Ожичење испод пода по свим правилима

Инсталација постављања испод пода

Када се планира монтажа ожичења у кући од почетка, проблем избора начина полагања је често. Свако жели да то уради са минималним напором и што ефикасније.

У другим чланцима нашег сајта већ смо разматрали варијанте скривеног и отвореног објављивања за различите варијанте грађевинског материјала. У овом чланку детаљније ћемо вас упознати са правилима уградње скривеног ожичења испод слоја естриха.

Ова опција је однедавно постала све популарнија, јер при замјени вијака, рад на бријање зидова драматично опада.

Проблеми и схеме постављања ожичења испод пода

Инсталациони проблеми под ожичењем испод пода

Полагање ожичења испод пода има своје недостатке. А да би се минимизирала њихова минимизација, веома је важно правилно планирати ожичење и прецизно одредити број електричних тачака. Уосталом, прављење промјена у будућности ће бити готово немогуће.


Кабелски сноп испод пода

 • Главни проблем са којим се може сусрести овај тип жица је сложеност имплементације ПУ 2.1.23. То захтева да сва ожичења и ожичења буду расположива за одржавање и поправку.
 • То знатно отежава инсталацију испод слоја естриха. Уосталом, у било којој групи група можемо радити без разводних кутија. Али не можемо их опремити испод пода.
 • Из ове ситуације неколико. Најлакше их је видјетираспоред разводних кутија у зиду непосредно изнад пода. Али овај метод није естетски привлачан, постоји вјероватноћа да се дјеца или кућни љубимци могу попети у кутију, ау случају поплаве просторија постаје опћенито врло опасно. Стога се ова метода користи изузетно ријетко.
 • Много чешће, кућне инсталације су опремљене кутијама за растављање као утичнице. Заиста, доследним спајањем сваке тачке напајања могуће је радити без разводних кутија. Али ево једне велике невоље. Када се жица прекине, што доводи до одређеног напајања, све наредне тачке такође не могу да функционишу.
 • И наравно, могуће је опремити разводну кутију на стандардном месту испод плафона. Али то елиминира све предности полагања жица испод пода и води нас до такозване класичне верзије скривеног ожичења.
 • Из праксе се може рећи да неки игноришу П.2.1.23 ПУЕ и опремају разводне кутије испод слоја естриха. Али то доводи до проблема у будућности, а ови проблеми могу бити повезани не само са ожичењем, већ и са повлачењем због недовољне тврдоће стационарних кутија. Због тога не могу да вас посаветујем о овом начину инсталације.

На слици је приказана варијанта са разводном кутијом изнад пода

 • Једини изузетак је ожичење за приватну кућу са дрвеним подовима. Гдје постоји могућност израде оригиналних покретних трака у поду за сервисирање разводних кутија. ОвајМетода узрокује неке потешкоће у имплементацији и има своје нијансе, али као једна од опција је сасвим прихватљива.

Кабелски снопови испод пода

На основу свега наведеног, размотрићемо најчешћу шему инсталационог ожичења са постављањем испод пода. У већини случајева, начин употребе утичница се користи као дистрибуција.

И да би се умањили недостаци ове методе, веома је важно применити правилну схему распореда за сваку засебну собу.

 • Пре свега, веома је важно да максимално раздвојимо коло напајања различитих тачака снаге. Због тога, у случају оштећења једног од округа, изгубићемо капацитете читаве мреже просторије, али само малу површину.
 • Стога, на основу геометрије просторије и распореда утичница и прекидача, просторија треба бити подијељена на 2-3 парцеле. На свакој дионици треба бити 2-3 бода снаге. То је обично 1-2 утичнице и прекидач (види Како повезати прекидач из утичнице са својим рукама).


Шема повезивања на посебном месту

 • Такође, наша упутства саветују да одмах одредите централни излаз на који ће се повезати главна група ожичења. Обично као такав бира или најоптерећеније изворе напајања, или се налази најугодније у центру собе.
 • Ако изаберете најоптерећеније изворе напајања, обично је то двоструки или троструки прикључак, веома је важно да буде што ближе центру собе. У другомУ случају, због велике дужине жица које га напуштају, цена је нешто већа.
 • Ако изаберете утичницу која се налази у центру просторије, али не и најоптерећенију, онда је много теже имплементирати везу. Уосталом, поред подизања групне жице, требало би да повежете још 2 до 3 жице за напајање одвојених делова вашег напајања. За кутију са патентним затварачем у једној утичници, тешко је држати такав број жица.
 • Ако у вашој соби нема толико тачака снаге, на пример, две или три утичнице и прекидач, онда одвајање хране на одвојеним парцелама може и не треба да се уради. Али све зависи од ваших преференција и жеља о поузданости електроенергетске мреже.

Упутства за уградњу испод пода

Ожичење ожичења на поду има бројна ограничења иу већини случајева зависи од самог материјала. За дрвене подове, они чине један захтјев, а за замоналицхиванииа у пуњењу нешто нижи.

Прво разматрамо опште захтеве, а затим за сваки од ових случајева.


Монтажа ожичења на негоривим површинама

 • Прије свега, треба имати на уму да, у складу са клаузулом 2.2.1.22 ПУЕ, на местима ожичења мора бити предвиђен довољан напон жице за поновно спајање. Ожичење куће са подном инсталацијом је посебно захтевно за овај параметар. Уосталом, да би га заменили, захтеваће значајније поправке. Стога препоручујемо да оставите веома добру залиху жица.
 • Такође треба имати на уму да је то на местимаПрикључак и уопште у целој дужини жице, према стр.2.1.24 ПУЕ, не би требало да има ефекат механичког напора. То значи да се напетост не може толерисати.
 • Да би се избегло механичко оптерећење жице, треба га заштитити. За бртву за пуњење у ту сврху потребно је користити пластичну валовиту цијев.

Обратите пажњу! На многим видео спотовима на интернету се може примијенити челична ребра или металне цијеви опћенито, али то је додатна мјера опреза. Према правилима ПУЕ, за ово сасвим довољно пластично наборање.

 • Метална ребра или цев, према табели. 2.1.3 ПУЕ, треба користити за уградњу скривених ожичења испод дрвених подова или приликом преласка ожичења других запаљивих грађевинских материјала. Треба имати на уму да цеви треба полагати на такав начин да се спријечи накупљање влаге у њима. А ако постављате ожичење у мокром или прашњавом простору, онда морате да направите цевне спојеве да бисте спречили да влага падне у њих.

Обратите пажњу! Електричне инсталације на поду у дрвеној кући могу се направити иу пластичној валовитој цијеви. Али у овом случају треба га покрити са свих страна ватросталним материјалом. Ово је прилично проблематично и дуготрајно, тако да је овај метод изузетно риједак.


Инсталација ожичења на запаљивим површинама

закључак

Сада знате како да инсталирате ожичење у својој кући испод пода властитим рукама.

Као што видите, овај начин инсталације има своје нијансе и није увек туоптимално. Ово посебно важи за апартмане и приватне једноетажне куће, мада овиси о сваком појединачном случају и вашим жељама. Али овде, са двоетажном приватном градњом, ова опција инсталације може бити веома корисна. На крају крајева, то ће омогућити постављање свих електротехничких мрежа на једно место.