Парадајз је детерминистички и неодређен који је бољи

Избор најбољег парадајза за ваш град је сада тежак задатак. Продавнице су пуне атрактивних слика и на готово сваком паковању пише да је ова сорта најпродуктивнија, највећа и најукуснија. И на врећицама са сјеменкама парадајза, такве дуге и тешке ријечи могу се сусрести као детерминистичке или неодређене сорте. Шта је ово? У чему је разлика? И што је најважније, каква је то погодност за вас? Покушаћемо да пронађемо одговоре на ова питања.

Популарне сорте детерминистичких парадајза

Сорте продуктивне детерминанте:

 • "Ракета" издужени овални парадајз. Тежина фетуса креће се од шездесет до сто грама. Грмови ове сорте су компактни. На једном квадратном метру можете посадити шест или седам грмова.
 • "Невски" парадајз. Један од најранијих грмља. Облик је раван. Боја је светло црвена. Маса парадајза до педесет грама.
 • Томато Вхите Поур. Сорта је врло сочна са тежином до сто тридесет грама.

При разматрању свега горе наведеног, можете одредити који разред, боље је за вас. Размислите зашто вам требају парадајз. Само мазите себе или за конзервирање?

детерминистички парадајз

Ове сорте парадајза су обично ниске висине. То јест, ако сорта парадајза припада групи "детерминанти", онда она има ограничен раст. Одређени парадајз одликује се чињеницом да престају са растом након везивања одређеног броја четкица (по правилу 4-5 четкица). Ограничен раст јекарактеристика формирања грмља: централни врхови биљке ограничени су на цветну сову, изнад које лет зауставља раст у висини. Његов даљњи развој парадајза већ прима од своје покћерке у лиснатој кичми. У неодређеним сортама парадајза раст у висини није ограничен.

Сорте детерминантних парадајза

Стога смо одредили детерминанцију сорти, сада је време да се упознате са њиховим сортама. Чињеница је да се ниски парадајз дели на неколико подврста:

 • Парадајз Полу-детерминантне групе у висини биљака често се мешају са неодређеним културама, јер грмље могу нарасти до 1,5 м висине. Међутим, култура је задржала детерминистичке и неодређене карактеристике и представља међуфазну тачку. На полу-детерминистичким биљкама, прво цвјетање се формира након раста 7 листова. Све следеће се појављују преко 2 или 3 листа. Чахура може да формира до 11 четки.
 • Да би се добили веома рани усјеви изведени супердетерминантни парадајз. Плодови сазревају за око 50-60 дана, након чега се не формира нови јајник. На биљци се појављују цвасти кроз свака 2 лишћа. Култура формира 4 четке, након чега се њен раст зауставља.
 • Следећа подгрупа је представљена суперсуперутерминантними парадајзом. Ту спадају парадајз супер-пљувачке и биљке суперцарин. Прво цвастање се формира након раста комплетног 5 листова. Сва накнадна цвасти појављују се кроз лист. Близу једног листа формирају се две траке одједном. Растстабљика престаје након постављања четири цвасти.
 • Матичне парадајзе одређују јака структура главног стабла са развијеним грмом. Снажна ниско-растућа биљка може издржати цијелу жетву без подвезица за длаке.

Све ове подврсте су детерминантни парадајз и тешко их је разликовати од неискусне особе.

Одређивање неге за парадајз

Да бисте добили добар усев, морате знати како се правилно бринути за саднице и одраслу биљку. Размотрите главне кораке:

 • Страствени. Обавезно извршите ову процедуру: уклањање непотребних ђубре ће помоћи да се формира десно стабло. Ако не желите да ломите лишће, имајте на уму да ризикујете да растете грм који је преоптерећен малим и незрелим плодовима који ће сазревати веома споро.
 • Подвезица. Упркос чињеници да детерминативна сорта не достиже велику надморску висину, ипак је потребно подесити грмље. Такав догађај ће омогућити већу стабилност стабљике: парадајз неће сударити са земљом и плијеном.

Такве сорте су одличне за многе регионе - период вегетације је мали и имају времена да сазре чак иу северним областима наше земље. Могу се прерађивати на отвореним тлима иу стакленицима.

Популарне сорте неодређених парадајза

\ т

Избор сорти неодређених парадајза је огроман:

 • "Чудо Земље" је рано разноврсна сорта. Расте до два метра. Принос је до четири килограма. Плодови срцолика обликатежак око пола килограма. Одликује се толеранцијом на сушу. Воће није напукло, преносиво. Оцена одговара називу.
 • "Кристина Плум" - крем тигра тип рајчице. Постројење достиже висину од два метра. Од једног грма са добром пажњом, можете сакупити до осам килограма парадајза. Има слатки укус и висок принос.
 • Цхерокее, ова сорта је посебно популарна. Али једна четкица сазрева до осам плодова. Ова сорта има велику робу. Плод се држи у форми, а не напукнут.
 • Злато Злато је минијатурно воће до тридесет грама. Сорта одликује непретенциозна, златна нијанса воћа и слатког укуса.

неодређени парадајз

Многи сматрају да су то типични тропски парадајзи као што је Де Барао, али то није у потпуности тачно. Ова сорта, као и њена сличност, не прелази висину од 1,5-1,8 м, је полу-детерминистичка - термин који није познат становнику. Неодређена сорта је биљка висине два метра. Тако је: грм рајчице расте од дрвета. То можете урадити само у посебно опремљеним стакленицима и најчешће се користи за индустријску култивацију, јер брига и берба воћа на висини од 3-4 метра, слажете се, неће бити могућа за све вртларе.

Неодређена сорта може расти готово неограничено, не само у висини. Дужина његовог узгоја такође се разликује од нормалне биљке. Старост стандардног грмља рајчице је кратка - након завршетка плодоношења нијесвеже воће и уклања се. И индетерминатни грмасти фруити за дуго времена, бацајући све више и више цвасти. Отпорност на болести ове врсте је веома висока у поређењу са конвенционалним сортама са ниским растом за отворено земљиште. То утиче на принос грмља - велики број плодова омогућава им да се користе не само за личне потребе, већ и за продају у великим серијама. У ту сврху се добијају сорте са одличним транспортним и укусним својствима.

Брига о неодређеним парадајзима

Ако живите у јужним регионима, добро ћете одговарати за ову сорту, јер се може узгајати иу пластеницима иу отвореним тлима. Дуго топло љето вам омогућава да добијете добре усеве. Али становници сјеверних крајева ове врсте имају само да сањају: једноставно нема времена за сазревање, јер период вегетације има доста времена. Будући да неодређене биљке достижу велику надморску висину, потребно их је везати тако да се главна стабљика не распада и да издржи оптерећење зрелих парадајза.

Разлике у узгоју детерминистичких и неодређених парадајза

Због разлика у расту и расту плодова детерминанти и неодређених парадајза, постоје бројне значајне разлике. Почињу већ у фази засијавања. С обзиром да је стопа клијања и развоја у сортама различита, разлика између сетве семена различитих врста парадајза треба да буде 1,5-2 недеље. У пракси, то значи да ако се саднице садестакленици на отвореном терену крајем маја, тако да је сјеме ових рајчица у стакленику успјело расти и јачати, сјеме треба сијати како слиједи:

 • исјецкани парадајз - крајем марта;
 • парадајз средњих година - средином марта;
 • неодређени парадајз - почетком марта.

Одређене и неодређене сорте се разликују и растојање између засађеног грмља. Неодређене врсте парадајза засађених по шеми: 60-70 цм између биљака и 70-80 цм између редова. Средњовековне детерминанте парадајза се засади на удаљености од 60-70 цм између редова и 50-60 цм између биљака у низу. Узгој сламе врши се по схеми: 50-60 цм између засађених редова и 30-40 цм између биљака.

Постоје значајне разлике у формирању грмља парадајза. Индетерминант парадајзи се увек узгајају на једној стабљици, уз обавезно 3-4-часовно везивање за тапете и немилосрдно уклањање свих латералних пасторчака (пасинкирање). Сакупљање детерминистичких парадајза врши се само на сортама средње величине, које се формирају у 2-3 степенице и захтијевају везивну подвезицу. Због ове биолошке особине, такве сорте се понекад називају полу-детерминантама. Приликом формирања грмља детерминистичких парадајза стандардних сорти, није потребно ни штипање ни гартеринг.

Још једна важна биолошка карактеристика коју треба узети у обзир приликом узгоја неодређених парадајза, посебно у стакленику, је уклањање лишћа преко четкица са плодовима за њихово рано сазревање и обавезно штипање врхова биљака.Обично се такво полирање врши након формирања четкица 7-9. Ако се то не уради, тада ће биљка имати много снаге и хранљивих састојака да потроши на потпору свом расту на штету величине и тежине плодова.