Обрезивање видеа са купине

На нашим локацијама расте близак рођак дивље купине, која се може наћи у шуми у близини мочваре или језера. Љети су његови грмови врло сликовити - велика и врло густа, свијетло лиснато лишће савршено се издваја на позадини густих смеђих грана, готово бијелих тучених и црних изумрлих старих изданака. Прекрасно гледајте у грмље нежно цвеће и сазрећете јагодичасто воће, али није лако проћи кроз трновите трновите гране до зрелих бобица. Да се ​​не би десило у нашим баштама, пролећни урод купине треба да буде годишње и да се правилно узгаја.

Зашто резати купине у пролеће

Озхина је двогодишња биљка, што значи да њени изданци расту и расту у првој години живота, а воћни пупољци се полажу на њих, али само у другој години цветају и производе плодове. После плодова, изданци постају старији, више плодова неће бити на њима, али биљка још увек троши снагу да подржи њихове животе. Потребно је уклонити ове старе изданке грожђа како се не би исцрпела снага грма да би се формирале велике укусне бобице, чија ће се количина и квалитет неумитно смањити без подрезивања. Управо обична кукурузна култура омогућава биљци да ефикасно троши своје силе, усмерава хранљиве материје у нове растуће клице.

Већина сорти купина обезбеђује много коренских усева које треба уклонити. Превише густ грм, ако се не реже у пролеће или јесен, постаје непроходан за сунчеву светлост, оштећује квалитет усева, слаби целу биљку, ствара опасност за болести изимско замрзавање Што су гране мање, лакше их је покрити за зиму. Потребно је темељито исећи грм тако да је добро прекомерно залеђен.

Чак и уз најбољу бригу, неминовно долази до трауме грана, могу покварити глодаре, разбити вјетар, могу бити погођени неком болешћу, озеблинама. За здравље целе биљке важно је да се одмах уклоне.

Усјеви купина су пресудни за квалитет усева. Не само да стимулира цвјетање и плодност сљедећег прољећа, већ чини цијели грм много јачим.

Шта тражити приликом резања купина

Обрезивање треба обавити два пута годишње. Први пут у јесен, када се морате ријешити старог бича и скратити младе. Други - у прољеће, за уклањање изумрлих изданака.

У пролеће: када прети опасност од јаких мраза, можете почети да испитујете грм купине. Живо или бич може бити визуелно и тактилно: еластично је, смеђе боје са здравим сјајем. Ако је грана црна, груба и мека, онда је изумрла и треба је уклонити.

Напомена: све сумњиве снимке које сумњате је боље избрисати одједном. "Мали", али здрав грм доноси више јагодичастог и густог трулог дрвета.

Колико остатака остаје одрживо, може се проценити потенцијална снага и плодност биљке. Добар индикатор - 6 здравих бичева, 4 - такође ништа, али овдје су 3 и мање - прогноза је разочаравајућа.

Како се у прољеће пресијече купина у врту?

Сватко тко је видио грм грмља то ће се сложитиима доста флексибилне стабљике, које без посебне неге расту насумично. Зато је за давање одређеног облика постројења неопходно обрезивање:

  • У првој години раста у купинама, једноставно сече врх и бочне гране, остављајући висину са површине земље око 25-30 цм
  • .
  • У другој години раста, у грму се појављују нови изданци, а на бочним изданцима појављују се прве бобице. У овој фази, у прољеће, обавити редовите санитарне подрезивање грма и стиснути пупољци бочних изданака, уклонити 10-15 цм
  • У трећој години раста у бочним изданцима врхова треба скратити за 30-50 цм
  • .
  • Коначна формација купина треба да се спроведе четврту годину раста биљака. Ова процедура се може појавити у било којој шеми купине: валовима, конопцима или вентилаторима. Главно правило је грана младих младица из плодних бичова. Када се вентилатор формира, грмови плодоносних грана усмеравају се на бочне стране - на десно и на лево, а млади изданци у средину.

Ако више волите стварање таласа до грмља, онда млади избојци треба да буду усмерени таласасти у горњим редовима, а воћне чизме - на доњем.

Када се формирају каблови, млади избојци напуштају центар, а воћни - смештени у жичане групе.

За ову врсту купина као куманика, користи се метода жбуња. У близини грма постављен је двометарски отпор на који су бичеви везани на висини од 50 цм и 150 цм, ау другој години висина врха бијега, одрезана за 15 цм, а трећа за 40 цм.

РезидбаСада су популарне купине без трња направљене једном од горе наведених метода за варијетете шкриљаца.

блацкберри куинце

Ово је један од обавезних метода за обрезивање купина у пролеће. У суштини, то је уклањање младих изданака да би се повећао принос. У овом случају, постоје правила као што је резање купина - избојци прве године се режу на 10 центиметара након што одрасту више од 1 метра. После догађаја, активни бочни процеси почињу да расту. Када се формирају, главни излаз се скраћује на 0,5 метара. Ако слиједите ове једноставне савјете, како правилно изрезати купине у прољеће, на вашој локацији растеће величанствене жбуње и донијети богату жетву. Сличан је и обрезивање купина без трња.Зимовање и брига о купини у пролеће

У јесен, ти пужеви који доносе плодове треба да буду одсечени близу тла, јер више неће доносити плодове, већ ће покупити храњиве сокове. Када се припрема грм за зиму, потребно га је ставити на земљу. Ако посадите биљку на тапете, да бисте избегли оштећење, боље је да скинете носач и ставите цео ред у уредност. Грмови у подножју су посути сувом вегетацијом у мешавини са тресетом. Када падне снијег, сипа се одозго. Правилно одржавање у пролеће у башти након купине након зимовања подразумева правовремено поравнавање грмља. Поступак треба обавити до великог отока бубрега. Одмах се формира орезивање. Ако нађете избојке који су усмерени на непожељну страну, морате их уштипнути.