Облагање сухозидних зидова дрвеној кући, избор најбоље опције

Поправка - то је способност да се у потпуности промени унутрашња декорација у кући.А главна ствар у овом подухвату је да изаберете прави материјал за декорацију зидова. Посебно је важно направити прави избор у ситуацији када је потребно извршити поправку у дрвеној кући.

Многи од нас имају дрвене викендице или кућице које се, чини се, не могу претворити у модерно и лијепо становање. Међутим, то није случај, модерно тржиште грађевинског материјала ће вам помоћи са квалитетом зидова. Данас је суви зид веома популаран, а његове предности као завршни материјал омогућавају да се причврсти на зидове, чак иу дрвеној кући.

Зашто сухозид?

Гипсана плоча се данас широко користи у унутрашњој обради било којег стамбеног простора. Посебно ће бити корисна у поправкама које се изводе у дрвеној кући. Таква изјава се заснива на следећим предностима овог материјала:

 • дривалл вам омогућава да сакријете све расположиве грешке на зиду, као и угаоне неједнакости;
 • еколошки прихватљив, што само наглашава квалитет дрвене куће;
 • омогућава да сакријете непотребне комуникацијске елементе у унутрашњости;
 • омогућава стварање, ако је потребно, преграда у унутрашњим просторијама;
 • једноставна инсталација;
 • висока чврстоћа материјала;
 • могу се монтирати на зидове у различитим просторијама: купаонице, кухиње, дневне собе, спаваће собе, ходници или лође;

Обратите пажњу! Свака соба у кући има своје потребезавршни материјали. Стога, ово треба узети у обзир приликом одабира сухозидних плоча за зидну декорацију.

 • је доступан по цијени.
Данас је суви зид произведен од разних произвођача. Међу најквалитетнијим добављачима производа требало би издвојити њемачку компанију Кнауф, као и домаћи произвођач Волма. Они су нешто другачији по вредности (Кнауф је скупљи), али на нивоу квалитета готово једнак.
Може се са сигурношћу рећи да ће употреба сухозидних плоча у дрвеној кући увелике олакшати ваш поправак.

Сугестија и избор

Данас се на тржишту грађевинских радова може наћи неколико врста сухозидних плоча, које се првенствено разликују по ознакама, а затим према њиховим својствима.
Гипсана плоча је представљена у три главне варијанте:

 • плафон ГКЛ. Као што се може видјети из наслова, такви листови су прикладнији за обраду таваница и изградњу различитих стропних конструкција. Њихова тежина ће бити мало испод стандардних листова, а дебљина ће остати само 9,5 мм. Такви параметри дозвољавају коришћење материјала на плафону без страха да ће он јако покрити конструкцију плафона;

 • заобљени ГКЛ. Овај материјал, у поређењу са плафонским плочама, има још мању дебљину - 7.5-8 мм. Ово је најделикатније писмо. Њихова главна сврха је да стварају лукове, певају, одакле потиче име.Али могу се користити и за третман стропа или завјесе зидова завјеса;

Обратите пажњу! Што је дебљина лима мања, то ће бити мање робусне конструкције, оне су покривене.

 • зид ГКЛ. Управо овај тип лимова треба да се користи за облагање зидова чак иу дрвеним кућама. Дебљина једног стандардног зида је 12,5 мм. Ово је сасвим довољно да материјал има прилично високе спецификације.

Все тези типи ГКЛ произвела дружества Кнауф и Волма. Стога, избор треба да буде заснован на сопственим предностима или финансијским могућностима.

Више опција?

Осим подјеле сухозидних плоча на мјесту њихове будуће инсталације, треба знати да се овај материјал разликује по својим главним својствима. Дакле, суви зид, који се користи за обраду зидова у дрвеној кући, може бити:

 • традиционално или стандардно. То је најчешћи материјал сиве боје, који има основне карактеристике. Додају се само еколошки чисти адитиви. Сматра се универзалним, јер је погодан за обраду зидова у свим просторијама гдје постоји нормална влажност, а нема температурних разлика;
 • отпоран на влагу. Овај сухозид се односи на специјалне производе, јер има повећану отпорност на микроклиму у просторији у којој је висока влажност, као и честе промене температуре. Можете га дефинисати по карактеристичној зеленој боји плоча. Идеалан за уградњу у купаоницу, лођу, балкон или кухињу. У таквим просторијама, рок његове службе неће бити смањен, већ сампоправак са исправном инсталацијом трајаће више од 10 година;

Обратите пажњу! Да би плоча сувог зида издржала високу влажност у гипсаном језгру, додати силиконске грануле и друге хидрофобне и антифунгалне додатке. Осим тога, користи посебан картон. Стога, употреба влажних плоча у купатилу или кухињи спасит ће зидове од развоја плијесни или гљивичних израслина на њима.

 • је ватроотпорна. Као што се може видјети из наслова, такав материјал може издржати ефекте отвореног пламена. Истовремено, због специјалних арматурних уметака од влакана, материјал не гори, већ само спаљује, чиме се спречава ширење пожара у затвореном простору. Има црвену или розе боју. Инсталација је оправдана за просторије са сухом микроклимом, као и за високу заштиту од пожара. Будући да је дрвена кућа више подложна паљењу, уградња таквих писама ће бити оправдана у одређеним подручјима, гдје постоји опасност од пожара.

Сва три типа сухозидних плоча могу се наћи у перформансама и компаније Волма и Кнауф. Они такође производе четврти тип сухозида - у комбинацији. Ово је најскупљи суви зид, јер заједно са силиконом производи и појачања и антифунгалне додатке. Према томе, лист ће имати истовремено два својства: отпорност на ватру и влагу.
Разлика у произвођачима је у томе што ће комбинована слова фирме Волма коштати нешто јефтиније од компаније Кнауф.
Као што видите, за декорацијузидове у дрвеној кући можете користити различите верзије сухозидних плоча у различитим просторијама. Само на тај начин можемо учинити не само квалитативну поправку, већ и обраду, која ће служити вјерно и истинито све што је издвојено за овај термин.

Борба са влагом

Одвојено, потребно је специфицирати третман у таквим зидовима зграде у купатилима отпорним на влагу. Упркос чињеници да у сухозиду постоје специјални додаци, такви листови након уградње морају бити додатно заштићени спољашњом декорацијом.

Чињеница је да, упркос свим триковима познатих произвођача (Кнауф, Магма, Волма, итд.), Константна влажност која преовладава у купатилу још увијек дубоко погађа чак и посебне сухозиде. А то доводи до оштећења и деформације обраде зида и након неког времена материјал ће почети да се појављује гљивице и мрље плијесни.
Да би се спречила таква нежељена ситуација, суви зид у купатилу треба третирати керамичким плочицама. У стању је да створи довољан заштитни слој који ће учинити вашу поправку купатила готово вечном.
Али пре него што ставите материјал за плочице, потребно је да урадите следеће:

 • на крају монтажних радова сва мјеста спојева сухозидних плоча се полажу посебном армирајућом траком;
 • даље на њега наносимо танак слој кита;

Обратите пажњу! Сви завртњи на врху морају бити премазани китом.

 • све неправилности сухог кита се спајају брусним папиром;
 • онда у цјелиниНа површину плоча од гипсаних плоча наноси се неколико слојева, чиме се предсушећем прајмеру даје дубока пенетрација.Ова манипулација ће створити заштитни слој између сувог зида и околине;
 • након наношења прајмера нанесите антисептик на радну површину. Спречава формирање калупа испод керамичких плочица.

Тек након ових припремних радова на материјалу може се без сумње инсталирати керамичка плочица. Може се ставити као пијесак-цементни малтер (ако је плочица тешка) и на посебном љепилу (ако је плочица лагана). У купатилу на сухозиду боље је ставити плочицу, а не оптеретити цијелу конструкцију. Иначе, након неког времена плочица може почети да нестаје.
Фокусирајући се на информације наведене у овом чланку, можете лако направити уређење дрвене куће са сухозидом. Придржавајте се правила за инсталацију, користите материјал само за предвиђену намену и ваша поправка ће бити више него квалитативна. Приликом рада са гипсаном плочом поштовање правила причвршћивања плоча и усклађеност са условима њиховог рада омогућит ће поправак било које сложености.