Обрезивање алице у пролеће

Редовито обрезивање је важно за било коју декоративну биљку воћа, која вам омогућава да дајете грму прекрасну жељену круну и повећавате приносе. Може се изводити и на јесен и на прољеће. Али међу искусним вртларима најтраженија друга опција, јер омогућава да се обезбеди зимска отпорност на биљке.

Када обрезивати алицхе

У случају као што је слијетање и обрезивање алицхе, термини играју веома важну улогу. Свака сезона има своје карактеристике и биљка у различито време реагује другачије. Дрвеће "спава" само у топлом периоду, а зими пада у фазу одмора.

  • Искусни вртлари вјерују да је најпоузданија резидба алиицхија у прољеће, до периода бубрења бубрега, у марту-априлу мјесецу. У овом тренутку нема јаке соколарства и дрво ће носити процедуру за уклањање грана мање болно. Из отворених рана неће бити јаког сока, па ће се брзо осушити и зарастати. Немојте одлагати поступак до касног пролећа. Ово може утицати на процес плодоношења.
  • Ријетко производите такву операцију као што је резидба трешње љети. У ово доба године, биљка акумулира у свом писму неопходно корисно за њен развој и раст материје. И, уклањањем грана, лишите га таквог. Летње обрезивање је прикладно ако се врши за мање корективне и санитарне сврхе. Уклонили су непотребне суве гране или оне које расту унутар круне.
  • Резидба Алицие у јесен често се обавља искључиво у санитарне сврхе. У ово доба године не можете се бојатипрекомјерно уклањање грана утјече на будући плодни процес. Потребно је уклонити све болесне и суве гране - могу сакрити штеточине и разне инсекте који могу негативно утицати на биљку. Можете безбедно да сечете и не носите гране.
  • Зими уклањање грана није препоручљиво. Пуцњеви због ефекта хладноће постају крхки и крхки - незгодни су за одсецање, а рана зацељује лоше.

Када резати трешњу у пролеће

У пролеће, крајем марта или почетком априла, поред формирања круница у младим стаблима, обављају се санитарне и проредјивање украса одраслих биљака - годишње се изрежу гране на прстену које згусну круну, скидају сломљени и поломљени избојци и гране. Са увођењем алицхе у раст плодова раст њених изданака значајно успорава, а рад на резању ће вам бити мањи.

Правила за обрезивање алицхе у пролеће

  1. Алицја може бити формирана у облику дрвета са круницом у облику чаше и у облику грма. Недовољне сорте алицха отпорне на зиму боље је узгајати грм: младице секу на висини од 15-30 цм од површине парцеле. Налазе се на последњем сегменту од 5-6 грана скраћених на пола метра и уз помоћ дозатора, доводе их на позицију, што је ближе могуће хоризонтали - у таквом положају лакше их је држати зими у снегу, па се стога не суочавају са промрзлинама и продуженим и болним опоравком после зиме. , тако да можете рачунати на добру жетву.
  2. Висина алеје усана може бити 40-50 цм - на овој висини, доње скелетне гране алијахија зими заштићене су снегом. Алинеки вртлари више воле да формирају бркове висине 80-120 цм, мотивисани чињеницом да се дрвеће са слабом сламом током таложења снежних олуја и топљења снега деформише и разбије мале гране, а ране остају на дрвету. То значи да ћете сами морати да одлучите у којој висини је шамт погоднији да се формира у алишама у условима ваше климе.
  3. Најбољи облик круне за алицију коју узгаја дрво је ријеткост бисексуална. Крунски аликхе су обликоване у облику здјеле, попут крунице шљиве, остављајући 5-7 главних грана, док је остатак изрезан на прстену. У првој години, осовина оставља само 3 гране, које се налазе на деблу на удаљености од 15-20 цм, са онима које остављају буре под углом од 45-60 ?, а између њих формирају угао од око 120 ?. Још неколико година, додајте нове са истим карактеристикама већ постојећим гранама. Након 2-3 године, завршава се формирање крунице, а врх проводника се реже до нивоа треће скелетне гране.

Видео «Обрезивање»

Из видеа ћете научити како да правилно исечете алису.

Обрезивање младе биљке алицхе

Чим се саднице слијећу на његово стално мјесто, у алихи формирају исправну круну, ау три до четири године обично се ствара костур дрвета. Најчешће дрвеће и грмље дају облик чашице тако да неометано сунчево светло продире у средиште стабла, а гране се не затварају од суседа, немогуће је признати њихово преплитање и сувише густ раст. Овај облик претпоставља да централни диригент уопште не постоји, а скелетне гране се разликујустране трупа, формирајући широку здјелу круница. Диригент је присутан само у колонијалној алицхе.

Централни проводник у неким варијантама сам по себи одступа, тако да не мора да сече, а да би се формирала пирамидална круна једноставно неће радити. Понекад одмах након слијетања (прва - друга година) можете идентифицирати неколико грана, од којих ће се формирати костури првог слоја.

Они се режу на 50 цм да би се формирале гране другог реда. Ако су ти изданци, који би требало да постану базични, краћи од 50 цм, исјечени су на једну трећину дужине, а остатак усјева прелази у наредну годину, гране другог реда се формирају касније.

Приликом стварања спљоштене крошње (као што је пролазна, васкуларна), друга грана, која се налази изнад прве, се скраћује са једном, а скраћивање централног проводника мора бити најмање 30 цм. након слијетања

Многе сорте алицхе одликују се брзим растом грана и формирањем великог броја изданака у раној доби, тако да се морају разриједити. Снажне полу-скелетне гране остављају се на удаљености од 20 цм једна од друге на деблу и главним гранама. Прекомерно, задебљање круне грана, потребно је одмах уклонити, иначе, када се одстрани у годину дана око резања ће се почети формирати удубљења, која су такођер подложна тренутном уклањању, чиме се повећава број и величина рана на дрвету.

Обрезивање алајхија у доби од 5-7 година у пролеће

Дрвеће у доби од 5-7 година почиње да даје максималне приносе,раст постепено блиједи. Са смањењем у корацима, све већи део цветних пупољака формира се на специјализованим воћкама, шпортсама и букетним гранама. Као резултат засењивања круне, почињу да умиру у њеном централном делу, плодност се помера на периферији, на крају грана различитих редова гранања.

У овом периоду повећава се смањење круница, чиме се побољшава режим зрачења њиховог централног дијела. Посебно је важно стално радити овај рад без његовог лансирања, у сортама грмова и хибрида. На добро осветљеним стаблима, гране расту ближе бази скелетних грана, попуњавају централни део круне. За формирање нових преливних и полу-скелетних грана, користи се део Волцхкових грана које се формирају након прореда, уклањањем згуснутих или непродуктивних грана. У доњем делу круне се секу без остављања косих полукостерских грана које ометају пролаз машине приликом обраде бодљикаве траке, ау средњем и горњим деловима прелазе у грану која расте према горе, јер се круна постепено "урушава" због оптерећења грана воћем. Код хибридних сорти и шикара, плодоносних на 1-2-годишњем дрвету, важно је имати трајне добитке од најмање 35-40 цм за његово потпуно и редовно обнављање, како би се одржали такви прирасти одраслих биљака. Ако престане давати ефекат, повремено лагано обнављате обрезивање 2-3 годинедрво са преводом на бочну грану. Обрезивање усева на дрвету овог доба може се успешно извршити машинама за сечење са додатним мањим ручно израђеним ивицама за редукцију крунице.

Ако дрвеће повећава формирање Волцхкова и смањује прираст, а друго подмлађује обрезивање дрвећа старог 2-3 године, док посматрајући све друге агротехничке методе нега стабала не повећава процесе раста, примјењују се обрезивање за 5-6 година старо дрво. Формиране чељусти користе се за обнављање скелетних грана различитих врста.

Алицја, у добрим условима, током зимске хибернације, обилато плодоносна, али због преоптерећења, плодови су мањи, њихове робне квалитете се погоршавају. У таквим годинама, усев се појачава, посебно у засадима хибридног алиша, који се добија када се жетва усјева резањем великих, висококвалитетних плодова.

Карактеристике обрезивања различитих сорти алицхе

Алицја има много варијанти - Кубан Цомет, Цолониал, Несмеиан, Клеопатра, Травелер, переплоподнаиа и друге, које се разликују не само по укусу плодова, већ и по другим карактеристикама. Стога, они захтијевају другачији приступ уситњавању.

  1. Цолониал захтијева уклањање избојака који расту на главном проводнику и одлазе у различитим смјеровима. Овакав начин резања проналази приносе за наредну годину и спречава раст који је карактеристичан за ову сорту.
  2. Кубанска комета. Резидба је неопходна да би се осигурали високи приноси, јер у присуству великог броја сувих гранчица и зараслог воћа, алицхе ће бити финои имају мање интензивне боје.
  3. Хибрид. Скраћивање изданака је неопходно да би се обезбедило добро осветљење, јер чак и мале парцеле могу достићи преко једног метра дужине у једној сезони.