Обрезивање трешње у пролећном узорку

Обрезивање трешње из неког разлога помало плаши почетничке колибе. Неко се плаши камеедеченије, неко од смрзавања младе кортекса, растао је након подрезивања. Има и оних који су покушали да створе дрво, и то је одједном дало Волчкову много тога да више не би било пожељно. Не брините, сада ћемо на јасној шеми и примјерима схватити како формирати интензивне камене културе, а онда ће трешња трешње постати јасна и за почетнике.

Оквир пролећне вишње

За дрвеће је неопходно подрезивање пролећа, као и јесен. Главно правило које се мора приметити је да дрво не би требало да напусти стање одмора, то јест, још не почиње да једе сок. Због тога се клипинг врши најкасније почетком марта.

Поред тога, мора да се успостави стабилно, топло време, изненадни ноћни мразеви након подрезивања ће јако оштетити дрво. Ни у ком случају не можемо подрезати крајеве грана и уклонити пупољке раста. Ово ће изазвати исушивање читаве трауматске гране. Изрежите листопадну густу круну која би требала бити бајонет, а не све одједном. Ако се поштују сви услови за правилну прољетну подставу, онда ће све своје силе усмјерити на бочне гране и љети ће вас задовољити одличним здравим изгледом и квалитетном жетвом.

Врсте обрезивања трешања

У башти се користе три врсте обрезивања стабала трешње:

  • Обрезивање облика - ова врста подрезивања подразумева извођење неких акција усмерених ка формирању чврсте основе дрвета. У овом случају постоји поступак тримагране на различитим нивоима круне. Обликовање резидбе омогућава постављање основа за развој трешње у наредним годинама, што позитивно утиче на сазревање богате жетве и повећава отпорност дрвета инфекција.
  • Подмлађивање - неопходно за формирање круна старих, веома зараслих стабала која су престала да дају. Ефекат помлађивања ће постати видљив већ следећег пролећа, када трешња поново цвета и везује много воћа. Након уклањања жетве воћа, обавите обрезивање помлађивања, а дрво ће донекле обновити снагу. Типично, почетак радова на резању је темпиран до почетка јесени.
  • Обрезивање стабла трешње у јесен је неопходно за санитарне сврхе како би се смањио ризик од инфекције. Током љета, неке гране на стаблу су инфициране патогеним инфекцијама, тако да током јесењег подрезивања треба да се ослободе заражених грана. Резани комадићи трешњиних грана морају бити спаљени.
  • Обрезивање током плодног узгоја - показано са озбиљним оштећењем грана током повратка жетве. Дивне гране нису неуобичајене ако су сазреле значајан број плодова који повећавају укупну тежину. Такође, оштећење круне је могуће под јаким ветром, кишом, нарочито кишом која пада са градом. Обрезивање грана трешње са зрелим бобицама мора бити пажљиво и пажљиво, у екстремном случају са неопходном потребом.

Шеме обрезивања стабала у воћњаку вишње

Класична шема формирања трешања је разведена бисексуална. На истом стаблу остаје 8 грана главнескелети, смештени у три нивоа. Доњи слој се састоји од 3-4 главне гране, које треба да буду усмерене у различитим правцима (не би требало да се надвијају над гранама једна изнад друге).

Други слој се уздиже изнад првог за 60 цм, а интервали између грана другог слоја су до пола метра.

Како правилно обрезати трешње у пролеће

Да би се процес обраде правилно обрадио, неопходно је разумети шта треба урадити на крају рада, који облик се даје круници. Али не можемо заборавити на услове за повољан раст, принос дрвета и погодност рада с њим. С обзиром на све горе наведено, као резултат тога, лијепо је добити круну гдје има око 6 скелетних грана првог реда, од којих би већина била у доњем слоју. Да би се избегла кондензована грана, треба их поставити са различитих страна трупа, са главним гранама које се покушавају позиционирати на удаљености од 55-60 цм (између слојева), а између изданака нешто мање од 45-50 цм

Да би се постигао жељени резултат, саветује се да се примене шеме које ће олакшати разумевање шта и како очистити, посао ће бити корак по корак. У супротном, насумичне акције могу бити оштећене. Треба имати на уму да током елиминације непотребних грана и изданака могу постојати разлике због старости, а процес је планиран за годину дана, постепено остварујући циљ.

Дајемо пример неколико шема које имају велике разлике:

  • Шпански грм. Када је дозвољена висина стабла око 3 м, и жетве са земље.
  • Шеме које имајуЦолониал схапе.
  • Главна разлика у директном деблу и кратким изданцима

Најчешће грешке у формирању трешања

1. Прецијењена резидба садница након садње на стално мјесто (изнад 1,2 м) и, као посљедица, - врло високо полагање скелетних грана првог и другог реда. Као резултат тога, темељ будуће круне почиње са висином већом од 1,5 м, а самим тим и површином плодног - изнад 2 м. Даљње снажно сечење значајно нарушава принос дрвета.

2. Прерано полагање у прољеће скелетних грана другог и трећег слоја са недовољним бројем или слабљењем костура првог слоја. То доводи до изумирања првог слоја, преношења круне на врх и, самим тим, проблема са бригом и жетвом.

3. Неисправно обрезивање (као што је јабука или крушка). Посебно оштећује прејако скраћивање изданака. То доводи до пораста процеса раста кроз полагање бубрега фетуса.

4. Премало скраћивање изданака са дугим товљењем. Ако се изрежу мање од пола, они једноставно не улазе у период плодног узгоја. Видео објашњава детаљно како правилно обрезати.