Отпад и смеће ГТП: где бацити или испоручити гуму

Сваке године у свету се произведе око 7 милиона тона отпадних гума. Мјесто њиховог посљедњег одмора, по правилу, је смеће. Због развоја транспорта ова тенденција се повећава. Већина отпада је попуњена депонијама и депонијама, а тек нешто више од 20% се рециклира. Еколози кажу да ће ситуација ускоро бити изван контроле.

Чињеница је да се у природним условима гумена роба разлаже око 100 година, узрокујући оштећење земљаног покривача, површинских и подземних вода и атмосферског ваздуха. Они су извор токсичних супстанци као што су дибутилфталат, фенатрапен и дефиниламини, који уништавају биљни покривач, здравље људи и животиња.

Отпад гумених производа (у даљем тексту: ГТП), међутим, односи се на отпад од опасности 4. разреда - мали ризик. С тим у вези су услови за њихово прикупљање, транспорт и коришћење.

Сакупљање и складиштење гума

Неупотребљиве гуме се сакупљају на отвореном мјесту, у подузећу, далеко од могућих извора паљења. Платформа је распоређена од стране завјетне стране до стамбених зграда, опремљена је чврстим, равним премазом и тендом, како би се спријечио улазак олујних одвода. Мјесто сакупљања гума је нужно ограђено, приступни путеви су организирани за пријевоз до мјеста гдје се врши кориштење.

Строго је забрањено спаљивање покривача гума на сабирним тачкама и њихово одвођење на недозвољена одлагалишта.

Транспорт рабљених гума

Уклањање, постављање и рециклирање отпадних гума обављају специјализоване организације које су добиле дозволу од локалних органа Роспотребнадзора.

Отпад ГВВ ће се вагати приликом утовара или на транспортним утезима, са изузетком тежине аутомобила. Тежина точкова назначена је у теретници.

Како се отпадне гуме одлажу у ЕУ

Са почетком новог миленијума, у Европи је акумулирано више од 10 милиона тона отпадних гума. Ситуација је захтевала дозволу.До 2003. године, спаљени су на одређеним депонијама, након чега је таква обрада отказана због високог ризика од еколошке катастрофе.Неефикасан метод препознао је депонију гума.

Постоји посебна употреба која минимално штети животној средини:

 1. Употреба гума као горива за јефтину топлотну енергију. У Енглеској и многим другим земљама, развиле су се и изградиле ЦХП постројења која раде на ГТВ-у. Спаљују се у ложиштима, а штетни дим се скупља и неутралише. Топлотна енергија иде на загревање дома и загревање топле воде.
 2. Паљење точкова уз помоћ пиролизе. У нискотемпературним пећима котачи се рециклирају без кисеоника. Предности методе су безбедност животне средине, јер у производима сагоревања нема отровних материја, нема отпада, економске користи - примања топлотне енергије за друге технолошке процесе.
 3. Употреба отпадних гума за рециклиране материјале. Део отпада се враћа да би се произвеле нове гуме, деоКористи се у производњи цестовних облога и лучких објеката.

Във ЕУ не е възможни места за създаване на стараа ГТП.Према законима, забрањено је одлагати рабљене гуме за које је предвиђена озбиљна казна.

Гуме за рециклирање

У Русији је употреба предвиђена за:

 • пнеуматске гуме
 • комора
 • тубуларне цеви
 • гуме

Када се сортира отпад ГТП-а се дијели на дјелимично истрошене производе и производе који су завршили свој животни циклус.

 1. Делимично истрошене гуме обухватају оне у којима минимална дубина профила, интегритет и структура дозвољавају њихову поновну употребу. Опоравак се врши понављањем жлеба за жлеб (метода је погодна само за гуме камиона) или премаз на гуми новог газнога слоја - вулканизација.
 2. Препознато је да су гуме у којима је оквир уништен, висока потрошња и изгледи за обнављање газећег слоја завршили свој животни циклус. Они спадају у систем рециклаже отпада.

Врсте управљања отпадом

У складу са постојећим ГОСТ-ом, обезбеђена је следећа употреба:

 1. Поновна употреба
 2. Добијање материјала са новим својствима
 3. Поврат топлотне енергије током сагоревања
 4. Увоз отпада
 5. укопи

Покоп се може обавити само у једном случају - када се секундарна рециклажа точкова сматра неприкладном.

Цели точкови се препоручују за употребујачање обала. Од њих се стварају вештачки гребени, анти-ерозивне баријере, таласи и таласи. Поклопци гума штите шкољке бродова и мољаца током маневара и олуја. Такво рециклирање точкова већ је показало економске користи. Поклопци гума испуњени цементом користе се као основа за уградњу темеља.

Гумени гранулат се користи за производњу тепиха, подних дасака, носећих облога, причвршћивача, меких резервоара, обуће, женских торби, ремена и прибора.

Гума - високо калорично неприродно гориво. Користи се у цементним пећима, у производњи вапна, у спалионицама отпада, гуме се користе као запаљива средства за спаљивање чврстог комуналног отпада.

У одлагалиштима отпада, отпадне гуме служе за јачање падина и заштиту од ерозије. Они одводе цеви да би спречили цурење течности и гасова у земљиште.

Коришћење и рециклажа точкова у Русији има дугорочну перспективу. То је профитабилно како у смислу пословања, тако иу смислу заштите природних комплекса. Потребни произвођачки напори и подршка на државном нивоу.