Карактеристике избора индукционог електричног свитка

Гријање у свакој просторији је један од главних система који се постављају током дизајна. Ако је ово приватна кућа, то ће највероватније бити аутономно грејање. Недавно се све више користи индукциони електрични кабл. Велика популарност уређаја постигнута је захваљујући високој ефикасности, која вам омогућава да трошите мање енергије од других врста агрегата.

 • Принцип дјеловања
 • конструкција
 • предности
 • недостаци
 • врсте
  • САВ
  • ОХ

Принцип дјеловања

Рад се заснива на принципу електромагнетне индукције. Овај приступ се сматра релативно новим у области грејања. Ако говоримо о конструкцији, било који сличан котао је метална језгра од малог лабиринтног облика. Одозго је прекривен индуктором, који пролази кроз напон. Таква конструкција се на неки начин може назвати трансформатором, гдје завојница игра улогу примарног намота, а језгра, унутар које пролази течност - секундарни.

Као резултат тога, под дејством електромагнетног поља, унутрашњи елементи који преносе топлоту течности у систем грејања се загревају.

У овом случају, микро-вибрације језгра омогућавају уређају да заштити од шљама, што се обично јавља у ТЕН јединицама.

Важно! Чак и 0,5 мм премаз на загрејаним елементима може смањити ефикасност за 10%.

Једна од главних разлика између индукционих котлова од других типова апарата је могућност коришћења било које врсте расхладне течности, било да јеТо је вода, антифриз или отпадно уље. Може се сигурно назвати једном од главних предности над електродама или сјеновитим јединицама гдје требате покупити посебну воду.

Сви произвођачи индукционих електричних котлова изјављују да њихова опрема може уштедјети до 30% потрошње енергије. Овај ефекат се може постићи захваљујући чињеници да завојница истовремено дјелује као генератор реактивне енергије. То је науштрб тога да се добије додатна снага и да се трошкови смање.

Треба напоменути да се такав ефекат може постићи само ако су јединица и круг грејања правилно повезани. Осим тога, конфигурацију опреме морају обавити специјалисти. У супротном, не само да можете постићи жељене резултате, већ и преплатити током рада.

конструкција

У већини случајева, индукциони електрични котао за гријање се састоји од сљедећих елемената:

 1. Цоил.
 2. Измењивачи топлоте и језгра и топлоте.
 3. Управљачки ормар у којем се налази комплетна аутоматизација.
 4. Различити вође.
 5. Кутија са иглама.
 6. Улазне и излазне цеви.


Ако дизајн пружа додатне елементе - они су дизајнирани за једноставну употребу или чак за вањску естетику.

Такође треба напоменути да постоје чак и једноставни модели у којима је језгро метална цев. Обично се ови уређаји израђују властитим рукама.

предности

Индукцијски електрични котао за гријање има масупозитивне стране, међу којима:

 • заштиту за чишћење, која се може користити за смањење ефикасности и значајно повећање очекиваног трајања живота;
 • коришћење различитих носача топлоте, који имају различите карактеристике;
 • није потребно с времена на време мењати грејне елементе;
 • дуг радни век ограничен на квалитет шавова на јединици или индукционом калему;
 • обично не обезбеђује одвојиве везе, што искључује могућност цурења током употребе;
 • да не треба да обављају дијагностику и одржавање годишње;
 • тихи рад, који омогућава уградњу у било који дио просторије;
 • мале величине - нема потребе за стварањем посебне просторије;
 • да се за људско тело или околину не ослобађају штетне супстанце;
 • нема потребе за уградњом димњака или додатне вентилације;
 • загревање течности се одвија за 5 минута;
 • ако упоредите индукционе грејне котлове у шиндрама - прве имају економичну потрошњу енергије.

недостаци

Као и сваки други систем, они имају и своје недостатке:

 • користе се искључиво у затвореним системима са присилним притиском (неки произвођачи нуде пумпу заједно са јединицом за аутоматизацију);
 • велика тежина - у просеку 35 кг;
 • потпуна зависност од електричне енергије;
 • цијена је већа од цијене модела с ТЕН-овима.

врсте

Овакви котлови за кућно гријање данас су два типа: САВ и ОХ. Свака од њих има своје карактеристике.

САВ

Индуктор у таквим јединицама прима струју на фреквенцији од 50 Хз. Секундарни намот је затворена цев, унутар које је расхладно средство. Потоњи је такође измјењивач топлине, у којем се проводи загријавање текућине за сустав гријања. Процес индукције вам омогућава да брзо подигнете температуру лавиринта цеви, што увелико повећава продуктивност јединице. Такви уређаји се спајају на мреже 220В и 380В - све зависи од снаге.

Котао овог типа од 2,5 кВ може произвести енергију на 2100 кцал /год, што омогућава удобно загревање простора до 30 квадратних метара. м. Просјечна тржишна цијена уз аутоматизацију варира око 500 УСД.

ХЕ

Електричне топлоте ВИ или индукција вртлога се разликују од прекурсора да се струја доводи у примарни намот, претварач прво пролази. Овај процес га чини високофреквентним. На рачун таквог механизма могуће је постићи повећање општег напона електромагнетног поља. А ово вам омогућава да појачате вртложне струје које се појављују.

Тело и унутрашњост јединице су посебно направљени од феромагнетних легура. Као резултат одређених процеса долази до јаког загревања. У том смислу, измјењивач топлине у котлу служи не само конструкцији цијеви, већ и појединим компонентама кућишта.

Овакве јединице снаге 3 кВ издвајају се до 2500 кцал /х. То вам омогућава да загрејете собу, која површина досеже 40 квадратних метара. Најчешће се такве јединице продају у комплету са аутоматизацијом, дизалицама и пумпама. Њихова просјечна цијенаТржиште је око 580 долара.

Као што се може видети, котлови, чији је рад заснован на појавама као што је електромагнетна индукција, имају све предности других електричних инсталација. Осим тога, имају и додатне. Ако је исправно повезан и конфигурисан, може уштедети до 30% енергије у поређењу са истим тенисом.