Пасс свитцх - шема за повезивање за 3 бода

У прошлости је све било лакше, живјело је у стандардним кућама са стандардном електричном расвјетном мрежом. Ушао у собу, притиснуо прекидач, светло се појавило, када је искључено. Сада све чешће у урбаним становима и сеоским кућама интеријере дизајнирају дизајнери, и они могу имати такву визију вашег будућег становања, што је веома релевантно за управљање истим светиљкама са више места. У овом случају, прекидач ће доћи у помоћ. Шема повезивања на 3 бода није јако компликована и истовремено угодна. Разговарајмо о томе детаљније, када и гдје се користи, како све повезати са собом и шта треба учинити?

Где се примењује ова шема?

Пасивни прекидачи су пројектовани тако да омогућују истим расветним уређајима (или њиховим групама) да се налазе у дугим коридорима или великим затвореним просторима, и да могу напајати и растерећивати из различитих тачака.

Шема повезивања пасивног прекидача са три места најчешће се користи у следећим околностима:

 1. Када постоје дуге ходнике, одакле постоје излази у неколико различитих соба или соба. На улазу у такав лагани ходник укључен је један прекидач, а затим је други прекидач инсталиран у средини просторије, а на крају собе трећи прекидач. Уз њихову помоћ, можете да искључите осветљење од тачке у којој се тренутно налазите, а не да се враћате на почетак ходника.
 2. У сеоским кућама заосветљење парцеле или дворишта домаћинства. На пример, када напустите кућу поставите један прекидач који укључује светла у дворишту. А друга два су инсталирана на неком вртићу (гаража, шупа), до којег можете искључити освјетљење.
 3. У вишестамбеним зградама на три спрата. На улазу у први спрат, свјетло је било упаљено на цијелом улазу, уздигнуто на други или трећи кат, искључено. У овом случају, склоп за повезивање прекидача може значајно да штеди струју, јер се често дешава да светло у улазима непрестано гори око сата.
 4. Када велика дечија соба има неколико места за спавање. Укупно су постављена три прекидача: један на улазу у собу, два поред дјечјих кревета. Ушавши у спаваћу собу, дете упали свјетло, стигне до кревета, падне у кревет и угаси свјетла.
 5. У сеоским кућама, са троструким прекидачем, можете контролисати осветљење степеништа или маршева. Један уређај је инсталиран испод почетка мердевина, када се диже, укључује и осветљење читавог марша. На другом спрату је инсталиран други прекидач, са којим се светло искључује. И трећи се налази изнад, где се мердевине приближавају тавану, иду горе да искључе осветљење читавог марша и не преврну вишак киловата, док се не бавите својим пословима на тавану.

У ствари постоји много опција, које смо сматрали најпопуларнијим, али такође показује како је шемаповезивање пролазног прекидача са 3 места ће учинити наш живот удобнијим.

склопни круг

Која је значајка?

Вањски уређај за пролаз је сличан уобичајеном, али то још увијек не почиње пажљиво проучавати његов уређај.

Уобичајени уређај има два контакта - улаз и излаз, када се притисне на кључ, међусобно закључавају или откључавају, стварајући на тај начин електрични круг или га раздвајајући.

У прекидачу за пролаз, три контакта - један заједнички улаз и два на излазу. Унутар контактног дела налази се елемент за увлачење који се никада не налази у средњем положају. Када притиснете неки тастер, он се пребацује на један или други, тако да он повезује заједнички улазни контакт са једним или другим излазом.

Опција управљања троструким осветљењем подразумева употребу унакрсног прекидача. Његова конструктивна карактеристика је да постоје четири контактне тачке (два улаза и два излаза).

Прикључак прекидача за попречни рез се увек изводи у средини између пролаза. Један пар његових контаката је повезан са излазним контактима првог пролаза, другог пара, у складу са излазним контактима другог прекидача.

Имајте на уму да када повезујете прекидаче са 3 различите локације на једну групу осветљења, сва три уређаја за пребацивање дуплирају радње других. У том смислу, њихови кључеви неће бити јасно означени као "укључени", "искључени", кад год будумогу бити на различитим позицијама.

Начело рада пролаза и крижних склопки детаљно и доступно је приказано на видео снимку Алексеја Земскова:

Шта вам је потребно?

За обављање електричних радова, купите сљедеће материјале:

 • разводна кутија;
 • уређај за осветљавање;
 • прекидачи - 2 ком;
 • цросс-свитцх;
 • под-носачи - 3 ком;
 • 2, 3 и 4 проводника.

И на послу на послу увек треба да постоје следећи алати:

 • резачи;
 • сет одвијача;
 • алат за уклањање изолационог слоја од проводника;
 • мултиметар;
 • алат за сечење ножева и рупа у зидовима.

електрично пребацивање

Пре него што почнете са радом, немојте заборавити на своју безбедност, искључите напајање, проверите да нема напона, а затим наставите са инсталацијом и комутацијом.

У разводној табли мора бити пет жица:

 • 2-жична - нула и фаза из напајања;
 • 2-језгра - нула и фаза од уређаја за осветљење;
 • 3 кућишта - од једног пролаза;
 • 3 шарке - од другог прекидача;
 • 4 жице - од крижног прекидача.

Ако ће ваша лампа бити конструктивно уземљена, онда ће вам бити потребна жица са три жице за повезивање јединице за осветљење и за напајање (фаза, маса и нула).

Потребна је свака везаДа би се извршио у разводној кутији, погодан је - на једном месту се одједном мијења неколико дијелова ожичења. Сама кутија служи као међуповезница између доводне мреже и прекидача пролаза.

А сада хајде да се повежемо, не постоји ништа компликовано, најважније, будите опрезни:

 1. У почетку се нула жице повезује од напајања до жице нулте проводнице која иде до лампе.
 2. Спојите фазни вод од напајања до стамбеног, одлазећи на заједнички улазни контакт првог прекидача.
 3. Сада је пар жица из излазних контаката првог прекидача прикључен на било који пар жица унакрсног уређаја.
 4. Апсолутно исто пребацивање се врши са другим прекидачем. Његов пар жица од излазних контаката је повезан са преосталим паром жица унакрсног уређаја.
 5. Остаје да се фаза лампе повеже са заједничким улазним контактом на другом прекидачу.

Направите одговарајуће прикључке на контактима прекидача и на сијалици инструмента (фаза и нула).

Препоручљиво је прво тестирати рад сакупљеног круга, а онда само изоловати тачке тако да можете тачно да видите да је све правилно изведено. Укључите машину из извора напајања и тестирајте рад прекидача. Било који од три уређаја за укључивање, који се пале жаруља, и искључује се. Да ли све ради како треба? Онда довршите посао. Поново искључите напон, изолујте тачке заПомоћу изолационе траке учврстите поклопце и тастере на прекидачима.

На исти начин, круг за спајање прекидача двоструког прекидача се извршава, само у овој ситуацији биће потребно инсталирати два унакрсна уређаја.

Можете се спојити на схему управљања расвјетом и четврти прекидач, а пети, онда ће бити могуће контролирати још више простора, на примјер, приступну расвјету вишеспратне зграде. Наравно, у таквим случајевима, шема ће бити компликованија. Али ако разумете сам принцип на разматраној контролној шеми од три места, да би се носили са великим бројем поена добићете и ви.

избор видео записа

Овај видео приказује рад два пролаза и прекидача на посебно монтираном постољу:

Још један детаљан опис истог кола, само су прекидачи директно повезани:

И практичан пример је инсталација три прекидача у дугом коридору: