Организација простора у стану: одвајање простора и простора уштеде, усклађивање и оптимизација мале просторије

Без обзира на површину стана, може се врло брзо попунити различитим стварима. Да не бисте стварали неугодности, морате правилно организовати складиштење. У малим кућама, такав проблем је још хитнији. Стручњаци су спремни да вам кажу како да решите овај проблем.


Карактеристике организације простора

Усклађивање укључује одбацивање великог ормара, посебно из отворене полице или вјешалице, јер доводе до хаоса. Тамо где је прикладно решење које се поклапа у боји са завршном обрадом, или високи ормари умјерене дужине и ширине, опремљени са огледалима фасада су прикладнији.

Веома је важно водити рачуна о максималном осветљењу вашег дома, о подели на зоне користећи провидне пластичне или стаклене баријере. Али студије зонирања да ураде праву ствар користећи клизна врата, јер је то много практичније.Оптимизација употребе малих простора постиже се трансформацијом намештаја различитих типова. Вишенамјенски предмети требају бити префериранији од обичних. Ако вам се чини да нема довољно простора за коришћење, само пажљиво погледајте.

Будите сигурни да сте направили посебан радни простор, а идеално би било да одаберете ормар. Спајање кухиња и дневних боравака је дозвољено, али друге просторије не би требале бити повезане.


Вертикална дистрибуција складиштених ствари је много економичнија од хоризонталне. Изаберите комад намештаја који јестеће дјеловати као организатор околног простора и све остало ставити на располагање и бити видљиво.

Пожељно је користити сљедеће стилове, као што су минимализам и хи-тецх, који су различити:

  • максимални слободни простор;
  • доминација функционалних и компактних објеката;
  • способност да се користе чак и не-заменљиви визуелни елементи.

Стан мора имати неколико детаља који пружају удобност, јер једна функционалност овде очигледно није довољна.креативне идеје

Оригинални потез - употреба намјештаја са сјајном или зрцалном фасадом, као и производи на бази пластике и прозирног стакла. Такви објекти визуално заузимају веома мало простора и остају готово невидљиви. Локације испод степеница вам омогућавају да направите системе за складиштење или радни кутак. Простор испод кревета, ако га заузима његова велика ладица, може примити више ствари него што се чини!У малом стану има смисла чувати дјечје играчке под посебно опремљеним половима. Тиме ћете избјећи хаос и помоћи вам да се дјеца заинтересирају за необичан приступ. Конструкција је једноставна - платформа или подрум, чија дубина треба да буде 35-40 цм, а поклопац за подизање је направљен да олакша приступ. Креативна уштеда простора постиже се коришћењем намештаја који комбинује својства кревета, гардеробе и полице за књиге.Коцка шперплоче може се поставити око прозора, стављајући у удобан кревет. Са десне стране је уградни ормар, фиоке су клизне. Лево и горе налазе се делови полице за књиге у облику слова "Г". На дно спаваћег дијела налази се још неколико кутија које вам омогућују да похраните постељину.

Израдивши такав дизајн својим рукама, вреди предвидети постављање аудио система и пројектора.

Очистите просторије од свих вишкова, а да не избацујете много ствари, помогните да се прикрију зидови мјеста гдје се складиште. Избор њиховог изгледа је готово неограничен. Неки дизајнери прибјегавају оригиналним решењима као што су симулирање шкољки мекушаца или гнезда птица.

Проширење простора помаже у боји унутрашњости ниша у јарким бојама које су у контрасту са главним бојама зидова.Ако у кући постоји велика библиотека, можете је ставити у средину стана и додати степениште које ће вам омогућити да уђете у канцеларију. По правилу се не разликује од других просторија, већ се налази на отвореном балкону који вам омогућава да видите први спрат. Библиотека је изведена у два нивоа, њене полице и степенице треба да буду од дрвета неутралних нијанси.


Проширите количину меморије која је креативно доступна и са мање значајном обрадом.

У кухињи можете користити:

  • је бачена даска за пеглање, која је обично у ормару;
  • подизна полица;
  • подигнути део испод лонца,таве и поклопци.Мјесто за фолију и пергамент налази се у сталку за магазин, а крух и већина поврћа ће се уклопити у ролне слушалица. Немојте одбити да користите унутрашњи простор врата ормара - лако је поставити кукице, које ће држати мјерне жлице или поклопце из таве. Кабинет за уградњу са кутијама за зачињавање вам омогућава да их одвојите од других производа и увек имате при руци.Када нема довољно простора у купатилу, потребно је повећати употребу расположивог дела користећи завесе са џеповима и причврстити на зид магнетну траку која може држати мале металне предмете. Уградња ормарића у зид, фиоке са замотаним власницима корпи - ево још два примера креативне употребе простора. Слободан простор испод купатила, ограђен је специјалним екраном, лако смештен у кућну хемију и ретко коришћени предмети. Главни ормарић се може напунити само козметиком.Занимљиви дизајн интеријера

Према мишљењу стручњака, мали станови имају користи само од делимичног рушења зидова и уградње клизних врата. Да бисте напустили класичну гардеробу и истовремено сакрили место за спавање (ако нема потребе за њим) помоћи ће подиј. Оригинална верзија је лагани сто, који у склопљеном облику виси на зиду и дјелује као огледало.


Ергономија сваке просторије ће се побољшати акоКористите мале корпе за чување разних предмета. Препоручљиво је додати живописне акценте да би простор био лепши. Традиционалне лонце за цвијеће су прикладније замијенити фито-пепељастим, јер се и њима лакше брине. Угаони сталак или полицу могу изгледати сјајно.


Компетентан концепт дизајнерске кухиње често укључује употребу посуђа на отвореним полицама. Потребна је као додатна декорација. Визуално проширите прозор и повећајте пролаз свјетлости кроз њега, јачајући вијенац ближе стропу. Да бисте уштедели простор који заузимају предмети ретро стила. Истовремено, они увелико побољшавају перцепцију стила и начина соба.


Подела студија на делове уз употребу великог намештаја је естетски понекад него на рачун преграда које имају чисто декоративну функцију. Прикладно је користити ниски намјештај у довољно ниском простору, а најбољи је мало подигнут изнад пода. Уградња комода у удубљењима ће бити естетски прикладна ако су израђени од истог материјала. Полица химеричних конфигурација, допуњена завјесама са светлим отисцима, изгледају веома оригинално.За више информација о томе како организовати ствари код куће, погледајте сљедећи видео.