Пећ је напукнута: како се пећ размаже тако да се не испуца?

Чак и сама капитална пећ може пукнути на вријеме. Ако игноришете потребу за поправкама, извор топлоте неће дуго трајати. Питање је како замрљати пећ - циглу и метал? У чланку се разматрају разлози појаве пукотина и како их елиминирати.

садржај:

 • Зашто постоје пукотине у пећима?
 • Шта треба размазати пукотине?
  • Мешавина песковите глине
  • Зидарство од шамотне глине
  • Лепак за пећи
  • Алтернативно, пећ је фуга
 • Како размазати пукотине и гипсати пећ?
 • Шема рада
 • Како елиминисати пукотине у металној конструкцији?
 • закључак

Зашто постоје пукотине у пећима?

Често се појављују проблеми у ћелијама од опеке. Постоје 4 главна разлога за разбијање интегритета зидања:

 • континуирани недостатак гријања у кући; ако су зимске стијене стајале у не гријаној згради, пукотине се не могу избјећи - и то не само у овом пројекту, већ иу зидовима зграде;
 • игнорисање оперативних правила; "Свјежа" пећница мора издржати - смјеса за зидање скочити, а дизајн добро исушити; облаци влажног огњишта ће нужно довести до пукотина;
 • неједнако загревање пећних зона; конструкција мора бити изведена на такав начин да се топлота равномјерно распоређује по њој; у супротном, линија границе термоконтрата ће бити јасно видљива - у овом подручју зидање је напукло;
 • коефицијентна разлика топлотно-експанзионе мешавине зиданих и зиданих зидова; материјал пећи и раствор треба приближно одредитиисти показатељи топлинског ширења, иначе ће површина бити покривена решетком од микроструктура; то није највећи проблем - хладни дизајн пукотина није видљив.


Ова четири разлога доводе до проблема који се релативно лако могу елиминисати употребом маскирања. Али постоје разлози и ригорознији:

 • нетачна конструкција темеља; ако последње, на пример, не одговара димензијама извора топлоте, монолит пећи ће бити сломљен; пећница почиње пуцати иу том случају, ако скупљање базе неће слиједити план;
 • нетачан прорачун физичких карактеристика материјала; на пример, без залихе у термосавезима метална конструкција "подерана".

У ова два случаја, кита неће помоћи. Морам превести пећ. Стога, прво треба да се дијагностикује дизајн. Постарајте се да проблем ријешите "малом крвљу", можете прећи на сљедеће кораке.

Важно! Прије поправка потребно је провјерити да ли можете обавити рестаурацију. Нема смисла поставити пукотину ако је узрок фундаментална

Шта треба размазати пукотине?

За размазивање грубе могу се купити са мјешавином или отопином коју сте сами припремили. Следеће о могућностима опција.

Мешавина песка и глине

Пуњење глине и песка је најповољнија и јефтинија опција. Шема припреме смеше:

 • потребно је узети глину и сипати је водом у омјеру 1: 3; након тога морате напустити масу, барем један дан;
 • пажљиво помијешајте глину, повремено сипајте текућину; након гњечења -сој ситнозрнатог сита и поново инфузија (неколико сати);
 • након сљедећег инсистирања потребно је исушити воду и осигурати да маса има конзистенцију сличну киселом крему;
 • потребно је мијешати глину са пијеском - прво у истим пропорцијама.

Спремност се одређује предметом, са којим је раствор мешан. Ако се на њега стави много глине, додајте мало песка. Као резултат, однос компоненти може бити од 1: 1 до 1: 2.5. Композиција се може сматрати спремном када мала количина вискозне компоненте остане на штапићу.

Овај рецепт је приближан, јер глина може бити веома различита. Најбоље је не ослањати се на штап са глином, већ на резултате експеримената. Искусни мајстори праве сахрану са другачијим саставом. Након тога, неколико хетерогених колача се суши на месту без сунца и ветра. Они комадићи који нису испуцали, бачени са висине метра. "Преживели" колачи показују оптимални однос компоненти.

Цхамотте цлаи пасте

Мало скупљи, али и ефикаснија опција. Шамотна глина је веома отпорна на топлину и издржљива. Најчешће, приликом поправке пећи, користите само шамот. Материјал се продаје путем грађевинских радњи. Пре инсталације купљене глине неколико дана се инсистира на води.

Лепак за пећи

Ако вам је потребна најбоља опција, користите посебну мешавину пећи. Раствор се састоји од ватроотпорног цемента и шамотног праха. У супермаркетима можете купити два основна типа љепила- вискозна и тврда. Ако желите да размажете мале пукотине на пећи, купите први тип. За малтерисање нанесите чврсте мешавине.

Главна предност фабричких материјала је оптималан однос компоненти и веома темељито мијешање. Код куће се овај квалитет не може постићи. Поред тога, нема потребе да трошите време на припремање кувања. Још један плус готовог складишта је брзи пуцањ.

Алтернативно, вруће испирање

Фабричка решења су добра за све осим за цену. Постоји још једна прилика за уштеду - користите мастикс припремљен по следећем рецепту:

 • здробили глину у мале груди и инсистирали у води око 12 сати;
 • у мешавини воде и глине додајте песак, након чега се компоненте добро мешају;
 • у процесу потапања у композицију с времена на време додају сецкану сламу, која појачава раствор;
 • након што је смеша постала хомогена, додаје со (око паковања).

Однос песка и глине - 1: 4. Слама захтева око 10-15 кг по канти глине. Лако је видети да је ово модификована верзија мешавине песка и глине, која је горе поменута.

Како размазати пукотине и малтерисати пећ?

Да не би сломили пећ, морате правилно приступити њеној конструкцији и раду. Али ако се пукотине и даље појављују, треба их што пре елиминисати. Без обзира на врсту мјешавине, треба припремити дизајн прије рестаурације. Површина се чисти од прљавштине и остатака, а пукотине се продубљују и проширују. Иф онНа земљи постоје брда и потоци, срушени су.

Запамти! Ако пећница почне пуцати због недовољног скупљања, морате јој дати трајни завршетак. Иначе, након поправке, структура је поново прекривена пукотинама

Пре коагулације, огњиште мора бити протопирано. Због високе температуре, материјали пећи ће се повећати у запремини. Тиме ћете избећи понављање пуцања одмах након поставстреаторног клизања.

Ако су шавови мало, морају се положити локално пре жбукања. У супротном, нанесите грубу глетерицу - покријте целу површину густим материјалом отпорним на топлоту.

Шема рада

У целини, поступак је следећи:

 • очистити базу и обавити друге додатне радове;
 • танкослојно облагање површине течном мешавином и омогућавање сушења малтера;
 • ојачати базу (или пукотину, ако је поправка локална); У ту сврху користи се решетка од метала са малим ћелијама; причврстите спојнице ексерима или типлом; Као алтернативу решетки, можете користити врећу натопљену китом; боље је положити пукотине;
 • након сушења почетног слоја огњиште се малтерише; Пећ је обложена двоструким слојем - дебљина сваког слоја није већа од 5 мм.

Следећи кораци су по одлуци власника пећи. Дизајн је покривен постељином или уређен на другачији начин.

Како уклонити пукотине у металној конструкцији?

Главно рјешење проблема пукотина у металним пећима је очигледно - примијенити заваривање. Али ако ова опција нијеПогодан, можете користити посебне ватросталне материјале.

Рецепти за припрему смеша су приказани у табелама.

закључак

Да груба обрада не изазове проблеме, треба размислити о могућим проблемима већ у фази планирања пројекта. Али ако је извор топлоте и даље напукнут, у већини случајева може се поправити упаривањем и малтерисањем. И само ако то не помогне, пећ ће морати да се растави и преведе.