Осветлите купатило својим рукама

Осветљење купатила

Осветљење купатила има бројне озбиљне разлике од система осветљења у другим просторијама. Заиста, за разлику од других просторија, има високу влажност, што намеће повећане захтеве у погледу заштите од електричног удара.

Осим тога, купатило није само чисто унитарна соба, већ и салон који намеће високе захтјеве за удобношћу и дизајном. На основу свега овога, прилично је тешко уредити исправну расвету у овој просторији, али ће обавезно следити наш савет.

Врсте расвете у купатилу

Прије свега, погледајмо врсте расвјете у купаоници. Овде нас занима питање које се инсталације могу инсталирати и гдје се најбоље ради за сваки поједини случај.

 • Један од најважнијих типова расвете у свакој просторији је општи . Требало би да обезбеди довољно осветљење за угодан боравак у соби. Није изузетак купање.


Опште осветљење купатила

Опште осветљење у овој просторији може се обавити на различите начине. Једна од најчешћих је инсталација једног или два стропна свјетла. Добро обележено осветљење у купатилу. Могуће опције за инсталирање неколико сцонцес на зидовима, или осветљавањем плафона, који рефлектује светлост ће дати дифузно осветљење собе.

 • Други је обавезанЕлемент осветљења сваког купатила је локално осветљење . Његов циљ је да направи правилно осветљење у одвојеном делу собе. Купатило је огледало поред умиваоника.


Локално осветљење купатила

 1. Локално осветљење се може остварити на уштрб завртања монтираних са обе стране огледала, причвршћивање на зиду изнад огледала или на плафон.
 2. За потпуно локално осветљење, веома је важно потпуно одсуство сенки. У том смислу, боље је користити комбиновано освјетљење. Комбиновано осветљење - ово је локација расвјетних тијела када постоји комбинација горњег и бочног освјетљења. Како се горњи приступ приближава опћој расвјети, тако и креирање грудњака поред зрцала.
 • Следећа могућа опција је зонално осветљење . Користи се првенствено у великим купаоницама. Уз ово осветљење можете дивно издвојити посебан простор собе. Купатило је обично када.

За стварање зонских осветљења подне светиљке у поду су погодне. Слично томе, у ту сврху се користе заједничка и усмерена светла. У неким случајевима можете користити зидно осветљење.

 • Последње, али не и најмање важно, декоративно осветљење . Пружа визуелни одабир појединих делова купатила.


Осветљење зона у купатилу

За декоративно осветљење можетекористите диодне траке, различита дизајна светла, светла за купатила, зидно осветљење итд. У принципу, овај правац је један од најширег и даје могућност да се игра машта. Главна ствар у овом питању није претеривање.

Елементи за дизајнирање позадинског осветљења у свакој соби не би требали бити више од два. Већи број ће одговарати за стварно велике просторије или ће бити Алиаписто.

Захтеви за електричну мрежу купатила

Али жеља и фантазија је једна ствар, али инструкција прописује врло строге захтјеве и за смјештај и техничку опремљеност купаонице. Дакле, на вама је да се упознате са овим захтевима тако да се наше жеље комбинују са њима.

Захтеви за осветљење у купатилу

Пре свега, хајде да се осврнемо на осветљење, на које се у купатилу постављају одређени захтеви. И односе се не само на ниво осветљености, већ и на локацију светиљки.

 • Прво, треба запамтити да је, према СанПиН 2.2.1 /2.1.1.1278-03, стопа осветљења у купатилу 50к. Ово је минимална вредност која треба да обезбеди опште осветљење.
 • Локално осветљење треба бити најмање 150 лукса. У овом случају, посебни захтеви за ниво преноса боје. Према томе, лампе треба да буду једнаке беле боје, у екстремно жутој боји.
 • У складу са ставом 2.39 ВСН 59-88 у сваком купатилу, осим за уобичајене расвете, које се препоручује да се постави изнад врата, треба постојати лампалокално осветљење. Треба да се налази изнад умиваоника. То јест, лампа у купатилу, чак и према пројектним нормама, треба да буде најмање два.
 • Многа унутрашња осветљења купатила подразумевају инсталацију над тушем или кадом, али то није сасвим тачно. Чињеница да је купатило у смислу електричне сигурности подијељено у 4 зоне. У свакој од ових зона могу се инсталирати лампе, али постоје одређена ограничења у погледу њихове заштите од продирања влаге.

На фотографији су приказане области електричне безбедности у купатилу

 • Према ГОСТ Р 50571.11-96 зона 0 се назива унутрашња шупљина купатила или туш-палете. Зона 1 се зове раван изнад палете на надморској висини до 2,25 метара изнад нивоа пода. Ако туш нема палете, онда је то хоризонтална раван 60 цм од туш кабине.

Обратите пажњу! Сви електрични уређаји и уређаји имају класу заштите од прашине и влаге. Ова вредност је назначена после скраћенице ИП. Прва цифра означава ниво заштите од прашине. Ми нисмо заинтересовани за овај случај у нашем случају, већ га стављамо у симбол "?". Друга цифра означава степен заштите од влаге и што је слика већа, то је виши ниво заштите.

 • Зона 2 је имагинарна раван на удаљености мањој од 60 цм од купатила или палете. Коначно, зона 3 почиње на више од 60 цм од руба палете или купатила.
 • На основу ових података у зони 0, према параграфу 7.1.47 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), могуће је инсталирати уређаје само са класом заштите која није испод ИП-а? 7. ОсимМогуће је инсталирати свјетиљке на 12В.

Обратите пажњу! Приликом уградње у зони 0 лампе на 12В, трансформатор, прекидач и друга опрема треба да буду постављени ван подручја купатила.

 • Да ли у зони 1 могу да поставим уређаје са ИП заштитом? 5 и више. У зони 2, ИП светиљке? 4, а већ у зони три конвенционалне лампе без посебне заштите. Јасно је да што је виши ниво заштите, виша је цијена уређаја. Према томе, у зонама 0, 1 и 2 лампе треба да буду инсталиране у минималној количини.

Захтеви за електричну мрежу купатила

Али мрежа за осветљење било које просторије није само расвета. То укључује прекидаче, прекидаче, утичнице (види Инсталирано у утичници за купатило: како то учинити сигурно) и на крају жице. Све ово такође има своја правила инсталације, која се не могу игнорисати.

 • Пре свега, да се задржимо на ожичењу. Према члану 12.22 ВСН 59-88, ожичење у купаоницама треба нормално бити скривено. У овом случају, правила забрањују употребу металних производа - цијеви, валовите (види Како одабрати валовити метал за ожичење), како би се заштитили од механичких оштећења. У ту сврху треба користити производе од пластике.
 • Према параграфу 7.1.47 ПУЕ забрањено је опремање разводних кутија у купатилу у зонама 0, 1 и 2. Разводне кутије су генерално боље од просторија. Пошто се у купатилу не налазе електричне тачкице, можете се налазити у суседној просторији, али не иу чишћењу.


Зонеселектрична сигурност у купатилу

 • Што се тиче прекидача, према параграфу 8.15 ПУЕ, они би се требали налазити на отвореном. Само у изузетним случајевима дозвољена је уградња прекидача. Истовремено, њихов степен заштите не би требало да буде нижи од ИП
 • Прикључци утичница у купатилу су такође неприхватљиви. Али постоји излаз. Можете користити утичнице инсталиране преко сплит трансформатора или преко аутоматског уређаја. А ако прва опција није баш погодна код куће, онда се инсталација УХФ машине може обавити и властитим рукама. Међутим, треба имати у виду да клаузула 7.1.48 ПУЕ захтева употребу аутоматизованих УЗО за струју цурења која није већа од 30 мА.

Инсталација мреже за осветљење у купатилу

Па, хајде да сада покушамо ујединити наше жеље и захтјеве нормативних аката. Да бисте то урадили, покушајте да монтирате систем осветљења у купатилу.

Разлике у вашем сну у купатилу могу бити само у локацијама чвора и неким другим мањим нијансама.

 • Пре него што се упали у купатилу, треба да израчунамо процењено укупно оптерећење свих електричних уређаја у њему. Ово је неопходно за формирање групе осветљења. Ако терет није висок, осветљење у купатилу се може повезати са кухињским осветљењем или мрежом за осветљење ходника (види Ходник: опције). Ако је овде инсталирана машина за прање веша и снажан фен за косу, онда морате направити посебну групу.
 • Опћенито, питања стварања група расвјете су више пута описана у нашојпретходних чланака, тако да се нећемо фокусирати на ово питање.
 • Сљедеће важно питање је доступност утичница у купаоници. Ако је планирано, онда након групне машине треба инсталирати УМ машину на струју цурења не већу од 30 мА.


УЗО машина на струји цурења од 30 мА

 • Након строја УЗО ожичите одговарајућу секцију, како одабрати секцију жице коју можете наћи у артиклима на нашем мјесту, положеним у разводну кутију. Обично лежи у ходнику изнад прекидача општег осветљења купатила.
 • Прекидач за опште осветљење купатила у складу са 7.1.51 ПУЕ се поставља на зид од ручке врата. Висина инсталације не би требало да прелази 1 метар.
 • Сада је вријеме за разговор о управљању расвјетом у купаоници. Као што разумете, веома је пожељно да се избегне промена подешавања у купатилу. Због тога би аутоматизовани систем контроле осветљења могао бити одлична опција. Али, ми ћемо бити реални, јер трошкови таквог система могу премашити трошкове потпуног поправка у купатилу.
 • На основу тога, контрола осветљења у купатилу се обично изводи од 1 до 3 прекидача. Прекидач општег осветљења се обично инсталира на улазу у просторију. Треба да обухвати опште осветљење, декоративно осветљење и, у неким случајевима, зонско осветљење.
 • Ако желите да сачувате, онда можете ставити двоструки прекидач. Од првог кључа ће бити дио опће расвјете или само опће освјетљење. Од другогТастери ће укључивати сва друга наведена осветљења.
 • Као што можете видјети на видеу, зонско освјетљење се обично користи у великим купаоницама. У таквим случајевима, могуће је одредити одређену област не само визуелно, већ и уз помоћ партиција, постоља или других атрибута. Ако желите засебни прекидач за зонско осветљење, онда га треба инсталирати тачно на улазу у ову зону.

Обратите пажњу! Приликом уградње прекидача за зонско осветљење могуће је занемарити подручја за фугитивну сигурност. Према томе, ако локација прекидача падне у ову зону, треба је померити према дозвољеним стандардима.

 • Али прекидач за осветљавање огледала у купатилу треба да се постави у непосредној близини лампи. Ако се користе скенери, они обично имају уграђене прекидаче. Ако их нема, ставите прекидач на зид близу огледала.


Прекидач на додир за укључивање осветљења зрцала

 • 12В осветљење постаје засебна тема. Као што смо већ схватили, трансформаторски и контролни кругови требају бити смјештени изван зоне 0 - 2 електричне сигурности. Зато ће морати да нађу место ван купатила. Наравно, неки уграђују такве трансформаторе испод зглобног плафона, али то ограничава могућности за њихово одржавање и поправку. Зато је боље изабрати приступачније мјесто.

закључак

Надамо се да ћемо вам објаснити како одабрати дизајн расвјете у купаоници, која је комбинација расвјете,какву врсту расвете треба изабрати за купатило, и где да се распореди. Сада можете лако да креирате сопствени дизајн купатила на основу вашег распореда и распореда намештаја. Па, чланци на нашем сајту ће вам увек помоћи на тешким питањима.