Обилажење 3 елемента: шта је то и зашто је потребно у систему грејања

За регулацију постављања микроклиме користи се премосница, чак и мање струје у кругу гријања могу бити проблем за цијелу обитељ, а сви се покушавају заштитити од могућих неугодности инсталирањем различитих помоћних уређаја. За регулисање микроклиме, као иу случају непланиране оправке радијатора, развијен је посебан уређај назван бајпас.

Систем бајпаса: шта је уређај

Обилазница - то је премосна цијев, која ради као краткоспојник и опремљена је запорним и подесивим вентилима. Инсталирајте уређај на гасовод, водовод, систем грејања, аутомобил и електричне апарате.

У систему грејања, бајпас се монтира између директног и обрнутог на батерији. Такав уређај омогућава регулацију уноса расхладне течности у батерији.

Уз нормалну циркулацију система, краткоспојник слободно пролази кроз проток флуида. Ако је потребно, искључите један од радијатора, елемент је затворен, а вода иде око одређеног сегмента система.

Премосница система има много предности

Предности уређаја:

 • Поједностављује одржавање круга;
 • Уштеда електричне енергије;
 • Упозорава на зозоудусхивание цеви;
 • Омогућава поправку подморница на систему.

Обилазница се производи са механичком и аутоматском контролом. У првом случају се затварање и отварање вентила врши ручно. Аутоматска премосница ради ван мреже. Овај модел се користи приликом инсталације кружне пумпе.Када се укључи, вентил за би-пасс отвара се под притиском воде. Када се пумпа искључи, она се аутоматски затвара. Обилазнице су подељене на радијатор и пумпне станице. Радијатори се уграђују на приступ батерији. Они служе за онемогућавање контурних елемената. Друга опција се користи за промену режима или искључивање пумпе и монтирање са њом.

Обавезна заобилазница у систему грејања: шта је то

Обилазница у систему грејања је обавезна контролна дугмад. Елемент је монтиран између улазне цијеви и повратне цијеви. Уређај решава проблем са равномерном расподелом расхладне течности у ниско-грађевинским објектима.

Бајпас у сепарационом систему обавља неколико функција

Намена обвода:

 • Повратак вишка воде при растућем притиску у водовима;
 • у случају искључења вештачке циркулације, преласка система на природно кретање воде;
 • Убрзање процеса пражњења и пуњења система расхладне течности;
 • Поправак грејних елемената без централног гашења;
 • Подешавање микроклиме у затвореном простору.

Код једноцевног система, топла вода, која пролази кроз први радијатор, усмерава се на следећи грејни елемент. Са сваким наредним појављивањем расхладна течност постаје хладнија. Последњи радијатор добија најнижу температуру и не користи фактор ефикасности. Обилазница делимично решава овај проблем. Захваљујући њему, део расхладне течности пролази мимо првог радијатора, шаљући топлу воду на следећу батерију.

Зашто?потребу заобилажења у систему грејања приватне куће и стамбених комплекса

У двоцевном систему, заобилажење је потребно да би се извор грејања усмерио на друге радијаторе. Уз помоћ скакача можете подесити микроклиму приватне куће, остављајући потребну топлоту у потребним просторијама.

Обилазница може да контролише микроклиму приватне куће

нианси:

 1. Када се електрична пумпа искључи, гријање ће се зауставити.
 2. Обилазница ће моћи да спаси тешку ситуацију.
 3. Блокирањем пумпе и пуштањем расхладне течности кроз џампер можете активирати природну циркулацију без заустављања система за грејање.

Ако у радијатору постоји хитан проток, једноставно морате затворити славине на џамперу. Вода ће се кретати око система и биће могуће без икаквих компликација демонтирати контурни елемент и замијенити га. Већина временских услова доноси изненађења. У јесен и пролеће, цевовод снабдева прекомерном топлотом. У том случају, можете сећи чвор, зауставити приступ топле воде до радијатора, подешавајући удобне услове у просторији.

Потреба за обилазницом за циркулациону пумпу

Циркулациона пумпа може побољшати систем гријања чак и када природно циркулира. У процесу инсталације неопходно је имати обилазницу. Циркулациона пумпа, међутим, побољшава ефикасност грејања, али је чини зависном од струје.

Потреба за распоред за обточна пумпа:

 • Подешавање перформанси грејања;
 • Одвојити се од радног круга пумпе;
 • Поправак јединице за циркулацију без одвајања од аутономног грејања;
 • Спречавање празног хода

Када искључите струју, она омета природну циркулацију врућих валова. Бипасс решава овај проблем. Након што је прешао џампер, физичко кретање течности се одвија у кругу. Када се загреје, вода се диже и иде природним током дуж контуре, испуштајући расхладно средство до грејних елемената. Сецкање, падање и струјање у супротном смеру од котла.

За подешавање перформанси циркулационе пумпе, потребно је поставити бајпас

Приликом пуњења система гријања, пумпа спречава спуштање и накупљање воде, што доводи до стварања ваздушног плута.

Бајпас ће вам помоћи да се у потпуности ријешите овог проблема. Модерни обилазни модели опремљени су аутоматским вентилом. Такви дизајни су незамјењиви у турбо пумпи. Када се вода притисне, она се отвара и расхладна течност се креће дуж контуре без сметњи.

Принцип рада би-пасс вентила

Ако постоји нестандардна ситуација, нестанак струје или квар пумпе, притисак се зауставља, а вентил аутоматски затвара краткоспојник, омогућујући да вода тече природно. То вам омогућава да у потпуности аутоматизујете систем грејања. Недостатак аутоматског бајпаса - осетљивост на губитак воде и мање загађење. Пре уградње, препоручује се чишћење цеви за водукрпе и рђе у цијевима и радијаторима.

Бајпас за пумпу је наставак повратне цеви која води од радијатора до котла. Паралелно, поставља пумпу на цеви.

Пре почетка рада потребно је одредити материјал система водоснабдевања. За цеви од полипропилена користе се склопиви спојеви, а прво се скупља пумпа заједно са обилазницом. Гилка је повезана помоћу т-носача монтираних у главној цијеви. У случају примене металне верзије, прво се наводе цеви, затим се вентил заобилази. Инсталација система бајпаса врши се у правцу расхладног средства и мора се обавезно саставити у одређеном редоследу.

Схема счита:

 • Филтер;
 • неповратни вентил;
 • Пумпа принудне акције.

Пречник пролаза бајпасне линије треба да буде једнак пречнику обрнутог. Стручњаци препоручују да све дизалице буду монтиране са склопивим прикључцима током уградње. У том случају, поправке ће елиминисати различите ситуације.

Принцип дејствиа би-пасс вентила

Пре инсталирања пумпе потребно је уклонити расхладно средство из система. Цео дизајн је оријентисан тако да је излазни цевовод вертикално или хоризонтално, зависно од протока цеви.

Како ради премосна линија :

 • Сакупити део опкољавања, који ће се налазити паралелно са ауто-путем;
 • Одсеците део једнак дужини окружења;
 • На крају главне линије поставите Т;
 • Између њих је монтирансекција са запорним вентилима или вентилима;
 • Проводити везу сакупљеног дела опкољавања са главном цијеви са цијевима једнаким дужином.

Приликом уградње потребно је оставити простор за даљње демонтирање пумпе и других елемената. Потребно је правилно инсталирати, пратећи подударност стрелица на телу са струјом расхладног средства.

Руковање властитим рукама

Инсталација обилазнице у систему грејања је једноставна, потребно је придржавати се неколико правила. Прво, пречник уређаја треба да буде мањи од цеви у грејању. Ако се не придржавате овог правила, расхладно средство ће се кретати око батерије. Друго, заобилазни помаци, што је могуће ближе радијатору. Да бисте поставили краткоспојник, морате испразнити контуру. Даље, монтажа се одвија у правцу расхладног средства.

 • Радијатор је без напона;
 • У мјестима гдје је причвршћен, спаја се обилазница;
 • Надаље на рубовима су уграђени запорни вентили;
 • Батерије су фиксиране на нова места.

Инсталација линије заобилажења може се обавити властитим рукама

Могуће је резати домаћи дизајн на истом принципу. Бајпас инсталација је лако урадити својим рукама, без прибјегавања услугама скупих стручњака. Главно је знати неколико суптилности. Инсталација џампера је што је могуће ближе уређају за грејање. Пречник уређаја треба да буде нешто мањи од контурне цеви. Запорни вентил је постављен између џампера и радијатора. Уместо кугластих вентила, можете инсталирати терморегулаторе, којиће самостално слати протоке кроз обилазницу да би се постигла жељена температура. Приликом инсталирања уређаја у близини котла, потребно је пратити температуру како би се спријечило прегријавање. На вентилу се не може поставити ручица или језичак без вентила. Приликом сечења цеви, подесите Т.

Обилазница за грејање - шта је то (видео)

Постављањем обилазнице у кућу или стан ће се побољшати микроклиме, на вријеме спријечити случајне ситуације и олакшати практично кориштење сустава гријања.