Обрезивање ружа у пролеће за почетнике

Ту и тамо су били топли дани. Време је да се пробудимо код Краљице врта - руже. Да би ова дивна љепота била цијело љето сретна и дивила нам се нашим невјеројатним цвијећем, морамо јој пружити пристојно "буђење". Желите да имате прекрасне, величанствене и мирисне руже на својој кући за одмор? Затим треба да сазнате како да се правилно бринете о њима, а посебно - да их подесите. Беж руже расте и цвета неколико година, а затим његов горњи део умире, а из доњег бубрега расте нови ражањ. Обрезивање ружа у прољеће за почетнике је важан и комплициран процес, али ако то не учините, грм ће се на крају претворити у густе густине пужева, а биљка ће изгубити своју јединствену и софистицирану љепоту.

Зашто требате обрезати руже

Резидба је једна од важних агротехничких метода узгоја ружа. Декорација биљака, величанственост њиховог цветања, интензитет оштећења од штеточина и болести и, коначно, њихова трајност зависе од резидбе. Многи цвјећари не воле резати руже, јер се морају борити с бодљикавим стабљикама. Међутим, ако правилно обрезујете, онда ће се развој биљке побољшати, постат ће све богатије и љепше за процват. Код младих садница, резидба побољшава формирање кореновог система који почиње брже да се развија.

Такође, због подрезивања, млади избојци се појављују и вегетирају активније. Уклањање сувих и старих делова грма омогућава да се обезбеди правилна расподела хранљивих елемената по биљци. Такође помаже и подрезивањедолази до свих делова грма свежег ваздуха, што помаже да се спречи развој болести, укључујући и црну трулеж. Потребно је доста времена да се проведе ова операција, поред тога, она подразумијева присуство одређених пракси и посебних алата.

Најбоље време за обрезивање пролећних ружа

Када је боље одрезати руже и како то урадити како треба? У прољеће се врши обрезивање ружа за цвјетање, љети - за поновно цвјетање и одржавање облика грма. Ружа јесени трим за зимско склониште. Најбоље време за главно обрезивање ружа није јесен, као што многи верују, наиме пролеће. Тако ће руже далеко успешније. Сврхавање се врши само у априлу - почетком маја, када је примјетна разлика између сувог и здравог дрвета. Да би се добила за сечење ружа са дугим цветним педунцлес, тешко растуће сорте сече до две трећине, а благо расту - за три четвртине. Обрезивање старих, слабо цветних ружа помаже им да се подмладе. Након обрезивања: суви, болесни и оштећени стабљике се уклањају, главни избојци, у зависности од силе раста, равномерно се режу до висине од 10-20 цм.

Прије подрезивања: мало раније или за вријеме појаве првих листова, а не касније, руже пресијецати у прољеће. Ако исечете биљку са много лабавих листова, то ће значајно ослабити. У јесен у грмовима руже режу само врхове изданака.

Препоручујемо и читање других чланака

Обрезивање кајсије: када и како то правилно радити?
Како сечегоосеберри спринг

Потребни алати за подрезивање ружа

Руже су прилично нежне и осетљиве на дрво и стога сви алати за подрезивање морају бити оштри и добро постављени. Ако користите досадан алат, можете направити подерани рез или здробити стабљике, што доводи до центра инфекције и дрво ће на крају умрети. За квалитетно сечење могу бити потребни следећи баштенски алати:

  1. Шкољке или вртне маказе - главни алат који ће бити користан за обрезивање дуготрајних или младих изданака, а користи се и за мање послове.
  2. Маказе за обрезивање грана - неопходне за уклањање дебелих изданака. Дуга ручка таквих маказа омогућава вам да лако одрежете грану промјера до 5 центиметара.
  3. Нож - потребан за подрезивање јаких сувих или старих изданака.
  4. Нож са стезном ручком - захваљујући чињеници да се ручка може подесити под углом од 90 степени, са таквим алатом је лако изрезати изданке унутар ружичастог грмља.

Све радове обрезивања треба обавити опрезно, пажљиво руковати са акутним алатом.

Где почети обрезивање пролећних ружа за почетнике

Главни рад на обрезивању грмова ружа, обично се производи у прољеће. Боље је почети резати руже све док се не појаве листови, када пупољци врхова почну да бујају. За почетак, пажљиво прегледајте грмље, а затим уклоните смрзнуте, сухе и сломљене стабљике. Не одлазитеслабе и непродуктивне стабљике, јер неће имати добар цвет. Скраћене гране које згусну грм и парцеле корена. Корен ружичастог грма треба да има хармоничан облик у облику посуде. Након завршетка санитарног подрезивања и формирања жбуња, треба водити рачуна о интензитету и трајању цветања ружа. У пракси, постоји неколико начина за обрезивање ружа:

  • јака (кратка);
  • умерен;
  • светло (дуго).

Правила за обрезивање пролећних ружа за почетнике

Пре свега, обавите прелиминарну резидбу: благо одсечене гране оштећене током зиме, уклоните сухе и болесне изданке. Затим наставите до главног. Прво, потребно је одредити степен оштећења замрзнутог грмља. Ако су добро очувани избојци замјене, тада се стабљике морају резати испод коријена. У случају да је један 2-3-годишњи трупац остао, док су други нестали, било би пожељно да га сече. То ће проузроковати раст избоја замене из доњег спавања бубрега, који ће у будућности омогућити поновно формирање доброг грма. Ако постоје два стара бекства, онда се може препустити цветању. У грмовним ружама држите до 3-5 младих јаких трупаца, који се режу на жељену дужину. Остатак изданака се реже. У парковним ружама гране су само мало скраћене, ау минијатури уклањају мртве и оштећене гранчице. Трим сламнатих ружа зависи од њиховог стања после зиме. Ако је биљка слаба, строго одсећи; Ако је добра зима, онда оставите још 2-5 бубрега. Ружичасте руже су мало разређене. У већини врста дивљеруже у резидби требају углавном изданке оштећене мразом.

Како резати коврчаву ружу у прољеће за почетнике

Желео бих да издвојим коврчаве руже, јер неискусни сељани не знају како да их пресеку. Проблем је у томе што су танке гранчице чврсто испреплетене, пузећи на оградама, другим биљкама. Према томе, прво морате уклонити све оне гране које не пузају тамо, гдје вам је то потребно.

Пре свега, вршимо горе поменуту санитарну резидбу. Највећи изданци се режу до горњег бубрега, али се страна немилосрдно реже, остављајући два, највише три бубрега. Верујте ми, нове гране ће бити много лепше и плодније.

Ако се придржавате правила и услова орезивања ружа, они ће вас увијек задовољити својим цвијећем. Покушајте да користите оштре алате, а не да "грешите" место пресека.

Прољетно обрезивање ружа