уређај може бити затворен и маскиран. Начини да се то постигне су довољни, хајде да наведемо главно:

 • Уградња котла са шаркама декоративног ормана са гриљама, али без задњег зида, који се уклапа у укупни дизајн кухиње.
 • уградња котла у кухињи у огради, постављена иза преграде од челичног профила и сухозида са накнадном декоративном завршном обрадом ГКЛ (гипсаних плоча).
 • уградња гасне јединице, засноване на лакоћи постављања и рада, уз накнадни умјетнички дизајн уређаја - бојење, цртање украса, лијепљење материјалима отпорним на топлину.
 • положај котла између сличне боје и облика елемената просторије који ће се појавитинепримјетан.

Такође је могуће направити декоративну облогу везивања (мреже и аутопутеве) гасне јединице, тако да се од неугледних жица, цеви и вентилационих система претвори у елементе уметничког дизајна кухиње.

Размотримо детаљније начине естетске инсталације гасног котла у модерној кухињи и правила која се морају поштовати.

Колокација у ормарићу

Најучинковитији у погледу естетике за сакривање опреме за гријање може бити помоћу кутије која симулира кухињски ормарић са шаркама, али у ствари то је случај када је котао израђен под намјештајем.

У идеалном случају, таква ормарић мора бити наручена у кухињској галантерији како би била укључена у архитектонски изглед намјештаја и не разликује се од материјалних својстава. Али, ако се такав случај направи касније, онда увијек можете покупити материјал у боји већ постојеће ситуације, или, обрнуто, ефективно контрастирати с њим. Један од многих нумеричких примера је ова фотографија.

Избор декоративног ормарића као средства за прикривање гасног котла у кухињи захтева усаглашеност са бројним безбедносним захтевима:

 • дизајн ормара треба да обезбеди лак приступ контролним уређајима и запорним вентилима;
 • котловска кутија са отвореном комором за сагоревање не би требало да има горњи и доњи зид, а улазна врата треба да имају ролете или решетке;
 • унутрашње површине кућишта требају бити израђене од негоривих материјала;
 • око котла у ормару мора бити осигуран природанциркулација ваздуха;
 • испод кућишта, кућни апарати се не смију налазити због могућег цурења воде на њима након активирања сигурносног вентила котла.

Важно! Размак од котла до бочних зидова ормарића треба да буде не мањи од 3 цм, до горњег зида - 35 цм, испод, 25 цм размака.

Ако је могуће уградити плински котао у кухињи у ниши између постојећих ормарића, јединица је конструирана само за предњи поклопац, који је постављен на кутију врата ("затварача"), причвршћен између сусједних кутија ормара. Спољна површина бочних зидова уз гасни котао је покривена ватроотпорном ватроотпорном емајлом или негоривим материјалима, на пример керамичким плочицама.

Важно! Инсталација декоративног ормарића или оквира са затварачем се врши након инсталације и испитивања котла у раду.

Сакриј колоне помоћу сувог зида

Опћенито, поступак је стварање сухозидног ормара, који је извана затворен засуном, као обичан кухињски ормарић, који је идентичан по боји и дизајну. У исто време, суви зид има неколико предности: отпорност на топлоту малтера и лакоћа рада са њим.

Да би направили ормарић са ГКЛ-ом, биће неопходно:

 • метални профил за монтажне површине сухозида;
 • плочасти сухозид;
 • врата фасаде према пројекту кухиње;
 • шарке за монтажу врата;
 • вијци;
 • алат за сечење и монтажу (мерна трака, нож за папир, булгарка са резном плочом, издувне заковице са кључем,одвијач или одвијач, избушити бушилицом на бетону).

Важно! Кабинет мора бити инсталиран до коначне монтаже опреме за гријање, јер може оштетити котао приликом израде оквира. Али на месту инсталације котла све би требало да буде спремно за његово постављање, тако да када је кутија била спремна, требало је само да се фиксира уређај на месту и повеже главна линија.

Технологија производње ормарића за суву градњу је сљедећа:

 1. На зиду се врши означавање испод ормарића - примењује се контура котла и додају се његове димензије: на странама од 5 цм, до -35 цм, на доле -25 цм. профил који ће бити основа за остатак оквира монтираног на испушној заковици.
 2. Гипсана плоча се реже до готовог оквира - оних зидова кроз које ће се довод воде прикључити на котао.
 3. Изводи се инсталација гасног котла и спајање цеви на њега кроз рупе у ГКЛ.
 4. Постављена су предња врата у којима се буше рупе или се изводе прорези за природну вентилацију.

Као резултат тога, излази кабинет котла, који се чак може обрадити керамичким плочицама, након чега ће се савршено уклопити у кухињско окружење.

Упркос својим очигледним предностима, овај метод има неке недостатке. Прво, у овом случају, није прикладно монтирати јединицу. Да бисте то урадили, морате унапред да размислите о целом систему комуникација. И друго, важно је наћи добро местоовај дизајн је изгледао складно.

маскирање бојлера

Други начин прикривања гасне опреме је пројектовање декоративних материјала у општем стилу кухиње тако да се јединица спаја са шемом боја зидова или изгледа као уметничка, а не техничка компонента аранжмана.

То је могуће постићи:

 • бојање котла на уметнички начин, цртањем шаблона и украса са шаблонима;
 • жбукање декоративним филмом (једнобојно, у облику уметничке плоче).

паинтинг

Нису сви одлучили да осликају нови котао који је на гаранцији. Обично се такав метод користи у случају употребе старих агрегата. За бојење је боље користити нитроемал, који добро седи на металу и брзо се суши. Површина котла је претходно очишћена од рђе шмирглом и одмашћена ацетоном или бијелим алкохолом. Ако уређај има удубљења, они морају бити запечаћени китом за аутомобил и третирани на глаткоћу са водоотпорним лаком за нокте.

Бојење се врши у два или три слоја у складу са упутствима за наношење боје која се налази на кертриџу.

Важно! У просторији за сликање не би требало бити отворене ватре, јер су нитрофосфати експлозивни. Потребно је радити са нитро бојом помоћу средстава за личну заштиту даха.

Лепљење филма

Уклоните прашину и прљавштину. Залијепите филм, користећи га да га утрљате до сухе површинечисте звечке или гумени ваљак како би се спријечило стварање мјехурића. Сечење додатних ивица врши се клерикалним ножем уз пажљиво повезивање спојева.

Важно! Ова операција захтева одређене вештине и искуство, па је боље да се обратите специјалисти за лепљење тако великог уређаја као што је гасни котао. У супротном, филм ће бити непредвидљив.

Недостаци метода лепљења:

 • Тешко је пронаћи филм који у потпуности понавља дизајн или барем боју кухињског комплета;
 • премаз блиједи, губи сјај;
 • филм се лако оштећује;
 • Промјена изгледа опреме може резултирати губитком јамственог сервиса.

Следећа фотографија јасно показује успешну промену спољашњости котла, тако што се уметнички панел поставља на мали трг.

Задатак је често поједностављен ако је видљиви дио јединице незнатан по површини, а комбинирати котао са унутрашњим простором довољно је само га уредити. Онда је лакше покупити слику или украс како би се побољшала естетика уређаја.

Скривање или прикривање комуникација

Аутопутеви и саобраћајнице, на које је повезан гасни котао, такође могу бити уметнички украшени или скривени тако да не смањују ниво естетике кухиње или у унутрашњости саме зграде су елементи декорације.

Важно! Монолитно полагање гасовода у зиду је забрањено - у стану би требало да буде на располагању.

Многи произвођачи грејањаОпрема у сету обезбеђује специјалне панеле са кутијама, омогућавајући естетски покривање и оплемењивање компоненти система, уклањање ових уређаја је такође лако.

Постоје и универзални сандуци за монтажу на зид и постављање на пултове, манометре, вентиле итд. Да би се боље уклопио у унутрашњост, материјал је обојен.

Осим тога, водоводне цијеви, канали за зрак могу се сакрити на горе описани начин - уређај од челичних кутија са накнадним малтерисањем сухозида. Ова технологија је универзална, дизајнирана за примјену на облагању аутопутева различитих дуљина и омогућава вам да побиједите било који профил, разлика ће бити само у потрошњи материјала.

закључак

Начини сакривања гасне јединице или оплемењивање изгледа кориштене опреме која је изгубила своју спољну привлачност омогућава не само да се одржи естетика кухиње на високом нивоу, већ и да обезбеди значајне уштеде, елиминишући потребу за куповином новог котла уместо постојећих, чији ресурси још нису исцрпљени.