Плафони на бешавним плочицама

Бешавне плочице скривају храпавост стропа и изгледају прилично занимљиво. Бешавни поплочани строп у соби изгледа кохерентно и хомогено. Инсталација такве плочице не траје много времена, осим што се плафон бешавне плочице врло лако пере.

Бешавне плочице на плафону

Плафонске плоче се углавном израђују од лаких синтетичких материјала. Очигледан фаворит међу њима - пена, иако постоје и пластичне варијације. Предност прве - јефтиност, друга - једноставна брига и трајност.

Безбојна плочица је представљена у различитим варијантама и израђена је углавном од лаког материјала - пене

Бешавне таванице се монтирају на следеће начине:

 • на адхезивној бази (полиуретански лепак);
 • на металном профилу (овај метод се користи ако је потребно поравнати базу);
 • помоћу самоходних бува, у којима се налазе невидљиви шешири (затворени капицама).

У овом случају, шавови неће бити у плочици, јер су спојени на браву, тј. Са минималним размаком један од другог. Већина произвођача на овим местима немају велике исечене узорке или уобичајене ивице.

Бешавни строп од пјенастог пиринча у унутрашњости

Од пјене, бешавни строп је најбоље урадити у случају да је већ монтиран на сухозид. То ће бити оптимална заштита од влаге (и могуће поплаве са стране комшија),и трајни третман. Осим тога, текстура се може изабрати по нахођењу власника куће. И варијације су заиста огромне (десетине хиљада модела).

Бешавни плафон од пене је прилично добра опција за стварање софистициране унутрашњости

И да ли постоје недостаци на плафону пене? Ова опција неће бити боља, на примјер, у кухињи, као што је овдје:

 • брзо виче;
 • ће апсорбовати маст (без обзира да ли постоји екстракт);
 • може се срушити због превисоке влажности (ако се плочица држи на полиуретанском љепилу).

Али уз његову помоћ, можете да украсите било коју другу просторију, без обзира на то шта већ користи дизајн. На крају крајева, пена се појављује у различитим бојама и текстурама. Различите плочице осим величине и дебљине.

Декоративни панели за плафонски плафони

Међутим, стропна плочица са узорцима је углавном направљена од пластичне базе. Његов недостатак - неколико пута већа тежина од пене. Због тога је плочица постављена или на алуминијумски профил или на специјално сидро. Друга опција је боља, јер ће стати и испод сухозида. Лепљење такве плочице неће радити - на крају ће пасти због властитог оптерећења.

И треба напоменути да декоративни панели имају већу величину. Односно, неопходно је прецизно измерити и направити прелиминарну скицу склопа обраде, тако да се све поклопило буквално са милиметрима.

Бешавне плочице са шарама изгледат ће на стропу неуспоредиво

Декоративни бешавни панели су:

 • једноставно;
 • двослојни (тзв. Лажна кутија);
 • комбиновано;
 • са слојем сухозида (за лакшу инсталацију и, ако је потребно, поравнање главног стропа).

Димензије декоративних плочица, по правилу, стандардизоване за 30 или 50 центиметара. Међутим, неки произвођачи нуде персонализирану услугу без шава за одређене величине. Истина, они ће успети мало скупље. И тако, овај формат је најбољи за високе стропове. За ниске, ПВЦ фолија (растезљиви стропови) или Понгови ће бити бољи.

Како инсталирати бешавне плочице стропова

Дакле, плочица се може монтирати само на апсолутно усклађену структуру плафона. Гипс и бјелило морају се очистити. Идеално - до бетонске базе. Изнад монтиране или плоче од влакана, или иверице (могуће је и сухозидом) и већ су причвршћене на жељену плочицу.

Ако се користи лепак, површина мора бити постављена прије уградње:

 • одмашћивање посебним растварачем или обичним алкохолом;
 • очишћено од прљавштине;
 • је очишћено ако се у неким случајевима не појављују велики ударци (нпр. Цемент).

Уградња бешавних плочица на стропу не захтијева посебне вјештине и може се извршити властитим рукама

Ако је прилог извршен на профилу, онда то није потребно. Главна ствар је да направите исправну ознаку да бисте избегли шав. На слици испод можете видјети који ће бити крајњи резултат.

Није забрањенопјенасти цријеп за полагање и није једнак плафону, али у овом случају, нитко неће дати гаранције да неће пасти за 1-2 мјесеца. А вероватноћа за ово - веома висока.

Потребно је напоменути да су бешавне пјенасте плоче ватросталне, јер су израђене од фасадне базе (у коју се додају нечистоће које спречавају топљење пјене). И да не би изгубили такву имовину - потребно је да се подлога од гипсаних плоча учини што је могуће тањи. У циљу поравнања, у принципу, то ће бити довољно и 3-5 милиметара.

Да ли морам некако одложити остатак након монтаже шавова? Ако је то предвиђено упутством, онда би требало да буде. Ако је спој на шавовима направљен према типу браве, онда ће визуелно пукотина бити чврсто затворена. Ово је најједноставнија опција, али ћете морати да се држите исправне стране везе (ако је плочица постављена на другој страни - она ​​ће се савити уместо спојева).

Бешавни плафон (видео)

Шта год да је било, бешавна монтажа плочица траје мало времена. Цијела кућа се може обрадити на такав начин дословно за 1-2 дана, чак и ако раније није било искуства. И са свим његовим предностима, таква плочица кошта нешто више од обичне гипсане плоче. Али она: отпорна на ватру, влагу, допуњује дизајн сваког ентеријера, лако се пере и трајаће деценијама. Може се обојити било којом бојом, без обзира да ли је на бази воде или на бази уља. Држање ће такође бити прилично солидно.

Бешавне плочице на плафону (фото)

)