Планирање уског дугог дијела, примјера и савјета

Могуће је размотрити уску и дугу проблемску област. Без обзира на конфигурацију земљишта, дизајн неће бити једноставан. Потребно је узети у обзир све: терен, појаву подземних вода, стијене вјетрова, оријентацију према странама свијета, састав тла, близину урбаних објеката, многе друге факторе. Није увијек могуће изабрати подручје жељеног облика - можемо га наслиједити или је врло важно за нас да смјестимо кућу на одређеном подручју, и мислимо о њеној форми у посљедњем кораку.

Када купујете сеоску кућу, често водимо рачуна о њеној цени и практичности локације. Тек након неког времена, прелазећи на планирање, питамо се да ли је дуга парцела погодна за нас.

Предности и недостаци уског дугог дела

Наравно, ако већину насеља од 5 хектара који ћемо користити за град, а он има дугу и уску, па чак и сјеверну оријентацију, биће тешко ријешити проблем. Али ако је парцела велика, или ако наше стотине добро осветљених, планирамо да место буде лакше.

Предности дуге парцеле укључују:

 • лако је провалити у зоне;
 • ако се правилно посади, користи се сваки комад земље;
 • Дизајн сеоске куће не може претпоставити присуство града. Али ако заиста желите да посадите мали комад земље са поврћем, лако ћете га заштитити тако да кревети не падну у очи;
 • За фанатичне љубитеље винове лозе или грожђа, дуга уска област може постати оригиналнаједно откриће

Недостаци укључују:

 • На уском мјесту није увијек могуће изградити кућу пожељног планирања;
 • Ограда која штити поседовање земљишта не може бити висока и глува, чак и ако тежите максималној самоћи - она ​​ће једноставно блокирати приступ светлости;
 • Дизајн пејзажа уског парцела, чак и веома простран, не укључује присуство великог броја великих стабала, укључујући и воћке - оне ће закрити и украсти више простора;
 • Ако је градилиште уз пут, биће тешко постићи добру звучну изолацију;
 • Планирање дугог дијела мора обавити искусни стручњак.

Карактеристике планирања

Треба напоменути да са лошим планирањем можете имати чак и најповољнију конфигурацију, са најуспјешнијом локацијом, да се претворите у тужан мали простор за живот. Напротив, он је исправно дизајниран, изгледат ће тако да нико у глави неће морати памтити оно што обликује и добро се налази.

Чак и ако имате потребне вјештине за опремање простора властитим рукама, дизајнирање најбоље обавља стручњак. Ако је башта веома мала и непотребна, користите наше савете.

Хоусе лоцатион

У сваком земљишту, главни елемент - стамбена зграда. Ако само треба да је изградите, узмите у обзир да ће оријентација крајњих зидова на западу и истоку бити најбоља. Дакле, дневна соба ће примитинајвећа количина светлости током дана. Најбољи ће бити правокутни издужени облик. Штавише, у малим трговима, зграда се може градити дуж цијеле парцеле, а излаз на улицу је могућ директно из просторија.

Као опција, могуће је планирати зграду такозваног "вагона" типа, када су собе једна за другом и све, осим на крају, проходне. Али не можете градити кућу преуску - њена ширина не смије бити мања од 6 м, у супротном, живот тамо ће бити врло неугодан.

Можете изградити двоетажну зграду или опремити поткровље. Погодан је и велики подрум, који може бити опремљен не само канцеларијским простором, већ и сауном или теретаном.

Обично кућни забат је усмерен на улицу, али на дугачкој дужини то може бити само незгодно, урадите како вам је потребно.


Ако на улици у сусједном земљишту постоји живо кретање или постоји ресторан или ноћни клуб, има смисла уредити кућу што дубље. Зелене плантаже ће вас заштитити од прашине, буке и занимљивих очију.

Зонирање зона

Ако су области које имате малене, њихово зонирање ће бити тешко. Али велика количина да се то учини неће бити тешка. Мора бити присутно:

 • репрезентативна област . Непосредно претходи улазу у кућу, назива се и главна зона. На великој парцели може се приказати травњак у оквиру алпских тобогана, цвјетњака, малих декоративнихпејзажне групе. Мора постојати најокреативније спектакуларне биљке, које захтевају да буде посебно опрезан.

Према законима уређења пејзажа, величину травњака који се налази у репрезентативном подручју, а кућу треба међусобно повезати 3: 1. За уски дио травњака пожељно је асиметрично, може подијелити мале цвјетне гредице, уредити тобогане или посадити неке грмасте руже. О попуњавању боја цвјетних гредица описат ћемо у наставку.

Ако ваше подручје не дозвољава неограничену тампон зону испред ове зоне, онда би требало да постоји паркиралиште за аутомобил ако га имате. Паркинг не би требао бити строго у центру парцеле.

 • приватна зона . Обично је одвојена од репрезентативне зоне перголама, тројкама, ниском оградом или трупом. Дизајн уског дугог дијела захтијева да су зоне раздвајања дизајна ниске, биљке укључене у њихово стварање изгледале су лагане и отворене, у сваком случају нису гломазне. Па, ако цветне биљке и винова лоза користе за поделу зона ће процветати ружичасто, плаво или бело.


Ми намерно не пишемо шта би тачно требало да буде у приватном простору, све зависи од величине парцеле, ваших преференција и могућности. Може бити видиковац, зелени кабинет, тераса за одмор у оквиру разних биљака или нешто друго.

 • специјализована зона . То може значити присуство разних зграда и може се састојати од напетог ужетаза сушење рубља. У сваком случају, не треба је гледати из рекреацијског подручја, ограђено је на исти начин као и двије претходне зоне. Требало би да има лак приступ.
  Ако простор дозвољава и неопходан, има смисла организовати:
 • Буффер или транзитна зона . Налази се одмах иза капије, између улице и главног подручја. Пожељно је да се тамо уреди, моћи ћете да оставите свој аутомобил тамо, шалтери се могу носити тамо, и ако постоји потреба за било каквом испоруком, неће бити потребе да се дозволи улазак странцима у зону параде.

Раздвајање тампон зоне од представника може бити солидније - постојат ће одговарајућа висока густоћа грмља или засађена туи "Емералд" близу једна другој. Могуће је поставити и зид од опеке или високу ограду, ако не заклањају главни простор. То ће створити илузију да локација не почиње испред транзитне зоне, него иза ње. Такође ће вас заштитити од буке и прашине. Наравно, транзитну зону уредите само у присуству велике парцеле.

 • Спортски терен . Још једна опционална зона. Обично се налази између простора за сједење и специјализираног подручја.
 • Дјечије игралиште . Требало би да се налази чак иу присуству спортског подручја непосредно иза рекреативног подручја и његово раздвајање би требало да буде чисто симболично - одрасли би увек требали да виде шта се дешава са децом.
 • градсе мора директно придржавати специјализоване зоне.

Средства која дозвољавају визуелно

\ т

Заправо, масивни арсенал компетентног дизајнера крајолика. Свака има своје тајне и чипове. За украшавање уског подручја није било тако тешко, даћемо вам неколико савјета.

цолор гаме

Са бојом можете визуелно повећати или смањити површину. У нашем случају, потребно је визуелно затворити стражњи зид и проширити бочни зид. Али ако смо простор поделили на зоне, затворити крај локације више није потребно. Хајде да само погледамо шта можемо постићи играњем боја:

 • Плаво цвијеће, засађено на зиду, визуално га одгурне.
 • Како би проширили простор, цвијеће је плаво, ружичасто и бијело, посађено у цвјетним гредицама и рабатка у првом плану.
 • Ако имате малу парцелу, попуните цвјетне гредице бијелим и плавим цвијећем, посадите бијеле и блиједо ружичасте руже - то ће бити лијепо, подручје ће изгледати веће него што стварно јесте, чак ће и дисање бити лакше.

оптичка илузија

Визуелна илузија вам омогућава да створите ефекат већег простора на рачун декоративно-листопадних биљака. Окућница изгледа много пространија ако:

 • У првом плану засађене су биљке мањих димензија, а у позадини - више.
 • Дрвеће и грмље са лакшим листовима су у првом плану, а из мрака - на граници зоне.
 • Биљке са великим листовима посађене су ближе трему, пошто је растојање лишћа мање, а на граници - прилично ситно.


ЈедноставноЗапањујући ефекат се може постићи ако на улазу у кућу засадите ниске биљке са великим светлим листовима, на пример, домаћини са листовима зелене салате, затим - беле или ружичасте руже средње величине, ау позадини - Вангутов торањ.

Веома добар резултат може се постићи применом визуелног ефекта ширења простора, слијетања на почетку и крају локације две различите биљке са истом исјецканом круном.

Мали архитектонски облици и пилинг


Фонтане, клупе, скулптуре најразличитијих величина и боја, направљене од различитих материјала, назване су мале архитектонске форме - МАФ-ови. Играње са бојом и (или) применом тајни ширења простора може постићи занимљив резултат.

Ниједно двориште не може без стаза или стаза. Да би се проширио простор, а да се уско подручје визуелно не учини, они не би смјели ићи строго у центар. Пожељно је да нису равне - да ли се савијају, окрећу, заокружују "неочекиване" препреке у облику фонтане, клупа или жижне биљке.