Пећница с ноћним ормарићем властитим рукама: упуте и фотографије

Што се тиче технологије, далеко смо од наших предака. Али пећ је заоставштина, коју не треба одбити и не желите. У прошлости, омиљени дизајн невероватне Емелије био је средиште сваке сеоске куће. Многи власници кућа сада се теже труде да осете предности традиционалне руске пећи.

Предности лежања пећи

Прије настанка модерне медицине, наши преци су третирани са суровима, лебдећи у кади и лежећи на пећи. Последњи пут у нерадном времену увек је било при руци и назад. Неколико ноћи на топлу градњу, а није било само прехладе, већ и тешких болова у зглобовима.

 • Предности палубне пећи
 • Како самостално градити руску пећницу?
  • темељна јединица
  • Редослед зидања пећи са удобном кућом
 • Други распоред зидања
 • Нијансе уређаја за брушење
 • закључак

Понекад се озбиљније повлачи и чиреве. Али не само у лековитим својствима случаја. Лијепо је лежати на топлом кревету. Није ни чудо што се јунак из бајке тврдоглаво није желио попети из пећи. Стога се враћа популарност класичне "опреме за гријање".

Пећ може наручити специјалиста, а то можете учинити својим рукама.

Како самостално градити руску пећницу?

Класичне стијене су имале димензије од приближно 2000к3000 мм. Савремени дизајн се сматра димензионалним, ако достиже величину од 1500 к 2300 мм. Мале зграде имају дужину и ширину до 1800 мм.

Постоји неколико врста сличних дизајна. Али они се састоје од више заједничкихелементи:

 • пећ за загревање;
 • кревет;
 • пећница;
 • плоча за кухање;
 • Асх.

Може постојати друго мјесто за прибор и дорк. Да бисте направили дизајн, морате имати схему распореда. У чланку се разматрају детаљи полагања зидова. Али прво морате да се побринете за фондацију.

Уређај за темељење

Укупна тежина пројекта ће бити неколико тона. Таква маса захтева стварање солидне основе. Површина базе би требала бити већа од базе пећи од око 10-15%.

Дубина јаме за излијевање одређује се на основу израчуна од 50 мм за сваких 1000 кг тежине. У нашем случају бит ће потребна значајна темељна јама.

Запамти! Минимална удаљеност зидова од зида - 15 цм

Остављајући потребну удаљеност од зида, ископајте јаму, дно које заспи са песком и шљунком. Лабави материјали се пажљиво газе. Главна дубина јаме је ојачана челиком и изливена бетоном. Горњи део темеља треба да буде испод нивоа пода за неколико центиметара.

Основа је дата да стоји око мјесец дана. Мешавине цемента и песка кристализују 4 недеље. Минимални термин "издржљивост" бетона - 2 седмице. Али боље је не журити са догађајима.

Након потпуног одузимања састава супстрата, хидроизолација. Тиме се гради заштита од могућег продора подземних вода у дебљину пећи. Сада је могуће наставити са полагањем.

Редослед зидања пећи са удобном кућом

За изградњу пећи конструкције користећи топлотно отпоран шамот и /или црвену циглу,глине и металне арматуре (врата, резе).


Приликом полагања пећи са удобном кућицом, морате се руководити по наруџби. Неспецијалистима ће бити тешко да схвате шеме станара, тако да је сваки ред посебно илустрован.

Препорука! Ако немате професионалну пећницу или зидани пртљаг, чешће користите ниво. Придржавајте се строгих хоризонталних и вертикалних зидова.

 1. Подучавајте први ред. Ово је најважнија фаза на којој зависи квалитет остатка зидарства.
 2. Извршено на сличан начин.
 3. У овој серији монтирају се врата. Треба имати у виду да ће се код загријавања металног прибора повећати волумен. Због тога је потребно уградити врата, избегавајући додиривање врата. Обично се између пећи и зидова постављају траке од азбеста, које компензирају експанзију.
 4. Ево шематског слагања у истом кључу као у претходном реду. Опека је "равна" са спојницама.
 5. Овде започињу зидање пећи. Због тога је камера ојачана облогом - на слици је видљива на истакнутој нијанси. Почиње уређај за канал. Монтажа 3 врата за коморе за чишћење. Висока пећ покрива циглу.
 6. Ред се дуплира са претходним. Фитинзи су потпуно прекривени ватросталном керамиком. Овде су наслагане решетке. Будите сигурни да пратите облачење.
 7. Држите капе (вертикални канали). Побољшајте гориву ћелију материјалом отпорним на топлоту. Монтирајте вратафиревоод
 8. Наставите напе и облоге уређаја. Подизање облика и напуштени "пролази".
 9. Ред дуплира претходни.
 10. Ред дуплира претходне. Овдје се налази готово 100% капе. Још увек постоји формирање слоја облоге.
 11. Зидови су потпуно прекривени амортизером заптивке. Распореди 4 канала подсистема. Прва је направљена од гориве ћелије - у опреми за подизање, пар - између поклопаца. Пошто се овде формира граница између коморе ложишта и димњака (хеил), из ње се прави четврти канал - у бочној капи.
 12. У целини, постоји дуплирање 11. реда. Капе су већ у потпуности направљене. Остали елементи у процесу формирања. Облога у овој фази сужава се у куполасту структуру.
 13. Завршена је ватростална арматура пунила горива. Завршен је и пуњач горива са поклопцима.
 14. Постоји наставак формирања преклапања. У овој фази, посебно је важно контролисати вертикалну са хоризонталом, а да се не заборави правилно обложити зид.
 15. Постоји наставак формирања канала, који се јасно види на илустрацији. Једна од карактеристика ове дрвене конструкције је присуство оригиналне стране дизајниране за пуњење пијеском. То није неопходно, али топли песак умножава љековита својства кревета. Плоча уређаја не захтева много труда, па је пожељно да је не напуштате - у процесу рада пећи, он ће вероватно бити користан.
 16. Из овога на двадесетим редовима формира се дифузни канал и заштитни зид. Без обзира нафриволност "продужетка", треба пажљиво пратити квалитет завоја.
 17. Гашење затварача пећи на одводном каналу.
 18. У овој серији завршава се зидање заштитног зида. Поклопац димњака потпуно покрива.
 19. Из ове серије и до краја лежао је димњак. Након тога, пећ је спремна. Упркос мудрости дизајна, таква пећ са креветима са сопственим рукама је сасвим способна чак и за особу која је далеко од пећи.

Слика 4. Готово брушење

Препорука! Међутим, упркос корак по корак упутствима, боље је консултовати професионалца. Искусна пећница ће моћи узети у обзир индивидуалне карактеристике куће и савјетовати оптималну схему конструкције уређаја.

Други облик зидања

Нећемо се задржавати на овој опцији. Из претходне шеме је лако разумети шта сваки елемент на илустрацији представља.

Овај модел је један од најједноставнијих. Ипак, то је спектакуларно и ефикасно. За разлику од сложенијих дизајна, томе се може вјеровати и за неприпремљеног власника куће.

Нијансе уређаја за брушење

Спољни део димњака је пожељно израђен од силикатне цигле. Више је отпоран на влагу и температурне флуктуације. Након уградње димњака, монтирају се арматуре које још нису инсталиране (пећ од ливеног гвожђа, итд.).

Ако је циљ - једноставно полагање опеке, онда можете направити једноставно чишћење и поравнавање шавова. Ако планови укључују украшавање пећи на дрвету, спојниценије потребна никаква пажња. Обично су такви дизајни украшени керамичким плочицама отпорним на топлоту. На примјер, плочица или клинкер.

Прва варијанта је боља у смислу преноса топлоте. Својице су карактеристичне по облику у облику кутије, што повећава топлотну ефикасност премаза.

Они који не желе да се вежу за плочице, али желе да некако украсе дизајн, могуће је препоручити да се пећ обоји бојом отпорном на топлоту. Може бити уређена у традиционалном руском орнаменталном стилу.

Потребан је уређај за топлотну заштиту између главног пројекта и димњака - у подручју преклапања. Направљен је, на пример, од базалтних панела. Препоручује се употреба плоча дебљине до 100 мм. У екстремном случају можете направити 50 милиметара. Али не и тањи.

Као мјешавину зидања можете користити и куповину и рјешење властитог кухања. У овом другом случају користи се састав глине и песка. Однос компоненти је од 1: 1 до 1: 2. Специфичности зависе од квалитета глине. Избор пропорције се одређује експериментално. Ипак, препоручује се да се не убоде и купују готове смеше са исправљеним компонентама компоненти.

закључак

Постоји велики број шема пећи са ложом. Неке од њих су релативно једноставне (нпр. Из овог чланка). Други се разликују у великом броју структурних елемената. Боље је повјерити зидар професионалцу, иначе се не могу избјећи проблеми. У сваком случају, пре почетка рада пожељно је да се добро опоравите од специјалисте.Тада је мало вероватно да ћемо пожалити због неправилног функционисања или кратког периода рада грубости.