Онда за бушење керамичких плочица

У процесу поправке купатила или кухиње тешко је одмах размотрити све детаље локације утичница, вјешалица и друге додатне опреме. Зато је често потребно бушити рупе у већ поплочаним новим зидовима. Морате знати како правилно избушити рупу у керамичким плочицама како бисте избјегли пукотине и чипс. Плочице - материјал је чврст, али прилично крхак, тако да прије бушења морате знати што можете радити и који алат ће највише одговарати.

избор алата

Ако је пречник предвиђеног отвора мали, можете урадити уобичајену ручну електричну бушилицу или чак одвијач. Ови алати су веома погодни за бушење рупа у плочицама, јер вам омогућавају да лако прилагодите силу притиска и брзину обртаја. Брзина ротације треба да буде ниска, а током бушења избегавајте трзаје.

Горњи слој плочице је прилично крхак, па ако га не желите оштетити, немојте користити ударне инструменте. Ако постоји потреба да се направи рупа за типле, прво морате бушити плочу до зида бушилицом, а затим користити бушач.

избор бургије

лист дрилл

При избору бушилице потребно је обратити пажњу на његову тврдоћу и чврстоћу. Руб мора бити понекад тежи од саме плочице. За отворе са ситним бушилицама. Ако требате направити 3-4 отвора, не треба трошити новац и купити скупу дијамантску бушилицу. У овом случају сасвим је могуће учинити уобичајено јефтинобушилице са победитоваиа штапом. Добро ће се носити са својим послом. Бушилице са дијамантским прскањем треба да се купе у случају да постоји знатан обим посла.

Ако постоји потреба за бушењем великих отвора (често се ради како би се извукли цијеви, мијешалице или уградили утичнице), онда без круне не може. Ово је бушилица у облику цеви испуњене дијамантом. У студију сваког домаћег мајстора требало би да буде сет таквих круна различитих пречника. Трошак таквог сета није јефтин, али резултат оправдава такву суму. Код круница можете бушити чисте рупе до 15 цм у пречнику без много труда и за неколико минута.

Да би се продужио радни век круница, морају се поштовати следећа правила рада:

  1. Повремено смањите резни део круне у воду за хлађење. Ни у ком случају не може се спријечити снажно прегријавање.
  2. Немојте отварати рупе на максималној брзини, у супротном ће резни део брзо отказати. Све радове треба обавити на минималној брзини.

Бушење још не положених плочица

Ако одмах размотрите локацију комуникација и утичница, керамичке гранитне плочице се могу бушити и прије полагања. Ако не можете купити или узети некога из сета круна, можете то учинити "балерина". Тако лепа реч се зове бушилица у облику компаса. Руб бушилице је средиште предвиђеног отвора, а растојање до резача може се подесити смањењем или повећањем пречника. Дакле, једанБушилица може избушити рупе различитих величина. Један од недостатака овог метода је тај:

  • ивице остају неравномерне, тако да их је потребно даље обрађивати или брусити ако је потребно;
  • одржавање бушилице у усправном положају је прилично проблематично, нарочито када се буше рупе великог пречника.

Али ови недостаци се умањују у односу на предности "балерине". Таква вјежба се може купити по врло ниској цијени, док ће дуго служити вјери и истини.

Правила за бушење плочица

Бушење керамичких плочица - сложен процес који захтијева повећану пажњу и прецизност. Непоштовање правила може смањити све напоре и лепе поправке.

  1. Ако је плочица избушена прије полагања, пожељно је да се намака 30 минута у хладној води. То ће смањити ризик од пуцања.
  2. Сви радови се изводе на малим завојима. Што је мања брзина, мање вибрација, што помаже да се избјегну пукотине.
  3. Веома је важно избегавати прегревање. Да бисте то избегли, препоручујемо да с времена на време ископчате алат из извора напајања и навлажите бушилицу у хладној води. Такође је пожељно да се плочица попрска водом да би се плочица охладила.

Бушење калаја пре полагања врши се "ван отвореног простора". Ако је керамичка плочица већ положена, онда ћете морати користити једну од помоћних метода. Чињеница је да је горњи слој плочице прекривен глазуром. Због тога, бушилица стално клизи и помера се, тако да не може бити никаквих замршености око прецизности. Тобушилица не иде нигде, можете гребати удубљења у центру будуће рупе уз помоћ датотеке. Ако имате налепницу или љепљиву жбуку, проблем је лакше ријешити. Комад лепљиве траке се залепи директно на плочицу и на њој се направи рупа.

Знајући како бушити керамичке плочице у купаоници и проучавати правила рада, могуће је започети процес без оклијевања. Главна ствар - будите опрезни и тачни.