Осветљење апартманског студија или једнособног стана

Расвета у студио апартману

Расвјета за мали стан је веома важан аргумент. Уосталом, захваљујући употреби осветљења, можете визуелно да направите много више квадратних метара. Осим тога, уз помоћ расвјете можете разликовати различите зоне стана, као и дати више вишезначан изглед.

Зато је за једнособне или студио апартмане проблем правилног осветљења нешто оштрији него за просторије са великим квадратурама.

Фазе постављања електричне мреже стана

Дакле, током поправке одлучили сте да у потпуности замијените ожичење у вашем стану. Али ви не знате одакле почети. Уосталом, ипак бисмо морали да извршимо најлакши прорачун, изаберемо начин инсталације ожичења, схему снабдевања стана, ожичење уређаја и на крају монтирамо електричну мрежу.


Инсталација електричне мреже

 • Као што можете видјети у првој фази, имамо процес израчунавања наше електричне мреже. Изводи се на основу броја електричара, као и норми ПУЕ за формирање електричне мреже стамбених просторија.
 • Следећи важан фактор је избор како инсталирати ожичење, као и избор самих проводника (види Избор кабла за постављање у стан). Чињеница је да су ова два фактора веома међусобно повезана и имају директан утицај једни на друге. Али пошто имамо више од једне инструкције да израчунамо део жице и начин полагања, да о томе детаљније останемо, неми ћемо.
 • Један од најважнијих за нормалан рад је избор исправне шеме хране у стану (види оптималну шему ожичења у једнособном стану). Овај избор у великој мери зависи од броја електричних уређаја и њихове правилне расподеле по различитим групама. О овом питању бавићемо се детаљније.
 • Следећи корак је прави избор ожичења. Од тога зависи много од трајности и сигурности ваше електричне мреже. Главни фактор у нашем избору биће наши прорачуни, као и избор начина инсталације ожичења.
 • И на крају, у последњој фази, можете наставити директно са инсталацијом. Бројни видео записи на страницама нашег сајта ће бити најбољи едукативни материјал о овом питању, тако да на њему нећемо стати детаљније.

Обрачун електричне мреже стана

Ријеч "калкулација" многих страхова и приморава напустити самосталну инсталацију. Али у нашем случају, израчун је врло једноставан и не захтева озбиљна знања из електротехнике.

Довољно само школско знање и спровођење основних аритметичких операција:

 • Да би се правилно осветлило у једнособном стану, потребно је знати укупну оптерећење или струју у вршним режимима рада. Ову вриједност можете знати ако знате снагу свих могућих електричних уређаја који се могу укључити у исто вријеме.
 • Поред тога, за правилан избор утичница и прекидача, морамо знати струју која ће тећи кроз њих наповезивање најмоћнијих потрошача. Због тога је прво потребно израчунати струју за сваки појединачни прекидач и утичницу, а затим, збрајањем, добити максималну могућу струју ваше електричне мреже.
 • На основу свега овога, у првој фази треба одредити број утичница и прекидача. Модерно осветљење практично нема ограничења на максимални број ових уређаја. Постоје само минимални стандарди које ћемо навести у наставку. Стога се избор броја утичница и прекидача врши на основу потребе.

Обратите пажњу! Ако узмете превише уређаја за ожичење, онда ће схема и инсталација такве мреже бити компликоване, а цијена ће бити много већа. Ако узмете број утичница и прекидача са минималним параметрима, то неће бити веома погодно у раду. Зато би требало да пронађете златну средину. И у томе не можемо да помогнемо, јер зависи од количине електричних апарата у вашем стану.


На слици је приказана табела капацитета различитих електричних апарата

 • Сада пређите директно на прорачун. Да бисмо одредили номиналну струју уређаја, морамо знати његову номиналну или бар приближну снагу. Ову опцију можете узети у путовницу за електричне уређаје, а ако није доступна, можете користити наш стол.

Обратите пажњу! У неким случајевима не морате ни израчунавати. Уосталом, у подацима о пасошу се наводи номинална струја уређаја. Може да направи велику разликуолакшајте задатак.

 • Сада, користећи Охмов закон, претварамо номиналну снагу у номиналну струју: И = П? У, где је Р номинална снага уређаја, а У номинални напон електричне мреже, која је за једнофазну мрежу 220.

Шеме напајања станова

Након што смо добили вредности струја, требало би да одредимо начин његове инсталације и изаберемо ожичење. Али да изаберемо ожичење потребно је да одредимо шему наше мреже.

Стога, пре свега, размотрите правила која утичу на избор шеме електричне мреже стана, и онда, на основу тих норми, бирамо шему која одговара нашем конкретном примеру.

Норме електричних шема станова

Електрична мрежа је инжењерски систем велике опасности. Стога се мора придржавати одређених правила и прописа.

Главне норме за електричну мрежу станова прикупљене су у ПУЕ и ВСН 59 - 88. Стога, управо на основу тих регулаторних докумената треба да почнете да развијате свој стан за електричну мрежу.


Варијанта шеме исхране једнособног стана

 • Согласно съгласно точка 3.1.19 от ПУЕ, линијите на групата треба да имат номинален ток, непревишавас 25А. На овој максималној струји дозвољено је инсталирати прекидаче. Исти аутомати би се требали користити за заштиту водова електричне пећи.
 • У исто време, за напајање групних мрежа које напајају мрежу за осветљење и утичнице из тачке 9.6 БЦХ 59-88 препоручује употребу аутоматских прекидача за струју до 16А.
 • Съгласно точка 12.27 от БСЦ 59-88у ходнику у стану треба обезбиједити најмање једну утичницу. Ако је површина ходника већа од 10м2, онда морају постојати 2 утичнице. Истовремено за сваких 6м2 површине другог стана инсталација најмање једног излаза по називној струји 6А.
 • Ова одредба се не односи на кухињу. Ако кухиња има површину мању од 8м2, онда треба имати три утичнице на струји од 6А. Ако је површина већа од ове вриједности, потребно је инсталирати 4 утичнице на 6А. Поред тога, кухиња треба да обезбеди једну утичницу за 10 или 16А, за повезивање снажних електричних апарата.

Обратите пажњу! Ако се у остатку стана утичница сматра једним електричним пријемником, онда се у кухињи то сматра као два различита тачака.

 • Присуство електричног штедњака подразумијева постојање још једног излаза на струји која није мања од 25А (види утичницу за електрични штедњак пећи: значајке, избор и уградњу). Истовремено, ова утичница треба да се напаја из засебног аутомата и може се сматрати засебном групом.
 • Осветљавање ходника у стану се препоручује за повезивање са осветљеном групом кухиње.
 • Ако се планира уградња одвода у купатилу, према тачки 7.1.82 ПУЕ, УХФ машина мора бити повезана са овом групом. У овом случају, регулирана је радна струја која не смије бити већа од 30 мА.

Обратите пажњу! Иста машина УЗО требат ће вам у инсталацији топлих подова. Након свега, према П.7.1.88 ПУЕ, електрични грејни елементи монитора у поновном захвату морају бити опремљени таквом заштитом.

Изборелектрична схема стана

Познавање правила групних мрежа, локација утичница и мрежа расвјете, можемо почети бирати нашу шему. Да би се то постигло, довољно је знати максимално могуће оптерећење цијеле мреже и сваког електричара посебно.


Флоод Повер Гроупс

 • У првој фази одређујемо број група. За ово је укупно оптерећење наше електричне мреже станова подијељено са 25. На крају крајева, управо је ова максимална струја дозвољена за једну групу. Треба изабрати најближу вредност. То јест, када добијемо број 2.26, прихватамо број група једнаких три.
 • Сада је неопходно расподијелити одвојене уређаје за ожичење у групама. Збрајањем максималне могуће струје прикупљамо број утичница и прекидача док не достигнемо вриједност од 16 или 25А.
 • Типично, приликом куцања група сопственим рукама, избор се врши на основу зоналне локације пријемника, или се бира према природи оптерећења. Друга верзија је посебно популарна, али није потребна. Стога, ако желите комбинирати утичнице и расвјету, ово је потпуно прихватљива опција.
 • Одабиром оптерећења за сваку појединачну групу, можете одабрати дио жице или кабла групе. То радимо на основу бројева добијених сумирањем свих оптерећења електричара групе.

Избор уређаја за ожичење

Расвјета у стану, кухињи или соби у ходнику мора бити прије свега сигурна. И један од главних начина да се ово осигураправи избор утичница или прекидача. Стога ћемо дати неколико редова овом питању.


Избор уређаја за ожичење

 • Приликом одабира ожичења, обратите пажњу на називни напон. Уосталом, према правилима ПУЕ утичнице са одличним напоном од утикача уређаја не треба да буду компатибилне једна са другом.
 • Али, наравно, најважнији параметар је номинална струја таквих уређаја. Сада можете наћи прекидаче са називном струјом од 6 и 10А. То значи да мреже за освјетљење које се напајају из таквог прекидача не смију прелазити ово оптерећење.
 • Што се тиче утичница, тада називна струја може бити 6, 10, 16 и 25А. Најчешћи су утичнице за 6 и 10А. Стога, ако имате уређај са деноминацијом већом од 2кВ кроз утичницу, обратите пажњу на његове номиналне параметре и изаберите производ на 16, па чак и 25А.

закључак

Као што можете видјети, за стварање мреже електричне расвјете није потребно посебно знање. Прилично основно знање. Међутим, инсталација електричне мреже већ захтијева одређене вјештине или марљивост.

Стога, ако не желите провести вечер са свијећом, онда треба обратити пажњу на поштивање правила ожичења. А онда ће ваше инжењерске мреже одушевити вас непрекидним радом дуги низ година.